به گزارش مشرق، شبکه اجتماعي فيس بوک به هيچ روي با بحث و مناظره و همين طور جنجال آفريني غريبه نيست. با ميليون ها نفر کاربر از سراسر جهان با فرهنگ و باورهاي متفاوت، قطعا اجتناب از به وجود آمدن محيط هاي بحث و مناظره و احتمالا مشاجره خيلي سخت است. صرفنظر از حريم خصوصي خاص فيس بوک و شرايط و قوانيني که براي بحث و مباحثه وضع کرده، در اين مقاله قصد داريم نگاهي به برخي از جنجالي ترين صفحات ايجاد شده توسط کاربران اين شبکه اجتماعي انداخته و شما را نيز با آنها آشنا کنيم؛ کسي چه مي داند، شايد در انتها شما نيز به عضويت و طرفداري از يک يا چندتا از اين صفحات در آمديد!
صفحات هواداري فيس بوک در مورد هر چيزي که شما بتوانيد تصورش را بکنيد توسط اعضا ايجاد شده و روي اين سايت قرار گرفته، و بنابراين جاي تعجب نيست که ببينيم تعدادي چند از آن صفحات بر مبناي مباحثي که ريشه در اختلافات مختلف فرهنگي، اقتصادي، سياسي و مذهبي و اجتماعي در سراسر جهان دارند به وجود آمده اند و سر و صداي زيادي هم به پا کرده اند، در حالي که برخي ديگر از صفحات به طور بالقوه جنجالي کاملا بي سر و صدا و خارج از ديدگان عموم کاربران به حيات خود ادامه مي دهند. در ادامه به معرفي ?? نمونه از صفحات مباحثه اي پرطرفدار در فيس بوک مي پردازيم.
*مسابقه نقاشي کاريکاتور از تمثال مبارک «حضرت محمد» (ص) (توهين آميز)
يکي از صفحات بحث برانگيز که توجه عموم کاربران را تا حد زيادي به خود جلب کرده، و منجر به فيلتر شدن موقت فيس بوک در پاکستان شد صفحه «روز کشيدن کاريکاتور براي پيامبر اسلام» بود که براي مسلمانان توهين به مهم ترين مقدسات آنها محسوب شده و سبب گسترش اعتراضات به شبکه اجتماعي فيس بوک در سراسر جهان شد. جهان اسلام ابراز خشم خود به اين عمل توهين آميز را به روش هاي مختلف اعلام کرد، و به همين منظور در همين فيس بوک ده ها و صدها صفحه و گروه ايجاد شد تا خواسته مسلمانان که بخشي از کاربران اين شبکه اجتماعي را تشکيل مي دهند مبني بر بستن صفحه جنجال برانگيز فوق به گوشي مسئولان فيس بوک برسانند، و حتي در يک صفحه مسلمانان تهديد کردند که در صورت حذف نشدن اين صفحه از شبکه آنها فيس بوک را تحريم و از عضويت در آن انصراف خواهند داد، و همان طور که اعلام شد به دليل گسترش اعتراضات بين مردم در پاکستان اين امر تا مسدود کردن کامل سايت شبکه اجتماعي هم پيش رفت، و تا اين صفحه حذف نشد اين امر ادامه داشت تا بالاخره مسئولان فيس بوک تسليم خواسته به حق مسلمانان شدند.
*حمايت از رائول قاتل!
قبل از اينکه اين صفحه از سوي خالق آن حذف شود، صفحه هواداري با عنوان RIP Raoul Moat You Legend ، موفق به جذب ????? کاربر به عنوان طرفدار شده بود که قدرداني خود را از قاتلي که زندگي خود را در اوايل سال جاري پس از قتل دوست دختر سابق خود و دوست پسر او (رقيبش) و زخمي کردن جدي يک افسر پليس از دست داده بود، اعلام کنند (همان رائول موات). خالق اصلي اين صفحه سر انجام وادار به پايين کشيدن صفحه خود شد، اما ديگر صفحات کوچکتر در اين زمينه هنوز هم وجود دارند ولي با طرفداران بسيار کمتري در فيس بوک به حيات خود ادامه مي دهند.
*فيس بوک عزيز
باراک اوباما ، احتمالا يکي از خبرسازترين شخصيت هاست زيرا در بسياري از صفحات فيس بوک سوژه اصلي ايجاد کننده و هواداران بوده است. اما در اين بين صفحه اي که يکي از جنجال ترين موضوعات را مطرح کرده و موفق به جذب بيش از يک ميليون عضو شده ، چيزي نبود جز دعا براي مرگ رئيس جمهور آمريکا! در اين صفحه به طرز ماهرانه اي اظهار شده که همانطور که خدا جان افرادي نظير پاتريک سوايزه (Swayze) ، مايکل جکسون و فرح فاست (Farrah Fawcett) را گرفته، آنها اميدوارند که همان قضيه نصيب باراک اوباما نيز بشود! صفحات ديگري که رئيس جمهور آمريکا را هدف حملات خود قرار داده اند او را با آدولف هيتلر مقايسه کرده اند.
*اگر ?? ميليون عضو داشتيد…
به نظر مي رسد دين و مذهب ساده ترين راه براي ايجاد جنجال در فيس بوک باشد. صفحه با حدود ???? کاربر طرفدار از هدف خود براي دست يابي به هدفش که ?? ميليون عضو است فاصله زيادي دارد. چه اتفاقي مي افتد اگر آنها به هدف خود در جمع آوري اين تعداد کاربر موفق شوند. يک جنگ مذهبي؟ به گفته گردانندگان هدف از ايجاد اين صفحه اين است: “يهوديان بايد به خاطر کشتن عيسي مسيح (ع) از همه مسيحيان جهان عذرخواهي کنند!.”
*پليس محلي ايوشام (Evesham ، واقع در نيوجرسي)
صفحه اداره پليس شهر ايوشام از زماني در کانون توجهات قرار گرفت که رسانه ها محلي شروع به انتشار عکس هاي جنجالي از کتک زدن مردم دستگير شده توسط پليس اين شهر کوچک نمودند. منتشر کنندگان اين تصاوير در زمينه جرائم متهمين از خود سلب مسئوليت کرده و در صفحه خود اعلام کرده بودند که بنا به قانوني نانوشته اما مورد پذيرش همه مردمي که تصاوير ضرب و شتمشان توسط پليس محلي منتشر شده بي گناهند تا زماني که در يک دادگاه قانوني جرمشان ثابت شود، اما بحث هاي اين صفحه به رعايت حقوق و حريم خصوصي افراد در اينترنت و انتقاد از انتشار عکس ها منجر شد. اداره پليس اين شهر نيز در مورد عکس ها ضمن رد هرگونه شرمندگي و عذرخواهي از مردم، و معتقد است که اين صفحه قصد مقابله با اعمال قانون از طريق فن آوري را دارد.
*کاريکاتوري براي هولوکاست
در پاسخ به صفحه «روز کشيدن کاريکاتور براي پيامبر مسلمانان»، تعدادي موضوعات تهاجمي بين عقايد ظهور کرد، و يکي از اين صفحات اعتراضي صفحه اي بود به نام «روز کشيدن کاريکاتور براي هولوکاست». هولوکاست و انکار آن نيز مدتيست که به يکي ديگر از موضوعات داغ در فيس بوک بدل شده و باعث جنجال زيادي از سوي مخالفان و موافقان شده. براي مدت زماني ، سايت شبکه اجتماعي با استناد به آزادي بيان به عنوان اصلي ترين دليل خود، سرسختانه از حذف اين صفحات خودداري مي کرد ، تا آن که مشخص شد انکار هولوکاست در حقيقت در کشورهايي غير قانوني و جرم است. با وجود آن، هنوز هم برخي از صفحات وجود دارند که هولوکاست و وحشت عمومي از سوزاندن انسان ها به دست نازي ها در جنگ جهاني دوم را انکار مي کنند، اگر چه با توجه به آمار کاربران هوادار مي توان حدس زد که چندان در جذب طرفدار موفق نبوده اند.
*پاپ بنديکت شازدهم
مثل هميشه، هرگاه سخن از جنجال و خبرسازي در فيس بوک و ديگر شبکه هاي اجتماعي با مخاطب بالا به ميان مي آيد بازي با عقايد مذهبي هم ظاهر مي شود. پاپ بنديکت رهبر کاتوليک هاي جهان نيز از اين قاعده مستثني نيست. صفحاتي که خواستار دستگيري او شده اند، و نيز صفحاتي که هدفي جز استهزا و تفريح با يک رهبر مذهبي ندارند ، با اين استدلال که کاندوم مي تواند طرفداران بيشتري نسبت به پاپ با تمام هوادارنش در فيس بوک چذب کند، به وجود آمده اند و صد البته هواداران چنداني هم ندارند.
*روز سوزاندن
اگر شما يک جستجو براي عبارت دو واژه اي ، ” Everybody Burn ” در فيس بوک کنيد- با آنچه در نتايج با آن رو به رو مي شويد شگفت زده خواهيد شد. بسياري از صفحات موضوعشان در اعتراض دسته جمعي به صفحه اکنون حذف شده «روز قرآن سوزي» است که سبب اعتراضات زيادي در سطح جهان شد. در واقع، در مجموع معترضان طرفداران بسيار بيشتري نسبت به صفحه اوليه که خواستار سوزاندن قرآن کتاب مقدس مسلمانان و محترم براي ديگر اديان شده بود جمع کرده اند. با اين احوال، هنوز هم صفحاتي با عنوان سوزاندن جمعي انجيل کتاب مقدس مسيحيان، و سوزاندن دسته جمعي پرچم اسرائيل وجود دارند. اين قبيل صفحات اگرچه نتوانسته اند طرفداران زيادي جمع کنند، اما هنوز هم مي توان اين صفحات را در شبکه هاي اجتماعي جستجو کرده و يافت.
*کمک داور بيچاره!
براي برخي، فوتبال به اندازه مذهب يا سياست جدي و حياتيست، به خصوص که در بحث ها، جام جهاني و فوتبال ملي نيز دخيل باشد. جالب است بدانيد يکي از صفحات هواداري فيس بوک که تقريبا ???? نفر هوادار داشت کمک داوري (linesman) را که عبور توپ از خط دروازه تيم آلمان در بازي برابر انگليس را نديد و همين امر در نهايت منجر به حذف انگليس از جام جهاني ???? شد را با هيتلر مقايسه کرده. اين مقايسه به تنهايي جنجالي بوده و دليل کافي براي گنجاندن اين صفحه در فهرست ماست.
*حمايت از جيمز جونز
آخرين مورد جنجالي مقاله ما در زمينه ايجاد يک صفحه فيس بوک شامل پدر و مادري مي شود که در اتوبوس مدرسه دختر خود به بچه هايي که دخترک را اذيت مي کردند فرياد کشيدند. صفحه فيس بوک ، We Support James Jones ، تا کنون بيش از ???? عضو جذب کرده ، اما همه از آنها هدفشان از عضويت در اين صفحه پشتيباني و حمايت نيست، بلکه انتقاد از پدري است که که هم اکنون در معرض اتهاماتي از اقدامات خود قرار دارد.
يکي از صفحات بحث برانگيز که توجه عموم کاربران را تا حد زيادي به خود جلب کرده، و منجر به فيلتر شدن موقت فيس بوک در پاکستان شد صفحه «روز کشيدن کاريکاتور براي پيامبر اسلام» بود.