به گزارش مشرق این نخستین کاهش بعد از سال هزار و نهصد و نود و هشت به حساب می آید.
سیپری که مقر آن در استکهلم قرار دارد، اعلام کرد این پدیده اصولا با کاهش بودجه دفاعی کشورهای غربی قابل توجیه است.
این در حالی است که چین و روسیه بر عکس بودجه نظامی خود را افزایش دادند.به گزارش خبرگزاری فرانسه از استکهلم، سام پرلو فریمن مدیر برنامه هزینه های نظامی و تولید سلاح موسس بین المللی تحقیقات درباره صلح گفت: « ما آغاز انتقال هزینه های نظامی جهانی را از کشورهای ثروتمند غرب به سوی مناطق دارای اقتصاد در حال ظهور شاهد هستیم .»
وی افزود: « سیاست های ریاضتی و کاهش شمار نظامیان غربی در افغانستان به کاهش هزینه های نظامی کشورهای غربی منجر شده است این در حالی که درآمدهای حاصل از رشد اقتصادی در دیگر مناطق رو به افزایش است .»
طبق گزارش سیپری هزینه نظامی بدون در نظر گرفتن تورم در مقایسه با سال دو هزار و یازده با کاهش پنج دهم درصدی به هزار و هفتصد و پنجاه میلیارد دلار ( هزار و سیصد و سی میلیارد یورو ) در سال دو هزار و دوازده رسید.
چین و روسیه در همین دوره بودجه دفاعی خود را به ترتیب هفت و هشت دهم درصد و شانزده درصد افزایش دادند.
در مناطقی هم که به صورت سنتی با تنش های شدید روبرو هستند هزینه های نظامی با افزایش روبرو شد: خاورمیانه ( هشت و چهار دهم درصد ) و آسیا ( سه و سه دهم درصد ).
این موسسه اعلام کرد آمریکا نخستین بار بعد از فروپاشی شوروی در اواخر هزار و نهصد و نود و یک به کمتر از چهل درصد هزینه نظامی جهان به علت کاهش هزینه های اختصاص یافته به عملیات جنگی رسید و هزینه نظامی این کشور در سال دو هزار و دوازده با کاهش شش درصدی روبرو شد و سیپری خاطر نشان کرد این روند سال دو هزار و سیزده ادامه خواهد داشت.
پرلو فریمن گفت: « همه چیز نشان می دهد روند کاهش هزینه های نظامی جهان در دو سه سال آینده یا دست کم تا زمانی که خروج نیروهای سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو از افغانستان در پایان سال دو هزار و چهارده به پایان برسد، ادامه خواهد داشت .»
به گفته وی، « در همین حال هزینه های نظامی در مناطق دارای اقتصاد نو ظهور به روند افزایشی خود ادامه خواهد داد. آمریکا و متحدان واشنگتن همواره مسئول بخش عمده هزینه های نظامی جهان هستند. کشورهای عضو سازمان ملل متحد در مجموع هزار میلیارد دلار برای سلاح هزینه می کنند .»
بودجه دفاعی آمریکا سال گذشته ششصد و هشتاد و دو میلیارد دلار ( پانصد و بیست میلیارد یورو ) بود که از بودجه چین، دومین کشور جهان ( صد و شصت و شش میلیارد دلار، صد و بیست و هفت میلیارد یورو ) چهار برابر بیشتر است.
موسسه بین المللی تحقیقات صلح ( سیپری ) روز دوشنبه با انتشار گزارشی از کاهش هزینه های نظامی جهان در سال دو هزار و دوازده در مقایسه با سال گذشته خبر داد.