به گزارش مشرق به نقل از فارس، آيتالله سيداحمد خاتمي عصر چهارشنبه که در همايش سراسري مداحان بسيجي کشور (يادمان شهيد غلامعلي رجبي) سخنراني ميکرد، ضمن تبريک روز مباهله و با بيان اينکه اين روز از روزهاي درخشان اهلبيت «عليهالسلام» است، گفت: نصاراي نجراني که حقانيت مسلمانان و پيامبر را نميپذيرفتند در نهايت تصميم به مباهله (يعني نفرين متقابل) گرفتند که هر کس دروغ ميگويد از بين برود؛ اما رئيس نصاراي نجران در نهايت با ديدن ترکيب حاضر در مباهله آن را نپذيرفت و گفت که اين ترکيبي که من ميبينم اگر نفرين کنند همه نصاراي دنيا از ميان ميروند، لذا تصميم به ادامه زندگي در زير سايه اسلام گرفتند.
وي سپس با بيان اينکه حضور در جمع مداحان بسيجي افتخار بزرگي است، گفت: واقعيت اين است که امروز مسئله خطابه و مداحي دو جزء مکمل يکديگر هستند به اين نحو که هر دو آنها دربهتر برگزار شدن مجالس ديني و هيئتها نقش اساسي دارند، بنابراين به همان ميزان که بر خطابه فاخر تکيه داريم به همان ميزان نيز به مداحي فاخر بايد اهميت داد.
عضو مجلس خبرگان رهبري ادامه داد: مداحي، شعر و مرثيهخواني يک بستر هنر آييني است و اهلبيت عليهمالسلام اين مجموعه را همواره مورد تاکيد و تشويق معنوي و مادي قرار ميدادند؛ تشويق معنوي دعاهاي آن بزرگواران است که پيامبر اکرم (صلي الله عليه وآله) بعد از اينکه حسامبن ثابت آن شعر بلند غديري را بعد از نزول آيه شريفه «اليوم اکملت لکم دينکم...»خواند او را دعا فرمودند که خداوند تاييدت کند تا زماني که در خط اسلام هستي.
وي افزود: امام سجاد «عليهالسلام» در مسجدالحرام در زمان هشامبن عبدالملک که براي طواف آمده بود مردم راه را برايش باز نکردند اما زماني که امام سجاد «عليهالسلام» وارد مطاف شد مردم راه را به راحتي براي ايشان باز کردند لذا هشام براي اينکه بخواهد امام «عليهالسلام» را تحقير کند، با آنکه امام را ميشناخت گفت: اين مرد کيست؟ لذا شاعري در همان زمان 45 بيت به عاليترين نحو بلاغت در مدح امام سجادعليه الاسلام و معرفي ايشان سرود. و امام سجاد «عليهالسلام» کميت را دعا کرد و فرمود: "خدايا همه گذشتگان کميت را بيامرز ".
عضو شوراي عالي مجمع جهاني اهل بيت(ع) همچنين گفت: دعبل خزايي از ديگر مداحان اهلبيت «عليهمالسلام» است که امام رضا «عليهالسلام» براي تشويق و قدرداني از اين شاعر، لباسي را که هزار رکعت نماز شب با آن خوانده بود براي او فرستاد.
آيت الله خاتمي در ادامه با بيان اينکه تجليلهاي اهلبيت(ع) از شاعران به دو جهت بوده است، بيان داشت: اول اينکه اهلبيت «عليهمالسلام» بر اين باورند که در آن زمان که يک هدف بلند به هنر گره بخورد آن اثر ماندگار ميشود.
وي افزود: شايد دهها بار داستان حضرت يوسف «عليهالسلام» براي مردم گفته شده بود؛ اما فيلم حضرت يوسف «عليهالسلام» کاري کرد که داستان اين پيامبر الهي به خوبي در اذهان مردم ماندگار شد و اين خاصيت هنراسلامي است.
امام جمعه موقت تهران دومين دليل تجليل از شاعران را، تشويق هنرمندان آييني و شعرا براي انتشار آرمانهاي بلند اهلبيت «عليهمالسلام»، عنوان کرد و افزود: پيام اهل بيت «عليه السلام» بايد با زبان هنر به مردم رسانده شود.
آيت الله خاتمي در ادامه گفت: مداحان مورد تاييد اهلبيت(ع) چند ويژگي و شاخصه دارند که با داشتن آنها مورد تکريم اهلبيت قرار ميگيرند که از آن جمله ميتوان به "اخلاص " اشاره نمود، چراکه شاعران معتقد به اهل بيت«عليهمالسلام»شعر خود را براي دريافت صله نميسرودند، برخي از آنها حتي صله امامان را برميگرداندند چرا که آنها اشعار خود را براي عشق به اهلبيت «عليهمالسلام» ميسرودند؛ بنابراين تاثير اشعار مخلصانه در آن زمان هم غوغا ميکرد.
* اشعار بايد داراي بلاغت بالا و از سستي به دور باشند
وي در ادامه تاکيد کرد: اگر بنده به عنوان روحاني براي خدا به منبر بروم، سخنان من در دلها اثر ميگذارد و ماندگار ميشود و اگر شما مداحان نيز براي خدا مدح اهلبيت را انجام دهيد، خواندن شما طوفان عشق به آلالله به پا ميکند؛ «رکن اساسي مدح و خطابه ديني اخلاص است که بايد براي خطيبان و مداحان باقي بماند».
عضو مجلس خبرگان رهبري همچنين اظهار داشت: اگر مداح و ذاکر اهلبيت «عليهمالسلام» مدح براي اهلبيت را محاسبهگرانه به کالا تبديل کند، کار او تاثيري نداشته و ماندگار نخواهد بود.
وي دومين ويژگي مداحان را «استفاده از اشعار فاخر» دانست و اضافه کرد:اشعار بايد داراي بلاغت بالا و از سستي به دور باشند، بنابراين بايد به دنبال اشعار فاخر با مضامين عالي بود؛ همچنين شعر براي مدح اهل بيت«عليهمالسلام» نبايد منجر به ترسيم چهره ضعيفي از آن بزرگواران شود، بلکه بايد داراي روح عزت، کرامت و شجاعت اهلبيت باشد که البته بيان مظلوميت ايشان ذلت نيست.
عضو شوراي عالي مجمع جهاني اهل بيت(ع) گفت: سومين ويژگي اشعار و مداحي« هدفدار بودن» آن است برخي از مداحان که به هدف گرم کردن مجلس اشعاري را ميخوانند مداحان حرفهاي نام دارند و مداحان ديگر مداحان متعهد هستند که احساس تکليف ميکنند که گفتار و اشعار آنها بايد بر علم، بينش، بصيرت ديني، اخلاقي و سياسي مردم بيافزايد، لذا مردم که در پاي منبرها حاضر ميشوند و ساعتها وقت ميگذارند، مداح بايد در قبال اين ساعات پاسخگو باشد.
آيت الله خاتمي با اشاره به فرمايشي از مقام معظم رهبري که در نصيحتي به مداحان بيان فرمودند: سنت گذشته مداحان را حفظ کنيد؛ اظهار داشت: در اين زمينه بايد به سبکهاي مداحي بسيار دقت شود، چرا که گاهي يک سبک خوب ميتواند يک جوان را به سمت نماز شب و عبادت هدايت کند؛ مثل اين بيت که:
" دوش وقت سحر از غصه نجاتم دادند /
واندر آن ظلمت شب آب حياتم دادند "
و البته شعر سست نيز ميتواند فردي را به لبه انحراف بکشاند.
وي چهارمين نکتهاي را که در شعراي مورد تاييد اهلبيت«عليهمالسلام» وجود دارد «عشق به آلالله و اهلبيت» دانست، و افزود: معصومين «عليهمالسلام» تاکيد دارند که فرزندان خود را به عشق اهلبيت پرورش دهيد که اين عشق مقدس است.
* هر چه ميتوانيد در مجالس از کرامات اهلبيت «عليهمالسلام» بگوييد
امام جمعه موقت تهران بيان داشت: اگر قلب انسان به عشق مقدس الهي گره بخورد، هدايت و نور سرانجام آن خواهد بود؛ بنابراين عشق مقدس بايد زنده باشد که آن عشق به آلالله و عشق به اهلبيت «عليهمالسلام» است.
آيتالله خاتمي در ادامه، خطاب به مداحان سراسر کشور گفت: هر چه ميتوانيد در مجالس از کرامات اهلبيت «عليهمالسلام» بگوييد، چراکه هر چه ما داريم از اهلبيت عصمت و طهارت است.
وي با طرح اين پرسش که امروز انتظارات مقام عظماي ولايت و مردم از مداحان و اهلبيت چيست، پاسخ داد:مداحاني که چهار ويژگي «اخلاص، تعهد، عشق به آلالله و انتخاب اشعار و سبکهاي فاخر» را دارند، بايد به دنبال سبکهاي خودي بود که به فضل الهي امروز اکثريت مداحان اهلبيت «عليهمالسلام» از ورود سبکهاي لسآنجلسي و منحرف به دستگاه مداحي خودداري ميکنند؛ بنابراين آنچه که در مجالس اهلبيت «عليهمالسلام» سفارش موکد شده، خواندن اشعار با سبک خودي است.
عضو شوراي عالي مجمع جهاني اهل بيت «عليهمالسلام» با بيان اينکه برخي گمان ميکنند، سبکهاي سابق و قديمي کهنه شده و مورد استقبال نيست، اظهار داشت: اين تصور درستي نيست، چراکه برخلاف اين تصور اين اشعار فاخر در ميان جوانان بسيار بااستقبال مواجه ميشوند.
امام جمعه موقت تهران ادامه داد: انتظار ديگر در غالب اشعار مداحان «روشنگري» است که قبل از انقلاب نيز اجرا ميشد و برعليه رژيم طاغوتي اشعار جهتدار و پرمعنا گفته ميشد و همه مردم پيام مستتر در اشعار را متوجه ميشدند.
وي با بيان اينکه شعار «کل ارض کربلا و کل يوم عاشورا» را بايد براي مردم به صورت شفاف تبيين کرد، خطاب به مداحان سراسرکشورگفت: جبهه يزيد و جبهه امام حسين «عليهالسلام» را در زمان حاضر براي مردم بيان کنيد، امروز پرچم جبهه سيدالشهدا «عليهالسلام» و اسلام را انقلاب اسلامي ايران برافراشته است، امروز اسلام و تشيع به انقلاب اسلامي ايران گره خورده است بنابراين انجام وظيفه روشنگري بر عهده خطبا و مداحان مجالس حسيني است.
آيت الله خاتمي تاکيد کرد: تاريخ عاشورا را همگان شنيدهاند، بنابراين آنچه که بسيار حائز اهميت است، «تحليل تاريخ عاشورا» است؛ زيارت عاشورا و زيارت اربعين، تحليل واقعه عاشورا است که بخشي از آن تبرّي يعني دوري جستن از دشمن و دشمني و نفرت از دشمنان اهلبيت «عليهمالسلام» و بخشي ديگر تولي يعني دوست داشتن دوستان اهلبيت است.
وي در ادامه يادآور شد: هنر امام خميني(ره) اين بود که عاشورا را به متن زندگي مردم وارد کرد و محرم را ماه پيروزي خون بر شمشير عنوان کرد و به اين وسيله ملتي را به حرکت درآورد.
عضو مجلس خبرگان رهبري اظهارداشت: امروز جبهه دشمنان بيروني و دروني انقلاب که جبهه يزيديان است بايد براي مردم شناسانده شود؛ انتظار از مداحان اهل بيت «عليهمالسلام» اين است که در خط مقدم روشنگريها قرار گيرند و فتنهگراني که در طول 17 ماه شمشير بر عليه جبهه ولايي کشيدند، را تبيين کنند؛ چرا که بايد جريان فتنه براي مردم تحليل شود و فتنهگران به مردم معرفي شوند.
آيت الله خاتمي خاطرنشان کرد: به فضل الهي اکثريت مداحان اهلبيت «عليهمالسلام» در عرصه مقابله با فتنه خوش درخشيدند، اشعار هدفدار و بصيرتزا خواندند، اين راه همچنان بايد ادامه پيدا کند که همان راه اهلبيت «عليهمالسلام» است.
* «غلو» از آسيبهايي است که مداحي را در معرض خطر قرار ميدهد
وي همچنين گفت: مداحان عزيز، مجالس و کساني را که روضهخواني ميکنند و در آن اسمي از انقلاب و اسلام بيان نميکنند را تحريم کنند، چرا که کشور جمهوري اسلامي پرچمدار اهلبيت«عليهمالسلام» است.
امام جمعه موقت تهران انتظار ديگر از مداحان را مقابله با آسيبهاي قشر مداحي، عنوان کرد و افزود: لذا «غلوّ» از آسيبهايي است که مداحي را در معرض خطر قرار ميدهد، بايد در مقابل غلّات ايستاد، همچنين از کساني که اشعار ذلتآميز درباره اهلبيت «عليهمالسلام» ميخوانند پرهيز شود.
عضو مجلس خبرگان رهبري در خاتمه سخنراني تاکيد کرد: حمايت جدي از مقام عظماي ولايت حضرت آيتالله العظمي خامنهاي و دعا براي معظمله از وظايف مداحان است، چرا که تشيع و عزت همه مسلمانان و شيعيان به اين رهبر وابسته است؛ عزت او عزت اسلام است و عزت اهلبيت عليهمالسلام است؛ حجت بين ما و بين ربّ ما در عصر غيبت وليفقيه است لذا بايد شکرگزار اين نعمت الهي بود.