به گزارش مشرق، حجتالاسلام سید باقر علمالهدی، محقق، کارشناس دینی و استاد حوزه علمیه تهران درباره اینکه امام موسی کاظم (ع) چه فضیلتهایی داشتند که فقط مختص ایشان بوده است، گفت: از اهل بیت عصمت و طهارت، بهعنوان چهرههای نامدار و فضیلتمدار یاد میشود. آنها در تمام ابعاد زندگی، اسوه و الگو برای بشریت هستند. منتهی نکتهای که وجود دارد این است که در عهد هرکدام از اهل بیت(ع) اتفاقات خاصی رخ داده که آنها بیشتر در آن اتفاقات خاص، معرفی میشوند.
تدبیر امام موسی کاظم(ع)؛ آمادهسازی حکومت امام زمان(ع)
وی در ادامه افزود: یکی از مهمترین اتفاقات زمان معاصر امام موسی بن جعفر(ع) نوع تدبیر با حکومت خودکامه بنیالعباس بود. ایشان به بهترین شکل، وکلایی از شیعه را، یعنی شبکهای از شیعیان را در شهرهای مختلف آماده کردند. افراد زیادی را تعیین کردند که آنها به مدینه آمده و با لباسهای مبدل خدمت امام(ع) میرسیدند، از ایشان کسب فیض میکردند و حرفها و معارفی که از ایشان دریافت کرده بودند را به گوش مردم دیگر میرساندند. به جهت اینکه امام موسی کاظم(ع) میدانستند حکومت بنیالعباس بعد از این اجازه فعالیت اهل بیت را در عرصههای فرهنگی و اجتماعی محدود خواهد کرد. این تدبیر امام (ع) در حقیقت نقطه شروعی جهت آمادهسازی حکومت امام زمان(ع) و مهدویت بوده است.
حجتالاسلام علمالهدی با اشاره به اینکه امام موسی کاظم (ع) از زندانی به زندان دیگر میرفتند، اظهار کرد: بههرحال ایجاد شبکه وکلا توسط امام سیاستی بود که ایشان در برابر بنی عباس انجام دادند تا معارف به دست شیعیان برسد. وقتی دشمن احساس کرد که فرمایشات امام توسط افراد متفاوت بیان میشود، احساس خطر کردند و حضرت را در زندان حبس کردند.
زندانبانهایی که ارادتمند امام میشدند
وی درباره ویژگی و خصلت دیگر امام موسی کاظم (ع) بیان کرد: یکی از ویژگیهای دیگری که حضرت داشتند، صبوری و شکیباییشان در راستای رسیدن به هدف بود. امام موسی کاظم(ع) به شدت صبور بودند و در همه مراحل تدبیر میکردند. در تاریخ نقل شده، زندانبانهای حضرت در مقابل اخلاق، ادب، گفتار و منطق امام موسی کاظم(ع) بیش از یک هفته دوام نمیآوردند و همه از ارادتمندان ایشان میشدند. آخرین زندانبان امام موسی بن جعفر(ع) فردی یهودی بود که به شدت با اهل بیت و معارف دینی مبارزه میکرد، در نهایت امام موسی بن جعفر(ع) را به شهادت رساند.
این کارشناس دینی درباره خلق امام موسی کاظم (ع) گفت: اخلاقیات حضرت و سبک زندگی ایشان به شکلی بود که همه را مفتون و شیدای رفتار و عملکرد خودشان میکردند. حتی در حکومت بنیالعباس افراد از هشام بن عبدالملک میترسیدند اما دلهایشان با موسی بن جعفر(ع) بود. امام (ع) با عبادتی که میکردند و با سعه صدر و برخورد خوبی که با دیگران داشتند، به شدت مردم را جذب خودشان میکردند.
حقی که ظالمانه و غاصبانه از اهل بیت(ع) ضایع شد
استاد حوزه علمیه تهران درباره اینکه وضعیت سیاسی و اجتماعی مسلمانان و مناطق تحت حاکمیت خلفای عباسی در دوران امامت امام موسی بن کاظم(ع) چگونه بود، خاطرنشان کرد: هشام بن عبدالملک فردی خودرأی، مستبد، بیعقل و مغرور بود. در دوره امام صادق(ع) و امام باقر(ع) زمان گذار حکومت بنی امیه به بنی العباس بود. یعنی زمانی بود که بنی امیه با بنی عباس در حال جنگ و سیاست بودند و امام باقر(ع) و امام صادق(ع) درهای علم و معرفت را باز کردند، امام صادق(ع) بیش از ۴ هزار نفر شاگرد تربیت کردند که در سرتاسر حجاز و عراق پخش شده و تبلیغ میکردند. هشام بن عبدالملک نمیخواست که نام اهل بیت اینچنین تاثیرگذار باشد. لذا امام موسی کاظم(ع) را زندانی کرده و در نهایت به شهادت رساند. این امر باعث شد که مردم به حقانیت امام موسی بن جعفر(ع) و جایگاه امامت پی برده و متوجه شوند که بنی العباس که پسرعموهای بنی هاشم هستند، ظالمانه و غاصبانه حق اهل بیت(ع) را ضایع کردند.
مظلومیتی ویژه در اذهان مردم
وی درباره اینکه چرا به امام موسی کاظم (ع) لقب بابالحوائج دادهاند، بیان کرد: بابالحوائجی که به امام موسی بن جعفر(ع) داده شده به خاطر این بود که در خانه حضرت به روی همه باز بود و کسی از در خانه ایشان محروم خارج نمیشد. ضمن اینکه فشارها و ظلمهایی که امام موسی کاظم(ع) از هشام بن عبدالملک دیده بودند، باعث قداست و مظلومیت ویژهای در اذهان مردم در طول تاریخ شد. لذا گرفتارها به ایشان توسل کرده و از حضرت میخواهند که برایشان نزد خداوند متعال، دعا کنند و خدا به برکت دعای ایشان، گره از کار مردم باز میکند. به این دلیل به ایشان لقب بابالحوائج دادهاند.
تطبیق سبک زندگی با وجود مقدس اهل بیت(ع)
حجتالاسلام علمالهدی درباره لقب امام موسی کاظم(ع) اظهار کرد: لقب کاظم، یعنی فروبرنده خشم یکی از ویژگیهای حضرت بوده زیرا که تاریخ سراغ ندارد ایشان خشمگین و عصبانی شده باشند. امام موسی کاظم(ع) همواره دیگران را میبخشیدند و مورد توجه قرار میدادند. قطعاً این خلقیات، نقش بسیار مهمی در فرآیند مهرورزی، عشقورزی، صمیمیت و صداقت در میان جامعه امروز دارد. ما باید سبک زندگی خود را با الگوهای برتر نظام هستی یعنی وجود مقدس اهل بیت (ع) منطبق کنیم.
منبع:آنا