کد خبر 1725699
تاریخ انتشار: ۳۱ خرداد ۱۴۰۴ - ۰۲:۵۳
image.png

امیرسعید ایروانی سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل در نامه‌ای به دبیرکل سازمان ملل و رئیس شورای امنیت از رافائل گروسی مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی شکایت کرد.

به گزارش مشرق امیرسعید ایروانی سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان ملل متحد روز جمعه به وقت محلی در نامه ای به شورای امنیت و دبیرکل سازمان ملل گفت: اظهارات عمومی مطروحه توسط مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، رافائل ماریانو گروسی، در آستانه اقدام تجاوزکارانه اخیر رژیم اسرائیل علیه جمهوری اسلامی ایران، نقضی آشکار و جدی نسبت به اصل بی‌طرفی است که بر مسئولیت‌های جایگاه وی مترتب می‌باشد. چنین اظهاراتی به‌طور کامل با وظایف و تعهدات قانونی مقرر در اساسنامه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ناسازگار و مغایر است.

ایروانی تصریح کرد: آنچه از حیث حقوقی واجد اهمیت ویژه است، واکنش مدیرکل آژانس در کنفرانس مطبوعاتی پس از آغاز نشست شورای حکام در تاریخ ۹ ژوئن ۲۰۲۵ می‌باشد. وی هنگامی‌که با تهدیدات صریح رژیم اسرائیل علیه تأسیسات هسته‌ای تحت پادمان ایران مواجه شد، صرفاً به «نگرانی‌های» ادعایی اسرائیل اشاره کرد که گویا باید مورد توجه قرار گیرد، حال آنکه به‌صورت عامدانه از هرگونه اشاره به ممنوعیت‌های الزام‌آور مندرج در حقوق بین‌الملل و مصرح در قطعنامه‌های کنفرانس عمومی آژانس GC(۳۴)/RES/۵۳۳ و GC(۴۴)/RES/۴۴۴ خودداری کرد؛ قطعنامه‌هایی که به‌صراحت هرگونه تهدید یا توسل به زور علیه تأسیسات هسته‌ای اختصاص‌یافته به مقاصد صلح‌آمیز را ممنوع می‌سازند. این حذف عامدانه، مصداق بارز قصور در اجرای اصول حقوقی الزام‌آور در حیطه صلاحیت مدیرکل به‌شمار می‌رود.

سفیر ایران در سازمان ملل گفت: رفتار مدیرکل آژانس در پی تجاوز صورت‌گرفته از سوی رژیم اسرائیل، به‌نحوی روشن و مستمر حاکی از ناتوانی در رعایت الزامات بی‌طرفی، عینیت و حرفه‌ای‌گری است که مسئولیت‌های آن مقام ایجاب می‌نماید. در بیانیه‌ای که مدیرکل در تاریخ ۱۶ ژوئن ۲۰۲۵ در نشست شورای حکام ایراد کرد، نه‌تنها رژیم اسرائیل به‌عنوان طرف مسئول این تجاوز معرفی نشد ، بلکه هیچ‌گونه محکومیتی نیز نسبت به هدف قرار دادن غیرقانونی تأسیسات هسته‌ای تحت پادمان، علیرغم اظهارات علنی و بی‌پرده خود اسرائیل مبنی بر ادامه این اقدامات «برای هرچند روز که لازم باشد»، ابراز نشد.

نماینده ایران در سازمان ملل تاکید کرد: چنین قصوری در انتساب مسئولیت و خودداری از صدور محکومیت، نقض تعهد آژانس در صیانت از تمامیت نظام پادمان‌های خود محسوب شده و اصول بنیادین رژیم جهانی عدم اشاعه را تضعیف می‌کند.

ایروانی تصریح کرد: تداوم سکوت و انفعال مدیرکل آژانس در قبال این تخلفات، که برخلاف مسئولیت‌های قانونی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و تعهدات ناشی از قطعنامه‌های مربوطه شورای امنیت سازمان ملل متحد است، عملاً به معنای همدستی از طریق ترک فعل در اقدامات تجاوزکارانه‌ای است که در تاریخ آژانس بی‌سابقه بوده‌اند.

متن کامل نامه سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران به دبیرکل سازمان ملل و رئیس شورای امنیت به شرح زیر است:

بسم الله الرحمن الرحیم

متعاقب دستور دولت متبوعم، بدین‌وسیله مایلم نگرانی‌ عمیق جمهوری اسلامی ایران را نسبت به قصور جدی و عدم اقدام از سوی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، آقای رافائل گروسی، در انجام وظایف و مسئولیت‌های خود ذیل اساسنامه آژانس، به اطلاع سرکارعالی برسانم. در همین راستا، توجه شما و اعضای محترم شورای امنیت را به نکات زیر جلب می‌نماید:

۱. اظهارات عمومی مطروحه توسط مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، رافائل ماریانو گروسی، در آستانه اقدام تجاوزکارانه اخیر رژیم اسرائیل علیه جمهوری اسلامی ایران، نقضی آشکار و جدی نسبت به اصل بی‌طرفی است که بر مسئولیت‌های جایگاه وی مترتب می‌باشد. چنین اظهاراتی به‌طور کامل با وظایف و تعهدات قانونی مقرر در اساسنامه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ناسازگار و مغایر است.

۲. با توجه به هشدارهای مکرر، مستند و صریح جمهوری اسلامی ایران در خصوص تهدیدهای آشکار رژیم اسرائیل علیه تأسیسات و سایت‌های هسته‌ای ایران، سایت‌هایی که به‌طور کامل تحت پادمان‌های جامع آژانس بین‌المللی انرژی اتمی قرار دارند و منحصراً به مقاصد صلح‌آمیز اختصاص یافته‌اند، مدیرکل آژانس متعهد و موظف بود اقدامات پیشگیرانه و بازدارنده مقتضی را در راستای وظایف و اهداف آژانس به انجام رساند. با این حال، نه مدیرکل و نه آژانس این تعهد را ایفا نکرده‌اند. قصور در اتخاذ هرگونه اقدام مؤثر یا بازدارنده در پاسخ به این تهدیدها، مصداق بارز اهمال در انجام وظیفه طبق مفاد اساسنامه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و هنجارهای تثبیت‌شده حقوق بین‌الملل محسوب می‌شود.

۳. آنچه از حیث حقوقی واجد اهمیت ویژه است، واکنش مدیرکل آژانس در کنفرانس مطبوعاتی پس از آغاز نشست شورای حکام در تاریخ ۹ ژوئن ۲۰۲۵ می‌باشد. وی هنگامی‌که با تهدیدات صریح رژیم اسرائیل علیه تأسیسات هسته‌ای تحت پادمان ایران مواجه شد، صرفاً به «نگرانی‌های» ادعایی اسرائیل اشاره کرد که گویا باید مورد توجه قرار گیرد، حال آنکه به‌صورت عامدانه از هرگونه اشاره به ممنوعیت‌های الزام‌آور مندرج در حقوق بین‌الملل و مصرح در قطعنامه‌های کنفرانس عمومی آژانس GC(۳۴)/RES/۵۳۳ و GC(۴۴)/RES/۴۴۴ خودداری نمود؛ قطعنامه‌هایی که به‌صراحت هرگونه تهدید یا توسل به زور علیه تأسیسات هسته‌ای اختصاص‌یافته به مقاصد صلح‌آمیز را ممنوع می‌سازند. این حذف عامدانه، مصداق بارز قصور در اجرای اصول حقوقی الزام‌آور در حیطه صلاحیت مدیرکل به‌شمار می‌رود.

۴. رفتار مدیرکل در پی تجاوز صورت‌گرفته از سوی رژیم اسرائیل، به‌نحوی روشن و مستمر حاکی از ناتوانی در رعایت الزامات بی‌طرفی، عینیت و حرفه‌ای‌گری است که مسئولیت‌های آن مقام ایجاب می‌نماید. در بیانیه‌ای که مدیرکل در تاریخ ۱۶ ژوئن ۲۰۲۵ در نشست شورای حکام ایراد نمود، نه‌تنها رژیم اسرائیل به‌عنوان طرف مسئول این تجاوز معرفی نگردید، بلکه هیچ‌گونه محکومیتی نیز نسبت به هدف قرار دادن غیرقانونی تأسیسات هسته‌ای تحت پادمان، علیرغم اظهارات علنی و بی‌پرده خود اسرائیل مبنی بر ادامه این اقدامات «برای هرچند روز که لازم باشد»، ابراز نشد. چنین قصوری در انتساب مسئولیت و خودداری از صدور محکومیت، نقض تعهد آژانس در صیانت از تمامیت نظام پادمان‌های خود محسوب شده و اصول بنیادین رژیم جهانی عدم اشاعه را تضعیف می‌نماید.

۵. تداوم سکوت و انفعال مدیرکل در قبال این تخلفات، که برخلاف مسئولیت‌های قانونی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و تعهدات ناشی از قطعنامه‌های مربوطه شورای امنیت سازمان ملل متحد است، عملاً به معنای همدستی از طریق ترک فعل در اقدامات تجاوزکارانه‌ای است که در تاریخ آژانس بی‌سابقه بوده‌اند.

۶. چنین رویدادی مسبوق به سابقه است. مدیرکل پیش‌تر نیز در قبال اقدامات غیرقانونی و تنش‌زای رژیم اسرائیل واکنش نشان نداده است. پس از تهدید بی‌سابقه این رژیم به استفاده از سلاح هسته‌ای علیه جمعیت غیرنظامی در فلسطین و غزه، سفرای کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی در وین طی نامه‌ای مشترک به تاریخ ۱۵ دسامبر ۲۰۲۳ (INFCIRC/۱۱۶۵) خطاب به مدیرکل، وی را به اتخاذ موضعی روشن، اصولی و علنی در چارچوب مأموریت آژانس فراخواندند. با وجود صراحت و ماهیت جمعی این درخواست، مدیرکل نه بیانیه‌ای عمومی صادر کرد و نه اقدامی رسمی برای شناسایی یا محکومیت این تهدید شدید انجام داد و بدین‌سان، از ایفای مسئولیت‌های خود تحت اساسنامه آژانس سرباز زد.

۷. دقیقاً برعکس، مدیرکل همواره رویکردی سیاست‌زده، گزینشی و تبعیض‌آمیز نسبت به جمهوری اسلامی ایران در پیش گرفته است. هنگامی که ایران در چارچوب حقوق حاکمیتی خود و مطابق با ماده ۹ موافقت‌نامه جامع پادمان، به‌صورت قانونی اقدام به لغو انتصاب برخی بازرسان نمود، مدیرکل بلافاصله با صدور بیانیه‌ای علنی و محکومیت‌آمیز به این اقدام واکنش نشان داد. وی در گزارش خود به شورای حکام مورخ نوامبر ۲۰۲۳ (GOV/۲۰۲۳/۵۸)، از ادبیاتی شدیداً تند و اتهام‌آمیز استفاده کرده و به‌گونه‌ای مغایر با اصول بی‌طرفی، خویشتن‌داری و عینیت مورد انتظار از مقام وی و مقرر در اساسنامه آژانس، جمهوری اسلامی ایران را به‌طور خاص هدف قرار داد.

۸. رفتار مدیرکل، نقض آشکار و مستمر تعهدات قانونی وی در زمینه بی‌طرفی، حرفه‌ای‌گری و عینیت، که در اساسنامه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مقرر گردیده، محسوب می‌گردد. این رفتار، به‌صورت ملموس اعتبار، عینیت و مشروعیت نهادی آژانس را خدشه‌دار ساخته است. جمهوری اسلامی ایران اعلام می‌دارد که این اقدامات با تعهدات الزام‌آور مدیرکل مندرج در ماده سوم اساسنامه آژانس به‌هیچ‌وجه قابل جمع نیست و مصداق قصور در انجام وظایف محوله به وی، برخلاف الزامات استقلال، درستکاری و بی‌طرفیِ لازم برای تصدی این مقام می‌باشد.

موجب امتنان خواهد بود چنانچه مکاتبه حاضر به عنوان سند شورای امنیت توزیع گردد.

احترامات فائقه را تجدید می‌نماید.

امیر سعید ایروانی

سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان ملل متحد

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 15
  • در انتظار بررسی: 3
  • غیر قابل انتشار: 0
  • IR ۰۳:۰۱ - ۱۴۰۴/۰۳/۳۱
    0 0
    اینها همه مزخرف هست. همه مدیران آژانس دست نشونده و مزدور آمریکا هستند. مگه قبل گروسی اوضاع فرقی داشت؟‌ آژانس ابزار دست آمریکا هست. باید از ان پی تی خارج شد چون به جز تهدید و افشای اطلاعات محرمانه و قطعنامه‌های وقیحانه و دروغ علیه ایران، برای ایران هیچ منفعتی نداشته
  • IR ۰۴:۵۷ - ۱۴۰۴/۰۳/۳۱
    0 0
    خروج از ان پی تی مشتی بر دهان یاوه گویانی مثل گروسی و اربابانش است. مدعی العموم باید علیه این منفور اعلام جرم کند .
  • IR ۰۶:۱۱ - ۱۴۰۴/۰۳/۳۱
    0 0
    از داروغه دزد به حاکمان دزد شکایت بردیم ؟ گروسی را آمریکا و انگلیس و فرانسه برای دشمنی با ایران انتخاب کرده بودند و حالا انتظار داریم او را تنبیه کنند ؟ شورای امنیت رفیق دزد و همراه قافله است. گروسی را کاندیدای ریاست سازمان ملل خواهند کرد تا به بفهمانند گروسی برای غربی ها خوب نوکری کرده است و پاداشی مهم میگیرد
  • !!! IR ۰۷:۱۸ - ۱۴۰۴/۰۳/۳۱
    0 0
    شکایت از این مزدور و جاسوس در شورای باصطلاح امنیت و در اصل شکایت از خودشون و به خودشون هیچ مشکلی رو حل نمیکنه و فقط به ریش ما میخندند!!! باید با کمال شجاعت و درایت حذف فیزیکی مهره های اصلی دشمن در دستور کار قرار بگیره، واگرنه در آینده نزدیک باید منتظر مصیبت که هیچ بلکه فاجعه باشیم!!!
  • US ۰۷:۲۲ - ۱۴۰۴/۰۳/۳۱
    0 0
    حتما رسیدگی خواهد شد!! بگویید اگر این در این سمت بماند ایران همکاری نخواهد کرد و از آژانس خارج میشود
  • علی IR ۰۷:۵۱ - ۱۴۰۴/۰۳/۳۱
    0 0
    اینکه دانشمندان را ترور می کنن، بی شک بدون داشتن گوشی نمیشه. اولا از سرمایه ها محافظت کنید، تغییر مکانشون بدید و ثانیا این که هر اپراتور تلفن همراه، بانک، بیمه و... آدرس و این مشخصات ملت را داشته باشه مشخص هست که چه اتفاقاتی میتونه بیفته
  • حسین IR ۰۸:۳۰ - ۱۴۰۴/۰۳/۳۱
    0 0
    شکایت فایده نداره باید اتمی بشویم .
  • IR ۰۸:۵۴ - ۱۴۰۴/۰۳/۳۱
    0 0
    این نامه باید با خون بی گناهان که این دریوزه باعث شهادتشون شد امضا میشد
  • IR ۱۰:۱۳ - ۱۴۰۴/۰۳/۳۱
    0 0
    ول کنيد اين شورای امنيت که‌ ابزار آمريکا ورژیم صهیونی هست وقانون جنگل بر آن حکم فرماست
  • IR ۱۰:۲۸ - ۱۴۰۴/۰۳/۳۱
    0 0
    هرجایی گروسی رو دیدین باهاش حرف نزنید اگه سلام کرد فقط بگید علیک
  • IR ۱۰:۴۷ - ۱۴۰۴/۰۳/۳۱
    0 0
    خدا لعنتش کند جنگ افروز را.
  • IR ۱۲:۴۰ - ۱۴۰۴/۰۳/۳۱
    0 0
    خودتون و سرکار گذاشتین‌‌‌‌... همه این حرومزاده ها سر یه سفره نشستن ..‌ شورای امنیت و سازمان ملل و انرژی اتمی ... همشون نوکر آمریکان
  • IR ۱۶:۴۵ - ۱۴۰۴/۰۳/۳۱
    0 0
    فقط وفقط بمب اتم درست كنيد
  • IR ۱۷:۱۹ - ۱۴۰۴/۰۳/۳۱
    0 0
    خاک بر سر حقوق بین الملل جنگل جهانی
  • مسعود دیپلمات IR ۱۸:۴۷ - ۱۴۰۴/۰۳/۳۱
    1 0
    اظهارات رافائل بنا به گفته جناب عراقچی، مغرضانه و غیر منطقی و غیر واقعی و غیر قانونی و بی اساس . . . است، پس باید صلاحیت او را با ذکر دلایل رد کرده و عنصر نامطلوب اعلام و مانع ورود او به کشور شوید؟ مراوده با طرفی که سوء نیت او محرز است، شرعا" هم جای اشکال دارد.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس