کیفیت آموزش درمدارس دولتی "فاجعه‌" اما طراحی سؤالات فوق‌سخت!

آموزش و پرورش مدعی است که نمی‌تواند استاندارد طراحی سؤالات را کاهش دهد! این پرسش مطرح می‌شود که آیا در کنار این سخت‌گیریها در طراحی سؤالات امتحانات نهایی دانش‌آموزان، توجهی به کیفیت آموزش در مدارس نیز وجود دارد یا خیر؟!

به گزارش مشرق، وضعیت آموزش و پرورش در کشور نشان‌دهنده نارسایی‌های جدی در کیفیت تدریس معلمان و عدم تناسب آن با استانداردهای امتحانی است.

بررسی‌ها حاکی از آن است که دانش‌آموزان در مدارس به‌طور کیفی دروس را یاد نمی‌گیرند و این موضوع تأثیر منفی بر نتایج امتحانات نهایی آن‌ها می‌گذارد.

دانش‌آموزانی که در مدارس دولتی عادی با تدریس‌های ناکافی و کم‌کیفیت مواجه هستند، در امتحانات نهایی با سؤالات دشوار و مفهومی روبرو می‌شوند. این چالش به‌ویژه در سال‌های اخیر و به‌دلیل تأثیر سهم معدل در کنکور، شدت یافته است. در حالی که آموزش و پرورش مدعی است که نمی‌تواند استاندارد طراحی سؤالات را کاهش دهد، این پرسش مطرح می‌شود که آیا در کنار این سخت‌گیریها در طراحی سؤالات امتحانات نهایی دانش‌آموزان، توجهی به کیفیت آموزش در مدارس نیز وجود دارد یا خیر؟!

متأسفانه، روند افزایش کیفیت آموزش و توانمندسازی معلمان در مدارس دولتی عادی به پروسه‌ای طولانی و پرچالش تبدیل شده که به نظر می‌رسد فعلاً در حد شعار باقی مانده است. جزیره‌ای عمل کردن بخش‌های مختلف آموزش و پرورش و عدم هماهنگی میان آن‌ها، دانش‌آموزان را در یک چرخه معیوب گرفتار کرده است.

برای روشن شدن ابعاد موضوع، ذکر این نکته ضروری است که بخش سنجش به‌عنوان یک نهاد کلیدی، به هیچ‌عنوان استانداردهای خود را تغییر نمی‌دهد و به وضعیت آموزش در مدارس دولتی عادی توجهی نمی‌کند. در نهایت، تنها دانش‌آموزان هستند که با نمرات پایین آسیب می‌بینند و انگیزه خود را برای تحصیل از دست می‌دهند!

محمد حسنی؛ عضو پژوهشگاه مطالعات وزارت آموزش و پرورش درباره اُفت میانگین معدل دانش‌آموزان در امتحانات نهایی گفت: یکی از معیارهای مهم برای ارزیابی سؤالات امتحانات نهایی، بررسی سطح دشواری سؤالات است که اندازه‌گیری آن قبل از برگزاری امتحانات به سادگی امکان‌پذیر نیست، زیرا نگرانی از افشای سؤالات وجود دارد.

دشواری سؤالات به طراحان سپرده می‌شود

وی افزود: به همین دلیل چاره‌ای وجود ندارد جز آنکه سطح دشواری سوالات را به تخصص طراحان سوالات واگذار کنند. هم‌اکنون وضعیت دشواری سوالات در امتحانات نهایی را تنها می‌توان از واکنش دانش‌آموزان به نوع سوالات متوجه شد.

حسنی متذکر شد: در امتحانات نهایی باید میزان تحقق اهداف یادگیری هر درس بررسی شود و برای این موضوع نیاز است تا طراحی سوالات توسط معلمان متخصص که دوره‌های لازم را طی کرده و با مسائل سنجش آشنا هستند، انجام شود.

دانش‌آموزان برای پاسخگویی به سوالات دشوار آماده نیستند

وی با اشاره به اینکه یکی از دلایل اصلی دشواری سوالات امتحانات نهایی برای دانش‌آموزان این است که شرایط آموزش در مدارس دولتی عادی کشور و حتی مدارس غیرانتفاعی، کیفیت مناسبی ندارد، متذکر شد: به همین دلیل دانش‌آموزان برای پاسخگویی به سوالات امتحانات نهایی آماده نمی‌شوند. وقتی سوالات تشریحی است، طراحان امکان ارائه سوالات در سطوح بالای یادگیری و دشوار را بیشتر دارند بنابراین همیشه سوالات امتحانات تشریحی در معرض اتهام سختگیری قرار دارند.

حسنی تأکید کرد: اگر سختگیری به معنای این است که سطوح بالای یادگیری مدنظر قرار داده شده است، صحیح نیست و باید در امتحانات نهایی این سطوح محقق شود.

وی در پاسخ به این پرسش که هم‌اکنون سطوح بالای یادگیری در مدارس دولتی محقق نمی‌شود و معلمان به‌ویژه در مدارس دولتی عادی اساساً در این سطح آموزش نمی‌دهند، گفت: باید به سراغ معلمان و مدارس برویم و آن‌ها را پاسخگو کنیم تا این روند اصلاح شود.

مدارس و مناطق باید پاسخگو شوند

حسنی همچنین گفت: می‌پذیرم که دانش‌آموزان در مدارس به خوبی دروس را فرا نمی‌گیرند و کیفیت آموزش‌ها در مدارس دولتی عادی پایین است اما باید مدارس و مناطق آموزش و پرورش را پاسخگو کرد تا کیفیت آموزش را ارتقا دهند و نظام سنجش نباید سطح توقعات و سوالات خود را کاهش دهد.

وی در پاسخ به این پرسش که ملزم کردن مدارس و مناطق به بالا بردن کیفیت خود می‌تواند تبعاتی داشته باشد، همان‌طور که در تابستان امسال مشاهده کردیم برخی مدارس دولتی عادی برای بالا بردن وضعیت رتبه خود، از دانش‌آموزان با نمرات ضعیف ثبت‌نام نکردند و این موضوع خانواده‌ها را با مشکلات سختی مواجه کرد، گفت: تمام این موارد باید از سوی بازرسی و ارزیابی عملکرد وزارت آموزش و پرورش رصد، کنترل و با متخلفان برخورد جدی شود.

حسنی تصریح کرد: عملکرد دانش‌آموزان ایرانی در آزمون‌های بین‌المللی "تیمز" و "پرلز" هم ضعیف است، بنابراین نباید انتظار داشته باشیم که سطح سوالات امتحانات نهایی آسان طراحی شود، زیرا این وضعیت باعث پنهان شدن مشکلات می‌شود و نه حل آن.

او در پایان گفت: نظام سنجش در آموزش و پرورش مانند یک سوت‌زن است که مشکلات یادگیری دانش‌آموزان را نمایش می‌دهد! باید بر اساس نتایج حاصل از آن به سراغ مداخلات برای افزایش کیفیت مدارس برویم و مناطق، که به مدارس نزدیک هستند و مدارس که با معلمان و دانش‌آموزان در ارتباط هستند، پاسخگو شوند.

منبع: تسنیم

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 6
  • در انتظار بررسی: 1
  • غیر قابل انتشار: 0
  • IR ۱۲:۰۷ - ۱۴۰۳/۰۷/۲۰
    0 0
    کتابی که مدرسه دولتی میخونه 40 برگه کتابی به بچه غیر انتفاعی میخونه 1000 برگه بعد هر سال این کتاب 40 برگ عوض میکنن تا کتاب دست دوم 1000 برگ بدر نخوره و حتما باید 600 هزار تومن دانش اموز هزینه کنه هر سال عملا هیچ شانسی نست اگه پول نداشته باشی تا هر سال بتونی کتاب جدید بخری!!! 10سالی میشه که دولت این رویه داره میره !! نه خانواده ها براشون مهمه نه مدرسه نه معلم !!!
    • IR ۰۹:۵۵ - ۱۴۰۳/۰۷/۲۱
      0 0
      کیفیت معلم هارو بالا ببرن معلمی که با گوشی بازی میکنه و وقت دانش آموزان رو بیخودی هدر میده به درد دانش آموزان امروزی نمیخوره چرا هرکس از راه میرسه میتونه معلم بشه؟ چرا معلمی که بازنشسته شده و اعصاب تدریس نداره دوباره جذب مدرسه میشه و خیلی چرا های دیگه سوالت و تدریس معلم ها باید مثل هم باشه
  • CA ۱۲:۱۲ - ۱۴۰۳/۰۷/۲۰
    0 1
    سوال ها رو آسون بدن تا بی سواد ها هم بیان بالا. بعد مثل الان که لیسانس و فوق لیسانس و دکترای بی سواد داریم بشه؟
  • IR ۱۲:۲۹ - ۱۴۰۳/۰۷/۲۰
    1 0
    عجب صبری خدا دارد؟؟؟!!!!....
  • IR ۱۳:۰۹ - ۱۴۰۳/۰۷/۲۰
    3 0
    آموزش و پرورش در مدارس دولتی همه چیز دارد مگر آموزش و پرورش !!
  • مط..ق IR ۱۵:۲۷ - ۱۴۰۳/۰۷/۲۰
    1 1
    حتی در مدرسه ما به عنوان یکی از شاخص‌ترین مدارس سمپاد کشور سطح آموزش آنچنان که انتظار داشته و دارم بالا نیست بلکه آنچه ما را درسخوانِ بالاجبار کرده آزمونهای بسیار است به طوریکه امروز بعد از حدود ۱۴ روز از سال گذشته ۱۷ امتحان را گذرانده‌ایم معلمان یک جلسه در میان امتحان گرفته و نمره آن را در مستمر لحاظ میکنند گاهی در یک روز دو یا سه امتحان داریم بنابراین جایی برای درس نخواندن نیست البته سطح درسها هم انصافا خیلی سخت نیست به جز یکی دو درس مثل علوم اجتماعی که مطالب فشرده و تقریبا بیفایده زیادی را در کتاب جای داده‌اند که آن‌هم با دوبار بیشتر خواندن طی میشود و بعدا به خاطر کاربردی نبودن فراموش

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس