به گزارش مشرق ، در آگهي تبليغاتي با اجراي "جان كليز" از مجريان باسابقه نمايشهاي كمدي انگليسي، يك ژنرال بلندپايه نظامي پس از خوردن يك تكه شكلات خوشمزه با مغز فندق ناگهان فرمان حمله نظامي اسرائيل به يك كشور نامعلوم– تلويحاً جمهوري اسلامي ايران- را صادر ميكند، فرماني كه نيروهاي اسرائيل مدتهاست در انتظار آن به سر ميبرند و براي اجراي ماموريت سر از پا نميشناسند.
در این آگهی بازرگانی ،سه افسر نظامي رده بالا، كه "ژنرال راجرز"(كليز) راوي آنهاست، در پشت ميزي در اتاق جنگ مينشينند. در آن طرف ميز، مردي با موهاي جوگندمي حضور دارد كه دو افسر نظامي در كنار او ايستادهاند و تلاش ميكنند ژنرالها را متقاعد نمايند تا فرمان حمله را صادر كنند كه از قرار معلوم تمايلي به انجام آن ندارند. اين فرد غيرنظامي به آنها ميگويد: "به شما قول ميدهم ظرف 33 دقيقه وارد خاك اين كشور شده و از آن خارج گرديم. اين حق ماست كه از خودمان دفاع كنيم!" كليز در حاليكه منتظر شنيدن پاسخ افراد گروه است، درب ظرفي پر از شكلاتهاي خوشمزه با مغز فندق را باز ميكند و بر روي ميز قرار ميدهد. روكش داخلي يكي از شكلاتها را برداشته و آن را در دهان ميگذارد. وي كه تحت تاثير طعم آن قرار گرفته؛ با صداي بلند نام اين محصول را بر زبان ميآورد: Sababa Egozim . مجله ادويك ادعا ميكند كه معناي اين عبارت چيزي شبيه به اين جمله است: "بيائيد ديوانگي را تجربه كنيم." بنابر اظهارات "گيب فيشر" در روزنامه تايمز اسرائيل:
"Sababa" در زبان عاميانه اسرائيل به معناي "عالي و معركه"(كه مانند بسياري از لغات عاميانه عبري از زبان عربي به عاريت گرفته شده است) و "egozim" نيز به معناي "خودخواهي" است. روي همرفته، اين عبارت يك اصطلاح عاميانه براي "فوق العاده عالي" يا "جهنم آري" است.
ترجمه اين عبارت هر چه كه باشد، اسرائيليها اين جمله كليز را به عنوان تاييد رسمي فرمان حمله نظامي از سوي افسران حاضر در جلسه تفسير ميكنند. آنها با خوشحالي و به شكل پيروزمندانهاي با يكديگر دست ميدهند و براي آغاز حمله از اتاق خارج ميشوند.
"تيم ناد"(Tim Nudd) از مجله ادويك از اين فيلم تبليغاتي به دليل "غيرعادي بودن" انتقاد كرده و سازندگان اين نمايش عجيب كمدي را متهم نموده است كه براي پول دست به هر كاري ميزنند. از قرار معلوم، كليز براي حضور در اين تبليغات تلويزيوني 50000 دلار دريافت نموده كه در شهر موناكو يعني محل زندگي او فيلمبرداري شده است.
اين اولين بار نيست كه يگ آگهي تلويزيوني روابط خصومتآميز اسرائيل با ايران را به شوخي ميگيرد. فوريه گذشته– چند هفته پس از ترور دانشمند هستهاي ايران، مصطفي احمدي روشن، كه عموماً بر اين باورند عمليات فوق توسط سازمان موساد انجام شده است- به سفارش تلويزيون كابلي اسرائيل موسوم به شبكه HOT يك آگهي بازرگاني تهيه گرديد كه در آن چهار بازيگر نمايش تلويزيوني اسرائيل با عنوان "اسفور"(Asfur) ايفاي نقش كردند. اين بازيگران كه به نحو ضعيفي در نقش زنان ايراني ظاهر شده بودند، از خود ميپرسند چگونه ميتوانند در ايران غذاي حلال(تهيه شده بر طبق شريعت يهود) پيدا كنند. آنها با يك مامور موساد برخورد ميكنند كه در حال تماشاي صفحه نمايش تبلت سامسونگ خود است. در جريان تبليغات ويژگيهاي تبلت سامسونگ و پيشنهاد ارتقاي رايگان برنامه نرمافزاري آن از طريق اين تلويزيون كابلي، يكي از "زنان" بازيگر به طور تصادفي دكمهاي را لمس ميكند كه باعث ميگردد ناگهان يك نيروگاه هستهاي در آن حوالي منفجر شود. زمان پخش اين آگهي بازرگاني با افزايش گمانهزني رسانهها مصادف گشت مبني بر اينكه اسرائيل بهار گذشته در آستانه حمله نظامي به ايران بود.
ايرانيها فكر نميكردند كه اين آگهي بازرگاني تا اين اندازه خندهدار و مضحك باشد. شبكه پرستيوي ايران به رويكرد خوشبينانه توام با طنز و شوخي تل آويو براي ترور دانشمندان هستهاي ايران و نيز انگارههاي اين تبليغات اعتراض كرد مبني بر اينكه اسرائيل آنقدر قدرت دارد كه به سادگي ميتواند تاسيسات هستهاي ايران را منهدم سازد. نماينده شركت سامسونگ در ايران اصرار داشت كه شبكه HOT – نه سامسونگ – اين آگهي را تهيه نموده است و شركت سامسونگ هيچگونه مسئوليتي در قبال محتواي آن ندارد، حال آنكه دفتر نمايندگي سامسونگ در دوبي دخالت نمايندگي اين شركت در اسرائيل را در ساخت اين آگهي بازرگاني محكوم نمود.
اين آگهيهاي بازرگاني كه از طرحريزي حملات و خرابكاري اسرائيل عليه ايران پرده برميدارند، در مورد احتمال وقوع جنگ كدام حقيقت را فاش ميسازند؟ شوخي در مورد حمله به ايران ممكن است در قالب سوپاپ اطمينان هيجان و احساسات نيروهاي اسرائيلي عمل كند كه به آنها اين امكان را ميدهد تا از هماكنون با وضعيت ژئوپليتيكي روبرو شوند كه احتمالاً خارج از كنترل آنها خواهد بود. پس، اگر ايرانيها اين شوخي را جدي نگيرند، نبايد آنها را ملامت كرد. افراد خوشبين احتمالاً چنين اظهار ميدارند كه اسرائيليها ماجراي حمله به تهران را صرفاً يك شوخي ميپندارند يعني از نگاه آنها حمله واقعي بسيار بعيد خواهد بود.
اما از طرف ديگر شوخي در مورد حمله به ايران ممكن است بيانگر آن روي سكه فرهنگ عمومي اسرائيل باشد: اينكه پذيرش جنگ با تهران امري اجتنابناپذير است، پس احتمالاً اين موضوع شهروندان اسرائيل را آشفته نخواهد ساخت، از اينرو آنها پاي تلويزيون مينشينند و با لذت اين نمايش را تماشا ميكنند.