در سال های اخیر میزبان ورود مسافران نوروزی به قم هرسال رو به افزایش است .
بر اساس اعلام آمار توسط حجت الاسلام موسی پور استاندارسابق قم تا پایان 13 فروردین 91 بیش از 15 میلیون مسافر وارد قم شدند که بالغ بر 2 میلیون و 200 هزار نفر در استان اقامت داشتهاند.
این میزان آمار نشان دهنده لزوم همت مسولان قم برای پذیرایی از انبوه مسافران بهارقم است .
ضروری است که همه امکانات قم برای پذیرایی از مسافران این شهربرای یک استقبال شایسته بسیج شود .
محرری رئیس ستاد تسهیلات زائرین در زمینه ورود مسافران نوروزی به قم عقیده دارد آمار ورود مسافران هر ساله 20 تا 30 درصد افزایش مییابد؛ به همین علت تلاش شده است امکانات در نظر گرفته شده نیز به همین مقدار افزایش داشته باشد.
رشد ورود زائر و گردشگر به قم و از طرف دیگر افزایش سطح توقعات آنها با نظر به دیگر شهرهای زیارتی همچون مشهد و شیراز، مدیران استان را بر آن داشت تا برای ایجاد ستاد دائمی تسهیلات زائرین اقدام کنند.
درسال های گذشته روال بر این بود که در مناسبتهایی چون تابستان و به خصوص تعطیلات سال نو گروهی تحت عنوان ستاد تسهیلات زائرین استان قم گرد هم آمده و با تشکیل این ستاد تلاش در هماهنگی امور و برطرف کردن حداقل نیازهای مسافران و زائران میکردند.
ستاد دائمی تسهیلات زائرین استان قم در ساختار جدید دارای 10 کمیته تخصصی و یک کمیسیون ویژه است که شورای سیاستگذاری به ریاست استاندار و با عضویت پنج معاون ، معاون تولیت آستان مقدس حضرت معصومه(س)، شهردار، فرماندار و رئیس شورای شهر، بر کار آنها نظارت میکند.
کمیتههای این ستاد شامل خدمات شهری و رفاه عمومی، اسکان، پشتیبانی و هماهنگی ادارات، ارزاق عمومی و تنظیم بازار، حمل و نقل و ترافیک، امداد و درمان، فرهنگ و امور بینالملل، اطلاعرسانی و راهنمایی زائران، نظارت، ارزیابی و آمار و نیز کمیته امنیتی و انتظامی بوده و دستگاههای مختلف استان به تناسب وظایف در هر یک از آنها عضویت دارند.
رئیس ستاد دائمی تسهیلات زائرین استان قم گفت: کمیته «پشتیبانی و هماهنگی ادارات» هماهنگی فعالیتهایی را بر عهده دارد که وظیفه انجام آنها بر دوش نهادها و ادارات دولتی گذاشته شده؛ ادارات موظف شدهاند مراکز اقامتی، سرویسهای بهداشتی، نمازخانهها و سایر امکاناتی را که مورد نیاز مسافران است در حد مقدور فراهم سازند و تا جایی که اختیارات به آنها اجازه میدهد این موارد را در دسترس زائران قرار دهند.
محسن محرری با بیان اینکه ستاد تسهیلات زائرین استان قم از 26 اسفند امسال در میدان روحالله استقرار یافته است افزود:در کمیته اسکان مقرر شده 400 مدرسه به منظور اسکان مسافران در نظر گرفته شود ضمن اینکه اماکن دولتی و عمومی شامل سالنهای ورزشی و حسینیهها نیز در ایام عید آماده نصب چادر و اسکان زائران هستند که ضرورت این آمادگی به ویژه در شب تحویل سال نو از اهمیت خاصی برخوردار است علاوه برآن هتلها، هتل آپارتمانها و خانههای استیجاری تحت نظارت اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان نیز تمام ظرفیت خود را در این روزها به کار خواهند گرفت.
وی با بیان اینکه امسال برای نخستین بار طرحهای ویژه ترافیکی در جادهها و ورودیهای قم به مرحله اجرا در می آید افزود : برخی از این طرحها نیز در رابطه با اطراف حرم مطهر و بستر رودخانه هستند به طوری که با آماده شدن پارکینگ طبقاتی ، زائر امسال اجازه پارک خودرو در بخشهایی از رودخانه داده نخواهد شد و مسافران میتوانند از این پارکینگ با ظرفیت 2 هزار خودرو استفاده کنند.
رئیس ستاد تسهیلات دائمی زائران استان قم گفت:یکی از اقداماتی که برای نخستین بار قرار است در ستاد تسهیلات زائرین استان قم انجام شود برپایی نمایشگاه فرهنگی و صنایع دستی در محل نمایشگاه دائمی است که این کار زیر نظر کمیته فرهنگی و امور بینالملل و با ورود موثر معاونت خدمات فرهنگی شهرداری قم صورت میگیرد.
به گفته محرری در این نمایشگاه که ازیکم تا 12 فروردین ماه 92 برپا خواهد بود انواع خدمات فرهنگی، فروش سوغات و صنایع دستی و برگزاری مسابقات فرهنگی و مذهبی ویژه گروههای سنی مختلف در نظر گرفته شده است.
این مسئول از ارزیابی فعالیتهای صورت گرفته از طرف کمیتههای ستاد تسهیلات توسط کمیته نظارت، ارزیابی و آمار خبر داد و افزود: بر همین اساس دستگاههای مختلف رتبهبندی شده و اقدامات برتر مشخص خواهند شد؛ کمیته امنیت و انتظامی هم طبق معمول وظیفه تامین امنیت و آرامش را در اماکن اسکان زائران و سایر محلها بر عهده خواهد داشت.
وی گفت: در ساختار جدید ستاد تسهیلات زائرین استان قم وجود کمیسیون ویژه نماز و امر به معروف و نهی از منکر نیز در نظر گرفته شده و این بخش امسال پر رنگتر از سالهای گذشته در بحث اقامه نماز جماعت در بوستانها، مراکز اقامتی بین راهی و واحدهای خدماتی وارد خواهد شد.
شهردار با اشاره به آماده سازی 30 بوستان برای پذیرایی از زائرین و مجاورین حضرت معصومه (س) در ایام نوروز گفت : 10 بوستان برای اقامت و کمپینگ زائرین آماده شده که در کنار آنها 40 کانکس ارائه مایحتاج ضروری مردم ، 20 کیوسک راهنمایی زائر ، استقرار 60 چشمه سرویس بهداشتی موقت و توسعه تابلوهای راهنمای زائرین نیز آماده شده است .
محمد دلبری در ادامه با اشاره به تعطیلی تعدادی از پارکینگهای رودخانه حوالی حرم مطهر گفت : پارکینگ زائر با ظرفیت 2هزار خودرو آماده شده و مشکل آسانسور آنهم موقتا با راه اندازی 6 آسانسور از 16 آسانسور آنهم تا چند روز آینده رفع می شود و مقرر شده از پارکینگهای سابق رودخانه بعنوان ایستگاه اتوبوس و مسیر پیاده رو و خط اتوبوس تندرو استفاده شود .
معاون خدمات شهری شهرداری قم افزود : شهرداری قم، بوستانهای شهر را با تجهیزات کامل به منظور اسکان موقت زائران آماده ساخته است .
جهانبخش نجفزاده با اشاره به آمادهسازی سه بوستان فدک، بنیادی و امام رضا(ع) به منظور ایجاد استراحتگاه موقت برای زائران افزود:آمادهسازی این بوستانها در ضلع جنوبی و شمالی بستر رودخانه، از چادر زدن مسافران و زائران جلوگیری میکند.
معاون خدمات شهری شهرداری قم گفت: بازدید میدانی و مستمر توسط مدیران از میادین و بوستانها در سطح شهر در دستور کار کمیته خدمات شهری قرار داشته و نسبت به وجود نواقص مختلف در بوستانها اقدام شده است.
امیدواریم با بسیج امکاناتی که درقم برای پذیرایی از میهمانان نوروزی 92صورت گرفته شاهد میزبانی شایسته این شهر از خیل زائرانی باشیم که از اقصی نقاط ایران قم را برای میهمانی برگزیده اند.