کد خبر 156517
تاریخ انتشار: ۱ مهر ۱۳۹۱ - ۱۶:۳۶
به گزارش مشرق ، فیلسوفی که با اندیشه دینی و انقلاب میانه‌ای ندارد می شود پیامبر اصلاح طلبان و راهنمای سلوک طریق دینشان. "کارل پوپر" با دکتر عبدالکریم سروش و کلاس‎‎های فلسفه علم وی به ایران آمد و سپس دانشجویان و حامیان فکری او به ترویج آثار و اندیشه‎‎هایش پرداختند. دولت اصلاحات توجه وافری به پوپر نشان داد تا جایی که رییس هیأت دولت خواندن کتاب «درس‎‎های این قرن» از آثار پوپر را به اعضای کابینه‎اش توصیه کرده بود.

اصلاح‎طلبی‌ای که دولت اصلاحات بر اساس اندیشه‎‎های پوپر بنا کرده بود، "مهندسی اجتماعی" نام داشت که مقام معظم رهبری در مقابل آن "مهندسی فرهنگی" را معرفی کردند که کاملا یک نظریه ضد‎پوپری است.

در پرونده‎ سرویس "اندیشه" پنجره 151 که به مناسبت سالگرد درگذشت پوپر تهیه شده، سعی کردیم ابعاد مختلف حضور اندیشه‎های پوپر در ایران، موافقت‎ها، میزان تأثیرگذاری او و نیز علت موافقتها و مخالفت‎ها با وی را در گفت‎‎و‎گوها و یادداشت‎‎هایی از متفکران هر دو طیف و همچنین اندیشمندان مستقل بررسی کنیم تا مخاطبان محترم، خود در این‎باره قضاوت کنند.

  دکتر "رضا داوری اردکانی"، رئیس فرهنگستان علوم در یادداشتی انتقادی با عنوان « پوپرفیلسوف زمانه نیست» به شرح دلایل مخالفتش با کارل پوپر می¬پردازد؛ از جمله دلایل مخالفت داوری اردکانی این است که چرا کسی که خود قائل به آزادی اندیشه و بیان است ناگهان مفتش و محتسب می‎شود و چهره عبوس می‎کند و عیب مردمان برملا می‎سازد؟

از جمله مدافعان و مخالف مخالفین جناب پوپر، "سروش دباغ"، فرزند عبدالکریم سروش  است که در گفت و گو با پنجره به دفاع تمام قد از اندیشه های پوپر می پردازد وانتقادات وارده از سوی داوری اردکانی را سیاسی می خواند نه فلسفی!

   در ادامه این پرونده علل توجه به پوپر در ایران در گفت‎وگو با دکتر" عبدالحسین خسروپناه"،  یادداشتی از " مهدی گلشنی" درباره جایگاه پوپر در فلسفه علم و سیاست و دکتر "علی پایا"، استاد دانشگاه "وست مینستر" انگلستان درباره تأثیر آموزه‎‎های یکی از برجسته‎ترین متفکران قرن بیستم در ایران با عنوان «پوپر در ایران»، بررسی و نقد رابطه میان فلسفه پوپر و فرهنگ  در یادداشت "دکتر ابراهیم فیاض" با عنوان دوست اصلاحات و جامعه باز از جمله مطالب خواندنی این پرونده  است.


انتخابات 84 و حضور "محمود احمدی‎نژاد" به‎ عنوان شهردار تهران در انتخابات ریاست‎جمهوری باعث شد که سِمَت شهرداری تهران که تا قبل از آن بیشتر در رابطه با مسائل اقتصادی مطرح می‎شد، این‎بار بیش از پیش سیاسی شود. دقیقا بعد از انتخابات ریاست‎جمهوری همان سال بود که همه به شهردار تهران نگاه متفاوتی پیدا کردند؛ همین نگاه متفاوت سبب شد تا توجه ویژه‎ای به شهرداری پایتخت شود.

 تبدیل شدن شهرداری به یکی از قطب‎‎های سیاسی و اقتصادی در شهر تهران این‎بار مورد توجه دولتمردان نیز قرار گرفت و از همان زمان حرف و حدیث‎‎هایی مبنی بر وجود اختلاف بین شهرداری و دولت آغاز شد.

پنجره در این شماره نگاهی کوتاه به این اختلافات داشته و به بهانه اختلاف‎نظر‎‎های شهرداری و دولت در رابطه با جدایی ری از تهران، تلاش کرده است تا به دور از سیاست زدگی‎‎های موجود در فضای رسانه‎ای، به بررسی کارشناسی این موضوع بپردازد با حضور شخصیت هایی هچون حسین طلا، علیرضا دبیر، سید مهدی هاشمی و... .  

سرویس «هنر» این هفته پنجره به مناسبت آغاز هفته دفاع مقدس، پرونده‌ای در خصوص انجمن سینمای انقلاب و دفاع مقدس دارد به همین مناسبت به سراغ "محمدرضا شرف‎الدین"، مدیر انجمن سینمای انقلاب و دفاع مقدس رفته و در یک بحث چالشی درباره عملکرد انجمن، این تنهاترین متولی سینمای انقلاب و دفاع مقدس، به بحث و گفتگو پرداخته و در ادامه "حبیب‎الله کاسه‎ساز" تهیه‎کننده و از بنیان‎گذاران انجمن درباره اهداف و عملکرد انجمن سینمای انقلاب و دفاع مقدس و اینکه بیشتر انتقادات وارد نیست سخن گفته و "پرویز شیخ طادی"، نویسنده و کارگردان «روز‎های زندگی» نیز انتقاداتی را بر انجمن دفاع مقدس وارد  می داند و از مشکلات در مسیر تولید آثار دفاع مقدس می‌گوید.

"باشگاه گزارشگران" در پنجره 151 با گزارش هایی درباره «حمایت از بیماران سرطانی، افسانه یا واقعیت»، «وقتی نمایندگان وظیفه تطهیر مرتضوی را دارند»، «سکانس‎ها و ديالوگ‎هاي صهيونيستي فيلم موهن » و «شرایط مسکن ویژه، ویژه‎تر شد!» در انتظار مخاطبین خود است.

مجله برون مرزی نیز همچون گذشته با بحث های داغ بین الملل و این بار با یادداشتی از "سعد الله زارعی" درباره مذاکرات قاهره با عنوان «راه‎حل سوری»، گزارشی با موضوع «سی. ان. ان. و تجارت با پوشش اخبار کشورها»، یادداشتی با عنوان «از تری جونز تا انتخابات آمریکا» با موضوع مشارکت سیا و ‎‎ موساد در توهین به ارزش های اسلامی و... به سراغ خوانندگان خود آمده است.

سرویس «سیاست خارجی» نیز این هفته به سراغ پرونده‌ای با موضوع اقدامات موهن غرب علیه اسلام و حضرت رسول (صلی‎الله‎علیه‎وآله‎وسلم) رفته است و پرونده ای با عنوان «دسیسه های آشنا» کار کرده است و در آن زوایای اقدامات موهن غرب نسبت به ارزش‎‎های اسلامی در طول سه دهه گذشته ريشه‎يابي مي‎شود و در بخش دیپلماسی آن، شرایط لیبی پس از سقوط قذافی و تحولات ناشی از آن مانند مداخله‌های خارجی و درگیری‎‎های داخلی و قبیله‎ای، در این کشور شمال آفریقا را بررسی کرده است.  

چارسوی این هفته با "محمد رمضانی فرخانی" گفت‎وگو کرده ‎است؛ گفت‎وگویی خاص با شاعر، نقاش، روزنامه‎نگار و منتقدی با شعر‎های خاص و نقاشی‎‎های خاص و البته شخصیتی خاص.
در پنجره ماضیه ماجرای قتل "فرخی یزدی" و فرار "رضا رضایی" از طریق حمام و مخترع ایرانی مسلسل را خواهید خواند و در سبد کتاب این هفته، چند کتاب را که به زندگی شیخ رجبعلی خیاط اختصاص دارد، به شما معرفی شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس