به گزارش مشرق به نقل از روزنامه ايران، اوضاع جسماني ملک عبدالله در حالي رو به وخامت نهاده که سلطانبن عبدالعزيز وليعهد نيز در ساليان اخير در شرايط نابسامان جسمي قرار دارد و شاهزادگان سعودي رقابتي پنهان را براي نشستن بر تخت سلطنت آغاز کردهاند.
کاخ سلطنتي عربستان در تاريخ 21 آبان از ابتلاي ملک عبدالله 86 ساله به ديسک کمر حاد خبر داده بود. شروع مجدد درد در ناحيه ديسک کمر، وي را روز جمعه گذشته به بيمارستان ملک فيصل کشاند. آزمايشهاي انجام شده در اين بيمارستان نشان داد که علاوه بر تورم ديسک کمر، تودهاي انباشته از خون نيز در اطراف ستون فقرات کمر وي وجود دارد.
پيش از اين سلطان بن عبدالعزيز ولي عهد 85ساله که قرار بود پس از حدود 12 هفته حضور در کاخ خود در اغادير در مغرب، ديروز به رياض بازگردد، با وجود گذراندن يک دوره نقاهت طولاني در خارج از کشور چندان فعال نيست. وي به سرطان مبتلاست.
ملک عبدالله 86 ساله از سال 2005 پادشاه عربستان سعودي است، از ماه مه سالجاري به دليل مشکلاتي جسماني، فعاليتهاي خود را کم کرد. اکنون عود بيماري ملکعبدالله بسياري از ديدارهاي وي را لغو کرده است، ديداري که قرار بود حسني مبارک، رئيس جمهوري مصر در روز شنبه با ملک عبدالله داشته باشد، به مکالمه تلفني تبديل شد. همچنين نشست هفته گذشته کابينه نيز لغو شد.
نزاع بر سر جانشيني
در حال حاضر شاهزاده نايف وزير کشور و معاون دوم نخستوزير اداره بخش مهمي از امور کشور را در دست دارد. با توجه به کهولت و بيماري پادشاه و وليعهد نزاعي پنهان براي رسيدن به وليعهدي و سرانجام پادشاهي در ميان شاهزادگان سعودي جريان دارد.
نزاع بر سر تقسيم قدرت به عنوان مسئلهاي ديرينه در خاندان پادشاهي عربستان، همواره سلطنت سعوديها را به چالش طلبيده است. بهطوريکه در صورت وقوع بحران پادشاهي در عربستان، دربار سعودي به عنوان اصليترين کانون قدرت حکومت سنتي اعراب نفوذ خويش را از دست ميدهد.
خاندان آل سعود از سال 1932 ميلادي بر عربستان حکمراني ميکنند. ملک عبدالعزيز، اولين پادشاه عربستان منشوري دارد که به نام منشور عبدالعزيز معروف است که در آن تصريح شده «تا زماني که پسران من زندهاند قدرت به نوههايم نخواهد رسيد.» از اين حيث برخلاف نظامهاي سلطنتي ديگر که قدرت از پدر به پسر ميرسد، در خاندان سعودي قدرت به برادران پادشاه انتقال مييابد. طي دو سال اخير که شاهزاده سلطان بن عبدالعزيز وليعهد عربستان با بيماري سرطان دست و پنجه نرم ميکند و اميدي به ادامه حيات وي نيست، مسئله جانشيني ملک عبدالله و رقابت ميان شاهزادگان سعودي بر سر جانشيني وي، حکومت پادشاهي سعودي را با دورهاي از تغيير و تحولات در سطح رهبرياش مواجه ساخت. بنا به گفته منابع نزديک به دفتر پادشاهي عربستان، ملک عبدالله از امير نايف بن عبدالعزيز وزير کشور حمايت کرده و به صورت غير رسمي وي را به جاي امير سلطان وليعهد بيمار عربستان تعيين کرده است.
برتري امير نايف
ملک عبدالله که فاقد برادر تني است از برادران ناتني خود که مدعي پادشاهي هستند بخصوص جناح سديريها احساس خطر کرده است و به همين منظور روابط نزديک و گستردهاي با برخي برادران ناتني، برادرزادهها و خواهرزادههايش برقرار کرده است. وي همچنين شبکهاي مهم از روابط با شيوخ، جناحهاي ديني و رؤساي قبايل و بافتهاي تکنوکرات و ديگر مذاهب ايجاد کرده است. برهمين اساس «ملک عبدالله» با هدف تقويت جناح خود، از «امير نايف» که شخصيتي سنتي و تکنوکرات است حمايت کرده است، بهطوريکه در 27مارس2009 آژانس خبري رسمي سعودي در يک خبر کوتاه و شگفت انگيز، انتصاب امير نايف وزير کشور عربستان را به عنوان معاون دوم ملک عبدالله اعلام کرد. اين مسئله نشان ميدهد که ملک عبدالله بهدليل کهولت سن براي آرام نگه داشتن حکومت خود از تلاطم جنگ قدرت بر سر جانشيني وليعهدي و حتي پادشاهي در خاندان سعودي، نايف بن عبدالعزيز به طور غيررسمي به جاي امير سلطان منصوب کرده است.