کد خبر 162471
تاریخ انتشار: ۲۲ مهر ۱۳۹۱ - ۱۱:۱۷

سفیر سابق ایران در اردن و تحلیلگر مسائل خاورمیانه در یاداشتی نوشت: اشتباهات ترکیه زمینه تحرک ایران برای جلوگیری از بهم خوردن توازن امنیتی منطقه را فراهم آورد و این اشتباهات سبب شد تا شاهین بخت و اقبال احمد داوود اوغلو بعنوان تئوریسین ترکیه مدرن و حزبش به پرواز در آید.

به گزارش مشرق  به نقل از مهر، نصرت الله تاجیک در این مطلب می نویسد: نه آمریکا و نه ترکیه که با طناب عربستان و با پشت گرمی آمریکا وارد چاه سوریه شدند، باور نمی کردند که سمبه اینچنین پر زور باشد که خیز آمریکا و متحدین منطقه ای آن را برای ادامه روند لیبی سازی سوریه و منطقه سد کند.

عدم شناخت واقعیتهای منطقه، تحلیل غلط و عدم وجود پتانسیل و زمینه منطقه ای برای دورخیز و اوج‌گیری، سیاست خارجی داود اوغلو را بعنوان نظریه پرداز سیاست خارجی ترکیه و حزب عدالت و توسعه که با نظریه سیاست خارجی فعال برای پاسخگوئی به شرایط جدید منطقه‌ای برای تأمین منافع ملی‌ و گسترش حوزه امنیتی ترکیه تدوین کرده بود به بن بست کشاند.

دکترین جدید تحت عنوان ایجاد و راهیابی به عمق استراتژیک کشورهای شرقی و بازی با کارت آنها با غرب و مخصوصا اتحادیه اروپا توسط وزیر خارجه ترکیه و کمک آمریکا برای فراهم کردن زمینه به منظور تعامل فعال ترکیه با تمام سیستم‌های منطقه‌ای ، شرایطی را بوجود آورد  و سبب شد تا چند صباحی شاهین بخت و اقبال وزیر خارجه ترکیه و حزبش به پرواز در آید.

                                         


در ادامه این مطلب آمده است: تصویری که او از سیاست خارجی ترکیه بعد ترسیم نموده بود بازی با تعدادی از حوزه‌های ژئو پلتیک و البته اثر گذار مانند خاورمیانه، جهان اسلام، اعراب، اروپا و آمریکا و نیز آسیای مرکزی را نشانه رفته بود تا حضور خود را با تمام حوزه‌ها به بالاترین میزان ممکن برساند.

راه اجرائی چنین اقدامی نیز در درجه اول حل وفصل مشکلات داخلی در زمینه سیاسی با نظامیان و احزاب رقیب ونیز در حوزه امنیتی حل مسائل اکراد و در زمینه خارجی نیز حل اختلافات خویش با برخی از همسایگان همچون عراق و سوریه بود و آنچه به این بلند پروازی کمک کرده بود شرایط ایران ومشکلاتش با غرب ومخصوصا انرژی هسته ای ومسائل مربوط به تحریمهای سازمان ملل و آمریکا بود. اما متاسفانه ترکیه بجای تداوم بازی سیاسی درسوریه وهمکاری با ایران برای کمک به دولت قانونی سوریه و جلوگیری از دخالت خارجی خیلی زود خود را وارد فاز نظامی و تشدید تنش با سوریه کرد.


در بخش دیگری از این مطلب دیپلمات سابق ایرانی آورده ست: خروج عربستان از کمیته چهار جانبه بدلیل اختلاف نظرش با مصر در زمینه نقش ایران در ایجاد صلح در سوریه، هشدار فرانسه به عربستان و قطر برای کمکهای مالی شان به تندروهای سلفی در این کشور و افشای وجود تسلیحات خریداری شده توسط سعودیها در پایگاههای مخالفین دولت سوریه و نیز انتقادات ترکیه از آمریکا برای عدم اقدام موثر در سوریه بدون در نظر گرفتن مشکلات داخلی اوباما مخصوصا تا زمان انتخابات آمریکا همه نشان از کلافه و سر در گم بودن مثلث توطئه ترکیه-عربستان- قطر در سوریه می دهد ولی باخت اصلی متوجه ترکیه است.

با افشاگری یک روزنامه ترک که مدعی شده خمپاره هایی که به روستاهای مرزی ترکیه اصابت می کند همان تسلیحاتی است که ترکیه دراختیار مخالفین دولت سوریه قرار داده است، میزان فشار داخلی که بر حزب عدالت و توسعه برای اصلاح مواضعش علیه سوریه وارد می شود واضح‌تر می‌شود.اگرچه سوریه قبلا تهدید کرده بود چنانچه ترکیه به دخالتهایش دراین کشور ادامه دهد اکراد مخالف ترکیه را به تسلیحات سنگین مجهز خواهد کرد ولی این خبر نشان میدهد که ظاهراً ترکها نتوانسته اند نقش خود را در این ما جرا خوب بازی کنند به گونه ای که صدای آمریکا را هم در آورده اند!

این تحلیلگر خاورمیانه در ادامه آورده است: امروز ترکیه با کمک و نظر مساعد آمریکا صرفا برای تبدیل شدن به یک قدرت منطقه ای نقشی را پذیرفته است که زمینه ها و توان سیاست خارجی اش به او امکان ایفای چنین نقشی را نمی دهد و اکنون اقای اردوغان در بسیج افکارعمومی ترکیه برای یک اقدام عملی وسیع علیه سوریه علیرغم تصویب مجلس ترکیه برای ورود به جنگ با سوریه با مشکل روبرو است و مجموعه شرایط منطقه ای و جهانی به او اجازه چنین اقدامی را نمی دهد.

این کارشناس مقیم انگلیس می نویسد: تداوم اختلافات داخلی مخالفین دولت سوریه وعدم اعتمادغرب وآمریکا به آنها ونیز اختلاف اهداف و نیات کشورهای خارجی درگیر در قضیه و مخصوصا ایستادگی ایران، روسیه و چین در برابر دخالت خارجی برای سرنگونی حکومت قانونی موجود در سوریه علیرغم کمبودها و ضعفهائی که این دولت دارد همه باعث شده است که با توجه به سیل گسترده تسلیحات سبک و سنگین از مرزهای ترکیه به داخل سوریه و کمکهای مالی قطر و عربستان مخالفین نتوانسته اند نتیجه شایانی از این تسلیحات بگیرند.

در ماجرای تسلیح مخالفین سوری با سلاحهای سنگین بین آمریکا و مثلث توطئه ضد سوری اختلاف نظر وجود داشت و چندی پیش نیز روزنامه نیویورک تایمز گزارش داد که عربستان و قطر کار مسلح کردن جریان های سوری مخالف اسد با سلاح های سنگین را متوقف کرده اند زیرا آمریکا بیم ان دارد که این تسلیحات  به دست نیروهای تندروی سلفی و اعضای القاعده بیفتد زیرا آنها در صف مخالفان اسد نفوذ کرده اند و بخشی از نیروهای پراکنده ارتش آزادیبخش را به استخدام خود در آورده اند.

در بخش دیگری از این یادداشت آمده است: اگرچه دولتهای عربستان و قطر خیلی سعی کردند که آمریکا را قانع کنند که آنها مانع رسیدن این تسلیحات سنگین به دست تروریست ها می شوند ولی آمریکائیها از موضع خود عدول نکردند و حوادث اخیر مرزی سوریه و ترکیه نشان از نپختگی و بی اطلاعی دولتهای مزبور نسبت به اوضاع منطقه و صحت نظر مسئولین آمریکائی که هم مستقیم و هم از طریق رژیم صهیونیستی تغذیه اطلاعاتی میشوند بوده است. زیرا آنها معتقدند که قطر که تسلیحاتش را به گروههای سلفی وتند رو می رساند وعربستان که مسئولیت تامین تسلیحات نیروهای غیرمذهبی را بعهده گرفته است بدون برنامه و شناخت کافی به سوریه سلاح سبک و سنگین می فرستند بدون توجه به این نکته که این سلاح ها به دست نیروهای افراطی و بنیادگرایان القاعده افتاده است توجه داشته باشند.

نصرت الله تاجیک در پایان یاد داشت خود می نویسد: این یک فرصت طلائی برای سیاست خارجی ایران است که این اقدام غیر مسئولانه و فارغ از دوراندیشی ترکیه با اغوا و کمک عربستان و قطر را نشانه رفته و بتواند با یک تحرک فعال هرچه زودتر و قبل ازبرگزاری انتخابات آمریکا شرایط این منطقه را به سمت و سوی آرامش ببرد.

حضور نظامیان آمریکائی در اردن و استقرار آنها در نزدیکی مرز این کشور با سوریه به بهانه های واهی سلاح شیمیائی و نیز تحرکات موذیانه عربستان و قطر را نباید از نظر دور داشت. محور تحرک ایران باید اینگوه ترسیم شود که چنانچه بهر نحوی امنیت سوریه بیش از این خدشه دار شود سیل این تسلیحات هم در منطقه کردستان ترکیه دردسر ساز خود ترکها خواهد شد و با حرکت و جابجائی این تسلیحات به سمت لبنان و اردن باعث بهم خوردن اوضاع امنیتی کل منطقه و قطعاً به ضرر رژیم صهیونیستی خواهد شد. ولی همانگونه که تسلیحات ترکها احتمالاً بدست اکراد افتاده و علیه خودشان بکار می رود احتمال سیر جریان این تسلیحات از اردن به سوی سعودی نیز دور از ذهن نیست.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 1
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 1
  • ۲۳:۱۴ - ۱۳۹۱/۰۷/۲۲
    0 0
    این بحران با یه تشر جدی به ترکیه از سوی روسیه میخوابه!ولی فعلا به دنبال سهمیه که از عربا براش میاد.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس