به گزارش مشرق به نقل از مهر، پروفسور "جان میرشایمر" استاد دانشگاه شیکاگو و "داو زاخئیم" یک مقام سابق پنتاگون در دوره جرج بوش [پسر] و از مرکز تحلیل نیروی دریایی در این باره با شبکه پی. بی. اس. آمریکا گفتگو کردند.
در این گفتگوی تلویزیونی جان میرشایمر گفت: ایران دارای سلاح هسته ای، ثبات را برای منطقه به ارمغان خواهد آورد.
در عین حال داو زاخئیم بر این باور است که این امر می تواند زنگ آغاز یک مسابقه تسلیحاتی را در منطقه به صدا در آورد.
میرشایمر گفت: من شکی ندارم که یک ایران هسته ای ثبات به ارمغان خواهد آورد؛ زیرا که تسلیحات هسته ای "تسلیحات صلح" هستند. آنها تسلیحاتی برای بازداندگی هستند و به سختی می توان از این تسلیحات برای تهاجم استفاه کرد و اگر جمهوری اسلامی بازدارندگی هسته ای داشته باشد راهی برای اسرائیل و یا آمریکا برای تهدید حمله به ایران وجود نخواهد داشت.
وی اضافه کرد: همانطور که اگر صدام تسلیحات هسته ای داشت آمریکا نمی توانست در سال 2003 به این کشور حمله کند. بر این باورم که اگر کشورهای دیگر در کنار اسرائیل در خاورمیانه تسلیحات اتمی داشته باشند، صلح در این منطقه بیشتر حاکم خواهد شد.
داو زاخئیم نیز در ادامه این گفتگو افزود: به طور ذاتی تصور واژه "صلح آمیز" در کنار "تسلیحات هسته ای" سخت است؛ هر چه باشد چنین تسلیحاتی بودند که به جنگ جهانی دوم پایان دادند. اما اگر ایران به این تسلیحات دسترسی داشته باشد، به فرض اینکه با اسرائیل وارد جنگ نشوند، اما دست کم سه تا چهار کشور در منطقه مانند عربستان سعودی، مصر، امارات متحده عربی، و ترکیه به دنبال چنین تسلیحاتی خواهند رفت. این کشورها ممکن است به خواست خود دنبال چنین تسلیحاتی بروند و یا ممکن است ترس از ایران هسته ای آنها را در این مسیر قرار دهد که در این صورت زنجیره ای از کشورهای هسته ای را خواهیم داشت.
میرشایمر در پاسخ یه این استدلال می گوید: ممکن است برخی کشورها بخواهند چنین کاری را بکنند، اما افرادی در گذشته پیش بینی می کردند که تسلیحات هسته ای در سالهای آتی تکثیر خواهد شد، اما هرگز این اتفاق نیفتاد. اما من فکر می کنم که دو دلیلی وجود دارد که اثبات می کند چنین اتفاقی نخواهد افتاد؛ یکی اینکه ایرانی ها با تسلیحات هسته ای خود از هیچ کدام از همسایه ها باج خواهی نخواهند کرد و ما در آمریکا این افسانه را درست کردیم که هر کشوری که به تسلیحات اتمی دست پیدا کند از دیگران باج خواهی خواهد کرد و از این تسلیحات برای مقاصد تهاجمی استفاده خواهند کرد و شواهد زیادی داریم که در 67 سال گذشته [از زمان تولید نخستین بمب اتمی] هیچ کشوری از تسلیحات هسته ای برای باج خواهی از دیگر کشورهای استفاده نکرده است. این تسلیحات بیشتر برای حفاظت از خود کشورها بوده و این امر دلیل دوم را در پی خواهد داشت که آمریکا به سوی توسعه چتر هسته ای خود بر روی ترکیه و عربستان حرکت می کند به شیوه ای که در زمان جنگ سرد بر روی آلمان و ژاپن انجام داد و ما به روشنی می توانیم پیش بینی کنیم که ایرانی ها نمی توانند از کسی باج خواهی کنند.
زاخئیم در ادامه استدلال های میرشایمر را رد می کند و می گوید: این گفته برخی ها که می گویند بین قدرتهای هسته ای چنین اتفاقی نخواهد افتاد می تواند رخ بدهد و حتی چین و روسیه وارد جنگ هم شده اند.