کد خبر 1690398
تاریخ انتشار: ۲۹ بهمن ۱۴۰۳ - ۰۹:۱۹
درگیری

انجام روزمره جرائمی مثل کیف‌ و موبایل‌قاپی با رویکردهای خشن همراه با سلاح و ارعاب عملاً باعث "سلب امنیت و احساس امنیت" شهروندان شده و تاسف‌بارتر اینکه این نوع جرائم توسط مجرمان باسابقه‌ انجام می‌گیرد.

به گزارش مشرق، چند شب پیش "امیرمحمد خالقی درمیان" دانشجوی ۱۹ ساله رشته مدیریت کسب‌وکار دانشگاه تهران در نزدیکی کوی دانشگاه تهران مورد حمله دو سارق مسلح موتورسوار قرار گرفت و بر اثر جراحات وارده جان باخت.

این حادثه در حالی رخ داد که وی در مسیر بازگشت به خوابگاهش بود و سارقان قصد سرقت کوله‌پشتی او را داشتند که پس از مقاومت وی، زورگیران با چاقو به او حمله کردند و او را به‌شدت مجروح کردند. با وجود انتقال به بیمارستان شریعتی، تلاش پزشکان برای نجات جان او بی‌نتیجه ماند و وی صبح روز بعد درگذشت.

این واقعه ناگوار واکنش‌های گسترده‌ای را در پی داشت. دانشجویان دانشگاه تهران در اعتراض به ناامنی و قتل این دانشجو تجمعاتی برگزار کردند و در مقابل، مقامات انتظامی و قضایی از جمله فرماندهی انتظامی، دادستان تهران، وزیر علوم و سخنگوی دولت بر پیگیری جدی این موضوع تأکید کردند و اقداماتی نظیر تشکیل تیم‌های ویژه برای شناسایی عاملان این حادثه صورت گرفت.

اما وقوع این حادثه یک بار دیگر این واقعیت را نشان داد که کشورمان به دلیل اقدامات مجرمانه و خشن جماعتی که "مجرمان جرایم خشن" نامیده می‌شوند، درگیر چالش‌های بزرگ امنیتی می‌شود و انجام روزمره جرائمی مثل کیف‌قاپی و موبایل‌قاپی با رویکردهای خشن همراه با سلاح و ارعاب، عملاً باعث "سلب امنیت و احساس امنیت" شهروندان شده و تاسف‌بارتر اینکه این نوع جرائم توسط مجرمان باسابقه‌ای انجام می‌گیرد که پیش از این سابقه جنایات مشابهی را داشته‌اند!

بنابراین امیرمحمد خالقی، تازه‌ترین قربانی "چرخه معیوب محکومیت مجرمان جرایم خشن در دستگاه قضایی" در کشورمان محسوب می‌شود که در صورت قطع نشدن این چرخه، این قربانی، آخرین آن‌ها نیز نخواهد بود.

در حقیقت قتل این جوان بی‌گناه که در پی کیف‌قاپی صورت گرفت، مجدداً مسأله "عدم بازدارنده بودن بودن احکام قضایی صادر برای مجرمان جرائم خشن" را به مسئولان عالی دستگاه قضا گوشرد کرد.

و در بررسی این چالش بزرگ، مهم‌ترین سؤال این است که چرا پس از وقوع چنین جنایاتی، مجرمان به راحتی دوباره پس از مدت کوتاهی به صحنه بازمی‌گردند و مجازات‌ متناسب با جرم‌شان که در قانون مجازات اسلامی تحت عنوان "محارب" قید شده را دریافت نمی‌کنند؟ آیا سیستم قضایی کشورمان توان مقابله با این چنین چالشی که عملا امنیت شهروندان را سلب کرده، ندارد؟

چالش‌های برخورد با مجرمان خشن

در بسیاری از موارد، مجرمان خطرناک پس از دستگیری به سرعت آزاد می‌شوند و همچنان شاهد ادامه این چرخه معیوب هستیم؛ یکی از دلایل اصلی این وضعیت، ضعف‌ در صدور احکام متقن و بازدارنده در شعب است که به مجرمان این امکان را می‌دهد تا از مجازات‌های سخت‌گیرانه و بازدارنده فرار کنند.

این خلأها گاهی به دلیل کمبود شاکی خصوصی است که موجب می‌شود حتی در صورت ارتکاب جرائم خشن، پرونده‌ها به کندی پیش بروند و در نهایت با احکام ضعیف قضایی مواجه شوند.

پلیس نیز بارها اعلام کرده که با وجود دستگیری‌های متعدد مجرمان، آن‌ها پس از مدت کوتاهی آزاد می‌شوند. سردار حسین رحیمی؛ رییس پلیس سابق تهران بزرگ در یکی از اظهارات خود گفته بود: «ما مجرمان را شناسایی و دستگیر می‌کنیم، اما متأسفانه به دلیل برخی مسائل قانونی و خلأهای موجود، آنها به سرعت آزاد می‌شوند و دوباره به جرایم خود ادامه می‌دهند!»

ضعف قضایی و عدم تناسب مجازات‌ها

یکی دیگر از مشکلاتی که در برابر برخورد قاطع با جرایم خشن قرار دارد، عدم تناسب مجازات‌ها با شدت و نوع جرم است. در بسیاری از موارد، مجرمان حرفه‌ای و خطرناک که بارها مرتکب جنایت شده‌اند، تنها به دلایلی مانند وجود خلأهای قانونی یا نداشتن شاکی خصوصی از مجازات‌های سنگین و در نهایت زندان‌های طولانی‌مدت معاف می‌شوند. این اتفاق موجب نارضایتی عمومی و گاهی بروز اعتراضات گسترده در میان مردم می‌شود.

حجت‌الاسلام محسنی اژه‌ای؛ رییس قوه قضاییه در واکنش به این مسئله گفته بود: «دستگاه قضایی به هیچ وجه اجازه نخواهد داد که مجرمان خطرناک و افرادی که به قانون بی‌احترامی می‌کنند، از مجازات‌های مناسب و بازدارنده فرار کنند.» اما با وجود این تأکید، گزارش‌ها نشان می‌دهند که در بسیاری از موارد در عمل، صدور حکم مناسب برای مجرمان خطرناک به تأخیر می‌افتد.

اینکه کسی با ارعاب و ایجاد وحشت و با سلاح بخواهد خودنمایی یا سرقت کند، طبق تعریف شرع و قانون، محارب است اما بسیاری از قضات هستند که به دلایل مختلف شخصی، فرهنگی و ... از دادن رأی متناسب با جرم محاربه خودداری می‌کنند و در توضیح آن نیز، سخت و پرمسئولیت بودن صدور حکم سلب حیات را مطرح می‌کنند!

بررسی وضعیت آزادسازی زودهنگام مجرمان؛ چرخه‌ای بی‌پایان

یکی از مهم‌ترین موضوعات مطرح در این زمینه، آزادسازی زودهنگام مجرمان است. رییس قوه قضائیه بارها اظهار کرده که مجرمان جرایم خشن نباید از مرخصی از زندان یا تأسیسات ارفاقی بهره‌مند شوند اما بر اساس گزارش‌های متعدد از پلیس، بسیاری از مجرمان بعد از دستگیری با بهانه‌های مختلف، نظیر عدم وجود شاکی خصوصی یا پرونده‌های ناقص، آزاد می‌شوند و دوباره به فعالیت‌های مجرمانه خود ادامه می‌دهند.

فیلم‌هایی که پلیس از متهمان پرونده‌های مرتبط با جرایم خشن منتشر می‌کند گواه این ادعاست و بارها با این مواجه بودیم که متهمین گفته‌اند برای چندمین بار است که دستگیر شده‌اند.

پلیس پیش از این اعلام کرده بارها مشاهده کرده‌ایم که مجرمان دستگیر شده به دلیل خلأهای قانونی یا برخی از تصمیمات قضایی آزاد شده‌اند.

در کنار این مسأله، باید به چالش‌های موجود در دادگاه‌ها و محاکم قضایی اشاره کرد که در برخی مواقع به دلایلی از صدور حکم کافی و تناسب با جرم امتناع می‌کنند. این در حالی است که در جرایم خشن مانند قتل، سرقت‌های مسلحانه و تجاوز، انتظار می‌رود مجازات‌ها به شدت و تناسب با شدت جرم باشد. این مسائل باعث می‌شود که مجرمان احساس کنند که بدون پرداخت هزینه، می‌توانند به جرایم خشن خود ادامه دهند.

راهکار چیست؟

برای مقابله با این بحران، اصلاحات قانونی و اجرایی ضروری به نظر می‌رسد. یکی از پیشنهادات مهم، تقویت نظارت‌ها بر آزادی‌های مشروط و مرخصی‌هاست که پلیس پیشگیری باید در این باره برنامه‌ای مدون و استراتژیک تهیه کند.

همچنین، تشدید مجازات‌ها برای مجرمان خطرناک و حرفه‌ای می‌تواند گامی مؤثر در کاهش وقوع جرایم خشن باشد. قانون‌گذاری مناسب و حمایت از شاکیان خصوصی که در مواقعی از ترس مجرم و اطرافیان او از پیگیری شکایت خودداری می‌کنند هم می‌تواند به جلوگیری از اعمال این نوع آزادی‌های زودهنگام کمک کند.

در کنار این‌ها، آموزش و فرهنگ‌سازی در خصوص اهمیت امنیت عمومی و لزوم پاسخگو بودن قضات در برابر افکار عمومی درباره چرایی صدور احکام سبک برای مجرمان جرائم خشن نیز ضروری به نظر می‌رسد.

وضعیت فعلی در نوع مواجهه با جرائم خشن در صورت عدم چاره‌جویی می‌تواند در آینده به بحرانی جدی‌تر برای کشور تبدیل شود مگر اینکه اصلاحات بنیادین در قوانین و نحوه اجرای آن‌ها صورت گیرد؛ از این رو، جامعه و مسئولان باید دست به دست هم داده و گام‌های مؤثری برای رفع این چالش‌ها بردارند تا امنیت و آرامش به مردم بازگردد.

منبع: تسنیم

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 38
  • در انتظار بررسی: 2
  • غیر قابل انتشار: 8
  • IR ۰۹:۳۹ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۹
    23 8
    افغانی افغانی افغانی افغانی افغانی افغانی افغانی افغانی افغانی افغانی افغانی افغانی افغانی افغانی.....
    • آرمان IR ۰۵:۰۱ - ۱۴۰۳/۱۱/۳۰
      1 0
      شما که قطعا ازین شخصیت‌های مجازی هستی که کار و کاسبی اونا ایجاد اختلاف قومیتی و ایجاد نفرت علیه افغانی ها هستش،یعنی پول میگیری که این چیزارو بگی و وگرنه کسی که تو ایران زندگی میکنه میبینه هر شهر و محله ای از افراد بومی خودش چقدر خلاف کار و ارازل و اوباش داره و البته اگه ذره ای عقل داشته باشه این متن راجب مجرمین سابقه داری هست که دستگیر میشن و دوباره آزاد میشن نه یک مجرم افغانی بدون مدرک و سند و غیر قابل شناسایی
  • حسین IR ۱۰:۳۳ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۹
    12 0
    برخورد مهربانانه با رفعت ایران اسلامی با مجرمانه و اراذل و اوباش کار پلیس را سخت کرده
  • IR ۱۰:۳۶ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۹
    17 0
    وقتی میگن برای سرقت زیر بیست میلیون شکایت نکنید چون رسیدگی نمیشود دیگررچه توقعی دارید؟! وقتی کسی که ماشینش را دزدیده اند و دو یا سه بار برای رسیدگی به کلانتری میرود با او بدترین برخورد میشود که چرا انقد نزاحم ما میشوی چه انتظاری دارید؟!
  • IR ۱۰:۴۰ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۹
    18 0
    وقتی میری کلانتری شکایت کنی میگن برو خداروشکر کن زنده ای دیگه کسی برا کلانتری وقت نمیزاره
  • علی IR ۱۱:۰۱ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۹
    5 0
    همه اش به علت مسامحه و سهل انگاری قوه قضاییه است
  • LT ۱۱:۰۲ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۹
    2 0
    حالا این دو تا رو که گرفتن ببینید سابقه دار هستن یا نه
  • IR ۱۱:۳۴ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۹
    5 0
    دلیلش ضعف قانون
  • نقی IR ۱۱:۴۰ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۹
    1 0
    به دلیل نقص قوانین مصوب
  • IR ۱۲:۰۷ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۹
    0 0
    عاقلانه ترین کار اینه که نظارت پلیس بیشتر بشه
  • رضا IR ۱۲:۱۹ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۹
    6 1
    50 سال پیش که مردم و اقتصاد ایران در اوج شکوفایی بود در ترکیه همچنین وضعی را داشتیم هموطنانی که برای خرید خودرو به اروپا سفر میکردند بهشان تاکید میشد در جاده های ترکیه منتهی به ایران به هیچ وجه توقف نکنند .
  • محمد IR ۱۲:۳۸ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۹
    3 0
    رافتی که به خرج میدید برای مجرمین اینها رو پر رو کرده
  • قوانین ناقص .. IR ۱۲:۵۷ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۹
    7 0
    قوانین ناقص ... بسته بودن دست نیروی انتظامی برای سرکوب قاطع مجرمین خشن !! .... کلید موضوع در دست مجلس !!
  • IR ۱۳:۳۰ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۹
    3 0
    اعدام .اعدام .اعدام .از روی نیاز وگرسنگی خفت گیری نمیکنند.پول راحت بدون زحمت بدون سختی دوست دارن
  • بابک FR ۱۳:۳۵ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۹
    1 0
    باید قاتلان این دانشجو که عین برادرم هست در همان محل وقوع جنایت با چاقو کشته شوند و این کار باید در اسرع وقت صورت گیرد ضمنا باید قانون مجازات سارقین مجدد بازنگری شود حتی دزد گوشی باید دستش قطع شود .دانشجویان قلب تپنده این پیکر(ایران) هستند باید ازشون محافظت شود .باید امنیت تمامی دانشگاه های کشور تامین شود تا شاهد تکرار این نوع اتفاقات نباشیم
  • IR ۱۳:۳۶ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۹
    0 1
    موضوع برنامه ریزی شده است و میخوان جامعه رو با خودش درگیر کنن .
  • آدم IR ۱۳:۵۸ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۹
    2 0
    علت دیه،تفاضل دیه،رضایت اولیای دم با تهدید یا پول عدم رسیدگی به علت نبود شاکی خصوصی مجازات های سبک و اعدام نکردن قاتل ها است یعنی طرف امیدی به نجات در صورت دستگیری دارد در مورد تجاوزات به نوامیس زنا و قتل زنان و دختران که راحت تهمت ناموسی میزنند بعد آزاد می‌شوند اسم ونام خانوادگی وعکس وفیلم این جنایتکاران قاتلان بالفطره هم پخش نمیشود احترام کامل به قاتل ها ی عمدی وحشتناک بعد هم آزاد می‌شوند یک کسی تفسیر غلطی از قوانین اسلام را اشتباه به کار برده باید اصلاح شود مردم بی گناه امنیت ندارند خونخواه ندارند به جای زندان و آزادی ،فقط اعدام مقابله به مثل قاتل پدر مقتول بود ،همسرش بود،غریبه بود،برادرش بود هر جانور جانی بود ولو سگ یا گرگ بود اعدام ،اعدام باید بشوند
  • محمود IR ۱۴:۱۳ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۹
    0 0
    سلام، عدم اجرای قانون توسط قوه قضائیه(قطع نکردن قطع انگشتان یکی از موارد است)،
  • IR ۱۵:۰۲ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۹
    1 0
    ضعف قانون
  • هموطن IR ۱۵:۱۸ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۹
    1 0
    علتش ضعف دستگاه قضایی کشوره برای چی مجرمهای سابقه دارو آزاد میکنن ؟یعنی آقایونی که در دستگاه قضایی مشغول هستن نمیدونن که اگه اینا آزاد بشن دوباره دست به همون اعمال مجرمانه میزنن؟تورو خدا برای امنیت مردم ارزش قائل بشین
  • Mohamad IR ۱۵:۲۳ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۹
    0 0
    سلام،تور وگرانی،فقر،بیکاری،بی پولی،
  • IR ۱۵:۲۸ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۹
    0 0
    نیروی انتظامی داره ضعیف عمل می کنه و ق ق از اون بدتر
  • علی IR ۱۵:۵۴ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۹
    0 0
    بالاخره یک گزارش بدرد بخور و بنفع مردم نوشتید آفرین
  • علی IR ۱۵:۵۸ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۹
    2 0
    بزرگترین مشکل اینه که از سلبریتی ها حساب می برید و قانون را درست وضع نمیکنید. می خواد دزد یه کارتن خواب باشه میخواد مسئول یه جای بزرگ باشه. باید طبق قانون اسلام دست راست با پای چ و بالعکس را قطع کرد. دو سه تا اینجوری حکم بدید ببینید سرقت نصف کمتر میشه یا نه
  • IR ۱۶:۳۱ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۹
    1 1
    نا امیدی مردم به آینده. بی ارزش بودن زندگی ادمها نترسیدن از این زندگی نکبت بار
  • علی IR ۱۶:۳۱ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۹
    1 1
    نا امیدی مردم به آینده. بی ارزش بودن زندگی ادمها نترسیدن از این زندگی نکبت بار
  • GB ۱۷:۰۶ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۹
    0 0
    ضعف قانون
  • IR ۱۸:۱۶ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۹
    0 0
    پلیس باید مجرمان خشن را دستگیر و تحویل ق ق بدهد. مماشات فایده ای ندارد
  • عدالت IR ۱۸:۲۹ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۹
    2 0
    به نظرم قوه قضاییه بسیار مهربان است
  • بردیا IR ۲۱:۴۰ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۹
    0 0
    آتش به اختیار
  • خسته قادر IR ۲۱:۴۱ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۹
    0 0
    علت اصلی درگیری وخشونت در جامعه وضعیت بد اقتصادی وتورم ومالیات هزار برابری وبیکاری می باشد ۰
  • حسام IR ۰۲:۴۱ - ۱۴۰۳/۱۱/۳۰
    0 0
    اعدام اشرار یک بخش از برخورد با اشرار است اما وقتی برای اشرار و سابقه داران مرخصی و پا بند الکترونی و هزار راهکار وجود دارد و از طرفی در زندان هم نه کاری نهفشاری نه اردوگاه کار طرف می‌ره توی زندان خوش میگذرونه و تبادل اطلاعات. می کنند طبیعی هست فشار برپلیس و بدتراز همه مردم آسیب می خورند، قوه قضاییه تفکر و اراده و مدیریتی بر جرائم نداره
  • US ۰۶:۴۴ - ۱۴۰۳/۱۱/۳۰
    0 0
    وقتی سرقتی انجام میش مراجعه میکنی به کلانتری و شکایت می کنی و به شما میگن اگه مبلغ سرقت شده از شما زیر بیست میلیونه اقدامی انجام نمیدیم یا اینکه در خیابان بعضی از دادگستریها برای ازادی سارقین سند خونه اجاره میدند چه انتظاری دارید.
  • رضا IR ۰۷:۲۵ - ۱۴۰۳/۱۱/۳۰
    0 0
    افزایش نرخ ارز و فاصله شدید طبقاتی در کشور عدم اجرای قانون برای همه.
  • سعید IR ۰۸:۳۴ - ۱۴۰۳/۱۱/۳۰
    0 0
    ترحم بر پلنگ تیز دندان ستمکاری بود بر گوسفندان. اعدام محارب = نفس تازه برای زندگی
  • نادان IR ۰۸:۵۰ - ۱۴۰۳/۱۱/۳۰
    0 0
    مشکل ازقاضی وقوه قضائیه است که قاضی استقلال داردوسلیقه ای حکم صادرمیکندتاوان این استقلال رامردم عادی میدهندنیروی انتظامی باازخودگذشتگی مجرم رادستگیر وقاضی ازادمیکندچون قاضی درامنیت کامل است ودغدغه ای ندارد
  • نوا IR ۰۹:۰۷ - ۱۴۰۳/۱۱/۳۰
    0 0
    باید قانون قطع دست سارق حتماً اجرا بشه این همه افغانی تو مملکت ما چیکار می‌کنند اعدام برای سرقت مسلحانه چه سلاح سرد چه سلاح گرم ضروریه
  • IR ۰۹:۵۵ - ۱۴۰۳/۱۱/۳۰
    0 0
    رافت بیجا

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس