وی محور دوم را اینگونه بیان کرد که باید ساختار اداری کشور این ظرفیت را پیدا کند که کار ویژه یاد شده را انجام دهد.
جلیلی محور سوم را نیز نزدیک شدن به مبانی، ارزشها و آرمانهای انقلاب اسلامی توصیف کرد و این اقدام را موجب سربلندی، عزت و اقتدار کشورمان دانست.
کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در پاسخ به سؤال یکی از هموطنان خارج از کشور مبنی براینکه علت یا هدف شما برای حضور در صحنه انتخابات چیست، گفت: در شرایط فعلی کشور نقاط ضعف و قوتی وجود دارد؛ اینجانب به دلیل حضور خود در صحنههای مختلف و مطالعاتم احساس میکنم شناخت مطلوبی از نقاط قوت و ضعف کشور دارم.
وی با طرح این پرسش که چگونه میتوانیم نقاط قوت کشور را تقویت و نقاط ضعف را کاهش دهیم اظهار داشت: هرچه براساس ارزیابی صحیح و شناخت درست نقاط قوت حرکت کنیم، تقویت خواهیم شد و اگر ارزیابیمان از موانع پیشرفت کشور و نقاط ضعف نیز درست باشد، پیشرفت خواهیم کرد.
جلیلی ارزیابی غلط از نقاط قوت و ضعف کشور را بسیار خطرناک توصیف کرد و این ارزیابی غلط را موجب انحراف از مسیر پیشرفت دانست.
این نامزد انتخابات شناخت غلط نقاط قوت و ضعف کشور را یک آسیب بزرگ دانست و در عین حال تأکید کرد که خطای بزرگتر این است که نقاط قوت، نقاط ضعف تلقی شود و نقاط ضعف، نقاط قوت محسوب شود.
وی در همین زمینه گفت: تلاش امروز دشمن این است که ما نقاط قوت خودمان را نقاط ضعف بدانیم و نقاط ضعف را نقاط قوت؛ دشمن در همین راستا و برای بزرگ کردن نقاط ضعف ما تلاش میکند.
جلیلی با بیان اینکه یکی از دلایل مهم دولت دفاع از حقوق شهروندان در داخل و خارج کشور است و این موضوع در خارج از کشور اهمیت مضاعف دارد، ادامه داد: امروز ایران به عنوان کشوری مقتدر در سطح جهانی ایفای نقش میکند و حتی دشمنان ما نیز به این نکته اعتراف دارند که قدرت جمهوری اسلامی قابل توجه است.
کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری بر همین اساس تأکید کرد: شأن شهروندان ایرانی باید متناسب با جایگاه جمهوری اسلامی باشد و ظرفیت ایران این اقتضا را فراهم میکند که هموطنان ما در خارج از کشور به ایرانی بودن خود افتخار کرده و از حقوق خود به خوبی استفاده کنند و در این مسیر دولت جمهوری اسلامی را در ایفای این حقوق، پشتسر خود بدانند.
وی در ادامه با بیان اینکه به ایرانیان خارج از کشور باید به عنوان سرمایهای بزرگ نگاه شود، یادآور شد: ظرفیت همه ایرانیها و آحاد کل کشور باید آزاد شود و در جهت منافع و مصالح ملی و گفتمان انقلاب اسلامی قرار گیرد لذا یکی از این ظرفیتها، ایرانیان خارج از کشور هستند که باید در عرصههای مختلف به مثابه فرصت به آنها نگاه کرد.
جلیلی هموطنان خارج از کشور را سفیران جمهوری اسلامی ایران توصیف کرد و با بیان اینکه این موضوع تعارف نیست بلکه باور بنده است، افزود: بنابراین یکی از بحثهای اصلی دولت برنامه داشتن برای این زمینه است.
کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ظرفیت هموطنان خارج از کشور را در عرصههای اقتصادی مهم ارزیابی کرد و گفت: آنها باید بتوانند با فعالیت اقتصادی خود به شکوفایی و رشد اقتصادی کشور کمک کنند و در افزایش سرمایهگذاری و عرصههای بازرگانی و تجاری مؤثر باشند البته لازمه این کار کمک دولت به آنها است تا ایرانیان خارج از کشور دولت را مانع خود ندانند.
وی ادامه داد: اگر میگوییم باید برنامهریزی داشته باشیم تا تمام ظرفیتهای نرمافزاری و سختافزاری کشور شکوفا شود، شامل ایرانیان خارج از کشور نیز میشود.
جلیلی با بیان اینکه همانطور که هموطنان ما نیز شاهد هستند برخی کشورها نه تنها برای اتباع خود بلکه برای سایر کشورها نیز برنامهریزی میکنند تا سرمایه آنها از جمله نیروهای انسانی را جذب کنند و این موضوع برای ایران هم وجود دارد؛ اظهار داشت: بر همین اساس اگر ما در داخل کشور خودمان برای جذب نیروهای انسانی ماهر و نخبه پیشگام باشیم میتوانیم استفاده حداکثری ببریم.
کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری تأکید کرد: بسیاری از نیروهای نخبه ترجیحشان این است که از استعداد آنها در داخل کشور استفاده شود لذا دولت باید در این زمینه برنامهریزی کند.
وی با بیان اینکه بنده مهاجرت خارج از کشور را با تعبیر فرار مغزها درست نمیدانم، ادامه داد: گاهی لازم است برای کسب تجربه به خارج از کشور سفر شود اما این نکته باید باعث شکوفایی و رشد کشور شود.
جلیلی در عین حال گفت: باید در این زمینه برنامهریزی جدی برای افراد داخل کشور انجام شود که نیاز به رفتن به خارج از کشور نباشد مگر در مسائلی که ضرورت دارد و کسانی که از کشور خارج میشوند باید به گونهای بسترسازی کنیم که دوباره جذب کشور و منافع شوند.
کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در خصوص کمکهای ارزی دولت به ایرانیان خارج از کشور گفت: اگر نگاه ما به ایرانیهای خارج از کشور فرصتمحور باشد، باید از حقوق آنها دفاع کرد و ظرفیتشان را یک فرصت دانست، بسیاری از این سیاستها از جمله سیاست ارزی دیگر هزینه تعریف نمیشود و اگر هم هزینهای باشد در جهت متعالی کار میکند.
جلیلی در پاسخ به سؤالی مبنی براینکه چرا با وجود هزینههای پرونده هستهای بر ادامه آن تأکید میشود، پاسخ داد: با توجه به اینکه کار بنده در موضوع هستهای است و در این زمینه گفتوگوهایی داشتهایم چند توضیح باید ارائه دهم.
وی برهمین اساس افزود: اول اینکه آنچه تحت عنوان دفاع از حقوق هستهای مطرح است دفاع از تمام حقوق ملت ایران محسوب میشود؛ زمانی که دشمن خرمشهر را گرفت تمام کشور به دفاع برخواست در حالی که کل دنیا از صدام حمایت میکرد اما مردم ما در دفاع از خرمشهر رفتاری نشان دادند که دشمن دیگر جرأت تعرض به کشورمان را هم نکند.
کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری تأکید کرد: دفاع از حق هستهای دفاع از تمام حقوق ملت ما است و آنچه اهمیت دارد منطق جمهوری اسلامی است که تمام جهان آن را پذیرفته است.
وی بر همین اساس به رآکتور اتمی تهران که کاملاً تحقیقاتی بود و مصارف دارویی داشت اشاره کرد و یادآور شد: ما گفتیم برای مصارف دارویی به این رآکتور که آژانس هم کاملا به آن احاطه دارد، احتیاج داریم چرا که 850 هزار بیمار در سال از آن استفاده میکردند و گفتیم که این حق ماست و نمیخواهیم خود تأمین کنیم شما به ما بدهید.
جلیلی یادآور شد: طبق آنچه آژانس گفته بود وظیفهشان این بود که این سوخت را به ما بدهند، در ژنو دو نیز به عنوان یک موضوع انسانی که بیماران به آن احتیاج دارند،مطرح شد اما اعلام کردند که این سوخت را نمیدهیم و شرط و شروط گذاشتند، ملت ایران هم در جواب آنها عنوان کرد ما خود تولید خواهیم کرد.
این نامزد ریاستجمهوری یازدهم تصریح کرد: جوانان ما با ظرفیتهای خود توانستند تولید کنند و شهید شهریاری با تیمش این اقدام را انجام داد که در واقع مورد هدف هم قرار گرفت. یعنی جانش را داد تا جمهوری اسلامی ایران پیشرفت کند و نیاز دارویی مردم برطرف شود.
وی با بیان اینکه آنها غنیسازی 3.5درصد را تعلیق میکردند اما امروز میگویند بیایید درباره این غنیسازی 20درصد که در واقع جوانان کشورمان به آن دست یافتند، مذاکره کنیم افزود: این نشان میدهد اگر از حقوق خود دفاع کنیم، آنها چنین برخوردی خواهند داشت.
جلیلی با بیان اینکه چه در مسکو و چه در آلماتی یک و دو، ما پیشنهاد کردیم که حاضریم طی یک برنامه جامع گفتوگو کنیم، اظهار داشت: ما منطق روشن، اقتدار و پشتیبانی مردم را داریم؛ آنها به تأخیر انداختند و گفتند باید بررسی کنیم، 8 ماه معطل کرده و جوابی ندادند.
این نامزد ریاستجمهوری یازدهم با تأکید بر اینکه نه تنها گفتوگوها را به تأخیر انداختند بلکه فشار تحریم ها را بیشتر کردند، افزود: آنها دیدند که بعد از 8 ماه فشار، ملت ایران در 22 بهمن جدیتر به صحنه آمد که پس از این حضور باشکوه مردم، سخن از دور بعدی مذاکرات کردند و گفتند طرح جدیدی داریم.
وی ادامه داد: آنها در آلماتی یک پیشنهادی دادند و ما هم در آلماتی دو بر همین مبنا پاسخ آنها را دادیم و خانم اشتون گفت: ما زمان احتیاج داریم تا بحث و گفتوگو کنیم؛ ما نیز آمادگی خود را برای گفتوگو به دلیل اینکه منطق روشن داشتیم، اعلام کردیم.
جلیلی با بیان اینکه ظرف 4 روز با خانم اشتون در استانبول صحبتهایی در این زمینه داشتیم گفت: این مسئله نشان میدهد آنچه منطق جمهوری اسلامی ایران است یک منطق کاملاً قابل دفاع است اما آنها نمیخواهند پیشرفت ما را ببینند.
این نامزد ریاستجمهوری یازدهم در ادامه به تلاش شهید شهریاری و سایر جوانان کشور اشاره کرد و گفت: یکی از بحثهای اساسی این است که متوسط سن دانشمندان هستهای برابر سن انقلاب اسلامی است و گفتوگو کنندهها باید بتوانند از این تلاش و ظرفیت به خوبی دفاع کنند و از عزتی که دانشمندان ما آفریدند دفاع کنند.
وی با طرح این سؤال که هواپیمای مسافربری چه ربطی به مسئله هستهای دارد، یادآور شد: آنها در طی این 30 سال ما را تحریم کردند و این نشان میدهد آنها نمیخواهند ملت ما پیشرفت کند و من عمیقاً باورم این است که دفاع از حقوق صلحآمیز هستهای یک حق و یک نیاز است برای اینکه کشور ما پیشرفت کند.
جلیلی از وجود پارادایم سیاست خارجی در کشورهای مختلف سخن گفت و با بیان اینکه عرصه جهان، عرصه واحدهای سیاسی مختلف است، اظهار داشت: هر کدام از این واحدها برای خود پارادایمی دارند.
کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری اضافه کرد: مبنای نگاه در سیاست خارجی باید این باشد که نقاط اشتراک و افتراق شناسایی شود؛ از همین نقاط اشتراک میتوان به تعاملها رسید و از نقاط افتراق نیز میتوان جلوی تهدیدها را گرفت.
جلیلی با بیان اینکه ورود با درک به عرصه سیاسی دارای اهمیت است، تصریح کرد: امروز نقاط فرصت بسیار بیشتر از نقاط تهدید است اما بایستی نقاط اشتراک با کشورها را به خوبی شناخت تا بتوان از آن نقاط بهره برد.
وی با تأکید براینکه برخی از کشورها به دنبال انحصار هستند وجود این دیدگاه را منحصر به چند کشور دانست و گفت: این چند کشور به دنبال این هستند که انحصار ایجاد کنند و پارادایم آنها بر جهان حاکم شود، اگر ما این چند کشور را کنار بگذاریم در مواجهه با سایر کشورها فرصتهای مطلوبی وجود دارد که میتوانیم از آنها بهره ببریم.
کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه کسانی به دنبال تهدید ملت ما هستند، تصریح کرد: ما بایستی مانع تهدید آنها شویم ولی اگر کسی بخواهد با تهدید و تنش منافع ملت ما را زیر سؤال ببرد و منافع خود را دنبال کند این قابل قبول نیست و ما مقابل آنها میایستیم.
جلیلی از لزوم دور کردن تهدیدها از کشورمان سخن گفت و با یادآوری ایستادگی 8 ساله ایرانیان مقابل دشمنان در جنگ تحمیلی اظهار داشت: دشمنان پس از جنگ فهمیدند که تهدید نظامی علیه ملت ایران جواب نمیدهد و همین باعث تهدیدزدایی شد.
وی با بیان اینکه ایران هیچگاه به منافع هیچ ملت و کشوری تعرض نمیکند، گفت: امروز دیگران هستند که به دنبال تعرض به منافع ایرانند و اگر اینگونه باشد با پاسخ جدی ما مواجه میشوند.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری با اشاره به کشورهای همسایه ایران از وجود رابطههای عمیق تاریخی بین ایران و همسایگانش سخن گفت و افزود: همین ریشههای عمیق تاریخی فرصتهای مناسبی را برای گسترش روابط با همسایهها ایجاد میکند؛البته امروز برخی ظرفیتها دیگر نیز برای ما فرصتهای مطلوبی ایجاد کرده است که دستگاههای مربوط از جمله وزارت امور خارجه باید این قابلیت را داشته باشند که منافع کشور را در این زمینهها دنبال کنند.
جلیلی افزود: امروز دشمنان کشور چه آنانی که در اندیشکدهها هستند و چه مقامات رسمی کسی در بین آنها نیست که منکر این مطلب شود که ایران یک قدرت منطقهای است.
وی از لزوم حفظ نقاط قوت کشور در عرصه سیاست خارجی سخن گفت و تأکید کرد که این نقاط قوت به دلیل مقاومت ملت ایران به وجود آمده و حفظ شده است.
کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با اشاره به تحریمهای غرب علیه ایران که به ادعای غربیها تحریمهایی فلجکننده است، خاطرنشان کرد: آنها گفتهاند که میخواهیم به ملت ایران فشار بیاوریم تا از حقوق خود منحرف شوند اما این تحریمها شاید در ابتدا شوکی باشد اما اگر با حکمت عمل کنیم، میتوانیم از پس آنها برآییم.
جلیلی به اقداماتی اشاره کرد که میتوان با اجرایی کردن آنها مقابل تحریمها ایستاد و در همین زمینه گفت: اگر تولید و اشتغال به خوبی پیش رود میتوانیم مانع تورم و گرانیها شویم؛ اکنون 11 میلیارد دلار برخی از کالاهای اساسی خود را وارد میکنیم که میتوانیم بخش زیادی از این کالاها را در داخل تولید کنیم، اگر ما تمامی این کالاها را در داخل تولید کنیم هم اشتغال ایجاد میشود و هم شاهد تولید خواهیم بود و آنگاه میتوانیم چیزی که آنها به عنوان ابزار فشار از آن استفاده میکنند را از آنها گرفته و دشمن را خلعسلاح کنیم.
وی یادآور شد: آنها سوخت 20 درصد را به عنوان یک ابزار میخواستند به عنوان باجخواهی از ملت ما به کار ببرند و ما توانستیم آن را در داخل تولید کنیم و این باعث شده که امروز آنها به پای میز مذاکره بیایند و بگویند که برای این 20 درصد ما چه به شما بدهیم که شما این اقدام را انجام ندهید و ببینید چگونه معادله تغییر میکند.
کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در ادامه سخنان خود با بیان اینکه ایرانیان خارج از کشور یک ظرفیت مهم محسوب میشوند، تصریح کرد: ایرانیان خارج از کشور میتوانند با شناخت کشورهایی که در آن زندگی میکنند این را نشان دهند که چگونه میتوان تهدیدهای مطرح در آن کشور را به فرصت تبدیل کرد.
وی در پاسخ به سؤال یکی از ایرانیان خارج از کشور درباره آزادی بیان با بیان اینکه ما هرچقدر نشاط سیاسیمان بیشتر شود شاهد بالندگی بیشتر خواهیم بود، تصریح کرد: ما قانون اساسی و عادی داریم که همگی باید در چارچوب آن فعالیت کنند و بعد از قانون هیچ خط قرمزی نیست و همگان نیز بایستی بتوانند در چارچوب قانون رفتار کنند.
جلیلی مشارکت و رقابت را دو بال اساسی برای پیشرفت سیاسی برشمرد و گفت:یک زمانی آنها (دشمنان) میگفتند که شما شاخصههای لازم را ندارید اما امروز کسی نمیتواند منکر رقابت و مشارکت شود؛ در سال 88 دیدید که یک اوجی از جمهوریت ظهور پیدا کرد و یک مشارکت 85 درصدی و یک رقابت قوی شکل گرفت.
وی افزود: در آن ایام کسانی که قانون را زیر پا گذاشتند حتی به مشارکت سیاسی ظلم کردند؛ در آن سال (88) در بستری که فراهم شده بود یک رقابت گسترده، یک مشارکت گسترده و یک نشاط سیاسی مطلوب شکل گرفته بود.
این نامزد انتخابات همچنین گفت: مشارکت سیاسی موجب ثبات سیاسی میشود و امروز جمهوری اسلامی ایران مشارکتش و ثباتش ، هیچ یک قابل انکار نیست.
جلیلی در پاسخ به سؤالهای اقتصادی ایرانیان خارج از کشور نیز گفت: در مباحث اقتصادی تاکنون اقدامات مطلوبی در کشور انجام شده است اما برخی از برنامهها و نگاههایی که تاکنون مطرح بوده به قانون تبدیل شدهاند و این الزام وجود دارد هر دولت بایستی به آن عمل کند.
وی بخشهای مربوط به اقتصاد در قانون اساسی، چشمانداز 20 ساله و برنامه 5 ساله و برخی قوانین عادی مانند قانون هدفمندی یارانهها و قانون اصل 44 را از جمله قوانینی برشمرد که به بخش اقتصادی کشور مرتبط هستند و این سؤال را مطرح کرد که چرا این قوانین به خوبی اجرا نشدهاند.
کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری اضافه کرد: کار اصلی دولت این است که این برنامهها و قوانین را اجرا کند، اگر ما دهها برنامه و قانون مطلوب بنویسم اما آنها را اجرایی نکنیم مردم ناامید میشوند.
جلیلی افزود: یکی از مهمترین وظایف رئیس جمهور آینده این است که ساختار اجرایی کشور به خصوص در بخش اقتصادی را به گونهای مدیریت کند که بتواند قوانین ذکر شده را اجرا کند.
وی اصلاح ساختار اجرایی اداری کشور را یکی از مهمترین برنامههای خود دانست و گفت: اگر شما دولت را به یک ماشین تشبیه کنید این ماشین اکنون ضعیف است و سرعتش کم است، این ماشین بایستی ایراداتش برطرف شود تا بتواند با سرعتی که شایسته پیشرفت کشور است حرکت کند.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری با اشاره به بحث مفاسد اقتصادی و بیان این مطلب که دولت بایستی خودش اولین مدعی چنین مباحثی باشد، تصریح کرد: دولت بایستی مانع بروز فساد اقتصادی شود که این اقدام با سازوکارهای روشن اقتصادی بایستی صورت گیرد.
جلیلی به سامانههای اقتصادی اشاره کرد و اظهار داشت: اگر شما سامانههای اقتصادی روشن داشته باشید که تمامی اطلاعات اقتصادیتان در آن جمع شود این چه برای ارزیابی چه برای نظارت و چه برای تصمیمگیری و تصمیمسازی ضروری است.
وی ادامه داد: در بحث پرونده 3 هزار میلیاردی در دبیرخانه شورای امنیت چند ماه بر روی آن کار کردیم تا بتوانیم ریشهها و علتهای آن را به دست بیاوریم. یکی از بحثها همین بود که اگر ما سامانههای اقتصادی روشن داشتیم که به موقع با هم در یک سازوکار سیستماتیک استفاده میشد به راحتی میتوانست جلوی فساد اقتصادی را بگیرد.
کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری همچنین گفت: در بحث شفافیت ارزی نیز وجود یک پرتال ارزی و وجود یک اتاق مبادلات ارزی و یا وجود یک سامانه سنا که اکنون تشکیل شده است میتواند به بهبود اوضاع کمک کند همین سامانه سنا اکنون تشکیل شده و ما در یکی دو سال اخیر در دبیرخانه (شورای عالی امنیت ملی) و با همکاریهای دستگاههای اقتصادی سامانه ایجاد و تکمیل شد.
جلیلی در توضیحاتی درباره سامانه سنا گفت: این سامانه این است که هر گونه تبادل ارزی در صرافیها صورت میگیرد ثبت شود که این اقدام اولاً از پولشویی جلوگیری میکند و ثانیاً موجب شفافیت اقتصادی شده که در نهایت کنترل بازار ارز ممکن میشود.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری در پایان سخنانش به حفظ حقوق ایرانیها به خصوص ایرانیان خارج از کشور اشاره کرد و گفت: دولت جمهوری اسلامی ایران وظیفه دارد از حقوق هر ایرانی که در خارج کشور به سر میبرد دفاع کند و اجازه ندهد کسی به حقوق قانونی وی متعرض شود و اگر خلافی هم انجام داده کسی نمیتواند به حقوق او در خارج از کشور تعرض کند و فراتر از قانون به او ظلم کند و این وقتی محقق میشود که دولت جمهوری اسلامی ایران بتواند با اقتدار از حقوق ملت خود دفاع کند.