به گزارش خبرنگار ديپلماسي عمومي مشرق، چندي پيش خبر برگزاري نشست مشترک نمايندگان کنِسِت و کميسيون ديپلماسي عمومي اسراييل تحت عنوان 6 هزار يهودي از سراسر جهان به اسرائيل سفر مي کنند منتشر شد که در اين نشست بخش هايي از نقاط ضعف ديپلماسي عمومي اسراييل بررسي شد و همچنين تاکتيک هايي براي تحقق ديپلماسي عمومي اسراييل به تصويب اعضاي اين نشست رسيد. طي اين نشست "اينات ويلف" از اعضاي کنِسِت و "دني دنون"رئيس کميته اعضاي کنِسِت، هر دو از افزايش ماليات بر خبرنگاران خارجي که در سرزمين هاي اشغالي زندگي ميکنند به عنوان حرکتي که به وجهه اسرائيل در مطبوعات خارجي صدمه خواهد زد انتقاد کردند. جالب اينجاست که تعداد اين خبرنگاران جمعا به 70 نفر نمي رسد؛ و هزينه اين کشمکش، به مراتب از ماليات اين خبرنگاران بيشتر است.
در پي مصوبات اين نشست، روزنامه صهيونيستي "جروزالمپست" در گزارشي مينويسد: در حرکتي که برخي از نمايندگان کنِسِت (نمايندگان پارلمان رژيم صهيونيستي) نسبت به آن هشدار ميدهند که به طور جبرانناپذيري وجهه بينالمللي اسرائيل را خدشهدار ميکند، وزارت دارايي (خزانهداري) از طريق لايحه سازمند کردن اقتصادي _ که هماکنون در کنِسِت در حال بررسي است _ به دنبال لغو اين معافيت مالياتي که مربوط به خبرنگاران است هستند. خارجي هستند.
"نهمن شاي" (Nahman Shai) يکي از نمايندگان کنِسِت در اين زمينه ميگويد: "از ديدگاه دولتي، اسرائيل که به مطبوعات نياز دارد، با اين کار در حقيقت به آنها ميگويد که ما ديگر نيازي به شما نداريم!"
شاي به مقامات خزانهداري و قانونگذاران هشدار ميدهد که گروه خبرنگاران خارجي ميتوانند براي فرار از ماليات، تصميم بگيرند يک سفر 30 دقيقهاي از "بيتالمقدس" به "رامالله" را انجام دهند و از فلسطين گزارش ارايه کنند.
وي که سابقهاي طولاني در همکاري با رسانههاي داخلي و خارجي دارد در ادامه ميافزايد: اگر ما به آنها فشار آوريم، آنها ميتوانند همچنان به پوشش دادن اسرائيل ادامه دهند ولي به جاي اسرائيل از تشکيلات خودگردان فلسطين به عنوان پايگاه خانگي خود استفاده ميکنند!
وي همچنين در نقد ديپلماسي عمومي اسرائيل گفت که اين رژيمي است که استعداد ويژهاي در آسيب رساندن به خود دارد و ما کارشناسان بزرگي در اين زمينه هستيم!
شاي با منتقد ناميدن بعضي خبرنگاران افزود: "آنها دشمن اسرائيل نيستند و با اين عمل به جاي اينکه آنها را به خود نزديکتر کنيم، به آنها صدمه ميزنيم."
اين گزارش حاکي از آن است که در پيشنويس اصلي لايحه سازمند کردن اقتصادي، لغو کاهش ماليات بر درآمد، هم براي خبرنگاران خارجي که در اسرائيل زندگي ميکنند و هم براي ورزشکاران خارجي که براي فوتبال و بسکتبال اسرائيل بازي ميکنند در خواست شده بود. در حاليکه ورزشکاران هم خيلي بيشتر از روزنامهنگاران درآمد دارند و هم داراي پشتيبانان قوي از جمله ليگهاي ورزشي حرفهاي هستند.
به گفته يک منبع آگاه، با فشاري که به وزارت خزانهداري وارد شد بند مربوط به لغو معافيت ماليات بر درآمد در مورد ورزشکاران حذف شد ولي بند مربوط به روزنامهنگاران خارجي همچنان باقي است.
و البته مقامات مالياتي در اين مورد بحث نکردند که اين لايحه باعث ميشود روزنامهنگاران، اسرائيل را ترک کنند و يا اينکه به تلاشهاي ديپلماسي عمومي صدمه بزنند در حاليکه مرکز تحقيقات و اطلاعات کنِسِت ميزان درآمد کشور از طريق لغو معافيتهاي مالياتي را بسيار ناچيز تخمين زده است و سود مالي چنداني از اين حرکت نصيب اسرائيل نميشود.
اين گزارش در ادامه ميافزايد: در متمم قانون اساسي 1996 در قانون ماليات بر درآمد، روزنامهنگاران خارجي که کمتر از 3 سال در اسرائيل مستقر شوند، مستحق 25 درصد تخفيف در ماليات بر درآمد ميشوند. بيش از يک سوم (23 نفر) از گروه خبرنگاران خارجي درحال حاضر واجد چنين شرايطي هستند.
از طرفي مقامات مالياتي ميگويند، اين خبرنگاران کساني نيستند که براي مدت کوتاهي در اسرائيل باشند، بلکه اينجا زندگي ميکنند و از مزاياي ارائه شده توسط مالياتدهندگان اسرائيلي مانند زيرساختها استفاده ميکنند. پس درست اين است که آنها هم ماليات بپردازند. ما در مورد ورزشکاران نيز همين نظر را داشتيم.
در اين گزارش همچنين آمده است که اوائل اين هفته "انجمن مطبوعات خارجي" يک نامه رسمي به نمايندگان کنست ارسال کرده و در آن هشدار ميدهد که بسياري از کشورهاي منطقه مانند مصر و لبنان و اردن به دنبال جذب مطبوعات بينالمللي، براي روزنامهنگاران هيچ مالياتي در نظر نگرفته و مراکز رسانهاي خوب و ارزان با روشهايي روشن و سريع به آنها ارائه ميکنند. در حاليکه اسرائيل گرانترين محل براي زندگي در خاورميانه است و از لندن هم گرانتر است.
اين انجمن همچنين هشدار داد که هرگونه تغييري در مسئله ماليات تعادل حاکم را بر هم زده و نتيجهگيري کرد: بودن در يک کشور ديگر، رسانههاي خارجي را از نوشتن در مورد اسرائيل متوقف نخواهد کرد ولي ظرفيت اسرائيل را براي تاثيرگذاري آنچه که نوشته ميشود و همچنين ظرفيت ما را براي گوش دادن شايسته براي آنچه که اسرائيل بايد بگويد، محدود خواهد کرد.
شاي به همراهي "شلي ياسيمويچ" (Shelly Yacimovich) روزنامهنگار سابق از نمايندگان کنست نامهاي به وزير دارايي "يووال استينيتز" (Yuval Steinitz) نوشتند و از او خواستند که در لغو معافيت مالياتي تجديدنظر کنند.
شاي در اين زمينه ميگويد: هر نويسنده خارجي براي تعدادي از اسرائيليها يک منبع درآمد است چرا که اين نويسندگان به مترجم و راننده احتياج دارند و در رستورانهاي ما غذا ميخورند و در نتيجه به اقتصاد ما کمک مالي ميکنند و اينها خيلي با ارزش است. بنابراين لغو معافيت مالي آنها اشتباه خواهد بود.
وي در توضيح اين مطلب افزود: خبرنگاران خارجي مقيم از اين جهت با ارزش هستند که به مدت طولاني در اسرائيل خدمت ميکنند و در نتيجه فرصت کافي براي يادگيري عميق مسائل مرتبط با اسرائيل را دارند. ما هميشه از مطبوعات از اين جهت که نظراتشان سطحي و صوري است ناراضي هستيم در حاليکه خبرنگاران مقيم تمايل به ايجاد روابط دارند و ميتوانند مسائل پيچيده اسرائيل را ياد بگيرند. در مقابل خبرنگاران موقت، يا آنها که تنها براي سفر و بازديد ميآيند چنين تعهداتي را ندارند.
لازم به توضيح است که شاي 63 ساله دبير مطبوعاتي اسرائيل در سازمان ملل، مشاور مطبوعاتي سفارت اسرائيل در واشنگتن، بنيانگذار و مدير "اقتدار دوم" در راديو و تلويزيون، رئيس هيئت مديره شرکت اخبار تلويزيون اسرائيل، رئيس راديو و تلويزيون اسرائيل و سخنگوي نيروي دفاع اسرائيل بوده است.
اين گزارش خاطرنشان کرد، احتمال اين ميرود که معافيت مالياتي در جلسه روز سهشنبه ي کميته مهاجران، جذب و ديپلماسي عمومي کنست مطرح شود. در اين جلسه قرار است در مورد مسائلي که خبرنگاران مستقر در اسرائيل با آن مواجه هستند و موضوعاتي که آنها در مورد اسرائيل در رسانههاي خارجي مطرح ميکنند بحث شود.