به گزارش مشرق به نقل از جامجم، هر چند براساس برنامه پنجم توسعه، دانشگاهها و موسسات آموزش عالي و تحقيقاتي مجاز بودند از ظرفيت مازاد بر سهميه آموزش رايگان خود يا ظرفيتهاي جديدي که ايجاد ميکنند، براساس قيمت تمام شده يا توافقي با بخش غيردولتي و با تاييد هيات امنا در مقاطع مختلف دانشجو بپذيرند و منابع مالي دريافتي را حسب مورد پس از واريز به خزانه کل به حساب درآمدهاي اختصاصي منظور کنند، اما اين امر با ايراد شوراي نگهبان روبهرو شد و پس از آن، مجلسيها به پذيرش مشروط دانشجوي پولي در دانشگاههاي دولتي راي دادهاند.
موضوع دانشجوي پولي موضوع ماده ?? قانون برنامه پنجم توسعه است که شوراي نگهبان پذيرش آن بدون وجود ضابطه را مغاير با قانون اساسي دانسته بود. به همين دليل، نمايندگان براي رفع ايراد اين شورا تصويب کردند نحوه پذيرش دانشجو در مقاطع مختلف به پيشنهاد هيات امناي دانشگاهها و تاييد وزارتخانههاي ذيربط باشد و در نتيجه پذيرش دانشجوي پولي تقريبا با شرايطي مانند دورههاي شبانه در دانشگاههاي دولتي و طي برگزاري آزمون سراسري انجام خواهد شد.
همچنين مقرر شده است تا در مدرک و محل تحصيل دانشجو قيد شود که نوع پذيرش وي شهريهاي بوده تا با دانشجويي که از طريق کنکور سراسري و با رقابت فشردهتري پذيرفته ميشود، تفکيکي صورت گيرد.اين تصميم در حالي گرفته شده که هنوز بسياري از استادان دانشگاه و تشکلهاي دانشجويي اجراي اين طرح را مغاير با قول رئيسجمهور مبني بر توسعه عدالت آموزشي و باعث بروز تبعيض ميان دانشجويان ميدانند.
دانشجوي پولي يعني کسب روزي حلال براي دانشگاهها
وزير علوم و تحقيقات پيش از اين در حمايت از پذيرش دانشجوي پولي خطاب به دانشجويان با طرح اين سوال که از شما ميپرسم آيا دانشگاه پولي به طور کلي بد است؟ يا پول کلا بد است؟ گفته بود: پول اگر از مسير درست به دست آورده شود و هزينه شود، رزقي است حلال و بايد خداوند را شکر کرد.
دانشجو با اشاره به اينکه اگر اين پول از مسير حلال به دست آورده شود و در مسير درست هزينه شود جاي شکر دارد، افزود: احيانا ممکن است اين پول از مسير حلال به دست نيامده باشد يا در مسير صحيح هزينه نشود. دانشجو گفت: اگر دانشگاهها پول حلال دريافت کنند و در مسير صحيح گسترش آموزش عالي هزينه کند مناسب خواهد بود؟
وزير علوم تصريح کرد: مطالب فوق را به صورت فرض مطرح کردم و بايد توجه داشت که آيا مشکل دارد که پول حلالي گرفته شود تا در مسير صحيح هزينه شود؟
وي با طرح اين سوال که آيا مصوبه جذب دانشجويان پولي در دانشگاههاي دولتي اين روند را دارد، اضافه کرد: اگر اين مصوبه به بنده ابلاغ شود، حتما بدانيد که بين فردي که از مسير رقابت علمي وارد دانشگاه شده با فردي که از مسير پرداخت پول وارد دانشگاه شده تفاوت قائل خواهم شد.
وي افزود: نگاه ما در آموزش عالي اين نيست، جواني که با رقابت علمي وارد دانشگاه شود با جواني که به صورت پولي وارد دانشگاه شده در يک کلاس و يک جا تحصيل کند و مدارک تحصيليشان يکي باشد.
وزير علوم در پاسخ به اين سوال که آيا نياز بود دانشجويان پولي وارد دانشگاههاي دولتي شوند؟ تصريح کرد: اگر بتوانيم شرايطي را فراهم کنيم تا عدالتي را که مدنظر است، پيدا کنيم مطلوب خواهد بود و اگر برعهده من باشد اين دو قشر از دانشجويان را از يکديگر جدا ميکند. در عين حال برخي روساي دانشگاهها نيز مهمترين دليل حمايت از اين طرح را استفاده از شهريه اين دانشگاهها براي آباداني و فراهم کردن امکانات آموزشي براي دانشگاه متبوع خود ميدانند.
جزئيات بيشتر از پذيرش دانشجوي پولي
جعفر قادري، عضو کميسيون تلفيق مجلس در اين باره به فارس توضيح داد: همانند دانشگاههاي غيرانتفاعي نام اين دانشگاهها در دفترچه کنکور با نام «دانشگاه بينالملل» فلان شهر مشخص ميشود و ميزان هزينه تحصيل براساس قيمت تمام شده آموزش محاسبه ميشود.
قادري با اشاره به ديگر اصلاح صورت گرفته تصريح کرد: دانشگاهها نميتوانند از ظرفيتهاي موجود خود براي جذب دانشجو به اين شيوه اقدام کنند و لازمه جذب دانشجو به اين طريق، ايجاد ظرفيت جديد است. وي در توضيح اين مطلب افزود: براي نمونه اگر دانشگاه شيراز ?? دانشجو دارد، نميتواند آن را به ?? دانشجو افزايش داده و ?? دانشجوي اضافه را در اين دانشگاه جذب کند؛ بلکه اين دانشگاه بايد ظرفيت جديدي خارج از دانشگاه و به نام شعبه بينالمللي دانشگاه شيراز ايجاد و به جذب دانشجو مبادرت کند.
شهريه دانشگاههاي پولي؛ متوسط شهريه دانشگاههاي غيرانتفاعي و آزاد
نورالله حيدري، عضو کميسيون تلفيق نيز درباره ميزان شهريه اين دانشگاهها و نحوه تعيين آن تصريح کرد: شهريه اين دانشگاه بايد براساس ميزان متوسط شهريه دانشگاههايي باشد که شهريه ميگيرند.
وي با بيان اينکه تعيين شهريه اين دانشگاهها برعهده هيات امناي هر دانشگاه است و آنها تشخيص ميدهند که شهريه بايد به چه مقدار باشد، افزود: به هرحال ميزان شهريه بايد کمتر از متوسط شهريه دانشگاههاي غيرانتفاعي و دانشگاه آزاد باشد.عضو کميسيون آموزش و تحقيقات افزود: البته اين موضوع در مذاکرات ثبت نشده است، اما در تجزيه و تحليلهايي که شد به دليل آنکه اين دانشگاهها از امکانات دولت نيز استفاده ميکنند بايد از ميانگين شهريه دريافتي دانشگاههاي غيرانتفاعي و آزاد کمتر باشد.
دانشگاهها خودسرانه دانشجوي پولي نگيرند
عضو کميسيون آموزش و تحقيقات تاکيد کرد: هيچ دانشگاهي از ظرفيت موجود براي جذب اين دانشجويان نميتوانند استفاده کنند؛ همچنين اجباري براي داوطلبان در انتخاب دانشگاهها وجود ندارد و آنها ميتوانند هر دانشگاهي را که ميخواهند انتخاب کنند.
آمارهاي وحشتناک از خروج داوطلبان ادامه تحصيل به خارج
حيدري با بيان اينکه اگر ما چنين تدابيري نداشته باشيم، چه بخواهيم و چه نخواهيم يک عده از طريق پذيرش کنکور و هر شيوه ديگري وارد دانشگاه نميشوند، افزود: اين افراد يا بايد ترک تحصيل کنند يا بايد در دانشگاههاي غيرانتفاعي و آزاد ادامه تحصيل دهند، يا متاسفانه مانند عدهاي به دليل داشتن تمکن مالي براي ادامه تحصيل به دانشگاههاي خارج از کشور بروند.وي اضافه کرد: آمارهاي وحشتناکي داريم از کساني که به دليل داشتن تمکن مالي براي تحصيل به خارج از کشور رفتهاند. حيدري پيشبيني کرد: مشروط به اينکه ما هم رشتههايي که اين داوطلبان به دنبالش هستند را ايجاد کنيم، ميتوانيم بيش از ?? درصد در همين وهله اول از خروج دانشجويان جلوگيري کنيم.
از سوي ديگر عليرضا سليمي، عضو کميسيون آموزش و تحقيقات مجلس شوراي اسلامي با بيان اينکه نياز است تا اين روند از سوي سازمان بازرسي کل کشور و ساير حوزههاي بازرسي پايش شود، اظهار کرد: علت اين پايش جلوگيري از تخلفات روساي دانشگاههاست، زيرا پذيرش دانشجوي پولي امري در ظاهر خوشايند است و برخي دانشگاهها ممکن است به منظور رفع مشکلات مالي خود اقدام به تخلفاتي در پذيرش دانشجوي پولي کنند.
به هرحال با تصويب نهايي اين طرح در شوراي نگهبان، شمارش معکوس براي ابلاغ آييننامه اجرايي آن از سوي دولت آغاز شده است، اما هنوز زمان دقيق پذيرش دانشجوي پولي از طريق آزمونهاي سراسري سازمان سنجش مشخص نيست.