به گزارش گروه دفاع و امنيت مشرق، لوئيز ايناسيو لولا داسيلوا رئيس جمهور فعلي برزيل صرف اين هزينه دفاعي در بخش نيروي دريايي را در قالب بخشي از راهبرد برازيليا براي تضمين قدرت منطقه اي برزيل توجيه کرده است.
برزيل در راستاي تحقق اين هدف براي کسب کرسي دائم در شوراي امنيت سازمان ملل متحد تلاش مي کند. اين ابتکار از هم اکنون با تلاش کشورهاي همسايه در جهت اجراي پروژه هاي مشابه براي رقابت با برنامه هاي توسعه هسته اي و نظامي برزيل همراه شده است. چنانچه آرژانتين نيز اين ماه از احياي برنامه توسعه هسته اي خود خبر داده است .
مقامات برزيلي اعلام کرده اند نيروي دريايي بر روي طرحهايي به منظور ساخت يا به خدمت گرفتن دست کم 26 فروند زير دريايي در ناوگان خود کار مي کند که از اين تعداد شش فروند با سوخت اتمي کار مي کنند. برزيل سال گذشته قراردادهاي همکاري استراتژيک با فرانسه امضا کرد که همکاري مشترک را در زمينه زير دريايي هاي هسته اي شامل مي شود. برزيل با وجود فقر مزمن و روند ضعيف توسعه شهري براي اغلب اقشار جمعيت خود به داشتن جامعه هر چند اندک دانشمندان و فن سالاران نخبه خود که در بخش صنايع دفاعي بسيار فعال هستند، مي بالد.
لولا صنايع دفاعي برزيل را که پس از روي کار آمدن حکومت دمکراتيک در دهه 1980و نيز پايان جنگ هشت ساله ايران و عراق بي رونق باقي مانده بود، به نحوي احيا کرد.
خبرگزاري يونايتدپرس در ادامه گزارش مي نويسد: به گفته کارشناسان با تکميل طرح جديد نيروي دريايي برزيل به يکي از کارامدترين قواي مسلح در منطقه امريکاي لاتين تبديل خواهد شد. برزيل براي توجيه طرحهاي دفاعي خود منبع تهديد ذکر نکرده است. ليکن مي گويد براي حمايت از منابع تازه کشف شده هيدروکربني خود در منطقه فلات قاره به تقويت بنيه دفاعي نياز دارد. دولت براي توسعه و تقويت بنيه نيروي دريايي حدود دو ميليارد دلار بودجه کنار گذارده است ولي نکته مبهم قضيه اينجاست که ديلما روسف رئيس جمهور منتخب برزيل با توجه به مشکلات عديده اي که کشور در مبارزه با فقر و قاچاق مواد مخدرو خشونتهاي شهري روبروست آيا با لولا در صرف اين هزينه هنگفت نظامي موافق است يا خير.
برخي مقامات برزيلي مي گويند: صنايع دفاعي داخلي برزيل زيردرياييهاي متعارف را توليد خواهد کرد و نخستين گروه از 15 زير دريايي جديد بزودي به ناوگان نيروي دريايي اين کشور افزوده خواهند شد. برزيل در کنار برنامه توسعه نيروي دريايي از طرحهاي بلندپروازانه اي در جهت غني سازي اورانيوم خبر داده است. اين کشور که از دهه 1930 در زمينه تحقيقات و پژوهشهاي هسته اي فعال بوده است. در دوران ديکتاتوري نظامي و در واکنش به برنامه هسته اي آرژانتين يک برنامه مخفيانه تسليحات هسته اي را به اجرا در آورد.
برزيل در دهه 1980 اقدام به خريد مواد و تجهيزات هسته اي از آلمان غربي کرد. اين کشور در حال حاضر دو نيروگاه هسته اي فعال دارد و يک نيروگاه هسته اي ديگر در دست احداث است. اضافه کردن زير دريايي هاي هسته اي به ناوگان نيروي دريايي برزيل به اين معنا خواهد بود که اين کشور در صدد دو برابر کردن تلاشهاي غني سازي اورانيوم خود بر خواهد آمد.
کارشناسان بر اين باورند که برزيل مي تواند در سال تا بيش از 40 تن اورانيوم غني شده توليد کند. به گفته آنان برنامه توسعه هسته اي و تقويت ناوگان نيروي دريايي برزيل در کنار يکديگر و در چارچوب بخشي از راهبرد دفاعي اين کشور دنبال خواهند شد.
کد خبر 16101
تاریخ انتشار: ۲ آذر ۱۳۸۹ - ۱۴:۳۵
- ۰ نظر
- چاپ
برزيل در جهت تقويت گسترده بنيه نيروي دريايي اين کشور که شامل خريد زيردرياييهاي هستهاي مي شود با اين نگراني مواجه شده که اقدامات مشابه کشورهاي همسايه برزيل را در منطقه امريکاي لاتين به دنبال داشته باشد.