کد خبر 1374091
تاریخ انتشار: ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۱ - ۲۲:۳۸
چالش برجامی بایدن در وخیم‌ترین وضعیت نفتی دنیا

یک پایگاه خبری آمریکایی در گزارشی به چالش‌های برجام برای رئیس‌جمهور آمریکا در بحبوحه وضعیت وخیم بحران انرژی در جهان پرداخته است.

به گزارش مشرق، وبگاه شبکه خبری بلومبرگ نوشته امیدواری «جو بایدن»، رئیس‌جمهور آمریکا برای احیای برجام رو به محو شدن است،  آن هم در شرایطی که دنیا بیش از هر زمان دیگر به نفت نیاز دارد.

پایگاه بلومبرگ نوشته دو ماه بعد از آنکه مذاکره‌کنندگان شهر وین را ترک کردند، انتظارات برای ازسرگیری این گفت‌وگوها رو به محو شدن است.

چادری که چندی پیش با توجه به پیش‌بینی توافق قریب‌الوقوع در مذاکرات برجام برای رسانه‌ها در پایتخت اتریش برافراشته شده بود، به صورت بی‌سر و صدا جمع شده تا گفت‌وگوهای وین جای خودش را به رد و بدل شدن پیام‌های مخفیانه میان آمریکا و ایران از طریق هماهنگ‌کننده اتحادیه اروپا بدهند.

«انریکه مورا»، معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگ‌کننده مذاکرات وین برای انجام آخرین گفت‌وگوها در خصوص برجام به تهران سفر کرده است. امیر قطر که معمولاً روابط خوبی با ایران دارد هم امروز پنجشنبه وارد تهران شده است.

با این حال، بلومبرگ مدعی شده امیدواری چندانی به این گفت‌وگوها نیست. چهار مقام که خواسته‌اند نامشان پنهان بماند در گفت‌وگو با بلومبرگ  گفته‌اند که بعید است سفر انریکه مورا به گشایش منجر شود.

جو بایدن که زمانی با اذعان به شکست سیاست فشار حداکثری علیه ایران وعده می‌داد اجرای کامل توافق هسته‌ای را از سر خواهد گرفت اکنون پیش روی این احتمال قرار گرفته که نتواند توافق هسته‌ای را دست‌کم قبل از انتخابات میان‌دوره‌ای کنگره به سرانجام برساند.

مذاکرات رفع تحریم‌ها در وین از چند ماه پیش دچار وقفه شد. دولت آمریکا از زمان آغاز این مذاکرات به جای پیشنهاد دادن ابتکارهای عملی برای پیشرفت گفت‌وگوها بارها تلاش کرده طرف‌های مختلف را به کند کردن روند مذاکرات و ایجاد مانع بر سر راه آن متهم کند.

یکی از دلایل عدم انجام اقدامات لازم از سوی طرف‌های آمریکایی در مذاکرات وین مخالفت‌های نماینده‌های کنگره با سیاست‌های دولت بایدن در خصوص برجام بوده است. از جمله انتقادات این گروه از قانونگذاران آمریکایی این است که برجام به همه حوزه‌های اختلاف آمریکا با ایران از جمله فعالیت‌های منطقه‌ای و برنامه موشکی ایران نمی‌پردازد.

کشورهای غربی و به ویژه آمریکا در ادامه عملیات‌های رسانه‌ای و روانی خود بعد از وقفه مذاکرات وین به توجیه‌های متفاوتی برای مقصرنمایی ایران به جای عمل به تعهداتشان جهت احیای برجام متوسل شده‌اند.

این کشورها ابتدا با متصل کردن موضوع مذاکرات به جنگ اوکراین ادعا کردند که روسیه مانع از پیشبرد گفت‌وگوها شده است. بعد از آنکه «سرگئی لاوروف»، وزیر امور خارجه روسیه در جریان سفر «حسین امیرعبداللهیان»، وزیر امور خارجه ایران تصریح کرد که موضوع درخواست ضمانت مسکو برای همکاری‌ با ایران پس از اجرای کامل برجام مانعی برای ادامه گفت‌وگوها نیست، کشورهای غربی به برجسته‌سازی یک موضوع ایران پرداخته و مدعی شدند درخواست تهران برای حذف نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از فهرست سازمان‌های اصطلاحاً تروریستی مذاکرات را به بن‌بست کشانده است. 

شبکه خبری بلومبرگ یادآوری کرده که نمایندگان هر دو حزب جمهوری‌خواه و دموکرات هفته پیش در کنگره با تصویب قطعنامه‌ای مخالفت خودشان را با موضوع خروج سپاه پاسداران از فهرست سازمان‌های اصطلاحاً تروریستی اعلام کردند.

دولت آمریکا فروردین‌ماه سال ۱۳۹۸ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در فهرست «سازمان‌های تروریستی خارجی» (FTO) قرار داده بود. این اقدام نخستین باری بود که کاخ سفید نیروهای مسلح رسمی یک کشور خارجی را در فهرست «سازمان‌های تروریستی» قرار می‌داد. پس از این تصمیم، شورای عالی امنیت ملی ایران مقر مرکزی فرماندهی ارتش آمریکا در منطقه را در فهرست گروه‌های تروریستی قرار داد.

پیش از اقدام دولت ترامپ در این راستا کارشناسان در خود آمریکا هم درباره تبعات این اقدام هشدار داده‌ و تلاش کرده‌ بودند کاخ سفید را از آن برحذر دارند. روزنامه نیویورک‌تایمز، به عنوان اولین رسانه‌ای که اسفندماه ۱۳۹۷ مقاصد دولت آمریکا در این باره را گزارش کرد نوشت این طرح هنگام ارائه با مخالفت مقام‌های پنتاگون و «سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا» (سیا) رو به رو شده است.

در آن زمان ارزیابی پنتاگون و سیا این بود که چنین اقدامی نظامیان ایالات متحده و مأموران اطلاعاتی آن را در معرض خطر اقدامات متقابل توسط دولت‌های خارجی قرار می‌دهد. 

کارشناسان مسائل حقوقی در آن زمان عنوان کردند چنانچه طرف‌های کنوانسیون‌های ژنو در بدعتی جدید نیروهای مسلح یکدیگر را «سازمان تروریستی» بنامند و این رویه رواج پیدا کند، اعضای نیروهای مسلح آمریکا نیز، در صورت دستگیری در یک کشور ثالث، ممکن است متقابلاً «تروریست» تلقی شده و محاکمه شوند.

کارشناسان مستقل می‌گویند اقدام دولت آمریکا علیه سپاه در ادامه سیاست‌های تنبیهی واشنگتن علیه کشورها و گروه‌هایی تصور می‌شود که واشنگتن را در پیشبرد اهدافش در منطقه ناکام گذاشته‌اند.

خبرگزاری بلومبرگ در بخش دیگری از گزارش خود نوشته ایران در سه ماهه نخست سال جاری میلادی صادرات نفت خود را به ۸۷۰ هزار بشکه در روز رسانده است. بیشتر این نفت روانه چین و ونزوئلا می‌شوند که از بابت تحریم‌های ثانویه آمریکا نگرانی ندارند.

ماه گذشته ایران اعلام کرد به یک توافق برای همکاری‌های نظامی با چین و یک توافق برای عرضه مواد غذایی با روسیه رسیده است. چین و روسیه هر دو از طرف‌های مذاکرات بر سر برجام هستند.

مطابق گزارش بلومبرگ، مقام‌های ایران چند هفته پیش اعلام کردند تنها برای نهایی شدن توافق در وین است که به این شهر خواهند رفت. بلومبرگ نوشته این رویدادی بعید است، مگرآنکه دو طرف بتوانند بر سر موضوع سپاه و چند مسئله سیاسی دیگر که جزو متن توافق نیستند به توافق دست پیدا کنند.

دیپلمات‌ها در گفت‌وگو با وبگاه شبکه خبری بلومبرگ گفته‌اند با توجه به بن‌بست ایجاد شده، آنها ادامه همین بلاتکلیفی را بهترین روش برای جلوگیری از تشدید تنش‌ها می‌دانند.

طبق این گزارش، در حال حاضر اروپایی‌هایی که طرف برجام هستند مرگ این توافق را اعلام نخواهند کرد چرا که چنین اقدامی سازمان ملل را مجبور به بازگرداندن تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران خواهد کرد و این باعث خواهد شد نفت بیشتری از ایران از بازار حذف شود، آن هم در شرایطی که افزایش بهای انرژی، بازگشت وضعیت اقتصادی به نرمال در دنیا را با تردید مواجه کرده است.

بلومبرگ نوشته اعلام مرگ برجام همچنین می‌تواند به از سرگیری حملات به زیرساخت‌های انرژی و خطوط کشتی‌رانی در خاورمیانه منجر شده و جهان را حین دست و پنجه نرم کردن با تبعات جنگ در اوکراین در معرض خطر یک درگیری نظامی دیگر قرار دهد.

تاجران و تحلیلگران نفتی که زمانی پیش‌بینی می‌کردند توافق بر سر برجام باعث بازگشت نفت ایران به بازارهای جهانی خواهد شد در حال حاضر بشکه‌های نفت ایران را از محاسباتشان حذف کرده‌اند. چند تحلیلگر بازار نفت روز ۴ مه در یادداشتی نوشته‌اند: «انتظار ما در حال حاضر این است که تولید و صادرات نفت خام ایران در سطوح فعلی باقی بماند.»

یک مقام آمریکایی به بلومبرگ گفته هنوز برای گفتن اینکه کار توافق تمام است زود است. او با وجود این اذعان کرده که روند مذاکرات در مسیر مطلوب پیش نمی‌رود. او گفته دولت بایدن، تا زمانی که منافعش ایجاب کند مسیر دیپلماسی با ایران را در پیش خواهد گرفت. او گفت زمانی خواهد رسید که ماجرا اینطور نخواهد بود اما بایدن هنوز به آن تصمیم نرسیده است.

منبع: فارس

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 11
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 0
  • IR ۲۲:۴۱ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۲
    5 0
    واقعاً چرا باید با وعده‌های دروغ لغو تحریم‌هایی که به بهانه‌های مختلف بر علیه ما وضع شده و مطمئناً هم هرگز لغو نخواهد شد، صنعت هسته‌ای خود را هم، به دست خودمان محدود و تخریب، و جاسوسان آژانس صهیونیست‌ها را پشتیبانی کنیم و اقتصاد کشور را هم شرطی نماییم؟! مذاکره‌ی فرسایشی برای کشور مضر است؛ آمریکا نمی‌خواهد مذاکره کند تا حرف حقی را قبول کند؛ بلکه می‌خواهد مذاکره کند تا حرف باطلی را تحمیل کند. آن‌ها در پشت صحنه‌ی دیپلماسی، گرگ درنده و روباه حیله‌گر هستند. به غربی‌ها هیچ اعتمادی نداریم و معتقدیم به ما کمک نمی‌کنند و هر جا بتوانند ضربه می‌زنند. مطمئناً عدم توافق با شیطان بزرگ قلدر و سه نوچه‌ی اروپائیش از توافق کردنی که در آن، منافع ملّت پامال بشود، عزّت ملّت از بین برود، ملّت ایران با این عظمت، تحقیر بشود، شرف دارد. مطمئناً برجام چکی نیست که قابلیت نقد شدن داشته باشد، بلکه تجربه‌ی تلخی است که از اعتماد به غرب با صرف هزینه‌ی زیاد به‌دست آمده و تاکنون هم اشتباهات زیادی در مواجهه با آن در پیش گرفته شده است؛ اکنون تنها نفعی که می‌توان از این تجربه به‌دست آورد، برداشتن این یوغ از گردن صنعت هسته‌ای و اقتصاد کشور، با عدم بازگشت به مذاکرات، و کوبیدن شجره‌ی خبیثه‌ی برجام بر سر آمریکا، انگلیس، فرانسه و آلمان، و خروج قاطعانه و مقتدرانه از برجام با توکل بر خدا، و خنثی‌سازی تحریم‌ها از طریق ایجاد حرکت تولیدی و تحرک اقتصادی داخلی، و توسعه‌ی صنعت هسته‌ای با حداکثر سرعت و به هر میزان لازم با اخراج کامل جاسوسان آژانس و جمع‌آوری تمام دوربین‌ها است؛ و این، خواست مؤکد ما از دولت و مجلس انقلابی است که ان‌شاءالله منتظر تحقق آن هستیم.
    • بختیاری IR ۰۳:۵۶ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۳
      0 0
      البته اگر نورچشمی ها وسرمایه های نتان یابو در داخل کشور نباشند یا دست از خیانت به ملت وکشور بردارند.بنظرم اول باید ملت روشن شوند تا فریب دیوارکشی پیاده رو.تکچرخ زدن باموتور توسط بانوان.سایه شوم جنک یا استادیوم رفتن بانوان و... را نخورند.خودبخود همه مشکلات حل خواهد شد.واقعا اثبات شده هیچ خطری از خارج کشور مارو تهدید نمیکنه.! فقط وفقط مشکل ما ستون پنجم دشمن هست.انشاالله که ملت باتجربه 8 سال گذشته و دولتهای همسو بافرد موردنظر روشن شده باشند و فریب سیاه بازی های این جماعت را نخورند.توکل به خدا انشاالله امیدواریم جز پل صراط و روز حساب چشممان به اینها نخورد.
    • غلامعلی IR ۰۵:۳۳ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۳
      1 0
      احسنت...آفرین...ما نباید مذکرات را ترک کنیم.چون دست آویز و بهانه ای برای غربی ها میشود...همین دست فرمون که میریم خوبه..اگه برای ما چیزی نداره برای غربی ها هم نداره..و زمان به نفع ماست.به شرطی که هیچ امتیازی ندیم...حتی یک هزارم درصد..
  • IR ۲۲:۴۹ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۲
    4 4
    متاسفانه نادانی یا منفعت طلبی کاسبان تحریم نمی گذارد ایران از این فرصت تاریخی برای بهبود وضعیت اقتصادی خود استفاده کند
    • DE ۰۱:۳۲ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۳
      0 0
      متاسفانه نادانی و منفعت طلبی کاسبان تحریم یعنی رانتخواران دلالها و شیتیلبگیران و نجومی بگیران وکسانیکه برای قبضه کردن حکومت و موروثی نمودن آن برای آقازایده هاشون جلوی منافع ملت واهداف انقلاب ایستادند و سینه خیز و کلاغ پر جلوی اربابشون عموسام میرفتند و قول و وعده خدا را با قول جات کری عوض کردند و منتظر بودند ارباب ترحمی کند و خاکسترسیگارش را کف دست اینها بریزد یعنی رفرمیست ها و غربگدایان و لاتچریها و حزب اشرافی این برجام چای را به مردم ایران تحمیل کردند.واکنون نمی گذارد ایران از این فرصت تاریخی برای بهبود وضعیت اقتصادی خود استفاده کند و سعی میکنند باز با یک برجام نیم بند فعلا مشکلات خودشان و مشکلات ارباب را حل کنند . حالا در آینده چه به سر کشور بیاد مهم نیست.به یک گرین کارت و اقامت خارج راضی هستند. هر که او ارزان خرد ارزان دهد -گوهری طفلی به قرصی نان دهد
    • FR ۰۱:۳۳ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۳
      0 1
      این فرصت تاریخی برای تسلیم که همیشه برای کاسبان برجام و قبل از آن نوشانندگان جام زهر وجود داشته ! هم مستعمره چین شدیم هم مستعمره روسیه و حالا ادعا میکنید که از این فرصت تاریخی استفاده کنیم مستعمره عمو سام بشیم ؟! یعنی از از سر !
    • IR ۰۸:۵۹ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۳
      0 0
      وقتی که یانکی ها یه دیوار محکم می خورند! حالا بهتر تفاوت و معنی دولت انقلابی و مقتدر را با دولت زبون و منفعل می فهمند!
    • IR ۱۰:۱۳ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۳
      0 0
      برجام یک مصیبت عظمی بود. نه میشد آن را ادامه داد و نه می شود از آن بیرون آمد چون در هر دو صورت متضرر می شویم. اگر ترامپ یک کار خوب کرده باشد آن هم همین خروج از برجام بوده است . هر چند رو ح ا نی بموقع عکس العمل نشان نداد و به ضرر روی ضرر ادامه داد. ولی الآن بهترین کار برای خلاصی از برجام ادامه مذاکره با رعایت شدید خطوط قرمز ایران حتی سرسختانه تر از آن برای جلوگیری ازسواستفاده غربیها است در عین حال کار اصلی عبارت است است از خنثی سازی تحریمها که سلاح تحریم را اولا بی خاصیت ثانیا یخ جلوی آفتاب خواهد کرد.و مهمتر اینکه ما هم از برجام بیرون نیامده ایم و هم عملا برجام دیگر نمی تواند دست برنامه هسته ای را بسته نگه دارد و ضمنا ما در منظر افکار عمومی مقصر نخواهیم بود. دولت باید سرسختانه در مذاکره حاضر باشد ولی کار اصلی همان خنثی سازی تحریمهاست که باید با جدیت دنبال شود همینطور رسیدگی به کسانی که شرایط معیشتی مناسبی ندارند این شرایط با جدیت دنبال شود بعد از مدتی نه طولانی شرایط خوب خواهد شد الحمد لله شرایط هم بگونه شده است که با بالا رفتن قیمت نفت شرایط هم از لحاظ فروش هم از نظر قیمت به نفع ما در جریان است.خدا رو شکر
  • IR ۰۰:۲۰ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۳
    1 0
    اگر واقعا حکومت ایرلن جراحی اقتصادی را درست انجام دهد ومردم ویارانه هارا غارت نکنند وتمام وکمال یاراته ها حای اگر نفری۵میلون تومان شودطبق وعده هایشان به مردم بدهندکه مردم مشکل اقتصادی پیدا نکنندکه بخواهند حکومت را سرنگون کنند -غرب شدیداحداقل تا دوبرابر با مشکل اقتصادی قرن روبرو میشودودیگه خبری از( نفت،گاز،برق،کیک زرد،خاویار،زعفران،فرش،خشکبار،حبوبات و....)مفت ایرانی ومنطقه(که ازایران عارت میکردنندوگاوهای شیرده نفت وکالاهای مفت بهشان هبه میکردنند وکالا های گران غربی به قیمت خون باباشون به اعراب می انداختند)خبری نخواهدبود. -ح جراحی اقتصادی ایران برابر با پیروزی جنگ اقتصادی با استکبار-ولی به شرط اینکه(مفسدان،غارتگران،خرابکاران،وابستگان،شیفتگان،ژنهای برتر،آقاها واقازاده ها وخودیهایشان...)ایران را با احتکار،فساد،انحصار،تحریم داخلی،دلالها وبانکها،عارت ونابودنکنند وغرب را پیروز کنند
  • IR ۰۶:۰۲ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۳
    0 0
    شما به پوتین ولایتمدار تر از این هستین که خیانت کنید
  • IR ۰۹:۳۳ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۳
    1 0
    کرد یعنی ایرانی، هر کردی که بگوید ایرانی‌نیست به فریدون شاه و کوروش کبیر و کاوه آهنگر خیانت کرده است.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس