کد خبر 1417627
تاریخ انتشار: ۲۲ شهریور ۱۴۰۱ - ۱۳:۰۱
شالیزار

برنجکاری که با خون دل و با عرق جبین محصول خود را پرورده، دلال یک شبه همه را به جیب می زند،‌ روز به روز بر پینه های دست کشاورزان و در مقابل بر ماشین ها و خانه های لوکس دلالان اضافه می شود.

به گزارش مشرق، برنج یکی از محصولات اساسی است که با رنج فراوان به دست می‌آید، کار در مزرعه از زمان پرورش نشاء در خزانه تا برداشت بسیار سنگین و هزینه‌بر است در طول فصل هزینه‌های کارگری، نهاده‌ای از سم و کود گرفته تا بذر رمقی برای کشاورز نمی‌گذارد و خیلی از آنها برای تامین این‌ها مجبورند محصول خود را پیش پیش به دلالان بفروشند.

برنجکاران می‌گویند قیمتی که می‌فروشند بسیار ناچیز است و حتی هزینه‌های تولید آنها را در نمی‌آورد، سال گذشته کیلویی ۳۲ هزار تومان فروختند آنها از درآمد این محصول بسیار ناراضی اندو می‌گویند در این سالها خیلی‌ها زمین خود را تغییر کاربری داده یا محصول دیگر کشت کرده‌اند.

در دیگر سو، مصرف کنندهT برنج ایرانی درجه یک را کیلویی ۱۲۰ هزار تومان می‌خرد، آنها هم از این وضعیت ناراضی اند و می‌گویند بخش زیادی از سبد هزینه‌های آنها را تشکیل می‌دهد، آنها از اینکه برنج تولید داخل را به این قیمت می‌خرند گلایه دارند که چرا محصول داخلی این قدر باید گران باشد.

این تضاد بین دو بخش تولید و مصرف ما را بر آن داشت تا برای بررسی بیشتر موضوع با مدیر کارخانه شالیکوبی در آملی که برنجکار هم است، گفت و گو کنیم، احمد رضا عشریه ۶۲ ساله اهل روستای واسکس آمل که سالهاست کشاورزی می‌کرده و مدتی است شالیکوبی هم دایر کرده، با درد و رنج کشاورز و نیز کار شالیکوبی آشناست.

کشاورزانی که سرایدار ویلای زمین خود می‌شوند +عکس

گفت وگوی ما تلفنی انجام شد وی در کارخانه شالیکوبی خود در جمع کشاورزانی بود که صدای ما از طریق بلندگوی تلفن پخش می‌شد و هرکدام نظرهای خود را داشتند و در واقع صحبت‌های او را تکمیل می‌کردند یا آمارهای دقیق تری به وی منتقل می‌کردند.

«احمدرضا عشریه» از رنج کشاورزان گفت، هزینه هایی که سر به فلک کشیده و آنها را مجبور به فروش برنج به ثمن بخس به دلالان کرده، از بی انصافی برخی‌ها که برنج ایرانی را به برنج خارجی و نیم دانه قاطی می‌کنند و به پای کشاورزان نوشته می‌شود، از شرایطی که برنجکار را مجبور کرده محصول خود را به ویلاساز تهرانی بفروشد و عاقبت خودش سرایدارش شود.

از مشکلاتی گفت که برنج کار محصول خود را می‌فروشد تا هزینه‌ها را بپردازد اما خانواده اش باید برنج نیم دانه بخورند. اما نقطه عطف این مصاحبه پیشنهاد این کشاورز آملی بود که برای کاهش قیمت برنج به دولتمردان داشت.

کشاورزانی که سرایدار ویلای زمین خود می‌شوند +عکس

با هم این گفت وگوی جالب را می‌خوانیم:

*برنج را دلال کیلویی ۳۲ هزار تومان از کشاورز گرفت کیلویی ۱۲۰ هزار تومان فروخت

مشکل تولید و بازار برنج چیست؟ آیا شما از وضعیت تولید راضی هستید؟

عشریه: از کجا شروع کنم مشکل بسیار است.

از اول

عشریه: همانطور که از اسم برنج معلوم است این محصول «به رنج» است یعنی با مشکلات زیادی به دست می‌آید و تولید آن به این آسانی نیست، از همان آغاز فصل، پرورش نشا در گلخانه، آماده سازی زمین، کشت، آبیاری، سمپاشی، کوددهی، وجین، شالی تراشی، شالیکوبی همه کار سخت و طاقت فرسایی است که هزینه‌های زیادی هم برای کشاورز دارد و خیلی از مواقع هزینه تولید ما بیش از درآمدمان است که امسال هم از قضا اینطور است.

مردم فکر نکنند برنجی که در بازار می فروشند، کشاورز هم به آن قیمت فروخته است، دلالان برنج را به قیمت اندک از ما می‌گیرند و به هر قیمتی که دوست داشته باشند می‌فروشند مثلا سال گذشته ابتدای فصل برنج، دلال از کشاورزان شمال کیلویی ۳۲ هزار تومان خرید اما در بازار به قیمت ۱۲۰ هزار تومان فروخت، در واقع از ما مفت گرفتند و به قیمت ۴ برابر به مردم دادند.

کشاورزانی که سرایدار ویلای زمین خود می‌شوند +عکس

*دلال امسال با ترفند جدید آمده و برنج کار ضرر می‌کند

وضعیت بازار امسال چگونه است؟ برنج را به چه قیمتی می‌فروشید؟ دلالان باز هم می‌خرند یا مستقیم به تولید کننده می‌دهید؟

عشریه: امسال تولید بسیار خوب است و کارخانه شالی پر از کیسه‌های برنج است که روی هم انباشته شده اما خریداری برایش نیست، نگران امنیت این برنج‌ها هستیم که خدای نکرده اتفاقس نیفتد، یکی دستبرد بزند و یا بلای طبیعی بیاید و شرمنده کشاورزانی که محصولشان به امانت پیش ما است بشویم. باور کنید شب‌ها از ساعت سه صبح بیدار می‌شوم و خوابم نمی‌برد و اضطراب دارم که مبادا برای امانتی‌های مردم مشکلی پیش بیاید.

*هزینه‌های تولید بسیار بالاست/دلال ۱۵ هزار تومان زیر قیمت تمام شده می‌خرد

چرا خریداری برایش نیست مگر برنج در بازار نیاز نیست؟

عشریه: دلالان و تاجران می‌آیند اما آنقدر قیمت پایین می‌دهند که کشاورز حاضر نیست بفروشد مگر برخی کشاورزان که مجبور هستند، آنهایی که بدهی سررسید شده دارند، عروسی دارند یا چک دارند و یا برخی که محصول خود را سلف فروخته اندو پول نیاز دارند و مجبورند بفروشند.

دلالان به چه قیمتی می‌خرند؟

عشریه: آنها کیلویی ۸۰ تا ۸۵ هزار تومان قیمت می‌دهند اما برای برنج کار هر کیلو برنج ۱۰۰ هزار تومان تمام شده است و اگر به این قیمت بفروشند در هر کیلو ۱۵ هزار تومان ضرر می‌کنند.

کشاورزانی که سرایدار ویلای زمین خود می‌شوند +عکس

چه هزینه هایی وجود دارد که این همه تولید را برای شما گران کرده است؟

عشریه: برنج کار هر کیسه کود سیاه(فسفاته و پتاسه) را ۸۰۰ هزار تومان می‌خرد، هر لیتر سم علف کش یا آفت کش را هم ۷۰۰ هزار تومان و هزینه یک روز کارگر یک میلیون تومان است، قیمت‌ها بسیار گران شده و تولید این محصول را از صرفه اقتصادی خارج کرده است.

علاوه بر آن هزینه‌های آماده سازی زمین و برداشت هم بسیار گران شده است، تیلر که ماشین کشاورزی برای آماده سازی زمین استفاده می‌شود و برای هر برنج کاری لازم است مدل چینی آن به ۸۰ میلیون تومان رسیده در حالی که قبلا ۵ میلیون تومان بود.

این هزینه‌ها آنقدر برنجکاران را مستاصل کرده که آنها برای فرار از دست طلب‌کاران الان در کارخانه من هستند، آنها بین زمین و آسمان گیر کرده انداز یک سو نیاز دارند از سوی دیگر نمی‌خواهند دسترنج یکساله خود را به قیمت اندک بفروشند که سودی هم نداشته باشند.

 یک هکتار زمین برنج چقدر محصول می‌دهد؟

عشریه: هر هکتار حدود ۲ تن که حدود ۲۰۰ کیلوگرم هم نیم دانه دارد.

 ۲ تن برنج را اگر کیلویی ۸۵ هزار تومان بفروشید ۱۷۰ میلیون تومان می‌شود آیا این رقم سود خوبی نیست؟

عشریه: آخه هزینه‌ها بالاست همه اینها که سود نمی‌شود باید پول کود و سم و آماده سازی و غیره بپردازیم.

 برای یک هکتار زمین اگر ۴ کیسه کود و ۴ لیتر سم استفاده کنیم در مجموع ۶ میلیون تومان می‌شود و اگر سایر هزینه‌های آماده سازی و غیره را هم ۱۴ میلیون تومان برای یک هکتار در نظر بگیرم باز هم در هر هکتار ۱۵۰ میلیون تومان برای برنج کار می  ماند.

کشاورزانی که سرایدار ویلای زمین خود می‌شوند +عکس

عشریه: هزینه کارگری بالاست روزانه هر کارگر یک میلیون تومان می‌گیرد.

معمولا کشاورزان با اعضای خانواده کار می‌کنند و بخشی زیادی از هزینه‌های کارگری را خانواده‌ها جبران می‌کنند.

عشریه:‌ نه خیر در منطقه ما خانم‌ها کار نمی‌کنند و بچه‌ها هم معمولا به شهر رفته اندو اکثر این کارها با کارگر انجام می‌شود.

پس شما از یک هکتار زمین برنج چقدر درآمد دارید؟

عشریه: اگر به قیمت کمتر از ۱۰۰ هزار تومان بفروشیم هیچی چون واقعا تولید هر کیلو برنج به این قیمت برای ما تمام می‌شود.

*پیشنهاد یک برنج کار به دولتمردان برای کاهش قیمت بازار

شما اگر به این قیمت بفروشید قیمت برای مصرف کننده خیلی بالاتر نمی‌شود؟ چون در این وسط حلقه واسطه‌ای وجود دارد که به دست مصرف کننده برساند؟

عشریه: همینطور است اما برای دولت پیشنهاد داریم که هزینه‌های ما را پایین بیاورد تا ما هم با قیمت پایین تری به مردم بفروشیم. ما چگونه می‌توانیم محصولی را که کیلویی ۱۰۰ هزار تومان برای ما تمام شده است به قیمت کیلویی ۸۵ هزار تومان بفروشیم. دولت باید تمام تلاش خود را صرف کند تا هزینه‌های تولید از قبیل کود، سم، ماشین آلات را برای کشاورزان کم کند. برنجکاران آدم های غیر منصف نیستند و می‌دانند که مصرف کنندگان هم باید به قیمت مناسب بخرند، قیمت باید عادلانه باشد اما کلید کار دست دولت است.

مشکل دیگری هم هست که بانک‌ها هیچ رحمی ندارند، آنها نگاه نمی‌کند که محصول امسال بوده یا نبوده کشاورز سود یا ضرر کرده است، و برای گرفتن بدهی خود به سوی کشاورزان هجوم می‌آورند.

کشاورزانی که سرایدار ویلای زمین خود می‌شوند +عکس

*برنج کار زمین خود را به تهرانی‌ها می‌فروشد و خود سرایدار آنها می‌شود

وی گفت دوست دارم یک موردی را اضافه کنم، اینکه کشاورزان زحمتکش هستند، آدم‌های سالمی اند، یک مشت برنج شکسته، نیم دانه یا خارجی قاطی نمی‌کنند، خودشان و خانواده اشان برنج نیم دانه می‌خورند اما برنج سالم دست مردم می‌دهند اما در این میان برخی اسم کشاورزان را خراب می‌کنند، کشاورز روز به روز مجبور می‌شود زمین خود را به این تهرانی‌ها بفروشد و خودشان سرایدار آنها می‌شوند.

فکر می‌کنید مشکل دلالی چگونه حل می‌شود؟

عشریه: فکر نمی‌کنم این مشکل به این راحتی حل می‌شود، آدمهای بزرگ و با نفوذی در این کار هستند و نمی‌دانم شاید از دولتی‌ها هم پشت آنها باشد که زور کسی به آنها نمی‌رسد، برنج را می‌خرند و در  انبارشان نگه می‌دارند و بعد به چندین برابر قیمت می‌فروشند، هیچ کسی نتوانسته با آنها مقابله کند، سود واقعی را آنها به جیب می‌زنند، کشاورزی که با خون دل و با عرق جبین محصول خود را یکسال پرورش داده که از بچه و نوجوان و جوان گرفته تا سالخورده در آن زحمت کشیده‌اند الان دلال، یک شبه همه آنها را به جیب می‌زند،‌ روز به روز بر پینه‌های دست کشاورزان و  در مقابل بر ماشین‌ها و خانه‌های لوکس دلالان اضافه می‌شود.

کشاورزانی که سرایدار ویلای زمین خود می‌شوند +عکس

الان وضعیت تغییر کاربری‌ها هم در این منطقه بیشتر شده، کشاورزانی که زمین‌های خود را می‌فروشند و به کار دیگری مشغول می‌شوند، ویلاسازی هم بیشتر شده و تهرانی‌ها هم پول خوبی می‌د هند، همین وضع ادامه یابد وضعیت کشاورز بسیار بدتر از این می‌شود.

در این گفت وگو برنجکاران نمونه کشوری هم حضورداشتند.

حاج ابوالقاسم نیک نژاد برنج کار نمونه کشوری که ۲.۲ تن برنج در هکتار تولید کرده بود نیز از مشکلات برنجکاران گفت. از نظر او کشاورز بدون حمایت‌های دولتی نمی‌تواند کاری از پیش ببرد، دولت باید کاری کند که تولید برای کشاورز به صرفه باشد و البته قیمت بازار را هم طوری تنظیم کند که مصرف کننده هم راضی باشند.

به گفته این کشاورز نمونه آملی، روی کاغذ هرچه تولید بیشتر شود هزینه تمام شده هم پایین خواهد آمد اما قیمت نهاده‌ها بسیار بالاتر است و در عمل چنین اتفاقی نمی‌افتد.

دولت باید بذر اصلاح شده و پرمحصول در اختیار کشاورزان قرار دهد. ضریب مکانیزاسیون در مزارع را بیشتر کند.

وی همچنین کشاورزی قراردادی که اخیرا دولت شروع کرده آغاز خوبی برای حمایت از کشاورزان عنوان کرد و گفت:‌ اگر کشاورز تحت حمایت خود دولت یا بخش خصوصی باشد که نهاده خود را به موقع دریافت کند هم در افزایش تولید موثر می‌شود و هم قیمت بازار متعادل خواهد شد.

منبع: فارس

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 7
  • در انتظار بررسی: 1
  • غیر قابل انتشار: 3
  • DE ۱۳:۳۷ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۲
    4 1
    اینطوری ایشان یعنی جتاب عشریه نمی توانند استدلال قانع وتمام کننده ای بیاورند .اینکه دلال بازی به این شکل کنترل نشده باید بساطش راازاین کشور جمع کند وپاشنه هایش را وربکشد برود بحثی نیست ولی شما آنالیز کردید و بااحتساب سهم آن چیزهایی که می گفت گران شده بازهم موضوع قابل قضاوت نبود .به دستمزد نفرکه رسید صرف نظر ازشاخص هزینه کارگر روزانه یک میلیون تومان که من درآن منطثه نمی دانم ایشان باید کل نفرروز رابرای دوره کاشت داشت وبرداشت اعلام کنند بعلاوه هزینه اجاره ماشین الات تا بتوان ابعاد موضوع رافهمید .مصاحبه شونده ضمن بیان برخی از موضوعات کلی گویی زیادی هم کرد انگار که درعین حال بدلایلی نمی خواست زیاد واردحساب کتاب ها و قیمت تمام شده بشود .بنده دستم درحساب وکتاب محاسبات اقتصادی است و میدانم که برای اثبات چنین موضوعی نمیتوان کلی گویی کرد .اینرا هم میدانم که اگر زمین اجاره ای نباشد دران حوزه هایی که من میشناسم با اصلاح قیمت ها کار کاملا اقتصادی شده است .به هرحال صحبت مصاحبه شونده محترم راردنمی کنم ولی اطلاعات را ناقص دادند
    • IR ۲۱:۱۰ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۲
      0 0
      خرید بذر کیلویی ۵۲۵۰۰ ت ۱۰۰ کیلو در هکتار پرورش بذر (گلخانه)هر هکتار ۳.۵ م ت اماده سازی زمین تراکتور ۱ مرحله(ابگیری) ۲ تا ۳ م ت مرحله دوم حداقل ۱ میلیون تومان کارگر نشاکار ۱ م ت در روز کارگر وج ۱م ت در روز دستگاه نشا کار هکتار ۲.۵ م ت گازوئیل لیتری ۱۰۰۰ ت ۲۰۰۰ لیتر در هکتار علف کش لیتری ۷۰۰ ۴ لیتر در هکتار کارگر وجین ۵۰۰ در روز کود پتاس ۸۰۰ هکتار ۲ عدد کود فسفر ۸۰۰ هکتار ۲ عدد اوره تعاونی ۷۰ ازاد ۲۵۰ به بالا هکتار ۴ تا ۶ عدد سوالفات روی ۱.۲۵۰ ت ۱عدد کود مایع جلبک ۳۰۰ ۲ لیتر استامی پراید ۱۰۰ تا۴ عدد در هکتار سمیترون ۸۰۰ ۲ عدد ۲۵۰ سی سی روی اگرو ۶۰۰ ۲ لیتر در هکتار دیازنون گرانول ۱۰ کیلویی ۷۰۰ ت ۲ عدد در هکتار استهلاک موتور الات و لوازم کارگر سم پاش و تراکتور سم پاش هکتار ۵۰۰ ت، ۲ مرحله حشره کش؛۲ تا ۳ مرحله محلول کودی هزینه دروگر دستگاه ۲.۵ هر هکتار کارگر ۵۰۰ ت ۱۵ نفر در هکتار کرایه کمباین و باربری و شالیکوبی
  • IR ۱۳:۵۱ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۲
    6 0
    تمام جنگلای‌ شمال رو نابود کردن يا دارن چوب درختاش رو ميفروشن يا تبديل ويلا ميشه ، اين روند طبيعی‌ نيست ، به شدت مشکوکه
  • IR ۱۴:۵۴ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۲
    1 0
    بر این غم باید خون گریست
  • IR ۱۵:۰۴ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۲
    1 7
    کاشکی ما هم زمین داشتیم و سرایدار ویلای خودمون میشدیم
  • IR ۱۵:۱۶ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۲
    2 0
    به جای دلال چرا دولت باقیمت منصفانه نخرد که نه کشاورز ضرر کند نه مصرف کننده!
  • IR ۱۹:۲۱ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۲
    1 0
    خرید تضمینی برنج توسط وزارت کشاورزی باید صورت بگیره، مثل گندم

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس