کد خبر 140542
تاریخ انتشار: ۷ مرداد ۱۳۹۱ - ۰۹:۲۷

نخستین کنفرانس بین المللی بررسی تدوین معاهده تجارت اسلحه بعد از یکماه بحث و بررسی در مقر سازمان ملل متحد با کارشکنی آمریکا و متحدان غربی اش بی نتیجه ماند.

به گزارش مشرق این کنفرانس، نخستین در نوع خود در تاریخ سازمان ملل متحد بود که قصد داشت به تجارت پرسود ولی بی قاعده سلاح در جهان، سروسامان دهد.

کشورهای غربی و بویژه آمریکا به عنوان بزرگترین تولید و صادرکننده تسلیحات در جهان با همراهی اتحادیه اروپائی، در یکماه نشست های تخصصی این کنفرانس، انواع کارشکنی ها در جلوگیری از پیش نویس معاهده تجارت سلاح را به عمل آوردند.

شدت مخالفت ها تا حدی بود که بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل متحد در طول برگزاری این کنفرانس، بارها از قدرتهای اصلی خواست با تفاهم زمینه تصویب پیش نویس یادشده را فراهم کنند.

برغم برخی پیش بینی های خوش بینانه، هیئت نمایندگی آمریکا در روز پایانی این کنفرانس یکماهه، درخواست تعویق بی نتیجه آن را طرح کرد.

دو نوبت نشست صبح و عصر جمعه نیز به عنوان روز آخر این نشست، بحث ها بی نتیجه ماند و با حمایت کشورهای اروپائی از پیشنهاد تعویق یادشده، این نشست بی نتیجه به پایان رسید.

برخی کشورهای دیگر از جمله روسیه و چین نیز درباره مرتبط کردن مباحث حقوق بشری به تجارت تسلیحات از جانب غربی ها، ملاحظاتی داشتند و ترجیح دادند موضوع به زمان دیگری موکول شود.
سازمان ملل متحد و دهها سازمان صلح طلب جهان در سال های اخیر، تلاشهای زیادی را برای برگزاری این کنفرانس به عمل آورده بودند.

آمریکا با در اختیار داشتن شصت درصد تولید و صادرات اسلحه جهان، بیشترین سود این تجارت را می برد و لابی قدرتمند اسلحه در کنگره این کشور، از همان روزهای نخست، مخالفت شدید با تصویب چنین معاهده ای را ابراز کردند.

پنجاه و هشت سناتور کنگره نیز در در نامه ای سرگشاده نسبت به مغایرت معاهده در دست بررسی کشورهای عضو سازمان ملل با استیلای آمریکا بر بازار جهانی تجارت اسلحه، هشدار دادند و صریحا با تصویب آن مخالفت کردند.

آزادی خرید و فروش و حمل اسلحه در قانون اساسی آمریکا نیز از جمله بهانه های سناتورهای آمریکا درمخالفت با این معاهده بین المللی بود.

روبرتو گارسیا موریتان، رئیس آرژانتینی این کنفرانس بین المللی، عصر جمعه با اعلام بی نتیجه ماندن بررسی های یکماه اخیر گفت: پیش نویس معاهده تجارت تسلیحات ضمیمه گزارش این کنفرانس شده و به مجمع عمومی سازمان ملل ارائه خواهد شد.

این گزارش شکلی در دستور کار مجمع عمومی قرار خواهد گرفت و احتمالاً این نهاد سازمان ملل نیز پیشنهاد خواهد کرد تا اواخر سال جاری میلادی یا اوائل سال آینده، نشستی دو هفته ای برای بررسی مجدد آن تشکیل شود.

جمعی از کشورهای خاورمیانه ای نیز در خلال برگزاری این کنفرانس، بدون نام بردن از رژیم یا کشوری، پیشنهاد منع فروش سلاح به کشورهای اشغالگر را برای افزوده شدن به متن معاهده ارائه کردند که با مخالفت شدید آمریکا و غربی ها مواجه شد.

کشورهای خاورمیانه همچنین منع انتقال سلاح به نیروهای کشورهای اشغالگر مستقر در کشورهای اشغال شده را خواستار شدند که این پیشنهاد نیز با مخالفت غربی ها مواجه شد.آخرین آمار موجود از کشته شدن روزانه دو هزار نفر در جهان بر اثر کاربرد سلاح حکایت دارد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس