سیلاب

عضو انجمن آبخیزداری کشور، گفت: با ویدئویی که ما از بارش‌ها در سیستان گرفتیم و در ایستگاه هواشناسی صفر ثبت می‌شود، ۵ میلیون متر مکعب آب باران از این استان شرقی کشور وارد افغانستان شد.

به گزارش مشرق، کانون‌های بحرانی، ریزگردها و… نشان از وضعیت هشدار در حوزه محیط زیست کشور است. به عنوان مثال، بحرانی که امروز در منطقه سیستان با آن مواجه هستیم که از آن به عنوان بحران فرسایش خاک یاد می‌شود، در زمینه گرد و غبار، تأمین آب شرب و تخریب سرزمین مطرح است؛ این که زمین‌های کشاورزی دیگر از حیز انتفاع خارج شدند.

در این راستا تیمی مطالعاتی در بحث گرد و غبار در سال‌های حدود ۱۳۸۷ و ۱۳۸۸ به شکل داده‌محور، نه مشکل‌محور تحقیقاتی را در این منطقه شروع کرد.

در یک سال گذشته این تیم به طور میدانی در منطقه حضور میدانی داشتند و مدعی هستند که در قلب هامون در کوه‌هایی که مشترک بین زاهدان و خراسان جنوبی است، آنقدر آب وجود دارد که هم آب شرب مردم زابل را تأمین می‌کند و هم می‌توان کشت هیدروپونیک انجام داد؛ هم آنقدر آب است که ریزگردها تثبیت شوند.

در واقع طرح سیستان جز معدود پروژه‌های آبخیزداری است که تمام خدمات آبخیزداری در این حوزه را شامل می‌شود.

نگاه یکپارچه سرزمینی مطالعه ۳ میلیون هکتار زمین را به سرانجام رساند در حالی که مطالعات آبخیزداری معمولاً در ۳۰ تا ۴۰ هزار هکتار زمین تعریف می‌شود. اگر بخواهیم چنین بحران‌هایی مانند آنچه در سیستان است را مدیریت کنیم ناچار هستیم عرصه بسیار گسترده‌ای را مطالعه کنیم.

اما این تیم تحقیقاتی با چه محاسباتی به این نتیجه رسید که منطقه سیستان آب دارد بلکه آب مازاد هم دارد در حالی که طی دو دهه اخیر مطالعات و تحقیقات مراکز علمی از دانشگاه و پژوهشگاه تا نهادهای دولتی مانند وزارت نیرو بسیار بوده است؟

داده‌هایی که قابل اتکا نیستند

عباس گلی گیرنده، عضو انجمن آبخیزداری کشور در این خصوص به خبرنگار مهر، گفت: ما یک مطالعات کتابخانه‌ای داریم که آمار و اطلاعات را از وزارت نیرو یا سازمان هواشناسی می‌گیریم. برخی کارشناسان می‌گویند بعضی از آمارهای هواشناسی و هیدرومتری مشکل دارد. در گزارش سال ۹۸ آمده برخی از آمارهای هواشناسی برای مطالعات سیلاب و… کارآمدی ندارد.

وی افزود: نکته دیگر این که در خروجی این حوزه‌ها که این تیم مطالعاتی کار کرده وزارت نیرو ایستگاه هیدرومتری (آب‌سنجی) ندارد که ثبت کند. ما اسفند سال گذشته در منطقه حضور داشتیم، بارندگی را دیدیم و داده‌های ایستگاه هواشناسی آن منطقه را خریدیم. طبیعی است این بارندگی باید در آن ایستگاه ثبت می‌شد. داده‌های ۳ ماه اسفند، فروردین و اردیبهشت را خریداری کردیم و هر ۳ بار میزان بارندگی صفر ثبت شده بود.‌ اسفند سال گذشته در منطقه سیستان حضور داشتیم، بارندگی را دیدیم و داده‌های ایستگاه هواشناسی آن منطقه را خریدیم. طبیعی است این بارندگی باید در آن ایستگاه ثبت می‌شد. داده‌های ۳ ماه اسفند، فروردین و اردیبهشت میزان بارش را صفر ثبت کرده بود

وی ادامه داد: ۳ بار در ماه‌های مختلف خریداری شد به این تصور که ممکن است زمان ببرد تا داده‌ها در سامانه هواشناسی ثبت شود. حال پرسش این است که ایستگاه هواشناسی گفت بارندگی صفر است، چرا بارندگی ثبت نشده است؟

این کارشناس حوزه آب و خاک عنوان کرد: شاید در گذشته محل ایستگاه طراحی شده برای ثبت بارش‌ها درست بوده اما در حال حاضر به دلیل تغییر اقلیم آن جبهه بارشی، امروز از جایی رد می‌شود که تجهیزات هواشناسی قادر به ثبت داده‌ها نیست؛ بنابراین توده ابر از محلی عبور می‌کند که به لحاظ جغرافیایی و نقطه‌ای ایستگاه نمی‌بیند که ثبت کند.

وی اظهار کرد: در خصوص تمام این صحبت‌ها دلیل و مدرک مستند و تصاویر ماهواره‌ای وجود دارد.

عدد صفر و هزینه ده‌ها همتی روی دست کشور

گلی گیرنده در ادامه تاکید کرد: نکته طلایی اینجاست، ما آب را از عمان شیرین می‌کنیم تا برای مشهد بیاوریم. لوله آبی که تا زابل در حال کشیده شدن است بین ۴۰۰ تا ۵۰۰ کیلو متر است. چقدر قرار است از این آب شیرین به مردم زابل داده شود؟ ۵ میلیون متر مکعب. این همه هزینه به همراه تبعات آب شیرین کن در سواحل که آب را شور می‌کند، بدون این که عوارض و تخریب زیست محیطی را در نظر بگیریم، با ویدئویی که ما از آن بارشی که در سیستان ایستگاه هواشناسی ثبت نکرده بود، گرفتیم، ۵ میلیون متر مکعب از آب از حوزه بیرون رفت و وارد کشور افغانستان شد.

عضو انجمن آبخیزداری کشور یادآور شد: بارندگی به قدری بود که ساعت ۱۱ شب که بارش شروع شد، ۱۵۰ کیلومتر را طی کرد و در این میان چقدر آب تلف شده، چقدر در خاک نفوذ کرده، سازه‌های قدیمی پر شدند، همه را که سیراب کرده در خروجی حوزه، ۵ میلیون متر مکعب آب از ایران خارج شد.‌ بارندگی در سیستان به قدری بود که ساعت ۱۱ شب که بارش شروع شد، ۱۵۰ کیلومتر را طی کرد و در این میان چقدر آب تلف شده، چقدر در خاک نفوذ کرده، سازه‌های قدیمی پر شدند، همه را که سیراب کرده در خروجی حوزه، ۵ میلیون متر مکعب آب از ایران خارج و به افغانستان وارد شد

وی گفت: این داده‌ها مربوط به اسفند سال گذشته است و این بارش ۴ بار (آبان، آذر، بهمن و اسفند) در این منطقه تکرار شده است. نیاز شرب مردم زابل و روستای اطراف که ۴۰۰ هزار نفر است در سال ۲۰ میلیون متر مکعب بوده و ۴ بار از این رخداد فقط از یک حوزه رد شده است.

این کارشناس حوزه آبخیزداری عنوان کرد: دیگران اشتباه می‌کردند چون مرجع مطالعاتی آنها آمار هواشناسی بود. آمار هواشناسی بارندگی را خیلی محدود عنوان کرده است و کارشناسان با رسم نمودار عنوان می‌کنند آنقدر بارندگی نیست که آب استحصال کنیم؛ اما تیم مطالعاتی ما برای مطالعه در منطقه حضور داشت و با داده‌های راداری کار جلو رفت. بنابراین وقتی ما شیوه کار و منبع داده‌ها را تغییر دادیم نتیجه به دست می‌آید.

این عضو انجمن آبخیزداری کشور با تاکید بر این که ما به جای مشکل محوری بر داده محوری تمرکز داشتیم، ادامه داد: می‌توانیم با مستندات اثبات کنیم که غرب دشت سیستان آنقدر آب دارد که آب شرب مورد نیاز را تأمین کند؛ ضمن این که آبی که سیلاب می‌آورد برای انسان قابل شرب است اما آب‌های ژرف باید شیرین شود بعد قابل شرب است.

وی یادآور شد: یک «صفر» در ایستگاه هواشناسی برای کشور «ده‌ها همت» هزینه داشت؛ این حجم پروژه آب شیرین کن و پروژه‌های به اصطلاح آب‌های ژرف به دلیل «صفر» ی است که سالانه در ایستگاه هواشناسی این منطقه ثبت می‌شود.

وی اظهار کرد: ما می‌خواهیم در تحقیقات آبخیزداری خود کمتر اشتباه کنیم. هیچ مسئول مرتبط دولتی هنگام سیلاب در سیلاب نمی‌ایستد تا تحقیقات میدانی و دقیق داشته باشد؛ به ویژه که بارش‌ها در ماه اسفند و تعطیلات پایان سال همراه است. تیم تحقیقاتی ما با دوربین در ۲۰۰ کیلو متر در ۱۹ اسفند سال گذشته دنبال ثبت داده‌های دقیق بود؛ چون فقط رگبارها در این منطقه در این موقع سال اتفاق می‌افتد. این مطالعه بیش از یک سال انجام شده است.

وی با بیان این که طراحی سازه‌ها به اتمام رسیده است، افزود: اگر از سوی دولت تأمین مالی شود عملیاتی شده و سال آینده رفع بحران محیط زیست در این منطقه کلید می‌خورد. در حال حاضر ساکنان سیستان به دلیل مشکلات معیشتی و معضل ریزگردها در حال مهاجرت هستند.

وی با بیان این که به طور قطع از سوی افغانستان تأمین آبی نخواهیم داشت زیرا طراح سد سازی آنها بالای این منطقه از سال ۱۹۶۲ طراحی شده است، عنوان کرد: این احتمال که آبی از سوی همسایه شرقی وارد ایران شود بعید است.

داده‌های نادرست و نتایج زودهنگام

گلی در ادامه سخنان خود با اشاره به روش‌های تحقیق و مطالعه، تصریح کرد: اگر روش مطالعاتی ما درست باشد زیرا روش‌ها را همه می‌دانند، جمع‌آوری داده‌ها با دقت بیشتر به دست می‌آید.

وی تاکید کرد: پروژه‌های آبخیزداری از طرح‌های کلان این حوزه پشتیبانی می‌کند چون حتی اگر سد زده شود یک عمری دارد. طول عمر سد به رسوبات پشت سد بستگی دارد. اگر آبخیزداری در بالای سد خوب کار نکند رسوب‌ها پشت سد قرار گرفته که لایروبی آن هزینه بر است و از عمر سد می‌کاهد.

وی اظهار کرد: در واقع کاری که آبخیزداری می‌کند آب را کم کم پس می‌دهد؛ بنابراین می‌توان در طول یک سال، همیشه آب داشت.

این کارشناس حوزه آب و خاک گفت: ۴ دهه است که آمار دقیقی از میزان بارش‌ها نداریم. تغییر اقلیم سبب شده تا هر دو سال یا ۳ سال یا ۵ سال یک بار محل بارش‌ها در ایران تغییر کند. ما شاهد سیلاب‌هایی مثل ۹۸ یا سال گذشته هستیم که به دلیل تغییر اقلیم است. این سیلاب هرز می‌رود زیرا سال‌هایی که باید طرح‌های آبخیزداری انجام می‌شد، پیاده نشد. در نتیجه سیلاب‌ها، آب را به دریای عمان می‌برد. در زابل آب سیلاب‌ها سر از افغانستان در می‌آورد.‌ سیلاب‌ها هرز می‌رود زیرا سال‌هایی که باید طرح‌های آبخیزداری انجام می‌شد، پیاده نشد. در نتیجه سیلاب‌ها، آب را به دریای عمان می‌برد؛ در زابل آب سیلاب‌ها سر از افغانستان در می‌آورد

این کارشناس حوزه آب و خاک اظهار کرد: در ۱۰ سال گذشته ایران در حال تجربه خشکسالی بود. مسئولان و مدیران این دوره به این تصور که بارشی نداریم چرا باید طرح‌های آبخیزداری را اجرا کنند، آن را کنار گذاشتند در حالی که تغییر اقلیم سبب شده تا محل بارش‌ها تغییر کند.

وی گفت: البته این گونه نیست که از آمار اشتباه ایستگاه‌های هواشناسی کسی اطلاع نداشته باشد؛ مشکل این است که کسی نمی‌تواند روش جایگزین ارائه دهد.

عضو انجمن آبخیزداری کشور در ادامه سخنان خود، گفت: همه عددسازی می‌کردند و کار آماری انجام می‌دادند در حالی که نیاز به مطالعه دقیق داده‌محور داشتیم. همه مشکل را می‌دانستند اما راه علاج را نمی‌دانستند. به عنوان مثال، زمانی چالش وجود دارد که می‌تواند کمبود منابع مالی باشد یا هر مسئله دیگری اما کار محقق و متخصص این است که با توجه به تمام چالش‌ها راه حل پیدا کند. امروز دنیا به سمت رادار رفته است ما هم باید خیلی زودتر به این سمت حرکت می‌کردیم.

این محقق با اشاره به بودجه پژوهش اظهار کرد: نکته مهم این است که زمانی دولت برای مطالعات بودجه تخصیص می‌داد و مشاور ۲ تا ۳ ماه در منطقه اطراق می‌کرد. اطراق در منطقه باعث می‌شد، با شواهد و صحبت با مردم جوامع محلی باگ‌های داده‌ها در آید زمانی دولت برای مطالعات بودجه تخصیص می‌داد و مشاور ۲ تا ۳ ماه در منطقه اطراق می‌کرد. اطراق در منطقه باعث می‌شد، با شواهد و صحبت با مردم جوامع محلی باگ‌های داده‌ها در آید. ما این کار را در غرب سیستان انجام دادیم. به این ترتیب رد تمام سیلاب‌ها را سر پل‌ها درآوردیم. پلی بود که مثلاً ارتفاع آن ۴ متر می‌شد و تا ۲ متر آن گل آلوده بود. باورمان نمی‌شد که این حوزه آنقدر آب آورده که این پل ۲ متر گل آلود شود.

وی با بیان این که اگر بودجه باشد در فقر داده، متخصص حرفه‌ای با صحبت جوامع محلی می‌تواند به داده درست دست پیدا کند، ادامه داد: امروز پروژه تعریف می‌شود که قرار است ۱۱ تا ۱۲ ماه جمع شود. همچنین پروژه در هرمزگان است و شرکت در تهران. با این مدت زمان، کار مطالعه درست پیش نمی‌رود. شناخت سرزمینی هم وجود ندارد؛ اما تجهیزات جدید مدرن به شما کمک می‌کند تا از زمان بهینه استفاده کنید.

ضرورت مطالعه در سری زمانی

گلی گیرنده با بیان این که در منابع طبیعی یا محیط زیستی بسیار عدم قطعیت داریم، چون طبیعت عدم قطعیتش زیاد است، یادآور شد: اگر بخواهیم روی اعداد فکر کنیم شاید ببازید، چون دستگاه‌های اندازه گیری‌ها همه مشکل دارند مثل همین آمار هواشناسی. اما بهترین راه شناخت یک منطقه، بررسی سری زمانی است. سری زمانی اشتباه نمی‌کند چون روندها بررسی می‌شود اگر بخواهیم روی اعداد فکر کنیم شاید ببازید، چون دستگاه‌های اندازه گیری‌ها همه مشکل دارند مثل همین آمار هواشناسی. اما بهترین راه شناخت یک منطقه، بررسی سری زمانی است. سری زمانی اشتباه نمی‌کند چون روندها بررسی می‌شوند.

این عضو انجمن آبخیزداری کشور تاکید کرد: اگر محقق بخواهد بداند در منطقه شمال چه اتفاقی افتاده باید جنگل‌های شمال را هر سال مورد بررسی قرار دهد. بارندگی را هر سال رصد کند. تخریب سرزمین را هر سال مورد بررسی قرار دهد؛ سری زمانی کار و روندها را بررسی کند.

گلی گیرنده به فکت دیگر در حوزه داده‌های نادرست اشاره کرد و گفت: در بحران زاینده رود، وزارت نیرو، آبخیزداری را متهم کرد. معتقد بود سازه‌هایی که پشت سد این رود زده شده آب را پشت خودش نگه داشته و اجازه داخل شدن به سد را نمی‌دهد. در نتیجه عنوان کرد طرح منابع طبیعی مشکل ساز بوده و برای این سازمان حکم بریده بودند؛ این که یا تخریب کند یا توضیح مستدل ارائه دهد.

این پژوهشگر حوزه آب و خاک اظهار کرد: ما در این بخش هم روند را از سال ۶۰ تا هم حال حاضر مورد بررسی قرار دادیم. همزمان هم روند بارندگی، خشکسالی، افت آب‌های زیرزمینی، تغییر کاربری، تغییر جمعیت، تغییر سطح آب دریاچه زاینده رود و هم روند قوانین بررسی شد. نتیجه اعجاب‌آور بود؛ چطور ممکن است در مقطعی که خشکسالی داریم و بارندگی هم کم است پوشش گیاهی در زمین کشاورزی افزایش پیدا کرده باشد. آمار می‌گوید کشور خشکسالی دارد، بارندگی کم است اما کشاورزی توسعه پیدا می‌کند؛ آیا افزایش پوشش گیاهی زمین‌های کشاورزی غیر از این است که از آب سفره‌های زیرزمینی، آب کشیده شده است‌ چطور ممکن است در مقطعی که خشکسالی داریم و بارندگی هم کم است پوشش گیاهی در زمین کشاورزی افزایش پیدا کند. آیا غیر از این است که از آب سفره‌های زیرزمینی، آب کشیده شده است یا لوله کشیده شده و از رودخانه اصلی آب برداشت شده است؟

گلی گیرنده با تاکید بر این که وقتی سری نگاه شود همه چیز شفاف می‌شود، افزود: در نهایت ما فهمیدیم قانون استقلال آبی که اواخر دولت ششم و هفتم مصوب زمان دولت هشتم و نهم اجرا شد؛ منجر به این شد که دو استان بدون اینکه با یکدیگر هماهنگ کنند از منابع آب، رقابتی آب برداشت کردند.

این کارشناس آبخیزداری و آبخوان داری در پایان اضافه کرد: اقدامات آبخیزداری اثرگذار است اما متأسفانه نفوذ وزارت نیرو در موضوع آب نسبت به منابع طبیعی و کشاورزی بیشتر است؛ برای همین در مناقشه‌ها دست بالا را دارند. متأسفانه حوزه آبخیزداری نمی‌تواند از پروژه‌های خود دفاع کند. پروژه زاینده رود یک فکت واقعی است که این ادعا را این که آبخیزداری باعث کاهش آب زاینده رود شده را تکذیب می‌کند و ما در این خصوص مدارک و مستندات داریم.

منبع: مهر

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 94
  • در انتظار بررسی: 8
  • غیر قابل انتشار: 3
  • IR ۰۹:۱۵ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
    65 1
    حتی برای این همه آب که داره هدر میره مدیریت ندارن، پس مدیر برای چیه؟؟
    • DE ۱۱:۳۵ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
      15 0
      هیچ کسی
    • IR ۱۱:۴۴ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
      28 21
      تقصیر افغانستان هستش که شیب آب رو به سمت خودش تغیر داده
    • IR ۱۱:۴۸ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
      25 2
      مدیر و مسئولی که به درد نخوره بهش نباید گفت مسئول
    • IR ۱۵:۰۴ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
      5 3
      مقصر انگلیس
    • IR ۱۵:۳۵ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
      14 0
      پس ایران شیب رودخانه هریرود رو سمت خودش کرده چرا براش سودی نداره مسئله انسانیت یک قومه نه شیب رودها مردی به ظاهر نیست به امید خدا رحمت الهی شامل حال ایرانیان خواهد شد ومثل این بارندگی که منشا آن از سیبری است ایران را محتاج نامردانی چون حاکمان افغان وترکیه نخواهد کرد با سپاس از خداوند رحمان
    • IR ۱۹:۲۹ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
      5 1
      یعنی مدیران ما اندازه پشتون های پشت کوهی هم کار نمیکنن. چرا هیچوقت مدیرانی که ترک فعل میکنن یا به کشور ضرر میزنن مجازات نمیشن؟ مثلا چه کسی جوابگوی فاجعه کرسنت هست ؟کسی که قرارداد رو بسته (زنگنه) یا کسی که لغوش کرده؟ چرا بعد این همه سال هنوز کسی مجازات نشده؟
    • علی IR ۰۸:۳۳ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۴
      0 1
      دولت باید یک تیر و دونشان کند ، سیل عظیمِ برادران افغانی که غیرمجاز از مرز عبور می کنند را همانجا اطراق دهد و سازمان دهی کند برای ساخت سازه های جلوگیرکننده ی هدر رفت سیل ها و آب های سرگردان.
  • هموطن IR ۱۰:۵۳ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
    38 5
    اگر عرضه دارید نزارید بره اونور
    • IR ۱۵:۱۵ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
      1 11
      مسئله عرضه نیست مسئله اینه که ایرانیها انقدر مرد هستند که هیچ وقت به فکر قطع آب برای همنوعشان نیستند
    • امید IR ۱۹:۲۶ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
      16 3
      دوست عزیز بخدا افغانها هیچ مشکلی برای رها کردن آب ندارم. افغانستان فعلا دست طالبانی هستن که ریسمانش دست خود آمریکا هست. خواهش میکنم مردم افغانستان رو با طالبان اشتباه نگیرید. در طول ۲۳ سال حکومت اصلی افغانستان یه ثانیه هم آب قطع نشد. چرا چون که حکومت دست آدم حسابی ها بود نه دست چهار تا وحشی مثل طالب. سپاس از شما ❤️
  • شجاعی IR ۱۰:۵۶ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
    14 6
    این عکس سالها پیش هستش
  • IR ۱۱:۱۳ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
    15 1
    خجالت آوره این نوع نحوه مدیریت منابع آب...اون هم تو اون منطقه کم آب که طالبان آب رو بر ایران بسته است
  • هاشم IR ۱۱:۴۸ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
    18 0
    پس چه غلطی میکنید چرا باید 5 میلیون لیتر خارج شود
    • IR ۱۳:۳۵ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
      11 0
      5 میلیون متر مکعبه نه لیتر یعنی معادلش به لیتر درمیاد 5 میلیارد لیتر آب شیرین که بی قیمته و مفت گذاشتیم بشه سهم طالبان
  • IR ۱۲:۰۶ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
    13 0
    اون از رشت که چند صد میلیون متر مکعب اب شیرین همین الان ریخت تو خزر! اون از دشتیاری و سرخس. اینهم از این! چرا فقط تو مناطق کویری سد می زنید نه مناطق نزدیک به دریا؟ هدف شما چیه؟ چهار تا طرح ابخیزداری ارائه کنید از ریختن اب شیرین به دریا جلوگیری کنید.
    • IR ۱۴:۱۱ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
      2 0
      توی شمال کشور به خاطر قطع بیرویه و زیاد درختان تو سالهای گذشته سیل آب راه افتادمگر نه کی همیشه تو شمال بارندگی بود کی سیلاب میشد ، وقتی درخت نباشه علاوه بر راه افتادن سیلاب ريال فرسایش خاک هم به دلیل نبود پوشش گیاهی رخ میده
  • IR ۱۳:۰۳ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
    14 5
    مملکت دست یک عده بیسواد افتاده
  • IR ۱۳:۱۱ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
    4 2
    عجب
  • مسعود دیپلمات IR ۱۳:۱۳ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
    11 4
    پزشکیان ادعای سپردن کار به کارشناس دارد، این هم کارشناس. دیگه چی میخواهی؟! یاعلی! بجنب!
    • من IR ۱۵:۰۸ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
      2 1
      احسن .باید شیب زمین رو تغییر میداد
    • IR ۱۵:۲۳ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
      1 0
      خبر نداری همه واسه خودشون یه کارشناسند ؟ ممکن سر یه موضوعی یه کارشناس بگه لنگش کن یکی دیگه بگه لنگش نکن واونیکی بگه خودت لنگ شو تا بهم یه سودی برسه
    • IR ۰۱:۲۹ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۴
      0 0
      چاه نیمه میزنن تو کویر که سد نمیزنن برا احداثش هم نفت بدن چین ماشین آلات بگیرن اگر مافیا ماشین اجازه بده
  • س IR ۱۳:۲۱ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
    2 1
    فقط میتوانیم بگیم متاسفیم برای تمام مسولین ایران از کوچک تا بزرگ فقط صدایتان بلند است عملتان صفر حتی زیر صفر بلدید رجزخوانی کنید برای مردم کشور خودتان نه مردم دنیا متاسفم
  • IR ۱۳:۴۱ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
    6 2
    مسئولان ایرانی واقعا بی عرضه هستن.به اندازه طالبان هم عرضه ندارید.
  • IR ۱۳:۴۳ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
    3 1
    آدم هنک می‌کنه ،،،ازیکطرف،حقابه هیرمند این هم ،،،،واقعآ مسئولین سیستان ،،،،
  • NZ ۱۳:۴۵ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
    3 0
    اين نشان ميده که تا چه حد مسئولين خدوم بصورت شبانه روزی تلاش می فرمايند تا مديريت آب به بهترين صورت ممکن انجام شود!!! بعد دنبال سهم آب ايران از هيرمند هم هستيم! اين وقايع خودش خوراک يک استندآپ کمدی هست.
  • کرتیر فارسانی IR ۱۳:۵۴ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
    5 0
    سیستانی ها خودشان دست به کار شوند، امیدی به این ها نیست
  • ناشناس IR ۱۳:۵۵ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
    5 0
    وقتی بی لیاقت ها مدیر می شوند
  • IR ۱۳:۵۸ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
    5 0
    تو آلمان خونه های ویلایی چاه دارن که با آب بارندگی پر میشه و با همونا باغچشونو آب میدن اونوقت مسئولین احمق ما به جای کاریز و حفر چاه برای جمع کردن آب بارون لایروبی رودخونه ها می خوان آب شیرین کنن با وجود این مسئولین نیازی به حمله آمریکا و اسراییل نیس خودمون کم کم از صحنه روزگار محو میشیم
  • IR ۱۴:۴۱ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
    6 2
    وقتی عرضه ندارند ابهای سطحی برف وباران را مدیریت کنند همین میشود. پزشکیان تقصیری ندارد کل کشور دست سهمیه ای بیسواد است معلمی مهندسی پزشکی و....کارمندا و...از ابتدای خلقت کره زمین باران باریده جنگل گلستان دست مهندسای بیسواد افتاد سد بستند جنگل خدا برای همیشه نابود شد وهزاران نفر زائر کشنه شدند
  • IR ۱۴:۵۳ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
    3 3
    همه یه جا دارن دزدی می کنن خجالت آور
  • IR ۱۵:۰۰ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
    3 0
    آبهایی که متعلق به خودمون با منت بهمون میدن
  • IR ۱۵:۱۹ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
    3 0
    نه به وابستگی به افغانستان
  • علیرضا IR ۱۵:۲۷ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
    3 0
    شما بعد چهل چند سال تازه میخواید مطالعه کنید؟؟؟!!!!! خوبه هنوز تصمیم نگرفتید مدیری که شناخت به منطقه کاریش نداشته باشه از قاتل بدتره بعد این چه جور پست و خبری هستش پنجاه خطه چهل خطش تکرار فقط با این خبراتون
  • ممد IR ۱۵:۳۶ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
    1 0
    خداروشکر
  • IR ۱۵:۴۸ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
    4 0
    دردسرهای یک سفرنه یک صفر،ازآثاروبرکات سفرآقای عراقچی وگشت و گذارش توافغانستان
  • DE ۱۵:۵۸ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
    9 1
    5 میلیون مترمکعب آب سیستان وارد افغانستان شد.// بابا بنا بود 5 میلیون اتباع غیر قانونی از ایران خارج شوند. خبر اشتباهی به آبخیزداری رسیده اونها هم 5 میلیون مترمکعب آب را اخراج کردند بره وارد افغانستان بشه . خبر رسانی اگر درست بود اینطور نمیشد. 46 سال وقت داشتیم سد هایی با ارتفاع کم بسازیم که تا سرریز شدند بعدی پر شود و آل را مهار کنبم ولی اکثرکم خورَّن و پُفا و اکلا الی یوم القیامه. کجائی ای قوه قضائیه که از قضا از چا بهار تا رضائیه همه چیز فضائیه ... ترک فعل و فاعل و مفعول و مضاف و مضاف الیه ....خلاصه نقض کل دستور زبان صورت گرفته ...
  • ایران قوی IR ۱۶:۱۴ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
    3 0
    سلام:سهل انگاری مدیران اسبق وکنونی ست. والبته بامدیریت قوی وفوری میشود کاری کرد که قطره ای ازآب ماوارد کشورهای دیگرنشود. تاکه باز برای گرفتنش درسد دوستی سرخس التماس بیگانگان کنیم...
  • IR ۱۶:۳۴ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
    3 0
    این مسئولان برای خدمت به ایرانی مسیول نشده اند
  • IR ۱۶:۵۲ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
    4 0
    بیکفایتز بیتدبیری فساد. خدا لعنتتون کنه
  • IR ۱۶:۵۳ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
    2 1
    چند دهه خیانت و بیکفایتی و فساد. برایندش همینه
  • IR ۱۶:۵۶ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
    0 2
    بله
  • علی محمد IR ۱۷:۰۴ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
    4 2
    شما به جای نگه داشتن آب در داخل کشور فکر واکسن نمودن افغانهای وحشی خیانتکار باشید تا سلم بمانند خوب بتوانند کار و اقتصاد این کشور را بگیرند واب را بر ماببندند با پول کمک به بیگانگان می توان ده صد واب بند ساخت کی می خواهید کشور داری بکنید به جای حرفهای مفت زدن وجلسهای بی خودی کار کنید
    • ناشناس IR ۰۸:۱۵ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۴
      1 0
      سلام ودرود به تمام ایرانیان عزیز من نمیدونم چرا سرهرمسعله ای بعضیهاتون آنقدر راحت ب تمام افغنیها توهین میکنید افغان وحشی؟؟
  • DE ۱۷:۰۵ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
    3 0
    نه تخصص و نه مدیریت منابع آبی و نه دلسوزی .. گورتان را گم کنید ...
  • IR ۱۷:۰۶ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
    3 0
    فقط،آب به کشورهای بلوک شرق نفرستاده بودید که اینم رفت
  • IR ۱۷:۱۰ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
    2 0
    باید تشخیص سفرههای ابزیر زمینی که چند سال میتواند سیستان را ابدهی از نظر شرب وکشورزی کفاف دهد باید شناسایی واب را ا استیصال کرد این مهم هست
  • IR ۱۷:۱۵ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
    2 5
    مملکتی که سهمیه شهیدی و ایثارگری رو ملاک برا استخدامی کنه ،دیگه نباید انتظار پیشرفت داشته باشیم
  • IR ۱۷:۲۰ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
    1 1
    هم اب های سطحیرا باید جمع اوریکرد هم ابهای زیر زمینیرا اخراج کردبا دستگاهای حفاری خیلی عمیق
  • اخی IR ۱۷:۲۸ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
    1 0
    چرا الکی اب هاتون رو میفرستید هم شما نباید بفرستیدهم افغانستان .
  • علی IR ۱۷:۳۷ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
    4 0
    موندیم بخدا توی هر حوزه ای نگاه می کنیم مسولین بی کفایت و بی عرضه هستند اما این پست لامصب چی داره که ول نمی کنند ملت تکلیف خودشونو بدونن
  • ایراندخت IR ۱۷:۵۱ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
    4 6
    بدبختی نیست از افغانهای شپشو هم رو دست بخوریم اخراج تمامی افغانها خواسته اکثریت ملت بزرگ ایران است محاز و غیر مجاز باید برگردن کشورشون
  • رضا IR ۱۷:۵۲ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
    1 7
    الان خوب چه ربطی داشت به افغانستان 🤣😂😅
  • غلامرضا DE ۱۷:۵۵ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
    2 0
    تازه بعدازاین همه سال فهمیدن که بیشتراب بارون تومنطقه سیستان واطراف واردخاک افقانستان میشه . حتما یک بودجکه بهشون دادن که اینو هم فهمیدن
  • آرش IR ۱۷:۵۸ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
    2 0
    بی کفایتی مدیران هستش
  • Tyt56rce IR ۱۸:۱۷ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
    1 7
    خدای من چقدر کارشناس داریم اینجا خخخخخخخ
  • مهدی IR ۱۸:۵۹ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
    2 0
    مدیریت ودرایت که در شهر نباشد آب هدر می رود
  • IR ۱۹:۰۲ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
    2 1
    چرا یارانه مردم ایران را به پنج میلیون افغانستانی میدهید به گفته دکتر گلی هیچ ابی از افغانستان به ایران نمیاید پس دعوا نداریم ضمن اخراج اتباع غیر مجاز یارانه کالاهای اساسی راهزینه انتقال اب دریای عمان به سیستان برا کشاورزی واب شرب اکنید
    • حامد FI ۰۱:۵۰ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۴
      0 0
      چه یارانه ای...تو اگه حتی ترکیه یا هر جایی بری خرید کنی مگه از قیمت خودش بیشتر میده که ایران اینکار کنه ؟
  • IR ۱۹:۰۳ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
    3 0
    خب این آبها رو نگه داریم برا مردم وهمسایگان گدایی نکنید
  • ناشناس IR ۱۹:۰۷ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
    1 2
    کجا بود باران که شهرستان زابل ندید به خود
  • امیرحسین IR ۱۹:۰۹ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
    1 0
    اگر یک اتاق را به جای مسئولین تو کویر های ایران توی این چند ساله رها کرده بودیم خیلی زودتر از اینها می‌فهمید که چقدر آب باران تو اون منطقه و بقیه جاهای ایران داره هدر میره اینها که نمیخان اینجوری کشور رو از خشکسالی نجات بدهند
  • همایون هوده IR ۱۹:۱۳ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
    0 0
    یادرود من۷۶ ساله هستم یادم زمانی که سد کرج را می‌ساختند همین کارشناسان آبخیزداری می‌گفتند چهل سال بیشتر عمر نمیکنه. البته عملیات ابخیزداری در حوضه های کوچک بابودجه کم آنها بهتر است .
  • همایون هوده IR ۱۹:۱۳ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
    0 0
    یادرود من۷۶ ساله هستم یادم زمانی که سد کرج را می‌ساختند همین کارشناسان آبخیزداری می‌گفتند چهل سال بیشتر عمر نمیکنه. البته عملیات ابخیزداری در حوضه های کوچک بابودجه کم آنها بهتر است .
  • ‌علی‌ IR ۱۹:۱۶ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
    1 0
    چرا باید این آب بره افغانستان
    • خدادادی IR ۱۹:۳۴ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
      0 3
      خوب یکبارم آب از ایران ب افغانستان بره عیبی داره یا فقط همیشه افغانستان باید حق آب بده
  • US ۱۹:۲۳ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
    0 0
    جالبه وقتی حرف از اخراج میشه هم نوع نیست
  • خدادادی IR ۱۹:۳۲ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
    2 2
    چرا باید یک عده میگن باید افغانستان همیشه باید حق آبه یکبارم از طرف خدا اب داده شده ب افغانستان سوختید؟؟
  • راستین IR ۱۹:۴۷ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
    5 1
    باسلام افغانستان اب نمیده به ما ولی ما مهاجران افغان رو پذیراهستیم و بهشون کارو جامیدیم ودارن براحتی وامن زندگیشونو میگذرونن ودرکنار خانواشون در ارامش زندگی میکنن ولی اگه برعکس بود میدیدین باهامون چقدر بدبرخورد میکردن ومیشدن جانی وقاتلمون
    • IR ۰۰:۵۰ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۴
      1 0
      😂😂😂😂😂😂 البته افغانی ها همشون یکی نیست ند عده ای خوب هم زیادند ولی حرفاتون درباره بعضی ها درسته
  • مقدم IR ۲۰:۰۴ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
    1 0
    اگر مسول داشتیم وضعیت این نبود
  • IR ۲۰:۲۸ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
    0 0
    به نظرم یک مشت مزخرف نوشتی
  • IR ۲۱:۰۰ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
    1 0
    ایرانی بیاد افغانستان روی سر ما جا داره
  • IR ۲۲:۱۵ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
    0 0
    یکبار که سیل میاد مسیر ها خود بخود معلوم میشن یک لودر و چند لیتر گازوئیل لازم داره در بین مسیر حوض های مصنوعی خاکی حفر بشه که ابخیز داری انجام بشه نه که بره برسه دست اونها
  • ناشناس US ۲۲:۴۸ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
    1 0
    😄😄😄😃😄 حالا که اتدازه گیری کرده که ۵ملیون مترمکعب اخراج شده
  • رمضان IR ۲۳:۰۵ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۳
    0 0
    حالا که آب هم زیاد .افغانیها را از ایران بیرون کنید
  • IR ۰۰:۰۱ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۴
    0 0
    چندهزارهکتارزمین کشاورزی مردم سیستان رااونطرف دیوارمرزی یادتون رفت ندانستیم مرزکجاست
  • IR ۰۰:۲۶ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۴
    0 0
    مسئولین ایران بی مسئولیت هستن مدیریت بلد نیستن
  • حسین مهاجر افغان IR ۰۱:۰۹ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۴
    1 0
    اقا یا خانم محترم که این متن رو نوشتی اگه قرار باشه اب سیستان بره افغانستان یعنی شیب از ایران به سمت افغانستانه چطور انتظار داری اب افغانستان سربالایی بیاد تا به ایران برسه ‌،چطور اب سیلاب به دریای هامون نرفته یک جوری دروغ بباف که لااقل با عقل جور در بیاد
  • IR ۰۱:۵۲ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۴
    0 0
    حقابه رو که نمی گیرید آبم بهشون میدید
  • علی IR ۰۲:۰۰ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۴
    0 0
    دوستان گلم افغانستان ها این مملکت تو این ۴۰ سال ساخت روزی که افغان برن کشورشون درواقع ایران نابود شده ازتمام جوانان نخبه ایرانی باید فرار کنید از ایران که داریم میکنیم چون به جوانان شغل نمیدن همش پارتی بازی دورغ شد تواین حکمت هر حکمتی پایان دارد
  • محمد IR ۰۲:۲۲ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۴
    0 0
    افغانستان ۲ ساله جنگ داخلیش تموم شده آب رو مهار میکنه سد میزنه داخل ایران نیاد بعد ایران دو دستی آبی هم که داره تقدیمش میکنه این بی کفایتی مسولان رو نمیرسونه وقتی پارتی بازی باشه کسی که سوادش داره بیکار باشه کسی هم که هیچ تخصصی نداره بشه مسئول توقع بیشتر از این نداریم
  • ,امین حسینی IR ۰۵:۲۱ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۴
    0 0
    رانتی که نصیب طرفداران آب شیرین کن میشود درصورت حل بحران. قطع میشود همانطور که اگه قیمت حامل‌های انرژی اصلاح شود جلو قاچاق سوخت قانونی مدیران گرفته میشود اصلاح قیمت‌ها وحل بحران‌ها به نفع مردم وضرر مدیران رانت خواران
  • ناصر غلامحسینی IR ۰۷:۱۰ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۴
    0 0
    بر اساس گزارش تیم تحقیقاتی باید گفت که همه آمار وارقام وگزارشهای هواشناسی در اطاقهای در بسته وبا تکیه بر تصاویر وگزارشات ماهواره ای وجهانی تهیه و منتشر شده وبازدید ها وتحقیقات میدانی وجود نداره با این توصیف بهتره مردم سیستان بسیج بشن خودشون طرح مردمی آبخیزداری را با بیل و کلنگ انجام بدن واین همه بی آبی وگرفتاری را تحمل نکنند یکی از کشورهای آفریقایی به کمک مردم در یک منطقه وسیعی طرح آبخیز داری .آبخوان داری را اجرا کرده بود.
  • اص IR ۰۷:۱۸ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۴
    0 0
    عجب
  • یحیی‌افغان IR ۰۸:۰۳ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۴
    0 0
    بحث‌بی‌ابی‌سیستانه‌
  • رضا IR ۰۸:۵۴ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۴
    0 0
    مگر گفته نمیشود ایران جز کشورهای برتر سد سازی هست ...پس کجا سد می‌سازند..چرا در استان‌های شرقی ..فعال نیستند ‌‌...تا این حجم آب. از کشو خارج نشود ..
  • حسین IR ۰۸:۵۸ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۴
    0 1
    خودم افغانم چه خبر است ملت ایران وقتی آب یک بار آب طرف افغانستانذآمد سر و صدا می کنید در حالی که 80 سال افغانستان به شما آب داد
  • محمود سیستانی IR ۰۹:۲۹ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۴
    0 0
    سلام اگر انتقال آب راازسیستان به زاهدان انجام نمی‌دادند هیچ وقت زابل ما به کویری خشک دمردم مجبور به مهاجرت نمیشدند
  • IR ۱۲:۲۵ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۴
    0 0
    الهی نخورن الهی
  • محسن IR ۱۶:۴۹ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۴
    0 0
    نکته قابل توجه
  • US ۱۰:۳۶ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۵
    1 0
    واقعا به اندازه طالبان چرکو سیاست و همت ندارید آنها از هر روشی مثل سد سازی و انحراف آب و کانال سازی استفاده می کنند که آب به داخل ایران سرازیر نشود اما در ایران همین آب باران را نمی توانند کنترول و ذخیره سازی کنند که به افغانستان نرود شرم بر این مدیریت با آی کیو میمون
  • IR ۰۱:۲۵ - ۱۴۰۳/۱۲/۰۲
    0 0
    حیف 5 میلیون مترمکعب اب شیرین اونم به افغانستانی که حقابه ایران رو نمیده با این حجم اب شیرین میشد بخش زیادی از نیاز اب شرب زابل رو تامین کرد

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس