تنبلی چشم دومین علت کاهش بینایی کودکان/ بررسی سلامت چشم سالمندان در طرح سلام

رییس سازمان بهزیستی کشور گفت: در سال ۱۴۰۳، ۶۳ هزار کودک دچار اختلال بینایی و ۱۳ هزار نفر مبتلا به تنبلی چشم شناسایی شدند که به لطف مداخلات انجام‌شده، از نابینایی و کم‌بینایی نجات یافتند.

به گزارش مشرق، سید جواد حسینی؛ رئیس سازمان بهزیستی کشور در بیست و هفتمین کنگره انجمن اپتومتری ایران، گفت: امروز در جمعی گرد آمدیم که رسالت آن چیزی جز صیانت از بینایی، ارتقای کیفیت زندگی و پیشگیری از معلولیت‌های قابل اجتناب در کشور نیست.

وی افزود: نخستین گام مداخلات مؤثر، غربالگری است. خوشبختانه ما بیش از ۳۰ سال است که همکاری اثربخشی را با انجمن اپتومتری ایران آغاز کرده‌ایم. اگرچه تنها ۵۰ سال از عمر رشته اپتومتری در کشور می‌گذرد اما سه دهه از تاریخ غربالگری چشم کودکان سه تا شش ساله نیز سپری شده است. این غربالگری در سه مرحله برای کودکان سه، چهار و پنج‌ساله و یک مرحله در شش‌سالگی با همکاری وزارت آموزش و پرورش انجام می‌شود و یکی از موفق‌ترین اقدامات در حوزه سلامت چشم و نمونه‌ای عینی از همکاری بین‌دستگاهی به شمار می‌رود.

رییس سازمان بهزیستی گفت: تنبلی چشم، شایع‌ترین علت بینایی یک‌چشمی در افراد زیر ۲۰ سال و دومین علت کاهش بینایی در کودکان است. اگر در سن مناسب مداخله طلایی و به‌موقع انجام شود، این مشکل قابل درمان است.

وی افزود: در طول ۳۰ سال گذشته بیش از ۶۱ میلیون و ۶۵۰ هزار کودک در سراسر کشور غربالگری شده‌اند که از میان آن‌ها یک میلیون و ۹۹۹ هزار کودک مبتلا به انواع اختلال بینایی شناسایی شدند. همچنین ۴۱۵ هزار کودک دچار آمبلیوپی یا تنبلی چشم بودند که اگر غربالگری و مداخلات صورت نمی‌گرفت، امروز بسیاری از آنان به جمعیت کم‌بینا و نابینا افزوده می‌شدند و هزینه‌های آن ده‌ها برابر غربالگری بود.


وی گفت: در سال ۱۴۰۳، سه میلیون و ۵۲۶ هزار کودک معادل ۸۶ درصد جمعیت هدف غربالگری شدند. در این میان، ۶۳ هزار کودک دچار اختلال بینایی و ۱۳ هزار نفر مبتلا به تنبلی چشم شناسایی شدند که به لطف مداخلات انجام‌شده، از نابینایی و کم‌بینایی نجات یافتند.

حسینی افزود: این آمار به زبان ساده یعنی هزاران کودک که می‌توانستند آینده‌ای با کم‌بینایی یا نابینایی داشته باشند، امروز فرصت دیدن، یادگیری و زندگی با کیفیت بالاتر را به دست آورده‌اند. بزرگ‌ترین دستاورد این اقدام آن است که میزان شیوع تنبلی چشم که در جهان بین ۳ تا ۴ درصد است، در ایران به حدود ۱/۵ درصد کاهش یافته است.

وی گفت: هم‌اکنون ۲۵۳ هزار و ۷۲۰ فرد دارای معلولیت بینایی اعم از نابینا و کم‌بینا تحت پوشش سازمان بهزیستی قرار دارند که ۶۳ درصد آنان مردان و ۳۷ درصد زنان هستند. این برنامه علاوه بر پوشش سراسری، رویکردی عدالت‌محور دارد و به‌ویژه در روستاها، مناطق کم‌برخوردار و خانواده‌های در معرض آسیب تمرکز بیشتری یافته است رویکردی که هم‌راستا با اهداف انقلاب اسلامی و شعارهای دولت چهاردهم است.

رییس سازمان بهزیستی افزود: انجمن اپتومتری ایران یکی از مهم‌ترین شرکای استراتژیک سازمان بهزیستی در این حوزه است. این انجمن نقش کلیدی در به‌روزرسانی استانداردها و دستورالعمل‌های علمی غربالگری، آموزش و بازآموزی نیروها، انجام پژوهش‌های مشترک برای بهبود سیاست‌گذاری و توسعه همکاری‌های بین‌المللی ایفا می‌کند.

وی گفت: در همین راستا با همکاری انجمن اپتومتری، گام بزرگی برای توسعه خدمات آغاز شده است و آن توسعه غربالگری‌ها و مداخلات از سطح کودکان سه تا شش ساله به گروه سالمندان است. این طرح با عنوان «سلام» یا سلامت اجتماعی محله‌محور طراحی شده است.

حسینی عنوان کرد: سازمان بهزیستی بر اساس مثلث طلایی خدمات شامل تمامیت (پوشش همه افراد)، کفایت (کیفیت و استاندارد خدمات) و عدالت (اولویت دادن به افراد نیازمندتر) فعالیت می‌کند و برای تحقق آن خدمات باید در دسترس و محله‌محور باشند. بر همین اساس، طرح سلام از منطقه ۴ تهران با ۲۰ مدرسه و هر استان یک مدرسه آغاز شد، این مدارس در ساعات بعدازظهر که خالی از دانش‌آموزان هستند به پایگاه‌های ارائه خدمات تبدیل شدند. در هر استان نیز حداقل یک مدرسه و در چشم‌انداز آینده، همه ۷۳۵ منطقه آموزشی کشور تحت پوشش این طرح قرار می‌گیرند.

رییس سازمان بهزیستی بیان کرد: نخستین اقدام در این طرح آموزش، توانمندسازی و ایجاد نشاط و شادابی در میان سالمندان است. موج سالمندی در ایران یکی از سریع‌ترین روندهای جمعیتی در جهان است به‌گونه‌ای که اکنون ۱۲ درصد جمعیت کشور سالمند هستند و پیش‌بینی می‌شود این رقم تا سال ۱۴۳۰ به ۳۱ درصد برسد. بنابراین اقدامات بهداشتی و سلامت‌محور از جمله سلامت چشم، ضرورتی اجتناب‌ناپذیر است.

به گزارش روابط عمومی و امور بین‌الملل سازمان بهزیستی کشور، وی افزود: انجمن اپتومتری و سه هزار اپتومتریست کشور نخستین گروهی بودند که برای اجرای این طرح محله‌محور، فراگیر و عدالت‌محور با سازمان بهزیستی همکاری کردند. امیدوارم موج دوم این طرح در حوزه سالمندی و سلامت چشم نیز مانند طرح کودکان سه تا شش سال، آثار اثربخش خود را به‌زودی برای مردم و سالمندان کشور نمایان سازد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 1
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 0
  • معلول چند کانه شدید سرپرست خانواده بدون خونه درامد IR ۰۸:۴۳ - ۱۴۰۴/۰۶/۲۵
    0 0
    معشیت معلولان شدید خیلی شدید بدون خونه بدون درآمد چشم انتظار نگذارید واریز کنید شهریور ماه تمام شد وعده ندید عمل کنید مقام معظم رهبری فرزانه انقلاب اسلامی ایران فرمودند اول معشیت مردم ایران مسعولان محترم حرف‌های رهبر فرزانه انقلاب اسلامی ایران جدی بگیرید نه اینکه وعده بدید عمل تکنید شهریور ماه تمام شد ولی معشیت معلولان شدید و خیلی شدید خبری نشد.... سود سهام عدالت معلولان معشیت معلولان شدید خیلی شدید ماده ۲۷ توسط نمایندگان مجلس و دولت وقت اجرا شده ولی خبری نیست ماهانه اندک تنها پول اجار خونه دکتر دارو کفایت نمیکند چه برسد به اینکه هزاران مشکلات معیشتی روزمره ووووووووو ❗️دیواری کوتاه‌تر از دیوار معلولان پیدا نکرده‌اید!!!؟؟؟ ❗️باز هم تکرار ظلم و بی توجهی در حق معلولان و عدم واریز حق پرستاری معلولان نخاعی حق پرستاری خانواده محور معلولان شدید و خیلی شدید کمک معیشت بند (پ) تبصره (۱۲) معلولان شدید و خیلی شدید، و کمک هزینه تامین وسایل بهداشتی معلولان نخاعی و معلولان شدید و خیلی شدید مرداد ماه!! ❗️۲۵روزه از شهریور ماه گذشته باز هم خبری از حق پرستاری، کمک معیشت بند (پ) تبصره (۱۲) و کمک هزینه تامین وسایل بهداشتی مرداد ماه معلولان نیست...!!!؟ ❗️این در حالی است که هر ماه معلولان باید برای حق و دریافتی ناچیز خود فریاد بزنند! این روند و این مدیریت ظالمانه تا کی ادامه خواهد داشت؟ ❗️کاش چشم بینا و گوش شنوایی در بین مسئولین پیدا میشد و کمی به این قشر توجه میکردند و شأن کرامت انسانی آنها حفظ میشد و احترام قائل میشدند... ✍اسماعیل محمدیانی نسب خبرنگار و فعال رسانه‌ای 📲به کانال اخبار مددجویان بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی بپیوندید👇 🆔 @BehzistiKomite_News کمک معشیت معلولان شدید خیلی شدید تا به امروز واریز نشده مسعولان محترم لطفاً پیگیری کنید سپاسگزارم معشیت معلولان شدید خیلی شدید بدون خونه بدون درآمد چشم انداز کذاشتن هنوز شهریور ماه تمام شد ولی خبری معشیت معلولان شدید خیلی شدید بدون خونه بدون درآمد چشم انتظار معشیت موندن خبری نیست لطفاً پیگیری کنید مسعولان محترم دولت چهاردهم صدای بی صدایان شنیده شود والله انصاف نیست چشم انتظار معشیت موندند دو سال است عیدی مددجویان بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی ره چشم انتظار هم قطع کردن سود سهام عدالت و معیشت هر ماه واریز میشد ولی ماه ش

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس