به گزارش مشرق، بریکس، یک ائتلاف فراقارهای، یک گروه متشکل از قدرت های اقتصادی نوظهور که نام آن از به هم پیوستن حرف اول کشورهای عضو همچون؛ برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی تشکیل شده است و اهداف مختلفی همچون کاهش وابستگی به اروپا و آمریکا، تقویت در مقابل بلوک غرب، اصلاح عملکرد سازمان ملل، دلار زدایی و ... را دنبال می کند و در مقابل، آمریکا و اروپا نیز با تمام توان مقابل آن ها قدرتنمایی می کنند تا نکند به پیشرفتی که می خواهند دست یابند اما آن ها هر روز با قدرتی بیشتر به سوی پیشرفت و اهداف خود حرکت می کنند و کشورهای مختلفی را جذب گروه خود کرده اند، و حتی بسیاری از کشورها نیز بنوعی در صف پیوستن به این گروه هستند.
اما خبری که این روزها زیاد می شنویم و شاید خشنودی ما ایرانیان را به همراه داشته پیوستن ایران به گروه بریکس است که یکی از مهمترین مزایای پیوستن به این ائتلاف فراقارهای، بخصوص برای ایران که مشمول تحریمهای غرب است، بانک کشورهای بریکس است که «بانک توسعه نوین» نام دارد.
این بانک، که یک بانک توسعه چندملیتی توصیف شده، سامانه اعلام پرداختی دارد برای کشورهای عضو که جایگزینی است برای سوئیفت، سامانه مالی ارتباطات بینبانکی جهانی.
اما از همه این تعاریف پرتکرار که بگذریم، می رسیم به پیام کاربران در فضای مجازی که بنوعی خشنودی و غرور خود را درباره این موضوع نشان دادند که در ادامه برخی از این پیام ها آورده شده است:
حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان در صفحه اینستاگرام خود نیز نوشت: همراه با جناب آقای دکتر رئیسی برای شرکت در نشستهای گروه بریکس در ژوهانسبورگ آفریقای جنوبی هستیم.
خروج غیرقانونی آمریکار از برجام، جنگ اوکراین و دیگر تحولات بینالمللی اخیر به خوبی نشان داد که کارکرد ائتلافهای بینالمللی سنتی گذشته که صرفا مبتنی بر موضوع امنیت یا اقتصاد شکل گرفته بودند، دچار اخلال است؛ بنابراین پیوند منافع ملی کشورها به فرجام و سرنوشت دیگران و یک ساختار بینالمللی خاص، خطای راهبردی است. تکثر همکاری با سازوکارهای متنوع بینالمللی میتواند یک انتخاب مناسب و دارای منافع حداکثری برای کشورها باشد. به همین دلیل برخی از اعضای گروه بریکس علیرغم روابط خوب با غرب، همچنان به یک عنوان بازیگر فعال در این ساختار ایفای نقش دارند.
گروه بریکس به عنوان یک ساختار چندوجهی، تمایل زیادی برای نقشآفرینی مستقل و موثر در عرصه جهانی دارد و از این جهت میتواند یکی از اهداف مطلوب کشورمان برای پیگیری چندجانبهگرایی در کنار دیگر ائتلافها و ساختارهای مهم مانند شانگهای، اوراسیا، سیکا، آسهآن و... در عرصهی سیاست خارجی و روابط بین الملل باشد.
همچنین فرصت حضور فعال در اجلاس سران بریکس، علاوه بر تقویت چندجانبهگرایی، میتواند زمینه تعقیب اهداف و توسعه دیگر راهبردهای کلان دولت در اجرای دیپلماسی پویا، مانند سیاست همسایگی را بیش از پیش فراهم سازد.
کشورهای گروه بریکس با جمعیت بیش از ۳ میلیارد نفر که ۴۰ درصد از جمعیت جهان است و برخورداری از مساحتی به اندازه یکسوم از کرهزمین، از ظرفیت مهمی برای همکاری دوجانبه با جمهوری اسلامی ایران برخوردار هستند و متقابلا ظرفیتهای ارزشمند کشورمان از جمله موقعیت ژئوپلتیک و ژئواستراتژیک، منابع غنی انرژی، نیروی انسانی متخصص و کارآمد، پیشرفتهای چشمگیر در عرصههای مختلف و ثبات پایدار سیاسی مورد توجه اعضای بریکس است.
در همین چارچوب، دولت سیزدهم برای اولین بار درخواست رسمی عضویت ایران در گروه بریکس را ماهها پیش ارائه کرد و امروز جمهوری اسلامی ایران به همراه دو کشور همسایه عربستان سعودی و امارات متحده عربی و همچنین آرژانتین، مصرو اتیوپی به عضویت قطعی بریکس پذیرفته شدند.
*بازنشر مطالب شبکههای اجتماعی به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان از فضای این شبکهها منتشر میشود.