کد خبر 2009
تاریخ انتشار: ۹ مرداد ۱۳۸۹ - ۱۵:۴۳

با وجود گذشت حدود 40 روز از مراسم رونمايي اسکناس 10 هزار توماني هنوز بانکها اين نوع اسکناس‌ها را در اختيار مردم قرار نداده‌اند.

به گزارش مشرق به نقل از مهر، بانک مرکزي 40 روز پيش با رونمايي از اسکناس 10 هزار توماني اعلام کرد که اين اسکناس از دوم تيرماه سال جاري از طريق بانکها در اختيار مردم قرار خواهد گرفت، اما با گذشت اين مدت زمان بخش اعظمي از مردم هنوز حتي موفق به ديدن اين اسکناس از نزديک نشده اند.
بر اساس برنامه ريزي ها و اعلام بانک مرکزي، قرار بود طي يک هفته اول تعداد 10 ميليون قطعه اسکناس 10 هزار توماني و تا پايان سال نيز 200 ميليون قطعه در بانکها و مردم قرار گيرد. اين بانک اعلام کرده بود که به مرور اسکناسهاي 10 هزار توماني را وارد بازار خواهد کرد.
اين درحالي است که اسکناس 10 هزار توماني به عنوان بزرگترين اسکناس کشور که قرار است نقش چک پولهاي 50 هزار توماني را نيز ايفا نمايد، هنوز به ميزان کافي در اختيار مردم براي رفع نيازها قرار نگرفته است و تعداد اسکناسهاي 10 هزار توماني که وارد عرصه مبادلات شده کافي نيست.
بانک مرکزي به موجب ماده 3 قانون پولي و بانکي، اقدام به نشر اسکناس مي کند و طبق اعلام اين بانک قرار بود که با ورود اسکناسهاي درشت 10 هزار توماني، چک پولهاي 50 هزار توماني به مرور از سطح جامعه جمع آوري مي شود.
در عين حال بانک مرکزي با اذعان به اين مطلب که انتشار چک پولها از وظايف بانک مرکزي نيست، يکي از نيازهاي فعلي جامعه را انتشار اسکناسهاي درشت تر 50 و 100 هزار توماني مي داند و عنوان مي کند که با دريافت مجوز انتشار، اين کار را انجام خواهد داد.
همچنين يکي از اهداف بانک مرکزي براي انتشار اسکناس درشت بهبود سرانه اسکناس در کشور است. هم اکنون سرانه اسکناس در ايران که از کشورهايي است که داراي بالاترين سرانه اسکناس در دنيا محسب مي شود، حدود 103 برگ است، در حالي که متوسط سرانه اسکناس در دنيا 14 برگ مي باشد.
همچنين سرانه اسکناس در ايران با ساير کشورها داراي تفاوت چشمگيري است، به نحويکه سرانه اسکناس در ترکيه 14 برگ، اردن 23، مکزيک 24، مصر45، مجارستان 30، جمهوري چک 30، انگلستان و سوئيس 35 و استراليا 40 برگ است.
مسئولان بانک مرکزي از سويي مطرح مي کنند اسکناس درشت تاثيري بر افزايش تورم ندارد، اما سوي ديگر عنوان مي کنند که همواره يکي از موانع اصلي انتشار اسکناس با قطع‌هاي درشت در کشور نگراني هاي موجود در خصوص آثار تورمي ناشي از آن بوده است.
بانک مرکزي چندي پيش نيز اعلام کرد که انتشار اسکناس با قطع درشت تر تنها پاسخي به کاهش ارزش پول ملي در اثر تورم هاي پيشين بوده و براي تسهيل فعاليت نظام پرداخت و انجام مبادلات در کشور صورت مي گيرد و خود موجب بروز تورم نمي شود.
تسهيل در معاملات روزمره، صرفه جويي در وقت، کاهش صف باجه هاي بانکها و خودپردازها، سهولت حمل اسکناس و خطرات حمل آن، کاهش هزينه هاي ناشي از توليد، خريد دستگاههاي تفکيک اسکناس، پول شمار و خودپرداز، کاهش هزينه هاي حمل و نقل، بيمه و اسکورت را از جمله مزاياي انتشار اسکناس درشت اعلام مي کنند.
همچنين انتشار اسکناس درشت مديريت بانک مرکزي براي تفکيک، سالم سازي و امحاء اسکناس ها را بهبود مي بخشد. انتشار اسکناس و مسکوک و تامين مطلوب و به موقع نيازهاي نقدينه مردم و بانکها به طرق مقتضي يکي از اقدامات کليدي بانک مرکزي براي تسهيل مبادلات و کمک به رونق اقتصادي کشور محسوب مي شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس