گزارش مديرکل آژانس بين‌المللي انرژي اتمي درباره فعاليت‌هاي هسته‌يي ايران به طور غيررسمي در اختيار 35 عضو شوراي حکام قرار ‌گرفت و در اين گزارش آژانس براي بيست و چهارمين بار بر صلح‌آميز بودن فعاليت‌هاي هسته‌يي ايران تاکيد کرده است.

به گزارش مشرق به نقل ازايسنا، در آخرين گزارش يوکيا آمانو درباره فعاليت‌هاي صلح‌آميز هسته‌يي ايران در سال 2010 که عصر سه‌شنبه به وقت محلي به طور غيررسمي منتشر شد، در اظهاراتي دوپهلو و در بخش نتيجه اين گزارش آمده است: « در حالي که آژانس هم‌چنان منع انحراف مواد هسته‌يي اعلام شده در ايران را راستي‌آزمايي مي‌کند، ايران براي اين که به آژانس اجازه دهد تا تاييد کند تمام مواد هسته‌يي در ايران در فعاليت‌هاي صلح‌آميز به کار گرفته مي‌شود، همکاري لازم را ارائه نکرده است.»
در ادامه اين گزارش آمده است: «به ويژه ايران مطالبات لحاظ شده در قطعنامه‌هاي مربوطه شوراي حکام و شوراي امنيت از جمله اجراي پروتکل الحاقي که براي اعتمادسازي درباره هدف منحصرا صلح‌آميز برنامه هسته‌يي ايران و حل مسائل باقيمانده ضروري است را اجرا نمي‌کند.»
اين در حالي است که ايران در سال 2007 و در چارچوب مداليته به تمامي سوالات آژانس پاسخ داد و آژانس تاييد پاسخ‌هاي ايران را اعلام کرد.
در ادامه اين گزارش آمده است: «ايران لازم است در روشن ساختن مسائل باقيمانده‌اي که باعث نگراني درباره ابعاد نظامي احتمالي در برنامه هسته‌يي‌اش است از جمله از طريق ارائه دسترسي به تمامي سايت‌ها، تجهيزات، اشخاص و اسناد درخواست شده از سوي آژانس همکاري کند.»
به گزارش ايسنا، اين براي اولين بار است يوکيو آمانو در گزارشش درباره ايران در کنار بحث مطالعات ادعايي به موضوع مداليته ايران و آژانس در سال 2007 اشاره مي‌کند. اين در حالي است که محمد البرادعي ـ مديرکل پيشن آژانس ـ در تمامي گزارش‌هايش درباره ايران موضوع مداليته را مورد تاکيد و توجه قرار مي‌داد.
در ادامه گزارش آمانو آمده است: « ايران هم‌چنين لازم است کد اصلاحيه 1/3 درباره ارائه اوليه اطلاعات طرح را به اجرا درآورد. آژانس تسليم پرسشنامه اطلاعات طرح بازنگري شده از سوي ايران براي FFEP و اطلاعيه‌اي درباره بارگذاري سوخت در نيروگاه برق هسته‌يي بوشهر را تاييد مي‌کند. به علاوه، برخلاف قطعنامه‌هاي مربوطه شوراي حکام و شوراي امنيت، ايران فعاليت‌هاي مربوط به غني‌سازي‌اش را تعليق نکرده است. ايران به عمليات در FEP و PFEP در نطنز ادامه داده است و به توليد هگزافلورايد اورانيوم با اورانيوم 235 غني شده تا 20 درصد در PFEP ادامه داده است.
ايران به ساخت و ساز در FFEP ادامه داده است. در راستاي راستي‌آزمايي گاهشمار و هدف اصلي FFEP ايران هم‌چنان لازم است دسترسي به اسناد طرح مربوطه و شرکت‌هاي دخيل در طراحي و ساخت اين نيروگاه را براي آژانس فراهم کند.»
در ادامه اين گزارش با بيان اين که "ايران هم‌چنين اعلام کرده است که مکان‌هايي را براي تاسيسات جديد غني‌سازي انتخاب کرده است و ساخت يکي از اين تاسيسات حدود مارس 2011 آغاز خواهد شد" آمده است: «ايران اطلاعات طرح و دسترسي لازم را براي آژانس مطابق با توافقنامه پادمان‌ها و ترتيبات فرعي فراهم نکرده است. هم‌چنين ايران برخلاف قطعنامه‌هاي مربوطه در شوراي حکام و شوراي امنيت به ساخت راکتور IR- 40 و فعاليت‌هاي مربوط به آب سنگين ادامه داده است.»
در ادامه گزارش آمانو با بيان اين که "آژانس اجازه نيافته است از آب سنگيني که در UCF انبار شده است نمونه‌برداري کند و دسترسي به HWPP نداشته است"، آمده است: « در حالي که آژانس مي‌تواند گزارش کند که ايران اظهاريه‌هايي داشته است مبني بر اين که آن فعاليت‌ها را تعليق نکرده است؛ بدون دسترسي کامل به آب سنگين UCF و HWPP آژانس قادر نيست چنين اظهاريه‌هايي را تاييد کند و بنابراين درباره اين موضوع به طور کامل گزارش دهد.»
به گزارش ايسنا، رييس سازمان انرژي اتمي پيش از اين درباره درخواست آژانس براي بازديد از کارخانه آب سنگين اراک اظهار کرده بود: بازرسي از کارخانه‌ آب سنگين در چارچوب پادمان جامع و قرارداد دوجانبه ميان ايران و آژانس نيست. آژانس به ما بگويد به استناد کدام بند از قرارداد دوجانبه بين دو طرف بايد از تاسيسات آب سنگين توليد شده بازديد کند؟ ما چنين مقرراتي را نيافته‌ايم.
وي اعلام کرده بود: به صراحت مي‌گويم آژانس به ما ثابت کند که بايد از تاسيسات آب سنگين ايران و آب سنگين توليد شده بازديد کند. اگر ثابت کرد، بنده در اسرع وقت اجازه‌ي بازديد به بازرسان را خواهم داد؛ در حالي که ما چنين قانوني را در مقررات نيافتيم.
در پايان بخش نتيجه‌گيري گزارش آمانو آمده است: «مديرکل از ايران مي‌خواهد گام‌هايي را در جهت اجراي کامل توافقنامه پادمان و الزامات ديگرش از جمله اجراي پروتکل الحاقي بردارد. مديرکل به ارائه گزارش به صورت مقتضي ادامه خواهد داد.»
خبرگزاري رويتر نيز به گزارش آمانو اشاره کرده و خبر داد: بر اساس گزارش مديرکل آژانس بين‌المللي انرژي اتمي ايران از ماه فوريه تا کنون 33 کيلوگرم اورانيوم با غناي 20 درصد توليد کرده است.
به گزارش ايسنا، خبرگزاري فرانسه نيز از وين گزارش داد: بر اساس يک نسخه گزارش آژانس بين‌المللي انرژي اتمي که روز سه‌شنبه منتشر شد، فعاليت‌هاي غني‌سازي اورانيوم ايران اوايل ماه جاري دست کم براي مدت يک روز متوقف شده بود.
خبرگزاري فرانسه با ذکر اين که يک نسخه از گزارش تازه منتشر شده آژانس بين‌المللي انرژي اتمي درباره ايران را در اختيار دارد به نقل از آن گزارش داد: در تاريخ 16 نوامبر به هيچ آبشاري (از سانتريفيوژهاي مربوط به غني‌سازي اورانيوم در کارخانه هسته‌يي غني‌سازي نطنز ايران) UF6 (هگزافلورايد اورانيوم) تزريق نشده است.
خبرگزاري فرانسه افزود: در بازرسي تاريخ پنجم نوامبر، بازرسان آژانس تاييد کردند که بيش از چهار هزار و 800 سانتريفيوژ توسط مواد هسته‌يي در حال دريافت خوراک هستند. هم‌چنين تقريبا همين تعداد در تاريخ 22 نوامبر سرپا بوده و در حال فعاليت بودند.
خبرگزاري فرانسه افزود: گزارش آژانس هيچ توضيحي را درباره دلايل احتمالي اين توقف ارائه نمي‌کند.
به گزارش ايسنا، با وجود انتشار برخي اخبار مبني بر اين‌که در روند فعاليت‌ سانتريفيوژ‌ها در نطنز اختلال ايجاد شده است و با توجه به گزارش مديرکل آژانس که جزء به جزء روند کار در کارخانه غني‌سازي نطنز و ديگر بخش‌هاي تحقيقاتي اين کارخانه را مورد نظر قرار داده است، روند افزايش سانتريفيوژ‌ها و توليد UF6 ادامه داشته است. واضح است اگر توقفي در کار ايجاد شده است براي تعمير و نگهداري و طبق برنامه‌ريزي‌هاي از قبل تعيين شده بوده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس