کارشناسان مسائل سیاست خارجه کشورمان، اولویت‎‎های دولت یازدهم را در این حوزه تشریح کردند.

به گزارش مشرق، هفته نامه پنجره در جدیدترین شماره خود نوشت: کمتر از دو ماه به آغاز کار دولت یازدهم و ریاست‎جمهوری آقای روحانی باقی مانده است. دولتی که بیشترین انتظارات از آن، در حیطه سیاست خارجی و حل چالش‎‎های کنونی وجود دارد. به همین منظور، از کارشناسان حوزه سیاست خارجی، نمایندگان مجلس و دیپلمات‎‎های وزارت خارجه، درباره اولویت‎‎های دولت یازدهم، به نظرخواهی پرداختیم که در ادامه می‎خوانید.

* احمد بخشی، استاد دانشگاه و کارشناس آفریقا

به‎نظر من اولویت سیاست خارجی آقای روحانی باید تعامل سازنده در ارتباط با سازمان‎‎های بین‎المللی و منطقه‎ای باشد، البته بر اساس اولویت‎‎های چهارگانه، اول همسایگان به‎عنوان عمق استراتژیک، دوم کشور‎های مسلمان، سوم کشور‎های در حال توسعه و چهارم سایر کشور‎هایی که به‎نحوی می‎توانند نیاز‎های ما را برطرف کنند، باشد.

همچنین قرن بیست و یکم را قرن آفریقا نامیده‎اند و پیشنهاد می‎کنم آقای روحانی یک سیاست استراتژیک و نه مقطعی برای این قاره تدوین کنند که دارای فراز و فرود‎های دولت‎‎های پیشین درباره آفریقا نباشد.

* نوذر شفیعی، عضو کمیسیون سیاست خارجی و امنیت ملی مجلس  و کارشناس مسائل پاکستان

اولویت سیاست خارجی دکتر روحانی باید به گونه‎ای باشد که سیاست خارجی کشور از حالت سیاسی امنیتی که بوده، به اقتصادی تجاری تبدیل شود.

* حسن بهشتی پور، کارشناس مسائل آسیای مرکزی و قفقاز

پیشنهاد من به عنوان اولویت‎‎های سیاست خارجی دولت یازدهم این است که از این بین مسئولان پیام انقلاب اسلامی را مانند 34 سال گذشته به زبان خود نگویند، بلکه این پیام را به زبان دیپلماسی بین‎المللی مطرح کنند که برای افکار عمومی جهان قابل درک باشد. آقای روحانی باید آرمان‎‎های انقلاب اسلامی را پیگیری و با زبان دیپلماسی و معیار‎های شناخته شده بین‎المللی، به‎جامعه جهانی بشناسانند. ضمنا وزیر خارجه‎ای انتخاب کنند که با این رویکرد هم‎نوا باشد.

* سعدالله زارعی، کارشناس سیاسی

غرب سیاست خارجی ایران را بر مبنای تداوم مسیر آن می‎شناسد. اگر این سیر ادامه پیدا کند، نشان می‎دهد جمهوری اسلامی دارای قدرت است، اما اگر بحث تجدید نظر مطرح شود، نشانه کوتاه آمدن، تحت تأثیر مناسبات داخلی، مطرح می‎شود. لذا  این مسأله می‎تواند خیلی تعیین‎کننده باشد و آقای روحانی باید به این نکته در سیاست خارجی توجه داشته باشند.

* زهره الهیان، نماینده سابق مجلس شورای اسلامی

شرایط فعلی در عرصه بین‎المللی و دیپلماسی رسمی برای جمهوری اسلامی ایران حساس است و دولت آقای روحانی وظیفه سنگینی بر عهده دارد. اهم اولویت‎‎های دولت یازدهم عبارتند از:  اول هماهنگی با سیاست‎‎های کلان مقام معظم رهبری‎، از این جهت که قانون اساسی سیاست‎‎های کلان را بر عهده مقام معظم رهبری نهاده است. دوم موضوع مذاکرات 1+5 و عدم انفعال و اتخاذ سیاست‎‎های صحیح برای پافشاری بر حق صلح‎آمیز هسته‎ای و حقوق ملت ایران در این‎باره مدنظر باشد. در این راستا تأکید بر غنی‎سازی اورانیوم به‎عنوان سرفصل دفاع از حقوق هسته‎ای ملت ایران و استمرار مذاکرات 1+5 در جهت تعامل عزت‎مدار و ایجاد فضای اعتماد‎سازی یکی از محور‎هایی است که در جهت دفاع از حقوق ملت ایران مطرح است.

سوم، در شرایط تحولات منطقه‎ای، مسئولان و دست اندرکاران سیاست خارجی ‎باید اعتقاد عمیق به بیداری اسلامی داشته و از آن حمایت کنند و دستگاه دیپلماسی برنامه‎‎های ویژ‎ه‎ای برای حمایت از جنبش‎‎های اسلامی داشته باشد. چهارم آقای روحانی باید موضوع دیپلماسی عمومی را در دستور کار جدی سیاست خارجی قرار دهد.

* حسین رویوران، کارشناس مسائل خاورمیانه

اولویت‎‎های سیاست خارجی دولت یازدهم به‎نظر من عبارتند از: اول حل پرونده هسته ای، چراکه این پرونده با بسیاری دیگر از مسائل داخلی تداخل دارد. دوم بازتعریف رابطه ایران با کشور‎های عربی به خصوص کشور‎های حاشیه خلیج‎فارس و تنش زدایی با کشور‎های منطقه و علی الخصوص عربستان چرا که این تنش‎ها در حال حاضر انعکاس مذهبی پیدا کرده و باید حل شود.

* جعفر قناد باشی، کارشناس مسائل آفریقا

اولویت‎‎های سیاست خارجی دولت آینده باید در راستای اجرا و پیاده کردن راهبردی باشد که جایگاه ما را تاکنون به‎عنوان یکی از کشور‎های مؤثر در صحنه خاورمیانه و جهان تقویت کرده و ما را در رأس سازمان جنبش عدم تعهد قرار داده و مقبولیتی که میان این کشور‎ها برای ما به به دنبال داشته است. سیاست خارجی آینده باید در جهت تقویت راهکار‎هایی باشد که دشمن به کارآیی آن‎ها  اعتراف کرده است.

* محمد ابراهیم طاهریان، کارشناس مسائل شبه قاره

اولویت سیاست خارجی دولت آینده باید خارج نزدیک باشد. ما 15 همسایه داریم. آقای روحانی در اولین گفت‎وگوی خود به درستی گفتند که اولویت سیاست خارجی‎شان همسایگان است، اگر در رابطه با کشور‎های پیرامون خود به رابطه‎ای خوب و سطح بالا برسیم، می‎توانیم آثار خیلی از تحریم‎ها را کاهش دهیم. همسایگان ما دارای ظرفیت‎‎هایی هستند که می‎تواند به خروج از تحریم‎ها کمک کند.

* حسن هانی‎زاده، کارشناس خاورمیانه و فلسطین

اولویت اول، موضوع برطرف کردن تحریم‎‎های اقتصادی است که تأثیر زیادی در معیشت مردم دارد.اولویت دوم مسأله هسته‎ای است که ملت ایران تحت هیچ شرایطی اجازه نخواهد داد که تعامل سازش‎کارانه با غرب اتفاق بیفتد. لذا با حفظ حقوق ایران، ‎چرخه غنی‎سازی باید از مدار کشور‎های آمریکا و فرانسه و سایر کشور‎های غربی خارج و به‎جایگاه اصلی خود، یعنی آژانس بازگردد.

* فواد ایزدی، کارشناس مسائل آمریکا

فکر می‎کنم کاری که آقای روحانی در حوزه دیپلماسی سنتی می‎تواند انجام دهد، خیلی جای مانور ندارد؛ چون طرف‎‎های غربی و آمریکا این راه‎ها را بسته‎اند. آن حوزه‎ای که دولت آقای روحانی می‎تواند کارایی داشته باشد آن‎جاست که دولت‎‎های قبلی کمتر کار کرده‎اند، و نیاز به آن هم زیاد است، و آن چیزی نیست جز بحث دیپلماسی عمومی در دیپلماسی عمومی حضور آقای روحانی می‎تواند پررنگ بوده و کار‎هایی انجام دهد که در حوزه دیپلماتیک، دولت‎‎های متعددی که در بعد از انقلاب داشته‎ایم، اعم از اصول‎گرا و اصلاح‎طلب و سایر دولت‎‎های قبلی در آن ضعیف عمل کرده‎اند. اگر بتوانند روی افکار عمومی کشور‎های غربی کار کنند، برای ایران راهی جهت برون رفت از مشکلات است.

* صادق زیبا کلام، استاد دانشگاه و کارشناس سیاسی

اولویت‎‎های آقای روحانی در سیاست خارجی باید آشتی با دنیا و درست در جهت عکس هشت ساله گذشته باشد که ما به دنیا پشت کردیم. ما حتی با کشور‎هایی که در اوج جنگ رابطه داشتیم، قطع رابطه کردیم. آقای روحانی باید با کشور‎هایی که برای ایران اهمیت دارند، رابطه برقرار کند. این‎که ما با آمریکا، اسراییل و انگلیس در قطع رابطه هستیم، قابل فهم است. اما نمی‎فهمم چرا با سایر کشور‎های اروپایی از جمله آلمان، فرانسه و دیگران رابطه نداریم؟!

* مهدی فضائلی،کارشناس سیاسی

توجه و مبنا قرار دادن بیانات مقام معظم رهبری به‎عنوان سندی برای سیاست خارجی در اولویت قرار دارد که بر اساس آن سه اصل عزت، حکمت و مصلحت مبنای سیاست خارجی تعریف شده و در قانون اساسی هم ریشه‎‎های آن وجود دارد و در سیاست خارجی هم باید آرمان‎‎های انقلاب اسلامی لحاظ شود.

*حشمت الله فلاحت پیشه، استاد دانشگاه و نماینده سابق مجلس

اولویت‎‎های سیاست خارجی آقای روحانی، باید اول تکمیل ظرفیت‎‎های تعامل با کشور‎های همسایه در زمینه‎‎های اقتصادی؛ دوم، حضور مؤثر در عرصه منطقه‎ برای رفع تنش‎ها با کشور‎های اسلامی، و سوم تنش‎زدایی عملی در عرصه بین‎المللی با قدرت‎‎های جهانی باشد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس