به گزارش مشرق، «زید العیسی» کارشناس مسائل عربستان سعودی در گفتوگو با فارس به تیرگی روابط عربستان و روسیه طی ماههای اخیر اشاره کرد و گفت: روسیه و عربستان همیشه در پی تعمیق روابط میان همدیگر بودند و گامهایی نیز در این زمینه برداشتند و به لحاظ دیپلماتیک و اقتصادی به همدیگر نزدیک شدند اما از زمان وقوع تغییرات در منطقه و وقوع انقلاب ها و حمایت تسلیحاتی ریاض از مخالفان سوریه این روابط رو به تیرگی گرایید زیرا سوریه یکی از هم پیمانان سیاسی و نظامی روسیه به شمار می رود و روابط گسترده و عمیق سیاسی،نظامی و اقتصادی با روسیه دارد. در اینجا بود که میان روسیه و عربستان اختلاف اساسی بوجود آمد. عربستان خود دارای نظام دیکتاتوری و متعصب است که مورد حمایت وهابی سلفی است.
وی افزود: عربستان در سوریه موضع متفاوتی با مواضع گذشته خود اتخاذ کرد و از تغییر نظام حاکم بر سوریه حمایت کرد و پس از آن نیز میبینیم که به طور علنی و از زبان وزیر خارجه خود از ایده مسلح کردن مخالفان سوری نیز حمایت میکند و آن را ایده بسیار خوبی میداند.
العیسی گفت: وزیر خارجه عربستان در حضور «هیلاری کلینتون»وزیر خارجه آمریکا از تسلیح مخالفان حمایت کرد و آن را وظیفه شرعی و ملی دانست و پادشاه این کشور نیز خود را ملزم به حمایت از مردم سوریه دانست،این گونه سخنان و واکنشها باعث تیرگی روابط عربستان و روسیه شد و باعث شد این روابط به سردی بگراید. بویژه مساله کمک مالی و تسلیح گروههای تروریستی در سوریه.
رویکرد نظامی گروه های تروریستی
کارشناس مسائل عربستان در ادامه به امتناع گروههای تروریستی از مذاکره با دولت سوریه اشاره کرد و گفت: روسیه بر این باور است که اصرار گروههای تروریستی بر راه حل نظامی برای بحران سوریه و روی نیاوردن آنها به گفتوگوهای سیاسی به علت تشویق و حمایت بی حد و مرز عربستان از آنهاست.
وی تاکیدکرد، عربستان پیش از این از القاعده را به طور مخفیانه حمایت مالی میکرد این مساله را حتی در سخنان هیلاری کلینتون نیز دیدیم که عربستان را متهم به حمایت مالی از القاعده و طالبان و گروه های وهابی و سلفی در جهان کرده است.این حمایت اکنون علنی شده و روسیه با این امر کاملا مخالف است و آن را محکوم میکند.
وی پیرامون علنی شدن حمایت عربستان از گروههای تروریستی نیز گفت: حمایت تسلیحاتی و تسلیح گروههای تروریستی از جمله القاعده به سلاحهای پیشرفته و مدرن نیز علنی و آشکار شده است به همین دلیل می بینیم که «ایمن الظواهری»رهبر القاعده اعلام میکند که نقطه ثقل القاعده سوریه است و پس از آن عراق است. عراق نیز از تلاش ها و اقدامات دیپلماتیک برای حل بحران سوریه دفاع می کند همین راه حل نیز موضع جمهوری اسلامی ایران است.
العیسی به حمایت علمای سعودی از قتل و جنایت در سوریه اشاره و تاکید کرد:حتی علمای عربستانی نیز فتوایی در حمایت از گروه های تروریستی و تغییر نظام در سوریه و قتل و جنایت می دهند.همه اینها باعث ایجاد تعارض شدید میان روسیه و عربستان شده است.
نزاع مخفیانه میان روسیه و عربستان
کارشناس مسائل عربستان به فراتر رفتن اختلاف عربستان و روسیه اشاره کرد و تاکید کرد: روابط عربستان و روسیه حتی از مرز سرد شدن گذشته و تبدیل به نزاع مخفیانه شده است زیرا روسیه به خوبی میداند که عربستان مهمترین و قویترین همپیمان آمریکا در منطقه است و سیاستهای واشنگتن را به مرحله اجرا در میآورد. پس از سرنگونی حسنی مبارک و زین العابدین بن علی و علی عبدالله صالح سه دیکتاتورهای مصر، تونس و یمن، عربستان تنها همپیمان قدرتمند آمریکا باقی مانده است که استراتژی های آمریکا برای فشار بر ایران و محاصره اقتصادی این کشور را عملی میکند.
تلاش های ناکام قطر و عربستان برای تغییر موضع روسیه
العیسی به تلاشها و اقدامات ناکام برای تعمیق روابط روسیه و کشورهای حوزه خلیج فارس به علت تلاش این کشورها برای تغییر نظام در سوریه نیز اشاره و تصریح کرد: با وجود آنکه چندی پیش میان طرف روسی و طرفهای حوزه خلیج فارس در حاشیه مجمع عمومی نشستی برگزار شد اما هیچ گونه تغییری در مواضع دو طرف رخ نداده است. روسیه همچنان بر مواضع خود پیرامون مخالفت با هر گونه صدور قطعنامه توسط شورای امنیت و تحریمهای شدید علیه سوریه اصرار دارد و آن را علیه استراتژی و منافعش در خاورمیانه می داند.
این کارشناس مسائل عربستان گفت: عربستان و قطر از همان ابتدای آغاز بحران سوریه تلاش زیادی کردند که قطعنامهای علیه سوریه صادر میشود و حتی تلاش کردند به روسها رشوه دهند تا موضع شان تغییر کند اما تاکنون روسیه از خود سرسختی نشان داده و بر موضعش در حمایت از سوریه پافشاری کرده است.به همین دلیل میبینیم به علت فشارهای آمریکا علیه عراق به علت روابط عمیق با ایران،«نوری المالکی»نخست وزیر عراق تصمیم گرفته است که از روسیه دیدار کند و روابط خود با این کشور را تقویت کند. مالکی تلاش کرد در زمینه تسلیحاتی نیز با روسیه قراردادهای بزرگی امضا کند.
العیسی در پایان گفت: «ولادیمیر پوتین»رئیس جمهور روسیه قصد داشت روابط عمیقتری با کشورهای حوزه خلیج فارس برقرار کند اما این مساله با تحولات سوریه و حمایت آشکار و گسترده کشورهای حوزه خلیج فارس و بویژه عربستان سعودی و قطر و نیز هواداری آنها از تغییر نظام در سوریه همراه شد آنها برای تغییر نظام در سوریه از هیچ تلاشی در زمینه سیاسی، نظامی و اقتصادی فروگذار نمیکنند تا پس از آن بتوانند به سمت عراق بروند زیرا درصدد تضعیف عراق و تخریب آن هستند،آنها به دنبال تغییر اوضاع در عراق و بازگشت آن به دوران حاکمیت اقلیت در این کشور هستند و پس از آن نیز اعلام جنگ علیه جمهوری اسلامی ایران.
کارشناس مسائل عربستان سعودی با اشاره به کمکهای مالی و تسلیحاتی عربستان از گروههای تروریستی سوریه گفت: روابط عربستان و روسیه حتی از مرز سرد شدن فراتر رفته و تبدیل به نزاع مخفیانه شده است.