* اکنون یک سال و نیم از سرمربیگری شما در تیم ملی ایران میگذرد، این تجربه را چگونه ارزیابی میکنید؟
تجربه خوبی بود. آنجایی که مربوط به پیشرفت تیم میشود تاکنون به طور مداوم و پیوسته وضعیت تیم بهبود یافته است. برای کسب جواز حضور در جام جهانی 2014 سخت تلاش میکنیم و در حال حاضر نیز جایگاه خوبی داریم. سه دیدار باقی مانده و ما میخواهیم تا آخرین ضربهای که در آخرین دیدار به توپ میزنیم برای کسب سهمیه و رزرو بلیت برزیل تلاش کنیم چون همچنان رقابت تنگاتنگی وجود دارد.
* ایران پس از جامجهانی 2006 موفق به حضور در این مسابقات نشده، آیا این موضوع با توجه به شور و اشتیاق دوستداران فوتبال در ایران سنگینی این مسئولیت را برای شما بیشتر نمیکند؟
فشار بخشی از زندگی من و بخشی از ورزش فوتبال است. برای من فشارهایی که در فوتبال وجود دارد انگیزهای برای رسیدن به موفقیت و کسب نتایج خوب است. میتوان گفت که تقریبا هیچ ایرانی نیست که رویای جامجهانی را در سر نمیپروراند و نخواهد که این رویداد را مجدا تجربه کند. 32 تیم باید در مرحله پایانی این رقابتها حضور داشته باشند و در حالی که تعدادی از تیمها با خوششانسی خود را به این مسابقات میرسانند بسیاری دیگر برای حضور در این تورنمنت باید با چنگ و دندان بجنگندند. برای اینکه شایسته حضور در برزیل شویم باید خود را در بالاترین حد آمادگی برسانیم و با انتخاب بهترین بازیکنانمان همچنان تمرکز خود را روی مسابقات بگذاریم، درست همان کاری که اکنون در حال انجام دادن آن هستیم.
* به نظر شما آیا سطح فوتبال آسیا و تیمهای مطرح دنیا نزدیک به هم شده است؟
شکی در این مورد نیست. ژاپنیها در 30 سال گذشته تلاش قابلتوجهی در این مورد داشتهاند تا فوتبالشان را به پیشرفت برسانند و حالا یک سر و گردن بالاتر از دیگر تیمهای آسیایی هستند. چیزی که من را ناراحت میکند شکافی است که در حال حاضر بین فوتبال آسیا با فوتبال اروپا و آمریکای جنوبی به وجود آمده است.
در سالهای گذشته فوتبال آسیا پیشرفت کرده ولی واقعیت این است که فوتبال حوزه خلیج فارس همچنان نیاز به پیشرفت بیشتری دارد. نکات بسیاری وجود دارد که در مورد آنها باید بازنگری کرد، برای مثال در نحوه برگزاری مسابقات و چگونگی اداره تیمهای پایه باید بازنگری شود تا این شکاف کمتر شود. نباید این موضوع را فراموش کنیم که در کنار پیشرفت فوتبال آسیا این رشته ورزشی در اروپا و آمریکای جنوبی نیز همزمان در حال پیشرفت است و به این منظور سرمایهگذاری هنگفتی نیز میکنند. اگر از من بپرسید میگویم کم کردن این فاصله دور از دسترس نیست.
* صحبت از اروپا شد، به نظر شما پرتغال، تیم زادگاه شما که در یورو 2012 به مرحله نیمهنهایی رسید برای اینکه به دور نهایی جامجهانی صعود کند به چه چیزهایی نیاز دارد؟
شما باید به پتانسیل تیم پرتغال توجه کنید، این کشور10 ملیون جمعیت دارد و تنها 130 هزار فوتبالیست مجوز بازی در این رشته را دارند. ما داریم با کشورهایی همچون انگلیس، برزیل، آرژانتین، هلند و فرانسه رقابت میکنیم که میلیونها بازیکن فعال در این رشته دارند.
نباید این را فراموش کرد که اگر عملکرد باشگاههای پرتغالی و تیم ملی این کشور را با آلمان، ایتالیا و فرانسه مقایسه کنید خواهید دید عملکرد پرتغالیها خیلی خوب بوده است. پورتو و بنفیکا دو تیم مطرح در اروپا هستند و در سوی دیگر پرتغال معمولا واجدالشرایط حضور در مرحله پایانی رقابتهای جام ملتهای اروپا میشود. در کنار اینها تیم جوانان پرتغال در وضعیت خوبی است و نباید فراموش کرد که بازیکنان و مربیان ما در سرتاسر دنیا طرفداران بسیاری دارند.
* شما معروف به کشف استعدادهای جوانی همچون لوئیز فیگو و روی کاستا که هر دو جز نسل طلایی فوتبال پرتغال بودند، هستید. آیا فکر میکنید پرتغال میتواند در آیندهای نزدیک صاحب چنین گروه مستعد و درخشانی شود؟
پتانسیل این موضوع در پرتغال وجود دارد ولی مشکل اینجاست که برخی تصور میکنند باید جادویی صورت بگیرد و خیلی زود به نتیجه برسند. فکر نمیکنم نسلی همچون فیگو و کاستا را مجددا ببینیم چون آنها حاصل 6 یا 7 سال کار مقدماتی و مستمر بودند که از سنین 13 تا 20 سالگی کنار هم بودند. به نظرم در حال حاضر این امکان وجود ندارد که چنین تیمی دوباره شکل بگیرد و بازی آن تیم طلایی را تکرار کند.
* لوئیس فیلیپه اسکولاری که تیم ملی برزیل را به قهرمانی در جام جهانی 2002 رساند مجددا به عنوان سرمربی طلاییپوشان انتخاب شد. فکر میکنید وی میتواند موفقیت خود را در جامجهانی 2014 میلادی تکرار کند؟
اسکولاری سرمربی برجستهای است و در زمان مناسبی تیم را تحویل گرفت. این تورنمنت در کشور برزیل برگزار خواهد شد و به طور حتم این تیم یکی از مدعیان اصلی قهرمانی است. شاید آنها در آخرین میزبانی خود ندرخشیدند و به قهرمانی دست نیافتند ولی واقعیت این است که برزیل از پتانسیل بالایی برخوردار است و میتوان انتظار داشت که در جامجهانی 2014 عملکرد خیلی خوبی داشته باشند.
* تفکرات شما درباره تلاشهای اتحادیه فوتبال اسپانیا برای پیشرفت فوتبال این کشور در چند سال اخیر و تاثیر عملکرد این تیم در قاره اروپا چیست؟
من با کارکرد آنها کاملا آشنا هستم. در اتحادیه فوتبال پرتغال بودهام و چنین کاری را پیش از اینکه اسپانیا انجام دهد در کشور خود پیاده کردیم. فعالیت، سرمایهگذاری، کیفیت استادیومها، آکادمیهای فوتبال پایه، سرمربیان، حق پخش تلویزیونی و تبلیغات مواردی است که باعث پیشرفت فوتبال اسپانیا شده است. میزبانی جامجهانی 1982 و میزبانی بازیهای المپیک در کل در پیشرفت فوتبال در این کشور بسیار تاثیرگذار بود. به غیر از اینها باشگاه بارسلونا در صدر همه این موفقیتها قرار دارد که من به آن "هنر پیروزی" میگویم ، آنها در کنار بازی زیبا به موفقیتهای زیادی نیز رسیدهاند. زمانی که من در منچستریونایتد بودم سعی میکردیم با این سبک و روش به پیروزی برسیم و تماشاگران به ورزشگاه میآمدند تا از دیدن بازی زیبا لذت ببرند.
* به عنوان کسی که سرمربی رئال بودید فکر میکنید تمجید یک مربی رئال مادرید از بارسلونا کمی عجیب نیست؟
بیایید رو راست باشیم. رئال مادرید باشگاه بزرگی است که بازیکنان فوقالعادهای نیز در اختیار دارد ولی باید واقعبین بود. اگر به 10 یا حتی 50 بازی بارسلونا نگاه کنید هر دفعه که آنها را نگاه میکنید به وجد خواهید آمد. آنها تیمی در اختیار دارند که به دنبال پیشرفت هستند و در کنار آن طوری کنار هم چیده میشوند که به پیروزی برسند.
قصد ندارم عملکرد کریستیانو رونالدو و رئال مادرید را زیر سئوال ببرم ولی حقیقت این است که بارسلوناییها در هر دیدار نمایشی خیرهکننده ارائه میدهند. آنها در پاس دادن به یکدیگر، مالکیت توپ و گلزنی موفق عمل میکنند. چینن چیزی را من در منچستریونایتد تجربه کردهام. ما بازیها را میبردیم و با بازی تهاجمی هواداران را خوشحال میکردیم. هدف اصلی ورزش نیز همین است.
* صحبت از منچستریونایتد نیز به میان آمد، آیا از قهرمانی فصل گذشته منچسترسیتی که در لحظات پایانی بهدست آمد شگفتزده نشدید؟
(با خنده) همچنان با سایه آبی مشکل دارم. من میخواهم آسمان آبی را ببینم اما با رنگ آبی آسمانی کمی مشکل دارم. وقتی شما با منچستریونایتد کار میکنید این باشگاه برای همیشه جزیی از وجود شما میشود. به همین دلیل به خاطر از دست دادن جام قهرمانی در آخرین لحظه در فصل گذشته ناامید شدم. امیدوارم در این فصل منچستریونایتد نتیجه لازم را بگیرد.