به گزارش مشرق به نقل از ایرنا، بیش از نیم قرن از اعزام نخستین انسان به فضا می گذرد وهم اكنون بیش از سه هزار ماهواره با ماموریت های مختلف مخابراتی، از راه دور، نظامی و ماهواره های دیگر در فضا وجود دارند كه رشد پرشتاب بشر در این حوزه را نشان میدهد.
در طول این سال ها صنعت هوافضا در دنیا پیشرفت های فوق تصوری داشته كه بطور مستقیم یا غیر مستقیم بر زندگی روزمره ما تاثیر گذاشته است.
این تاثیرات به حدی بوده كه ضرورت ایجاد سازمانی در كشور برای سروسامان دادن به فعالیت های فضایی ایران بیش از پیش احساس شد.
ایران فضایی
وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح حجم سرمایه گذاری كشورهای جهان را در حوزه هوا فضا بیش از 260 میلیارد دلار بیان كرد و گفت: اگرچه امروز 50 كشور جهان برنامه فضایی دارند، اما برنامه های اغلب آنها در این حوزه، وابسته و به صورت ارائه خدمات فضایی است؛ بدین صورت كه ماهواره را كشورهای دیگر می سازند و آنها با قرار دادن ماهواره در فضا به كمك كشورهای دیگر برای خود درآمد كسب می كنند.
بر اساس مصوبه ای در مجلس شورای اسلامی، در سال 82 شورای عالی فضایی به ریاست رئیسجمهوری و عضویت نهادهای مرتبط تشكیل شد و براساس همین مصوبه سازمان فضایی ایران متولد شد.
توسعه فعالیت های فضایی كشور از یك طرف و توجه مسئولین ذیربط به صنعت هوافضا از طرف دیگر ایجاب كرد كه در سال 89 با ادغام چندین پژوهشگاه و پژوهشكده فعال در زمینه تحقیقات فضایی در سازمان فضایی، عصر جدیدی به روی ایران باز شود.
ماهواره های ایرانی
'زهره' و 'مصباح' اولین ماهواره های ایرانی بودند كه برای فضایی كردن ایران خیز برداشتند كه هر كدام بنا به دلایل مختلف نتوانستد فضا را به تسخیر خود دربیاورند. اما ماهواره های بعدی توانستند نام ایران را به باشگاه فضایی ها اضافه كنند.
دانشمندان فضایی ایران در حال حاضر سرگرم طراحی لباس فضانورد و طراحی هندسه كپسول فضایی هستند
ماهواره سینا: در ساعت 10 و 52 دقیقه صبح پنجم آبان ماه سال 1384 پرتاپ ماهواره سینا، ایران را جزو كشورهای دارای فناوری فضایی قرارداد. با ورود سینا به فضا، ایران چهل و سومین كشور صاحب ماهواره در جهان شد. سینا ماهوارهاي مطالعاتي و تحقیقاتي بود كه كاربرد آن در بررسي منابع زیرزمیني و عواقب ناشي از حوادث غیرمترقبه تعریف شده بود.
ماهواره امید: پانزدهم بهمن 1387 ایران برای نخستین بار یك ماهواره ایرانی را با فناوری پرتاب فضایی ایرانی به فضا پرتاب كرد. ماهواره امید 82 روز پیام دوستی بر زمین باراند تا اینكه در اوایل اردیبهشت 1388 جایی در نیمكره جنوبی زمین برای همیشه آرام گرفت.
ماهواره رصد: 25 خرداد ماه سال گذشته نخستین ماهواره تصویربرداری ایران كه تمامی مراحل طراحی، ساخت، تجمیع، تست و آماده سازی برای پرتاب آن در داخل كشور انجام شده بود، در مدار زمین قرار گرفت. مأموریت ماهواره رصد برقراری ارتباط با ایستگاههای زمینی، دریافت فرامین از ایستگاههای زمینی، تصویربرداری از زمین و ارسال تصاویر به همراه اطلاعات تله متری به ایستگاههای زمینی تعریف شده است
ماهواره نوید: نوید سومین ماهواره ایرانی بود كه تجربه سفر به فضا را سوار بر موشكهای فضایی سفیر تجربه میكرد.
ماهواره نوید یك ماهواره سنجش از دور است. به این مفهوم كه ماهواره مجهز به حسگرهایی است كه از زمین در طول موج مشخصی تصویر تهیه میكند. روش تصویربرداری این ماهواره به شكل جاروبی است. یعنی ماهواره ضمن حركت، از منطقه زیر پای خود عكسهای ممتدی میگیرد كه همزمان به زمین مخابره میشود. اما تصاویر ماهواره نوید در صورت دریافت، نخستین تصاویر ماهوارهای ایران از مدار زمین خواهند بود. این تصاویر را می توان برای امور كشاورزی، جنگلداری و بیابانزدایی استفاده كرد. گفته شده كه قدرت تفكیك تصاویر ماهواره نوید 400 متر است. مفهوم این موضوع این است كه هر پیكسل (نقطه) از تصاویر دریافتی از ماهواره نوید محوطهای به ابعاد 400 متر را نشان میدهد.
ایرانی های فضانورد
دانشمندان فضایی ایران در حال حاضر برای رسیدن به اعزام انسان به فضا در فكر طراحی لباس فضانورد و طراحی هندسه كپسول فضایی هستند. پیشبینی می شود كه ماموریت اعزام انسان به فضا و سایر ماموریتهای فضایی از قبیل طراحی، ساخت و پرتاب ماهواره، ایجاد آزمایشگاه پیشرفته، تعریف پروژههای دانشجویی و به طور كلی حلقههای اكتساب و بلوغ فناوری در سال های آینده با سرعت مناسبی به پیش برود.
آمریكا، برخی كشورهای اروپایی، چین، ژاپن، روسیه و هند كشورهایی هستند كه تا پیش از این ادعای تسخیر فضا را داشتند. حال ایران هم خود را آماده می كند تا قدرت خود را به رخ جهانیان بكشد.
مقام هشتم ایران در زمینه ماهواره برها
'پرتابگر سیمرغ در سال جاری به بهره برداری خواهد رسید'، این را رئیس ستاد توسعه فناوری فضایی گفته است. او افزود: قرار است تا ماهواره های مدارهای بالاتر از طریق این پرتابگر صورت گیرد.
همچنین وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح از رتبه هشتم ایران در زمینه ماهواره برها خبر داده است.
مقامات حوزه هوافضای كشور نیز از پرتاب ماهوارهی طلوع و فجر با ماهوارهبر سیمرغ خبر داده اند و نیز اعلام كرده اند كه قرار دادن ماهواره در مدار زمین و در فاصله 36 هزاركیلومتری از زمین، یكی از برنامههای جمهوری اسلامی ایران در این زمینه به شمار میآید.
ماهواره های ایران در نوبت پرتاب
به گفته سرپرست سازمان فضایی ایران ماهواره های فجر و شریف در سال جاری پرتاب خواهند شد.
ماهواره ملی فجر یك ماهواره صد درصد ایرانی است و طول عمر این ماهواره بیشتر از دیگر ماهواره های پرتاب شده و بیش از یك و نیم سال است.
ماهواره فجر دارای حضیض ۲۵۰ كیلومتر و اوج ۴۰۰ كیلومتر است. این ماهواره قادر است مدت یك سال و نیم در فضا باقی بماند و به تهیه و ارسال تصاویر با قابلیت تفكیك 1000تا ۵۰۰ متر به ایستگاه های زمینی بپردازد.
این ماهواره با وزن ۵۰ كیلوگرم ویژگی های یك رادار حرفه ای را در خود دارد.
ماهواره شریف علاوه بر دقت بالا در تصویربرداری، در زمینه تفكیك تصاویر نیز پیشرفته است و با توجه به امكانات و تجهیزات به كار رفته بخوبی می تواند عكسبرداری كند.
براین اساس ماهواره دانشجویی دانشگاه صنعتی شریف، ماهواره ای در كلاس ماهواره های میكرو و با ماموریت تصویربرداری از زمین است.
این ماهواره دانشجویی دارای وزن 50 كیلوگرم و ابعاد 40 در40 در40 است.
كاوشگر پنج نیز در سال جاری به فضا پرتاب خواهد شد.
این كاوشگر حامل موجود زنده میمون از نژاد زئوس است و بناست در سال جاری به فضا پرتاب شود.
طرح های فضایی در دست اقدام
با گسترش صنعت هوافضای كشور، مقدمات اقدامات فضایی از جمله ایجاد پایگاه پرتاب ملی در منطقه چابهار در دستور كار است. به گفته سرپرست سازمان فضایی ایران، این منطقه به مساحت 50 كیلومتر در 50 كیلومتر ایجاد خواهد شد.
ایجاد مركز تحقیقات فضایی در منطقه غرب تهران، شهرك فضایی و آزمایشگاه فضایی در دل این مركز فضایی از جمله اقدامات ملی در حوزه هوافضا است.
پیشرفت های كشور در حوزه هوافضا در دانشگاه های كشور نیز دنبال می شود. در سال جاری 12 پروژه دانشگاهی به ثمر می نشیند در حالی كه هم اكنون پروژه هایی مثل 'سامانه ستاره یاب نصیر'، 'تونل باد مافوق صوت' و 'رادار مداری' رونمایی شده است.
تمامی این دستاوردها و موفقیتهای كشور در زمینهی هوافضا، نشان میدهد كه در حال حاضر در نقطه شروع قرار داریم و باید برای عبور از راه والایی كه جمهوری اسلامی ایران در پیش رو دارد، به تقویت این دستاوردها بپردازیم كه همت بالای محققان، دانشمندان، دانشجویان و جوانان كشور را میطلبد.
ایرانیان در حالی نهمین سال دستیابی به فناوری فضایی خود را سپری می كنند كه هم اكنون با پرتاب پنج ماهواره تحقیقاتی به فضا در صدد هستند تا مقدمات اعزام فضانورد ایرانی را به فضا فراهم سازند.