کد خبر 1702106
تاریخ انتشار: ۱۰ فروردین ۱۴۰۴ - ۰۹:۴۱
عید فطر

امسال نیز عربستان یک روز زودتر را عید فطر اعلام کرد. موضوعی که هرساله در ابتدا و انتهای ماه مبارک رمضان شائبه هایی را به وجود می‌آورد.

به گزارش مشرق، مرتضی سعیدی نجفی، عضو ستاد استهلال در یادداشتی به این شائبه پاسخ داده است.

وی در این باره نوشت: عربستان اعلام کرده است عید سعید فطر در این کشور فردا یکشنبه خواهد بود. درحالیکه مردم در ایران فردا بیست‌ونهم رمضان را روزه خواهند گرفت. (دقت کنید ۲۹ ام نه ۳۰ ام)اما چرا چنین اتفاقی رخ داده است ؟آیا عربستان در اعلام اول ماه شوال و عید فطر اشتباه کرده یا ما؟ اگر به عقب برگردیم خواهیم دید در شروع ماه مبارک رمضان هم همین اتفاق رخ داده بود. عربستان ۱۱ اسفند و ایران و عراق ۱۲ اسفند را به عنوان اولین روز از ماه رمضان اعلام کرده بودند.

آیا هلال ماه وقتی به افق عربستان طلوع میکند با ایران و عراق فرق دارد؟

در پاسخ باید گفت ماجرای یک روز زودتر و اصطلاحاً جلوتر بودن عربستان از ما ربطی به این مباحث ندارد. علت را باید در مبنای تقویم‌نویسی در دو کشور یافت.

عربستان مدت‌ها است براساس یک معیار جدید اول ماه‌های قمری را اعلام می‌کند. این مبنا بر این اساس است که هنگام غروب خورشید در مکه باید هلال پس از خورشید غروب کند. و اینکه قابل رؤیت باشد یا نه در این مبنا جایگاهی ندارد.

لذا در ماه‌های زیادی از سال (از جمله هر از گاهی در موسم حج و اعلام شروع ماه ذی‌الحجه) شاهد این قضیه هستیم که عربستان در تقویم هجری قمری از ما یک روز جلوتر است. اما در ایران ملاک رؤیت هلال است. چه با چشم عادی و یا با تلسکوپ و دوربین.

در عراق نیز مبنای مرجعیت شیعه رؤیت هلال است نه صرفا تولد هلال.پس اگر عربستان هم ملاک ما را داشت قطعا نمی‌توانست یک روز زودتر اعلامِ اول ماه کند.البته در اینکه مبنای عربستان چقدر درست است نظرات مختلفی حتی در میان خود اهل‌سنت وجود دارد. این مبنا بیشتر از اینکه پشتوانه شرعی داشته باشد درصدد این است که شروع ماه قمری را از قبل به صورت دقیق پیش‌بینی و تثبیت کند و تقویم رسمی این کشور که هجری قمری است از قبل مشخص و قطعی باشد. تا امور اداری کشورشان دچار مشکل نشود. مشکلی که ما در ایران با استفاده از تقویم هجری شمسی آنرا برطرف کرده‌ایم

.فقط یک نکته باقی می‌ماند اینکه چرا هرساله گزارش‌های رؤیت در عربستان منتشر می‌شود درحالیکه خود منجمان سعودی و جهان عرب هم اذعان دارند که هلال در بسیاری از این موارد (از جمله امشب) اصلا قابل رؤیت نیست و فقط کره ماه بعد از خورشید غروب کرده است؟

شاید پاسخ این سئوال را علاوه بر خطاهای متعدد و عجیب ، بتوان در سیر و تحولاتی که عربستان در این سال‌ها داشته جستجو کرد. از یک سو به سوی مدرنیته و پیشرفت حرکت می‌کند و از سوی دیگر همچنان میخواهد محور جهان اسلام باشد و حداقل به صورت ظاهری احکام دینی را مهم جلوه دهد. لذا گزارش‌های رؤیت که در این کشور منتشر میشود مطلقا اعتبار نجومی و علمی ندارد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 25
  • در انتظار بررسی: 11
  • غیر قابل انتشار: 1
  • IR ۰۹:۵۷ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۰
    24 2
    از قدیم منجمان و تقویم نویسان ایرانی بوده اند. علم ایرانیان مورد تایید خاص و عام است بالاخص پیامبر اکرم (ص)
    • سید IR ۱۰:۴۹ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۰
      7 14
      با دلایل متعدد می توان گفت که این روش یعنی رؤیت ماه هلال دیگر یک حجت شرعی نیست! یکم این که در گذشته دور راه دیگری برای تعیین اول ماه نبوده است بنابر این رؤیت و یا شهود افراد عادل لازم بوده است! دوم این که در قرآن از ماه و خورشید با حساب ذکر شده اند! یعنی به حدس و گمان نیستند و دقت کافی دارند! سوم این که در روزگاری که خسوف و کسوف را تا چند صد سال آینده آن هم با دقت ثانیه و مدت آن ها و محل مشاهده آن ها را در کجای کره زمین را می توانند پیش بینی کنند، به معنای آن هست که بدون مشاهده هلال ماه هم منجمین می توانند شروع ماه نو را که به نظم گردش آن حول کره زمین و با زمین حول خورشید مربوط می شود، تعیین زمان کنند! لطفاً این بیان را بی کم و کاست نشر دهید!
    • IR ۱۱:۰۰ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۰
      15 0
      از دقیق ترین تقویم های دنیا تقویم شمسی ایرانی است
    • IR ۱۱:۴۳ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۰
      11 2
      سید جان ، اون مراجع تقلید که فتوا میدن، از من و تو بیشتر به این مباحث علمی که گفتی تسلط دارند...
    • شاپرک IR ۱۳:۱۲ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۰
      1 10
      قدیم ۴ دهه پیش تمام شد
    • IR ۰۰:۱۷ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۱
      5 1
      این عربستان رو بیخیالش بشید کلا در دین ول معطل اند زمانی میفهمند که دیره ، در کل چیزی که مشخص شده است این کلمه "ماه " است و اسمش روش هست ماه قمری یعنی با دیدن هلال ماه شروع میشودو تازمانی که هلال ماه دیده نشود شروع ماه نشده ، حالا چه این دیدن با تلسکوپ و مسلح باشد و یا چشم عادی انسان و بدون استفاده از هر وسیله ای ، پس تا ماه رخ ننموده یعنی که ماه جدید شروع نشده ، به همین دلیل به این مدت ایام ماه گفتن یعنی اسم ماه روی خودش هست زمانی که ماه رو در آسمان دیدی پس ماه شده هست و زمانی که هیچ اثری از ماه در آسمان ندیدی پس ماه نیست یعنی ماه جدیدی نیامده
  • رضا IR ۱۰:۰۵ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۰
    5 6
    البته یک نکته دیگر هم هست که لازم است به آن پاسخ داده شود و آن این است که چرا فقط این اختلاف در ماه رمضان اتفاق می افتد و در بقیه ماههای سال قمری چنین اختلافی مشاهده نمی شود؟!!
    • IR ۱۳:۱۹ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۰
      10 0
      خخخ چون در مضان رو این نکته زوم میشه اگر یک روز روزه اضافی یا کم بگیری کفاره گردنت میفته ولی اگر مثلا تاسوعا و عاشورا یا مثلا عید مبعث عقب جلو بشه شرعا مشکلی پیش نمیاد پس کسی اهمیت هم نمیده!!!
  • DE ۱۰:۳۹ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۰
    4 3
    این عید فطر وسیله ای شده در خدمت سیاست سیاسیون و‌ اینها هم بنا به مقتضیات سیاسی اعلام می کنند. اما اگر بخواهیم روزه‌گرفتن و‌ عید را بعنوان فریضه و‌ نه یک وسیله سیاسی در نظر بگیریم باید از اصول محکم استفاده کرده و اصول محکم و‌‌ نه میلی آنرا تا هزاران سال دیکر هم برای شما بطور ثابت و‌ استوار و روشن آغاز ماه نو قمری را تا صدم ثانیه مشخص کرده.
  • IR ۱۰:۵۵ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۰
    1 7
    من که روزه نگرفتم، عذر شرعی دارم... الباقی مسلمانان جهان که به حرف پادشاهی عربستان گوش میدن گردن خودشون
  • سید IR ۱۰:۵۸ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۰
    4 6
    بهتر است علمای بزرگوار حوزه عالمان نجوم را باور کنند و علم نجوم در دانشگاه ها را به رسمیت بشناسند و مسائل مربوط به این علم به متخصصینش واگذار کنند هم چنان که در مورد علوم طب و وراثت عمل کردند !
    • IR ۱۱:۵۰ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۰
      1 1
      جالب بود
  • DE ۱۱:۲۶ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۰
    1 6
    مسأله فقط عربستان نیست. از روسیه و عراق و ترکیه عربستان٫ همه یکشنبه راعید فطر میدانند.
  • US ۱۱:۳۱ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۰
    10 0
    عربستان سی روز میشمره و میگه عید شد
  • TR ۱۲:۰۱ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۰
    1 0
    بابا ماه تو آسمونه دیگه هر کشوری بره خودش ببینه اینم کاری داره
  • IR ۱۲:۱۸ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۰
    11 0
    رویت هلال ملاک است و قدیم و جدید نمی شناسد و مقصور رویت هلال ماه نو است
  • IR ۱۲:۲۸ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۰
    0 0
    بله
  • IR ۱۲:۳۱ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۰
    5 0
    جالب بود
  • IR ۱۲:۵۹ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۰
    0 0
    عجب
  • IR ۱۳:۳۶ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۰
    0 0
    جالب بود
  • IR ۱۴:۱۹ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۰
    0 7
    دیدن با چشم تقریبی هست با حساب علم درست تره که هلالی هست و ما نمیبینیمش مثل ابر غبار زاویه
  • IR ۱۵:۰۶ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۰
    0 4
    نپذیرفتن علم نجوم
  • US ۰۰:۱۴ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۱
    0 0
    این عربستان رو بیخیالش بشید کلا در دین ول معطل اند زمانی میفهمند که دیره ، در کل چیزی که مشخص شده است این کلمه "ماه " است و اسمش روش هست ماه قمری یعنی با دیدن هلال ماه شروع میشودو تازمانی که هلال ماه دیده نشود شروع ماه نشده ، حالا چه این دیدن با تلسکوپ و مسلح باشد و یا چشم عادی انسان و بدون استفاده از هر وسیله ای ، پس تا ماه رخ ننموده یعنی که ماه جدید شروع نشده ، به همین دلیل به این مدت ایام ماه گفتن یعنی اسم ماه روی خودش هست زمانی که ماه رو در آسمان دیدی پس ماه شده هست و زمانی که هیچ اثری از ماه در آسمان ندیدی پس ماه نیست یعنی ماه جدیدی نیامده
  • IR ۰۱:۵۸ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۱
    0 0
    آره توراست میگی ستاد استهلال شب اول ماه رمضون (۱۱ اسفند) هلال ماه تو آسمون بود (خودتم عکس گذاشتی مشرق از حرم امام‌رضا) نیازی هم نبود دنبالش بگردیم بالا سرمون بود بعد برای ما شب اول بود عربستان شب دوم بود حالا پرتقال فروش را پیدا کن
  • همت IR ۰۲:۰۹ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۱
    0 0
    جهان اسلام در تمام نقاط کره خاکی برای وحدت و برادری در یک روز که در تقویم اصلی امده است پیروی کنند و عید با هم جشن بگیرند

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس