به همین مناسبت همگام با ماه شکیبایی، اولین جشنواره نان و خرما با عنوان «شهد برکت» در بوستان هلال احمر(اندیشه) برپا شده است. این جشنواره در طول ایام ماه مبارک رمضان هر روز از ساعت 17 تا 24 با غرفههای متعدد و برنامههای متنوع میزبان روزهداران تهرانی است.
تولیدکنندگان رطب، خرما، انواعنان های سنتی و محصولات غذایی مرتبط با خرما از 8 استان کشور به این بوستان آمدهاند و محصولات خود را در 17 غرفه خرما و 8 غرفه نان در معرض فروش میگذارند.
نانهای سنتی این جشنواره عموما متعلق به شهرستانهای طالقان، کرمانشاه، کرمان، بجستان و گناباد خراسان رضوی است. برخی از این نانها به صورت بسته بندی در غرفهها عرضه میشوند و بخشی نیز توسط نانواهای محلی در سیاهچادری که در محل جشنواره استقرار یافته است، در مقابل دیدگان مردم پخت میشوند.
بانوان هنرمند این سیاهچادر علاوه بر نان، برای افطار آش میپزند و در کنار آن، آتش سماورشان نیز همواره روشن است و چای آتشی ترش و شیرین تا نیمه شب برای روزهداران فراهم است.
حضور یک گروه موسیقی سنتی خراسانی در کنار این سیاه چادر، حال هوای بوستان را حسابی عوض میکند و برای دقایقی شهرنشینان را از فضای پرترافیک شهر دور کرده و به یاد آسمان آبی دشت و روستا میاندازد.
حضور پرشور مردم برای خرید خرما و آشنایی با محصولات مرتبط با این میوه مفید و اعجازآور، هر رهگذری را به سمت غرفههای جشنواره میکشاند.
خرمای بوشهر، حلوای خرمایی ارومیه، کلمپه و کماج کرمان، نان خرمایی کرمانشاه، رطب مضافتی بم و کلوچه سنتی لاهیجان تنها بخشی از محصولاتی هستند که در این جشنواره معرفی و عرضه میشوند.
برخی از محصولات، جذاب و البته کمی هم عجیب هستند، به عنوان مثال میتوان به سُس خرما، قند خرمای طبیعی و ارگانیک، عسل خرما و یا خمیر خرما به عنوان مکمل صبحانه و عصرانه اشاره کرد.
شیره، شربت و حلوای خرما نیز از محصولات پر طرفدار جشنواره هستند و در برخی غرفهها نیز این میوه شیرین و پرخاصیت در تلفیق با انواع مغزها مانند کنجد، رازیانه، فندق و بادام عرضه میشوند.
در کنار موضوع اصلی جشنواره یعنی خرما و نان، محصولاتی مانند عسل و حلوای ارده نیز به عنوان محصولات جانبی تولیدکنندگان خرما، عرضه میشوند.
قیمت عموم محصولات ارایه شده در این بازار سنتی در حد متعادل و گاهی نیز ارزانتر از بازار است، البته بعضی محصولات نیز به خاطر کیفیت بالا، قیمتهای بالاتری دارند.
جشنواره «شهد برکت» بخشهای جنبی جالب توجهی نیز دارد، از جمله آنها میتوان به حضور یک کارشناس طب سنتی اشاره کرد که یک ساعت پیش از افطار در بوستان اندیشه حاضر میشود و علاوه بر معرفی داروهای گیاهی و تشریح طب سنتی، کتابهای مفیدی را درزمینه سلامت و روزه داری به مخاطبین معرفی می کند.
برپایی رادیو نان و خرما در محل بوستان و برپایی شب شعر طنز خرمایی در شب میلاد امام حسن(ع) با حضور شاعران طنزپرداز کشور از دیگر برنامههایی است که برای مخاطبان این جشنواره رمضانی درنظر گرفته شده است.
بوستان اندیشه در این شبهای ماه مبارک رمضان یکی از میزبانان ویژه برنامه «بر آستان جانان» نیز هست. این برنامه از ساعت 22 تا 24 با حضور هنرمندان و کارشناسان مذهبی در این بوستان برگزار میشود، به همین مناسبت هر شب بر روی استیج این ویژه برنامه، از تولیدکنندگان نان و خرما نیز تقدیر میشود و آنها محصولات خود را با لهجه محلی به مردم معرفی میکنند.
سید محمدحسین حجازی به عنوان مدیر فرهنگسرای اندیشه و متولی اصلی برپایی جشنواره شهد برکت، رویکرد اصلی این جشنواره را تحقق پیام نوروزی مقام معظم رهبری و نامگذاری سال 91 به عنوان سال «تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی» میداند.
ترویج فرهنگ افطار ساده و قناعت به عنوان یکی از سنت های مهم پیامبر اکرم(ص) و ائمه اطهار(ع) و فرهنگسازی در خصوص اصلاح الگوی مصرف به ویژه در زمینه نان، از دیگر اهداف برپایی این جشنواره هستند.
اختتامیه نخستین جشنواره نان و خرما شب عید فطر برگزارخواهد شد و تا آن زمان تمامی علاقهمندان برای حضور در این جشنواره رمضانی میتوانند همه روزه از ساعت 17 تا 24 به بوستان هلال احمر واقع در خیابان شریعتی، نرسیده به پل سیدخندان مراجعه کنند.