کد خبر 202922
تاریخ انتشار: ۳ فروردین ۱۳۹۲ - ۲۱:۲۳

خوردن شیرینی در ایم نوروز كام مان را شیرین و خلق مان را باز می کند اما تلخی مشكلات و عوارض دائم آن زمینه ساز بسیاری از بیماری هاست.

به گزارش ویژه نامه نوروزی مشرق، با آمدن نوروز میل افراد به خورد شیرینی های متنوع دو چندان می شود همان شیرینی های رنگارنگ و هوس انگیزی كه به اعتقاد برخی خانواده ها باید همه ظروف شیرینی خانه را تا حد امكان پر و پیمان كند و تمامی انواع شیرینی های موجود در قنادی محل را در برگیرد.

در واقع خیلی سخت است كه با دیدن این شیرینی ها میل به خوردن را درخود مهار كنیم، اما به گفته متخصصان علوم تغذیه می شود در زمان هایی كه بدن كالری كمتری دریافت كرده به حجم كوچكی از آن ناخنك زد.

هنگام خرید شیرینی خشك به طعم و بوی آن توجه كنید

رایج ترین شیرینی عید، شیرینی خشك است. شیرینی هایی كه در تركیب آن خامه به كار نرفته باشد همچون شیرینی نخودچی، زبان، ساقه عروس، پفكی گردویی یا نارگیلی، كشمشی، گل محمدی و مربایی در گروه شیرینی های خشكی است كه ماندگاری طولانی و فسادپذیری اندكی دارد.

این شیرینی ها از آرد گندم، شیر، شكر، تخم مرغ، روغن های مخصوص قنادی و انواعی از بهبوددهنده ها و طعم دهنده ها تهیه شده است.

 آردی كه در این نوع شیرینی ها به كار می رود آرد گندم بدون سبوس بوده و كالری آن دو برابر فرآورده های سبوس دار است. برای ترد و پفكی شدن حجم شیرینی های خشك از بیكینگ پودر كه از مخلوط جوش شیرین، اسیدهای ضعیف و مواد مولد گاز منواكسیدكربن است استفاده می شود كه براساس تحقیقات انجام شده، این مواد مولد زخم های معده، روده و تنش های عصبی است و همچنین می تواند از قدرت جذب كلسیم و آهن بدن نیز بكاهد.

در تركیب این بهبوددهنده سدیم مخفی وجود دارد و برای افراد مبتلا به پرفشاری خون محدودیت مصرف دارد. احساس جمع شدن دهان پس از صرف برخی شیرینی ها بخصوص كیك ها نشان دهنده میزان بالای بیكینگ پودر به كار رفته در آن است.

نكته مهم دیگر آن كه بسیاری از قنادی ها برای پاسخگویی به افزایش تقاضای شب عید، از ماه ها قبل شیرینی هایی تهیه و انبار می كنند و این خود امكان فساد و كهنگی محصول را بالا می برد بنابراین ابتدا شیرینی را از نظر طعم، بو و تازگی تست كرده و انواعی را كه فاقد روكش شكلاتی، مواد رنگی، شكر، اسانس و كرم است به مقدار كم، از قنادی های معتبر بخرید.

آبنبات و تافی تركیبی از اسانس، شكر و رنگ
 
آبنبات، تافی، پاستیل، شكر پنیر، سوهان عسلی و پولكی از جمله تنقلاتی است كه در ایام نوروز ظروف كوچك شیرینی را اشغال می كند. ساده ترین نوع آبنبات از مخلوط شكر و آب همراه افزودنی های طعم دهنده، رنگ دهنده و برخی اسیدهای خوراكی تهیه می شود.

آبنبات هایی كه رطوبت كم و شكر زیادتری دارد سخت و شكننده و انواعی كه رطوبت زیاد و شكر كمتری دارد در گروه آبنبات نرم قرار می گیرد. در تافی ها كه از گروه آبنبات نرم است، علاوه بر شكر و آب از شیر، خامه یا كره استفاده می شود.

در پاستیل ها هم كه نوعی آبنبات جویدنی است، ژلاتین پایه اصلی آن بوده و در شكر پنیر یا مارشمالو كه نوعی آبنبات خمیری و اسفنجی است، نشاسته و ژله جزء جدایی ناپذیر آن محسوب می شود.

خوب است بدانید آبنبات ها ارزش تغذیه ای ندارد و به دلیل آن كه حجم آن را شكر تشكیل می دهد مصرف مقدار كم آن چاق كننده است البته درمیان آبنبات ها، تافی شیری، نارگیلی، خامه ای و میوه ای اگر حاوی شیرخشك، كره، خامه، پودر نارگیل و كنسانتره برخی میوه جات باشد تا حدودی ارزش تغذیـه ای داشته، ولی پركالری تر از دیـگر آبنبات هاست.

گز، انگبین دارد اما...
 
بیشتر خانواده ها بر این باورند گز به دلیل داشتن انگبین هایی چون شیرخشت، ترنجبین، گز انگبین و عسل یك شیرینی با خواص درمانی فراوان است، اما واقعیت این است به دلیل آن كه استفاده از انگبین ها موجب افزایش قیمت محصول می شود، بیشتر تولیدكنندگان، شكر و تركیبات دیگری را جایگزین آن می كنند.

بنابراین كالری گز بشدت افزایش می یابد و محصول از نظر تغذیه ای و درمانی ارزش چندانی ندارد البته گزهای كم شیرین یا رژیمی سبزرنگی كه این روزها در برخی از قنادی ها به فروش می رسد از قند های طبیعی ضعیف شده ای چون مانیتول، سوربیتول، ایزومالت و استویا تهیه می شود و چون این قندها برای تجزیه شدن نیاز به انسولین ندارد برای افراد دیابتی مناسب است.

اما اگر از گزهای سفارشی كه حاوی شیر خشت و ترنجبین است استفاده می كنید، بدانید كه مقوی معده، كبد و كلیه ها بوده و باعث لینت مزاج می شود. به دفع صفرا كمك می كند و تب بر خوبی بوده و خارش بدن را رفع می كند.

این را هم بدانید اكثر گزهایی كه به صورت فله ای عرضه می شود از مواد اولیه نامرغوب تهیه شده و مغزهای پسته و بادام به كار رفته در آن آلوده به سم خطرناك و سرطان زای آفلاتوكسین است.

خطر سوهان تقلبی را جدی بگیرید، سوهان گذشته از طعم دلپذیر، بوی هوس انگیزی دارد و نسل جدید آن كه طعم وسوسه انگیزتری دارد سوهان با مغزی گز است. اما موضوع نگران كننده، رنگ ها و طعم هایی است كه این روزها برخی تولیدكنندگان به سوهان می افزایند.

گل رنگ، زردچوبه، جوهرهای رنگی، پودر كاكائو و پودر زعفران سنتزی از جمله رنگ های گیاهی یا شیمیایی غیرمجازی است كه عوارض متعددی را برای كلیه، كبد و مغز ایجاد می كند و در كودكان بیش فعال موجب تشدید علائم بیماری و افزایش اختلالات رفتاری می شود./ایمنا

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس