کد خبر 1714147
تاریخ انتشار: ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۰۹:۵۳
فرزین

رئیس کل بانک مرکزی با بیان این که نرخ تورم دوازده ماهه سال ۱۴۰۳ معادل ۳۵.۸ درصد شد که نسبت با سال قبل ۱۱.۶ درصد کاهش پیدا کرده است گفت: امسال حتما حذف صفرها را دنبال می کنیم.

به گزارش مشرق، محمدرضا فرزین در پنل همایش سیاستهای پولی و ارزی گفت: پارسال رشد مثبت تولید ناخالص داخلی داشتیم؛ نرخ رشد ۳.۷ درصد رشد خوبی است ولی با نرخ رشد های هدف ما فاصله زیادی دارد.

رییس کل بانک مرکزی گفت: برای افزایش درامد سرانه حتما باید نرخ رشد را تقویت کنیم. یکی از موتورهای اصلی نرخ‌رشد در سالهای اخیر نفت بوده است. دلیل آنهم این است که نفت به سطح بالایی از تولید رسیده و نرخ های رشد بالا نیاز به سرمایه گذاری بیشتری دارد.

او با بیان اینکه حتما باید در بخش نفت سرمایه گذاری ویژه ای داشته باشیم؛ تصریح کرد: نظام بانکی در این زمینه میتواند کمک خوبی کند.

وی با بیان اینکه ما در زمینه سرمایه گذاری در ماشین آلات همچنان رشد خوبی داریم، تصریح کرد: رشد ۷.۶ درصدی در تراکنش برای اسفندماه ثبت شده است که نشان میدهد قدرت خرید مردم در این ماه نسبت به ماه های قبل بهتر شده است.

نرخ تورم سالانه ۱۱.۶ درصد کاهش یافت

رییس کل بانک مرکزی تاکید کرد: تورم نقطه به نقطه پایان سال ۱۴۰۳ معادل ۳۹.۷ درصد شده است؛ نرخ دوازده ماهه سال ۱۴۰۳ معادل ۳۵.۸ درصد شد که نسبت با سال قبل ۱۱.۶ درصد کاهش پیدا کرده است.

رئیس‌کل بانک مرکزی: تثبیت نرخ ارز، تورم کالایی را کنترل کرد

وی با بیان اینکه در سال‌های گذشته، به‌واسطه‌ی ثبات نسبی نرخ ارز در مرکز مبادله، تورم کالا همواره کمتر از تورم خدمات بوده است، افزود: اگر به نمودارها دقت کنید، شاخص تورم کالایی که با رنگ آبی نمایش داده شده، پایین‌تر از شاخص خدمات (نمودار قرمز) قرار دارد. دلیل این امر آن است که نرخ ارز مورد استفاده برای واردات کالاها در مرکز مبادله و سامانه نیما تقریباً در یک کانال ثابت نگه داشته شده بود.

وی‌ادامه داد: اما تورم خدمات، عمدتاً تحت تأثیر اجاره‌بها و به‌طور غیرمستقیم تحت تأثیر قیمت مسکن قرار دارد؛ چرا که اجاره معمولاً با یک وقفه زمانی حدود یک‌ساله نسبت به قیمت مسکن واکنش نشان می‌دهد. به همین دلیل، در طول سال ۱۴۰۳ نیز نرخ تورم بخش خدمات، به‌ویژه در بخش اجاره، بالاتر از کالا باقی ماند.

رییس کل بانک مرکزی تاکید کرد: با این حال، زمانی که نرخ ارز سامانه نیما افزایش یافت و ارز به مرکز مبادله تجاری منتقل شد، شاهد یک جهش قابل توجه در تورم کالایی بودیم. نمودار آبی‌رنگ به‌وضوح افزایش شدیدی را نشان می‌دهد. این جهش آنی ناشی از تأثیر مستقیم نرخ ارز تجاری بر قیمت کالاهاست، به‌طوری که تورم کالا حتی از تورم خدمات نیز پیشی گرفت.

وی افزود: در همین دوره، در حالی که بخش خدمات به دلیل ثبات نسبی بازار مسکن در حال تخلیه فشار تورمی بود، افزایش تورم کالا موجب شد که ما تصمیم بگیریم سیاست تثبیت نرخ ارز در سطح ۲۸۵۰۰ تومان را مجدداً به‌عنوان یک راهبرد رسمی اعلام کنیم. در این زمینه همکاری بسیار خوب آقای دکتر پورمحمدی و همراهی دولت قابل تقدیر است. ایشان در دولت نقش بسیار مهمی در پیشبرد سیاست‌های بانک مرکزی ایفا کرده‌اند.


به گفته فرزین؛ امیدواریم با اجرای این سیاست و ثباتی که در بازار ارز تجاری به‌وجود آمده، بتوانیم مسیر کنترل تورم را دوباره از سر بگیریم و شاخص‌های تورمی را کاهش دهیم.

در همین راستا، شاخص قیمت تولیدکننده (PPI) نیز واکنش سریعی به نوسانات ارزی نشان داده است. اگر به نمودار قرمز رنگ شاخص نقطه‌به‌نقطه تولیدکننده نگاه کنید، در سال ۱۴۰۰ به حدود ۱۰۳ درصد رسیده بود. این شاخص در ماه‌های بعدی کاهش یافت و حتی به حدود ۲۵ درصد رسید. اما مجدداً با افزایش نرخ ارز در بازار نیما، این شاخص به ۳۷.۹ درصد افزایش یافت.

بنابراین، استمرار سیاست‌های ارزی و تقویت اطمینان در بازار ارز، لازمه کنترل تورم در هر دو بخش مصرف‌کننده و تولیدکننده است. ما باید بتوانیم ارز را با ثبات و اطمینان بیشتر در اختیار واردکنندگان قرار دهیم تا این زنجیره به درستی مدیریت شود.

فرزین با تاکید براینکه‌امسال حتما حذف صفرها را دنبال میکنیم، گفت: بسیاری از کشورها حذف صفر را در یک دورانی انجام‌دادند؛ سیاست ضروری است که حتما باید دنبال کنیم.

رئیس‌کل بانک مرکزی: سالی پرتنش برای اقتصاد ایران و چالش‌های سیاست‌گذاری پولی

فرزین در ادامه با تاکید براینکه سال گذشته، یکی از پرتنش‌ترین سال‌های اقتصاد ایران بود، تصریح کرد: ما در بانک مرکزی در مقاطعی با شرایطی مواجه شدیم که به‌دلیل نااطمینانی‌های بسیار بالا در حوزه‌های سیاسی و امنیتی، مدیریت متغیرهای پولی با دشواری‌های زیادی همراه شد. این نااطمینانی‌ها موجب شد که رشد نقدینگی در پایان سال ۱۴۰۳ از محدوده هدف‌گذاری‌شده فراتر برود و به ۲۹.۱ درصد برسد.

وی افزود: یکی از دلایل این افزایش، بروز تکانه‌های شدید و پیش‌بینی‌ناپذیر در اقتصاد بود. در چنین شرایطی، ما ناچار بودیم به‌گونه‌ای سیاست‌گذاری کنیم که هم دولت در تأمین مالی دچار مشکل نشود و هم انسداد نقدینگی در شبکه بانکی ایجاد نشود.

فرزین گفت: در اواخر سال گذشته، به‌دلیل کسری بودجه شدید دولت، انتشار اوراق بدهی به شکل چشمگیری افزایش یافت. دولت مجوز انتشار حدود ۲۰۰ هزار میلیارد تومان اوراق را دریافت کرد و بخش عمده‌ای از این اوراق توسط بانک‌ها خریداری شد. در واقع، سهم بانک‌ها از خرید اوراق بدهی دولت به‌شدت افزایش یافت.

وی ادامه داد: علاوه بر این، تکالیف مربوط به پرداخت تسهیلات تکلیفی، مانند وام ازدواج، فشار مضاعفی به منابع بانکی وارد کرد. برای مثال، سال گذشته برای تسهیل پرداخت وام ازدواج، حدود ۵۰ هزار میلیارد تومان از سپرده قانونی بانک‌ها آزاد شد تا این وام‌ها پرداخت شود، چراکه صف دریافت‌کنندگان بسیار طولانی شده بود.

فرزین گفت: ما همچنین تمرکز ویژه‌ای بر افزایش ذخایر طلا داشتیم و بخشی از آن را با ریال خریداری کردیم، که این نیز اثری بر پایه پولی داشت. از سوی دیگر، بخشی از بدهی‌های بانک مرکزی به بانک‌ها که در صورت‌های مالی آنها ثبت شده بود و سال‌ها پرداخت نشده بود، در سال گذشته تسویه شد تا صورت‌های مالی بانک‌ها اصلاح شود؛ این اقدام نیز موجب افزایش نقدینگی شد.

وی افزود: در حوزه عملیات بازار باز نیز شاهد رشد چشمگیری بودیم. در سال ۱۴۰۲، کل اوراق خریداری‌شده توسط بانک‌ها ۶۶ هزار میلیارد تومان بود، اما این رقم در سال ۱۴۰۳ به ۳۱۸ هزار میلیارد تومان رسید؛ یعنی رشد ۳۷۶ درصدی. برای جلوگیری از فشار بر نقدینگی بانک‌ها، بانک مرکزی بخشی از این اوراق را در قالب عملیات ریپو بازخرید کرد. مانده عملیات ریپو نیز از ۲۴ هزار میلیارد تومان در سال ۱۴۰۲ به ۴۲۲ هزار میلیارد تومان در سال ۱۴۰۳ افزایش یافت که رشدی معادل ۱۰۷ درصد داشته است.

وی گفت: این ارقام به‌روشنی نشان می‌دهند که در کنترل نقدینگی، تنها سیاست پولی مؤثر نیست. وقتی کسری بودجه دولت با شدت بالا ادامه پیدا می‌کند، حتی اگر بانک مرکزی سخت‌ترین سیاست‌های پولی را اتخاذ کند، کنترل نقدینگی بسیار دشوار خواهد بود. این همان نقطه‌ای است که تعامل سیاست مالی و سیاست پولی اهمیت می‌یابد.

فرزین گفت: در نمودارهای بعدی نیز مشخص است که سهم بانک‌ها از مانده کل اوراق دولت در پایان سال ۱۴۰۳ به ۶۵ درصد رسیده است. از آنجا که بازار سرمایه در سال‌های اخیر شرایط مناسبی نداشته، اوراق دولتی در بازار سرمایه به خوبی فروش نرفته و در نتیجه بانک‌ها بخش بزرگی از آنها را خریداری کرده‌اند. این وضعیت موجب افزایش مانده اوراق دولت نزد بانک‌ها به حدود ۵.۱ درصد شده است.

وی ادامه داد: این روند همچنین پدیده «برون‌رانی» (Crowding Out) را تقویت کرده است؛ به این معنا که تأمین مالی دولت از منابع محدود بانکی، فضای تأمین مالی برای بخش خصوصی را محدود کرده است. در حالی که تسهیلات پرداختی شبکه بانکی در سال گذشته رشد ۳۲.۹ درصدی داشته، سهم تسهیلات پرداختی به خانوارها نیز روندی افزایشی داشته است.

فرزین گفت : در مجموع، سهم تأمین مالی کل شبکه بانکی از اقتصاد به حدود ۸۹.۶ درصد رسیده که نشان می‌دهد شبکه بانکی بار اصلی تأمین مالی را به دوش می‌کشد، در حالی که این روند می‌تواند در بلندمدت ناپایدار و مخل رشد اقتصادی باشد.

او تاکید کرد: در سال ۱۴۰۳، حدود ۴۶ درصد از تسهیلات بانکی را ۶۰۰ شرکت حقوقی گرفته بودند.

وضعیت کفایت سرمایه بانک ها در حال بهبود است

وی‌افزود: نسبت کفایت سرمایه در سال ۱۴۰۳ مثبت شده و به بالای ۱ درصد رسیده است و اگر دو بانک از این امار خارج شوند به بالای ۶ درصد می شود.
این در حالی است که از سال ۹۹ به این سمت وضعیت کفایت سرمایه همواره منفی بوده است.

فرزین گفت: به دنبال این هستیم تا پایان سال سرمایه نظام بانکی را به ۱۳۵۰ همت برسانیم.
رییس کل بانک مرکزی تاکید کرد: الان در ایران ۶۵۰ میلیون حساب بانکی داریم برنامه داریم در دو سال این را به ۳۰۰ میلیون حساب برسانیم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 35
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 3
  • DE ۱۲:۴۵ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۲
    16 4
    دولت پزشکیان بسیار ناکار آمد است این دولت باعث خشم مردم شده
    • farzad IR ۱۴:۲۶ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۲
      6 7
      کارآمد کدوم بود حالا
    • IR ۲۱:۲۰ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۲
      0 0
      اقتصادی که در حال فروپاشی است با این نسخه ها درمان نمی شود.
    • IR ۱۳:۵۲ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۳
      0 2
      مگه دولتی هم هست
    • IR ۱۵:۵۳ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۴
      0 0
      لعنت بر دشمنان
  • IR ۱۳:۲۰ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۲
    7 0
    همش شگفتی
  • IR ۱۳:۳۵ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۲
    12 0
    دیگه بعدش خوشبخت میشیم
    • IR ۰۷:۰۸ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۳
      0 4
      هستی ، فقط مثل بعضی هموطنان کمی ناشکری
  • IR ۱۳:۴۰ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۲
    5 4
    خوبه چون الان خرید خیلی سخت شده و اشتباه میشه. هی باید صفر بشمریم
    • IR ۱۴:۳۵ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۲
      5 0
      همین که شما خوشحالی بسه . امثال همتی به امثال شما افتخار میکنن
    • IR ۱۵:۳۱ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۲
      0 4
      شما که ناراحتی فعلا با خوشحالی ۶ تا صفر بزن واسه یه سطل ماست
  • IR ۱۴:۲۸ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۲
    2 0
    تا تراول ۵۰۰۰۰ هزارتومنی هر چی صفر هست بردار . الان فقط چاپ این تراول به صرفه است . اگر یه وزیر دیگه عین همتی قراره بیارید از تراول ۱۰۰ هزار تومنی شروع کنید
  • کارمند ساده IR ۱۴:۳۱ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۲
    3 0
    امید که این تیغ دو لبه علیه جمهور ملت نشود.....
  • IR ۱۴:۳۶ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۲
    7 1
    ما كه از حرفاى اين جناب چيزى جز اينكه امروز همه چيز بهتر از دوره شهيد رئيسى ميباشد و بايد ممنون از دولت جناب پزشگيان باشيم رو دريافت نكرديم ⁉️‼️
    • IR ۱۶:۲۶ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۲
      0 0
      این نمک نشناس دو دوزه باز با چاپلوسی و دورنگی در دولت پزشکیان ابقا شد!!! البته در دولت شهید رییسی مراقب اعمال خود بود اما در دولت ولنگار و بی درو پیکر پزشکیان ذات خود را به نمایش گذاشت!!!!
  • IR ۱۵:۴۰ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۲
    6 1
    حذف چهار صفر زود هست. چون حالا حالاها بدبختی های اقتصادی زیادی در پیش داریم. باید بعد از ثبات این کار رو کرد. ثبات کی ایجاد میشه؟ دستیابی به بمب اتمی و چند سال تنش و بعد بی خیال شدن همه کشورها و عادی شدن روابط. دوم اینکه بنگاههای املاک باید بسته بشن. نمایشگاههای ماشین هم همینطور. تولید افزایش پیدا کنه یعنی تولید انبوه یاد بگیریم. از جمله تولید انبوه ساختمان. بعد می تونید چهار تا صفر حذف کنید.
  • مهدی US ۱۶:۴۰ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۲
    5 1
    اقای فرزین خیلی ممنون برای بی ارزش کردن ریال و برسمیت شناختن دلار به جای پول ملی. شما چقدر در خیانت کردن به کشور و بی ارزش کردن ریال به امریکا دارید خدمت می کنید.
  • مهدی US ۱۶:۴۰ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۲
    4 1
    اقای فرزین خیلی ممنون برای بی ارزش کردن ریال و برسمیت شناختن دلار به جای پول ملی. شما چقدر در خیانت کردن به کشور و بی ارزش کردن ریال به امریکا دارید خدمت می کنید.
  • IR ۱۸:۱۴ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۲
    0 0
    این یعنی چی 🤣🤣🤣🤣🤣🥰🤣🤣😉😁😁😁😁😁😁😄🫠😄😄😄😄😄😄😄😁😁😁😁😁😁😁🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑 فیلم شگفت انگیز چنداست که میخواهد در ایران اکران شود
  • IR ۱۸:۱۹ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۲
    0 0
    البته آقای فرزین نرخ تورم از شهریور ۱۴۰۳افزایش یافته با به سر کار آمدن دولت نفاق ملی عزیز هرچند که ابر مه باد ماه خورشیدفلک درکارند که این قوم یجوج مجوج میخوان هرجوری شده مردم رو بیارن کف خیابون به طریقی که شده نشست باسران فتنه منافقین ناکثین مارقین ناکثین حامیان فتنه اختلاص گران رانت خواران قاتلان شهدا ووووووووووووو. سوره توبه آیه ۳۲ يُرِيدُونَ أَنْ يُطْفِئُوا نُورَ اللَّهِ بِأَفْوَاهِهِمْ وَيَأْبَى اللَّهُ إِلَّا أَنْ يُتِمَّ نُورَهُ وَلَوْ كَرِهَ الْكَافِرُونَ همواره می خواهند نور خدا را با سخنان باطل [و تبلیغاتِ بی پایه] خود خاموش کنند؛ ولی خدا جز اینکه نور خود را کامل کند، نمی خواهد، هر چند کافران خوش نداشته باشند.باوجود امثال شما هم باید بخندیم وهم گریه کنیم یعنی 😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😆😆😆😆😆😊🤣🤣🤣🤣🤣🤣😅😇🥲🥲🥲🥲🥲🥲🥲🥲🥲🥲🥲🥲🥲🥲🥲🥲🥲🥲
  • IR ۱۹:۲۰ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۲
    0 0
    متاسفم. این هنره؟!
  • محمدایوب IR ۱۹:۳۱ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۲
    0 0
    مرد باشید شرف داشته باشید شما می خواهید مردم را به خیابان‌ها بکشید جان آنها را به لب رسانده آید دیگر چه می خواهید حرام خواران
  • IR ۲۲:۳۴ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۲
    0 0
    الان هر ۸۵۰۰۰۰ ریال ۱ دلار میشه حالا اگه ۴ صفر برداریم هر ۸۵ ریال میشه ۱ دلار یا به عبارتی اگر دوباره ریال تعریف بشه یعنی هر ۱۰۰ ریال بشه ۱ تومن، پس هر ۰/۸۵۰ تومن میشه یک دلار.
  • IR ۲۲:۴۵ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۲
    0 0
    چقدر مسخره ! میگن ۴ صفر رو میخوایم حذف کنیم یعنی ۱۰۰۰۰ ریال بشه ۱ تومن حالا میخوان هر ۱ تومن رو معادل ۱۰۰ ریال بزارن خوب در اصل دو تا صفر حذف شده !!!!!
  • Jack PH ۰۲:۴۴ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۳
    3 0
    آقا فرزین هیج احتیاجی به این کار نیست .
  • رضا IR ۰۷:۵۴ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۳
    4 0
    راه نجات اقتصاد تعطیلی بنگاههای املاک است
  • محمدایوب IR ۰۷:۵۶ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۳
    5 0
    درود به شرف نداشته اتان البته اگر از طبقه متوسط به پایین حذف ونابود کنید البته دارید می کنید خیالتان راحت می شود
  • IR ۰۹:۲۶ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۳
    3 1
    آقای فرزین شما غربگداها اگر دست از اقتصاد غربی بردارید همه مشکلات حل میشود بعلاوه شماها با مردم روراست نیستید بعد از مذاکره باید دلار توافقی جهت کاهش گرانی پایین میآوردید اما حتی بالا بردید پایین آوردن صوری دلار ارزانی نمی آورد
  • IR ۰۹:۲۸ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۳
    4 0
    وقتی اقتصاد ازپایه خراب ودچاربیماری هلندی ،وتورم وتولید نقدینگی است حذف صفر پاک کردن صورت مسئله است.وراهکارآن افزایش تولید،وصادرات به صورت متوازن نیازهای داخلی وانحلال بانکهای زیان ده وتورم زاست.
  • IR ۱۳:۲۸ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۳
    4 0
    این برای کوچک کردن رقم دزدی دزدان بیت المال( اختلاس گرا ) درنظر مردمه نه مردم که هیچ تأثیری بر معیشت آنان ندارد ، مثلا اگر کسی هزار میلیارد تومان دزدی کرده ،راحت میگن یک میلیون تومان اختلاس شده ، واکنش ها به کدام بیشتره هزاز میلیارد یا یک میلیارد؟ . توخودحدیث مفصل بخوان از آن . احمق ها بجای دغدغه حفظ ارزش پول ملی ... جناب با این روندی که پیش می روید چند سال بعد هم همین آشه و همین کاسه ، چون دغدغه حفظ ارزش پول ملی نیست .
  • IR ۱۳:۳۱ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۳
    3 0
    این برای کوچک کردن رقم دزدی دزدان بیت المال( اختلاس گرا ) درنظر مردمه نه مردم که هیچ تأثیری بر معیشت آنان ندارد ، مثلا اگر کسی هزار میلیارد تومان دزدی کرده ،راحت میگن یک میلیارد تومان اختلاس شده ، واکنش ها به کدام بیشتره هزاز میلیارد یا یک میلیارد؟ . توخودحدیث مفصل بخوان از آن . احمق ها بجای دغدغه حفظ ارزش پول ملی ... جناب با این روندی که پیش می روید چند سال بعد هم همین آشه و همین کاسه ، چون دغدغه حفظ ارزش پول ملی نیست .
  • NZ ۱۳:۴۴ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۳
    4 0
    در زمانهای قديم شيخ بنفش الممالک (پرزيدنت سابق) با نظريه همتی الممالک مدعی بودند که برداشتن صفر بسيار مفيد است برای اقتصاد که با اعتراض کارشناسان ومردم, کمی در ديدگاهشان تغيير زاويه دادن و گفتن بنده منظورم اين بود که به زيبايی پول ملی افزوده تر ميشه! حالا اميدواريم که شما با نظريه فوق وسط اينهمه اختلاس و فساد اداری صرفا بدنبال حذف صفر برای زيبايی نباشيد چون بعد از مدتی از آنطرف دوباره به صفرها اضافه ميشه!
  • IR ۱۴:۳۹ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۳
    2 0
    جناب کسی که اندک اقتصاد خونده می فهمه که دراقتصادی که ادای اقتصاد آزاد رو درمیاره وعملا دولتی عمل می کنه و صاحبان نفوذبر آن چنگ انداخته ، حذف صفر هیچ تأثیری ندارد.امثال بانک سرمایه و ... که تورم زا هستند و صاحبان نفوذ بصورت مصنوعی ( باگرفتن تسهیلات نقدینگی کلان بالاتر از ارزش دارائی ها و متأسفانه با خیانت کم کردن ارزش پول ملی جهت بالا بردن صوری ارزش دارئیها آن ها برای رساندن صوری کفایت سرمایه ... ) آنان را سرپا نگه داشته اند.و گرنه هم عقل سلیم می گه و هم سیستم اقتصاد آزاد که باید جلو ضرر را گرفت حذفشان کرد.
  • محمد IR ۱۵:۴۴ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۳
    0 0
    یعنی صورت مسئله راعوض میکنندچه تمهیداتی!!؟
  • Jack PH ۱۶:۱۵ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۳
    1 0
    من یک پیشنهاد دارم .چطوره که عوض حزف صفرا .آقای فرزین از بانک مرکزی حزب بشه .هم آسونتر هم مردم بد بخت نمیشن

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس