قرارگاه فرماندهی عملیات‌های ویژه برنامه‌های تبلیغاتی خود در فضای سایبری را با استفاده از تیم‌های آموزش دیده متشکل از نیروهای عملیات‌های روانی تقویت نموده است.

به گزارش مشرق به نقل از یو اس ای تودی ، بر اساس اسناد موجود و گزارش جدیدی که اخیرا توسط یک اندیشکده غیرحزبی منتشر شده است، قرارگاه عملیات‌های ویژه تبدیل به یکی از بازیگران نوظهور در عرصه تلاش‌های تبلیغاتی پنتاگون در سراسر جهان شده است.

قرارگاه فرماندهی عملیات‌های ویژه که در تامپا واقع شده است، واحدها نخبه کماندو نیروهای نظامی – تیم‌های دریایی، هوایی و زمینی (SEAL) نیروی دریایی و نیروی دلتای نیروی زمینی ارتش – را در مأموریت‌های ضدتروریستی هدایت می‌کند. قرارگاه فرماندهی عملیات‌های ویژه عملیات کشتن اسامه بن لادن را انجام داده و ضربات بسیاری بر گروه‌های شورشی در عراق و افغانستان وارد آورده است.

یکی از عناصر کلیدی فعالیت‌های تبلیغاتی این قرارگاه مجموعه‌ای از وب سایت‌های معروف به "ابتکار وب فرامنطقه‌ای" است که مخاطبین خارجی را هدف قرار داده‌اند. روزنامه "یواس‌اس تودی" در سال 2008 خبر این فعالیت‌ها را مخابره نمود و به نظر می‌رسد که تلاش‌های مذکور توسعه یافته‌اند. بر اساس گزارش روزنامه "یو‌اس‌اس‌تودی" با عنوان "پنتاگون به عنوان یک فروشنده: درک و واقعیت دیپلماسی عمومی"، برخی از این وبسایت‌ها و وبلاگ‌ها برنامه های محرمانه هستند و بدون انتساب به این قرارگاه فعالیت می‌کنند. در گزارشی که توسط مؤسسه غیرحزبی "مرکز استیمسون" (Stimson Center) منتشر گشته، نقش فزاینده نیروهای نظامی در شکل‌دهی به نوع نگاه‌ها به آمریکا در جهان، مورد بحث قرار گرفته است.

قرارگاه فرماندهی عملیات‌های ویژه برنامه‌های تبلیغاتی خود در فضای سایبری را با استفاده از تیم‌های آموزش دیده متشکل از نیروهای عملیات‌های روانی تقویت نموده است. به گفته دریاسالار ویلیان مک‌راون (William McRaven)، فرمانده قرارگاه فرماندهی عملیات‌های ویژه، تا ماه مارس سال جاری و بنا به درخواست رهبران نظامی و سفرا، 22 تیم "عملیات‌های پشتیبانی اطلاعاتی نظامی" به اقصی‌نقاط جهان اعزام شده‌اند. گروه‌های "عملیات‌های پشتیبانی اطلاعاتی نظامی"، که قبلا با عنوان نیروهای "عملیات‌های روانی" خوانده می‌شدند، در جهت "مبارزه با سازمان‌های افراط‌گرای خشونت‌طلب و مقاومت در برابر اشاعه ایدئولوژی‌های مرتبط با آنها" یاری می رسانند. این گروه‌ها پس از اعزام به عنوان نیروهای فرماندهان محلی فعالیت می‌کنند.

جان رندون (John Rendon) مشارو قرارگاه فرماندهی عملیات‌های ویژه یک پیمانکار باسابقه در حوزه روابط عمومی و تبلیغات بوده و شرکت وی با عنوان "گروه رندون" در شکل‌دهی به افکار عمومی قبل از آغاز جنگ عراق تأثیرگذاری زیادی داشت. به گفته سرهنگ تیم نای (Tim Nye)، یکی از سخنگویان قرارگاه فرماندهی عملیات‌های ویژه، رندون دو کارمند تمام وقت دارد که در قرارگاه فرماندهی عملیات‌های ویژه فعالیت می‌کنند و از 1 فوریه تاکنون نیز 12 بار از "پایگاه هوایی مک‌دیل" دیدار نموده است.

رندون برای کار بر روی پروژه قرارگاه فرماندهی عملیات‌های ویژه با عنوان چالش حاکمیتی با دولت‌های خارجی در حدود 24000 دلار دریافت داشت. این شرکت همچنین یکی از پیمانکاران فرعی قرار داد 2/1 میلیون دلاری است که توسط مرکز تحقیقات علمی در مک‌دیل انجام می‌گیرد.

نیروی نظامی آمریکا در سال 2009 یکی از قراردادهای رندون را در افغانستان ملغی اعلام نمود زیرا مشخص گشت که شرکت وی گزارشگرانی را که می خواهند در کنار سربازان اعزامی باشند مورد بررسی قرار داده و آن دسته از خبرنگارانی را که پوشش خبری منفی ارائه می‌کنند، حذف می نمایند. رندون، متخصص بازاریابی، در کل بیش از 100 میلیون دلار برای ارائه مشاوره به نیروهای نظامی در حوزه ارتباطات دریافت داشته است.

قرارگاه فرماندهی عملیات‌های ویژه بر خلاف سایر قرارگاه‌های رزمی منطقه‌ای به مانند قرارگاه مرکزی در خاورمیانه، محدود به یک منطقه جغرافیایی نیست. مأموریت این قرارگاه برای مبارزه با تروریسم در تمام جهان انجام می‌گیرد.

در کل، بودجه عملیات‌های اطلاعاتی که شامل تلاش‌های تبلیغاتی نیروهای نظامی نیز می‌شود از 580 میلیون دلار در سال 2009 و اوج نبرد در عراق و افغانستان به 202 میلیون دلار در سال گذشته کاهش یافته است. بخش اعظمی از این مبلغ برای انجام برنامه‌های تبلیغاتی در مناطق جنگی صرف می‌شوند که شامل پخش برنامه‌ها و اعلامیه‌هایی برای افزایش حمایت از دولت افغانستان، هستند. بر اساس تحقیقات روزنامه یو‌اس‌اس تودی، نیروهای نظامی در حسابرسی مبالغ مصرف شده و سنجش اثرگذاری این نوع اقدامات دچار مشکل بوده است.

به گفته راسل رامباف (Russell Rumbaugh) یکی از نویسندگان گزارش استیمسون، بسیاری از این عملیات‌های اطلاعاتی ظاهرا زیرنظر قرارگاه فرماندهی عملیات‌های ویژه هماهنگی می‌شوند. بر اساس تحقیقات استیمسون، قرارگاه فرماندهی عملیات‌های ویژه برای سال 2013 خواهان 9/58 میلیون دلار بودجه برای عملیات‌های اطلاعاتی بوده است در حالیکه قرارگاه مرکزی در حدود 4/29 میلیون درخواست نموده است.

به گفته رامباف، "نقش قرارگاه فرماندهی عملیات‌های ویژه در سیاست خارجی آمریکا در حال تغییر بوده و دیپلماسی عمومی یکی از حوزه‌هایی بوده که شاهد این رویداد هستیم. چنین به نظر می‌رسد که قرارگاه فرماندهی عملیات‌های ویژه با هماهنگ ساختن فعالیت‌های خود نقش بزرگتری را ایفاء می کند. بر اساس تحلیل‌های ما، اگرچه بخش‌های سنتی‌تر (وزارت دفاع) از این مأموریت اجتناب می‌ورزند اما قرارگاه فرماندهی عملیات‌های ویژه با اشتیاق زیادی آن را پذیرفته است. واقعیت این است که این نقش بزرگ قرارگاه فرماندهی عملیات‌های ویژه در سیاست خارجی پدیده‌ای جدید است و ما واقعا نمی‌دانیم که تمام پیامدهای این امر چه خواهند بود."

بر اساس یکی از گزارش‌های کمیته نیروهای مسلح سنا، که در گزارش مرکز استیمسون مورد اشاره قرار گرفته است، "ابتکار وب فرامنطقه‌ای" قرارگاه فرماندهی عملیات‌های ویژه شامل وب‌سایت‌هایی است که اخبار، گزارش‌های فرهنگی، ورزش و سایر برنامه‌ها را برای "مخاطبین هدف" پخش می کنند. بر اساس گزارش مذکور، این وب سایت‌ها "ظاهر قوی ژورنالیسم غیرنظامی را داشته" و در صدد "ارائه چهره‌ای مثبت از آمریکا و عملیات‌های این کشور هستند."

بر اساس گزارش‌ها، این وب‌سایت‌ها در سال 1999 و طی عملیات آمریکا در کوزوو آغاز گشتند. اولین سایت با عنوان "تبادل اطلاعات بالکان" توسط گروه رندون راه اندازی شد. بر اساس سوابق و اسناد،‌ این وب‌سایت بعدها تبدیل به "ساوث‌ایست اروپا تایمز" شد که توسط مرکز تکنولوژی اطلاعاتی جنرال داینامیکس کنترل می‌شود. اسناد پیمانکاری پنتاگون نشان می‌دهند که جنرال داینامیکس از بدو تأسیس این وبسایت در سپتامبر 2009 تا اکنون، بیش از 80 میلیون دلار درآمد داشته است. این پروژه در آن زمان به عنوان یک قرارداد 10 میلیون دلاری آغاز بکار نمود. هزینه وب‌سایت قرارگاه فرماندهی عملیات‌های ویژه هر سال افزایش یافته و از 10 میلیون دلار در سال 2009 به بیش از 26 میلیون دلار در 31 جولای رسیده است.

به گفته پیتر سینگر (Peter Singer)، مدیر ابتکار دفاعی قرن بیستم در مؤسسه بروکینگر، قرارگاه فرماندهی عملیات‌های ویژه به صورت فزاینده‌ای تبدیل به مرکز مرجع در حوزه مبارزه با تروریسم شده و بودجه آن طی ده سال گذشته به صورت مداوم در حال افزایش بوده است.

"یکی از دلایل این است که قرارگاه فرماندهی عملیات‌های ویژه تبدیل به یک سازمان مرجع در تمام امور می شود و دلیل دیگر این است که سؤالات کمتری در مورد بودجه قرارگاه فرماندهی عملیات‌های ویژه پرسیده می‌شود. هر دوی این دلایل وارد هستند اما بحث بودجه یقینا تأثیرگذاری بیشتری دارد."

وب‌سایت‌هایی که توسط قرارگاه فرماندهی عملیات‌های ویژه هدایت می‌شوند عبارتند از:

Southeast Europe Times

SES Turkey

Magharebia

Mawtani al-Shorfa

Central Asia Online

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس