به گزارش مشرق، هادي مجيدي کارشناس مسائل خاورميانه در گفتوگو با خبرگزاري فارس در خصوص سفر ملک عبدالله پادشاه عربستان و بشار اسد رئيس جمهور سوريه به لبنان به منظور برگزاري نشست سه جانبه گفت: براي درک ماهيت سفر ملک عبدالله به لبنان که قبل از آن ديداري را با رئيس جمهور مصر، پادشاه اردن و رئيس جمهور سوريه داشته و همراه با وي به لبنان سفر کرد، بايد از صحنه سياسي لبنان در شرايط فعلي يک تصوير دقيق داشت.
* تلاش عبدالله براي برهم زدن معادله قدرت در لبنان به سود جريان 14 مارس
وي با بيان اينکه از مدتها قبل لبنان با تشکيل دولت جديد موازنه را به سود مقاومت به تصوير کشيد، يادآور شد: اين معادله، جبهه 14 مارس را در آستانه انفعال و فروپاشي قرار داد که خروج جنبلاط به آن دامن زد.
اين کارشناس مسائل خاورميانه با ذکر اين نکته که جبهه 14 مارس براي بازيابي خود در يک فصل مشترک از دستور کارهاي آمريکا و رژيم صهيونيستي مرحله جديدي را براي لبنان تدارک ديده است، اظهار داشت: آنها براي اينکه بتوانند شرايط سياسي داخل لبنان را به زيان مقاومت تغيير دهند دستور کارهاي متفاوتي را از طريق جريانهاي مرتبط با رژيم صهيونيستي مانند سمير جعجع و مجموعه سينيوره و حريري تدارک ديدهاند که تا امروز لايحههاي مختلفي از آن به اجرا در آمده است.
مجيدي بخشي از اين برنامهريزي براي برهم زدن معادله سياسي لبنان را در قالب فشار سياسي بر روي موضوع استراتژي دفاعي خواند که از طريق جعجع و بازماندههاي 14 مارس دنبال شد، اما به نتيجهاي نرسيد.
* تلاش نيروهاي يونيفل در جنوب لبنان در راستاي ايجاد محدوديت براي حزبالله
وي ادامه داد: پس از آن شاهد حادثه آفرينيهاي نظاميان فرانسوي در جنوب لبنان بوديم که از اين طريق به بهانه تسلط نيروهاي يونيفل بر وضعيت اين منطقه يک فضا سازي و زمينهسازي براي افزايش اختيارات اين نيروها تدارک ديده شد.
اين کارشناس مسائل خاورميانه با اشاره به درگيري نيروهاي حافظ صلح با مردم روستاهاي جنوب لبنان گفت: اين ترفند نيز براي واکنش شوراي امنيت و گسترش اختيارات نيروهاي يونيفل و ايجاد محدوديت براي مقاومت بود، اما به نتيجهاي نرسيد.
مجيدي دادگاه بينالمللي ترور رفيق حريري را لايه ديگري از اين فشارها خواند که با حمايتهاي آمريکايي - صهيونيستي در حال اجرا شدن است و يادآور شد: در شرايط فعلي که قرار است گزارش «بلمار» دادستان دادگاه بينالمللي ترور رفيق حريري در سپتامبر منتشر شود، مضاميني از آن توسط مقامات رژيم صهيونيستي مطرح شده است.
* تلاش براي ايجاد فتنه در لبنان به وسيله انتشار گزارش ترور رفيق حريري
وي با بيان اينکه از طريق اين گزارش قرار است وضعيت داخلي لبنان دستخوش فتنهاي جديد شود تا ثباتي که به سود جبهه مقاومت است را بر هم زنند يادآور شد: به اين منظور آنچه لازم است از طريق گزارش بلمار مطرح شود بايد از طريق ابزارهاي داخلي لبنان به شکل فعالي در بعد سياسي و رسانهاي مورد حمايت قرار گيرد.
اين کارشناس مسائل خاورميانه ادامه داد: از آنجا که جريان 14 مارس در وضعيت مطلوبي به سر نميبرد، ملک عبدالله پادشاه سعودي براي تقويت اين جريان، رفيق حريري و جريان مرتبط با آمريکا و رژيم صهيونيستي، برنامه سفر خود را به منطقه و لبنان طوري تنظيم کرد که با سفر بشار اسد به بيروت همراه شود.
* نگراني کشورهاي سازشکار عربي از سفر احمدينژاد به لبنان
مجيدي با اشاره به سفر قريبالوقوع احمدينژاد به لبنان و نگراني مجموعه کشورهاي سازشکار عربي مانند عربستان، مصر و اردن از تقويت جبهه مقاومت و تضعيف جريان 14 مارس گفت: ملکعبدالله تلاش ميکند که از اين وضعيت براي جريان 14 مارس يک زمينه تقويت و حمايت را فراهم کند.
وي افزود: عربستان با ابزارهايي مانند سعد حريري، جعجع و سينيوره در هماهنگي با فرانسه و آمريکا سعي ميکند که وضعيت جريانهاي همسوي خود در لبنان را تقويت کند و اين کار را از طريق گزارش بلمار تدارک ديده است.
اين کارشناس مسائل خاورميانه سفر ملک عبدالله به بيروت را اقدامي برنامهريزي شده براي برهم زدن ثبات داخلي لبنان به زيان جبهه مقاومت دانست و يادآور شد: گزارشهاي منتشر شده در خصوص ديدار عبدالله با بشار اسد و گزارشات حاشيهاي آن حاکي از آن است که مقامات آمريکايي تلاش ميکنند تا دستور کار ديدار آنها را به نحوي تصوير کنند که سوريه را از ايران و جبهه مقاومت جدا کنند.
مجيدي با اشاره به موضعگيري مقامات سوري در اين خصوص و پاسخ روشن آنها، که آمريکا حق دخالت در محتواي روابط بين دمشق و رياض را ندارد گفت: با توجه به اينکه اهداف سفر ملکعبدالله بر هم زدن معادله سياسي در لبنان است، به نظر ميرسد که هوشمندي مقامات حزبالله و جريانهاي ملي مانند ميشل عون و ديگر رهبران سياسي به اندازهاي است که اين سفر را ناکام گذاشته و 14 مارس امکان بهرهبرداري چنداني از آن نخواهد داشت.
* دلارهاي نفتي تنها اهرم بازيگري عربستان در لبنان
وي دلارهاي نفتي را تنها ابزارهايي دانست که عربستان سعودي همچون گذشته ميتواند از آنها استفاده کرده و تا حدودي دستاوردي را براي خود ثبت کند و يادآور شد: اين مداخلات مالي و سياسي حاکمان سعودي در گذشته نيز در خلال انتخابات پارلماني لبنان و پيش از آن به شکل گستردهاي به کار گرفته شده است.
اين کارشناس مسائل خاورميانه افزود: عربستان سعودي نگران آن است که با وجود صرف ميلياردها دلار در لبنان نيروهاي وابسته به حکومت سعودي تنها به شکل مزدوران سياسي براي آمريکا و رژيم صهيونيستي انجام وظيفه کرده و پايگاه اجتماعي خود را از دست بدهند.
* حزبالله برنامهريزيهاي لازم براي مقابله با سناريوهاي مختلف را دارد
مجيدي با اشاره به آمادگي حزبالله در خصوص نوع فتنهاي که در لبنان و از طريق گزارش بلمار تدارک ديده شده است، گفت: حزبالله متناسب با هر شرايطي برنامهريزيهاي مناسب را براي خود در نظر گرفته و اين فتنه جديد را نيز در نطفه خفه ميکند.
وي با بيان اينکه رسانههاي عربي و غربي تلاش دارند تا سفر عبدالله را يک سفر ثباتساز معرفي کنند، خاطرنشان کرد: محتواي سفر عبدالله بر هم زدن ثبات سياسي در لبنان و تغيير معادله به سود جريان 14 مارس و به زيان مقاومت است.
مجيدي خاطرنشان کرد: ميتوان گفت که سفرهاي منطقهاي عبدالله در راستاي فراهم کردن مقدمات جنگ رژيم صهيونيستي عليه لبنان صورت ميگيرد.
* سناريوي فتنه لبنان مقدمهاي براي پيشبرد سياستهاي منطقهاي عليه ايران
اين کارشناس مسائل خاورميانه با اشاره به بهمپيوستگي پيکره جبهه مقاومت در سطح منطقه گفت: با توجه به لحن تهديد آميزي که برخي مقامات آمريکايي و صهيونيستي يا رسانههاي آنها طي ماه اخير نسبت به ايران و مقاومت داشتهاند، فتنه داخل لبنان و برهم زدن معادله سياسي و امنيتي در اين کشور مقدمه برنامهريزيهاي بعدي آنها در خصوص ايران، فلسطين، عراق يا افغانستان است.
مجيدي ادامه داد: اين ديدارها که پيش از آن حريري طي سفر به فرانسه، مصر و آمريکا مقدمات و محتواي آن را تعيين کرده است، به عنوان استارت يک جريان مشکوک و بر هم زننده فضا به سود طرحهاي آمريکايي- صهيونيستي ارزيابي ميشود.
* حضور امير قطر در لبنان عامل موازنه جبهه مقاومت در مقابل جريان سازشکار عربي
وي با اشاره به سفر امير قطر به لبنان نيز گفت: امير قطر پس از جنگ 33 روزه با موضعگيريهاي مثبت خود در خصوص مقاومت و مشارکت در نهضت سازندگي در جنوب لبنان يک چهره مثبت در لبنان از خود به نمايش گذاشته است.
اين کارشناس مسائل خاورميانه ادامه داد: سفرهاي امير قطر براي افتتاح برخي طرحها در جنوب لبنان صورت گرفته، اما از آنجا که لبنان در شرايط فعلي در يک نقطه عطف سياسي به سر ميبرد، حضور امير قطر در کنار بشار اسد به عنوان يک عامل موازنه در مقابل جريانهاي سازشکار عربي مانند عربستان و مصر قابل ارزيابي است.
* ايران تحولات لبنان را با دقت دنبال ميکند
مجيدي در خصوص واکنش ايران به اين ديدارها و تحولات موجود نيز گفت: ايران در خصوص اين سفرها و محتواي آن موضع آشکاري داشته که حمايت از ثبات لبنان و يکپارچگي تمام جريانات سياسي در کنار مقاومت است.
وي افزود: ايران در مقابل جريانهاي مشکوک مانند جعجع و جريانهاي وابسته به سرويسهاي اطلاعاتي غربي مانند جريان سينيوره که با عقد پيمانهاي امنيتي با آمريکا و فرانسه استقلال لبنان را زير سؤال بردهاند يک خط کشي روشن سياسي داشته و آن را دنبال ميکند که طبيعتاً قرار دادن اين جريانها در مجموعه دشمنان لبنان است.
اين کارشناس مسائل خاورميانه در پايان خاطرنشان کرد: ايران با دقت به تحولات جاري، رفت و آمدها و رايزنيهاي سياسي که در لبنان صورت ميگيرد توجه داشته و آن را دنبال ميکند.
يک کارشناس مسائل خاورميانه گفت: سفرهاي منطقهاي پادشاه عربستان در راستاي فراهم کردن مقدمات جنگ رژيم صهيونيستي عليه لبنان صورت ميگيرد.