به گزارش مشرق به نقل از مهر، روزنامه "تاگس اشپیگل" در مطلبی با اشاره به اعتراضاتی که اخیرا در استانبول و آنکارا و در مناطق مرزی با سوریه در ترکیه علیه سیاستهای اردوغان در قبال این کشور همسایه صورت گرفته است، نوشت : سیاست اردوغان در قبال سوریه در ترکیه شدیدا مورد اختلاف است.
"محمد ییلماز" ، Mehmet Yilmaz که بیش از بیست سال در ارتش ترکیه خدمت می کرده است، در این باره اظهار می دارد که ما باید خود را از درگیریهای سوریه کاملا خارج نگه داریم.
وی با ابراز نگرانی در این باره که کشورش وارد یک جنگ با کشور همسایه خود سوریه شود، هشدار داد اگر ما به سوریه وارد شویم دیگر به سرعت و راحتی از آن خارج نخواهیم شد.
این مسئله تنها نگرانی "ییلماز" نیست، بلکه چندین هزار معترض که در روزهای گذشته در استانبول، آنکارا و دیگر شهرهای این کشور دست به اعتراض زدند همگی مخالفت قاطع خود را با جنگ با سوریه اعلام کردند.
معترضان در موافقت اخیر پارلمان ترکیه با یک مصوبه درباره اعطای مجوز به دولت برای عملیات برون مرزی از جمله در سوریه، اولین قدم برای جنگ را می بینند.نخست وزیر ترکیه تاکید کرده است که هیچ گونه مداخله نظامی با سوریه را نمی خواهد، اما ترکیه خیلی با جنگ با کشور همسایه اش فاصله ندارد .
نویسنده در ادامه به شدت گرفتن تنشها میان ترکیه و سوریه از زمان مرگ پنج غیر نظامی ترک به واسطه حمله خمپاره ای از خاک سوریه به یک شهر مرزی در ترکیه و تبادل آتش در مرزهای بین این دو کشور اشاره کرد و در ادامه نوشت : منتقدان دولت می ترسند که شرایط از اینکه هست هم متشنج تر شود.برخی روشنفکران ترک از جمله "احمد اینسل"Ahmet Insel یکی از تاریخدانهای روشنفکر در این کشور از ورشکستگی سیاست خارجی ترکیه سخن می گوید.
وی در مقاله ای در نشریه رادیکال نوشته است که آنکارا بعد از یک ردیف تصمیمات نادرست در قبال سوریه ، به حزبی در درگیریهای سوریه تبدیل شده است. بسیاری از شهروندان ترک نیز چنین عقیده ای دارند.
در آنکارا،پلیس برای متفرق کردن معترضان به سیاستهای دولت و جلوگیری از هجوم آنها به پارلمان از گاز اشک آور استفاده می کند.
روی یکی از پلاکاردهایی که در دست معترضان ترک قرار داشت از جنگ احتمالی علیه سوریه به جنگی متعلق به حزب عدالت و توسعه اردوغان نام برده شده بود. به این ترتیب حزب حاکم اردوغان که در ده سال اخیر در سه انتخابات پارلمانی پیروز بوده است در حال حاضر شرایط سخت و بدی در افکار عمومی پیدا کرده است.
"تاگس اشپیگل" در ادامه نوشت : اردوغان و برخی دیگر از سیاستمداران حزب عدالت و توسعه تلاش می کنند تا این گونه القا کنند که این اعتراضات علیه سیاستهای دولت نیستند و مخالفان با مصوبه پارلمان ترکیه شکست خواهند خورد.
این روزنامه آلمانی در ادامه تصریح کرد: اما مسئله به این سادگیها نیست. شک و تردیدها در برابر سیاست دولت ترکیه در قبال سوریه در سراسر جامعه ترک رو به افزایش است و حتی در بین انتخاب کنندگان و طرفداران این حزب هم دیده می شود. بر اساس یک نظر سنجی که اخیرا انجام شده است دو سوم ترکها خط و مشی اردوغان در قبال سوریه را رد می کنند و حتی از هر سه طرفدار حزب اروغان یک نفر مخالف سیاستهای وی در قبال این کشور همسایه است.
مخالفت با سیاستهای اردوغان در شهر مرزی "هاتای" در جنوب ترکیه بسیار بالاست. اکثر پناهندگان سوری در ترکیه در این منطقه مستقر هستند و این درست شهری است که در آن بسیاری از مسلمانان علوی زندگی می کنند که حامی نظام بشار اسد در سوریه هستند.
همچنین در اکاکالی ترکیه که روزهای گذشته حمله های خمپاره ای سوریه به این منطقه در ترکیه اصابت کرد ، دولت ، خشم ساکنان از سیاستهای خود را احساس می کند. اهالی این منطقه احساس می کنند که سیاستمداران آنها را تنها گذاشته اند. یکی از ساکنان این منطقه اظهار داشته است که ما به سرنوشت خود واگذار شده ایم.
مخالفان در آنکارا نیز این گونه استدلال می آورند که دولت با قرار دادن آشکار خود در جبهه مخالفان نظام اسد در سوریه ، امنیت ترکیه و شهروندانش را به بازی گرفته است. در این میان احساسات ضد آمریکایی چپهای ترکیه نیز نقش ایفا می کند. یکی از نمایندگان مخالف حزب چپ ملی ترکیه این پرسش را خطاب به دولت مطرح می کند که شما طرف ترکیه هستید یا طرف اوباما؟
در نشریات چپگرای ترک نیز مرتبا نسبت به سیاستهای همسو با واشنگتن اردوغان انتقاد وارد شده است و این گونه تحلیل می شود که وی توسط واشنگتن استخدام شده است تا سوریه را به کشوری باب میل آمریکا از نو تبدیل کند بدون اینکه آمریکا حتی انگشت خود را به این درگیریها آلوده کند.
"محمد ییلماز" از نظامیان و خلبانان سابق ترک بر این عقیده است که قدرتهای امپریالیستی در پس بحران سوریه قرار دارند. ترکیه می خواهد وارد جنگی شود که از ادامه صعود این کشور در مسیر تبدیل شدن به قدرت منطقه ای جلوگیری به عمل می آورد.