مجموعه تلویزیونی «خداداد»

فیلم منصور تحقیر کننده سیاستی است که هشت سال مکرر «نان» و «آب» و... را به توافق با «کدخدا» گره زد، با این تفاوت که عِده و عُده «منصور ستاری» ‌ها آنچنان نبود.

سرویس فرهنگ و هنر مشرق - فیلم «منصور» از روز سه شنبه همزمان در پلت‌فرم تلوبیون نمایش آنلاین خود را آغاز کرد، فیلمی که زمینه دیده شدن آن از زمان رونمایی در جشنواره سی و نهم فجر با مشکلات عدیده‌ای همراه بود و حین نمایش عمومی در سینماها با پیچیدگی‌های سازوکار اکران مواجه شد. با رونمایی در پلت‌فرم آنلاین «تلوبیون» (با دسترسی آزاد و بدون اشتراک) فرصت خوبی برای بررسی ابعاد یک فیلم موفق بیوگرافی فراهم شد تا یک گام بزرگ در توسعه مبنایی سینمای تاریخ معاصر دوباره مورد بررسی قرار گیرد.

مهمترین ویژگی فیلم

مهمترین ویژگی فیلم منصور شخصیت‌سازی است. شاید بتوان اذعان داشت در تمامی پرتره‌هایی که از چهره‌های موثر سیاسی، نظامی، هنری در سال‌های اخیر در سینما و تلویزیون در قالب‌های نمایشی عرضه شده‌اند، از فیلم منصور می‌توان به عنوان کاملترین شکل شخصیت‌پردازی تاریخی در گونه بیوگرافی نام برد.

همچو «منصور» خریدار سر دار شد/ روایتی بدون سانسور از دوران اوج تحریم‌ها

تیمسار ستاری رزمنده یا فرمانده؟

پرسوناژ شخصیت تیمسار ستاری در اغلب سکانس‌ها حضور موثری دارد و ویژگی‌های شخصیتی  این کاراکتر  در لحظات موثر روایت می‌شود. شخصیت دارای پیچیدگی‌های فراوانی است و ما با فرمانده‌ای در این فیلم مواجه هستیم که بیش از آنکه ویژگی‌ فرمانده بودنش را به مخاطب القا کند، رزمنده بودنش بسیار جذاب به نظر می‌رسد.  

همچو «منصور» خریدار سر دار شد/ روایتی بدون سانسور از دوران اوج تحریم‌ها


 
برای هر بازیگر توانایی در سینما و تلویزیون یک بار فرصت خودنمایی در عرصه‌های مختلف نمایشی فراهم می‌شود. محسن قصابیان بازیگر نقش شهید «منصور ستاری»   با اینکه بازیگر توانای عرصه تئاتر به شمار می‌آید و شمار فراوانی فیلم‌  و سریال‌های تلویزیونی را در کارنامه‌اش ثبت کرده رده اما هیچگاه فرصت درخشیدن در اثر نمایشی «خاصی» برایش فراهم نشده است.

در فیلم منصور قصابیان، علی رغم ویژگی‌های درخور تاملی که در چهره‌اش دیده می‌شود و  با گریم خلاقانه‌ای به پرسوناژ شهید ستاری نزدیک شده، اما در اجرای نقش، اداها و روزمرگی‌های رفتاری یک ارتشی را با  جزئیات ارائه می‌دهد.

مهمترین ویژگی‌ فرماندهان ارتش زمانی است که قصد دارند کلاه‌های نظامی خود را بر سر بگذارند. از نخستین سکانس که شهید ستاری برای عرض تسلیت به خانواده‌های داغ دیده وارد صحنه می‌شود. نحوه گذاشتن کلاه بر سر گذاشتن، سبک راه‌ رفتن خاص، حرکت دست‌ها، نحوه ایستادن در مقابل همکاران، از جمله ویژگی‌هایی است که این شخصیت را چند برابر ویژه می‌کند.


به غیر از تسلط روی شخصیت اصلی، قصابیان این نقش را بازی نکرده است، بلکه  به نظر می‌رسد در یک تبادل معنوی روح این شهید والامقام ارتش در کالبد او حلول کرده و رفتارهای خاص یک فرمانده ارتش را بدون هیچ کم و کاستی از او می‌بینیم.

همچو «منصور» خریدار سر دار شد/ روایتی بدون سانسور از دوران اوج تحریم‌ها
تیمسار شهید منصور ستاری

 قصابیان ویژگی هایی خاص و جزئیاتی از این شخصیت را اجرا کند که مخاطب برای شناخت بیشتر درگیر این شیفته شناخت تیمسار شهید منصور ستاری می‌شود. نخستین ویژگی فیلم منصور که سبب شیرین شدن یک فیلم نظامی می‌شود را باید در شخصیت استوار قامت و ممتازی جستجو کرد که حتی در لحظات خصوصی روحیه میهن پرستانه و نظامی‌اش از او جدا نمی‌شود.

پرسوناژ شهید ستاری با تمام ویژگی‌هایی که ذکر شد  تک لحنی اجرا نمی‌شود و شخصیت به هیچ عنوان تک‌ساحتی نیست. کاراکتر ستاری به همان اندازه که مقتدر است و در مقابل نماینده دادستان از  پلمپ سوله «اوج ۱۱۰ » ایستادگی می‌کند به همان میزان انعطاف غیرقابل توصیفی در مقابل همسرش دارد و از طرفی یک کودک درون هم دارد که در مواجه با ماکت‌های هوایی‌اش گوشه دیگری ازاین شخصیت را درک می‌کنیم.


این پردازش کامل شخصیت محوری، شهید ستاری، سبب شده بیش از آنکه روایت فیلم جذابیت داشته باشد، مخاطب غرق در ویژگی‌های فرمانده سابق نیروهای ارتش جهموری اسلامی شود.

همچو «منصور» خریدار سر دار شد/ روایتی بدون سانسور از دوران اوج تحریم‌ها

فیلم «منصور» دارای چند لایه ساختاری است که لایه اول آن ذیل سایه شخصیت اصلی قرار می‌گیرد. به همین دلیل باید فیلم را یکبار از زاویه شخصیت اصلی تماشا کرد و در تماشای دوم داستان اصلی فیلم را دنبال کرد.


حماسه ستاری را می‌توان از این زوایه دنبال کرد که  با بنا کردن یک کارگاه داخلی توانست نخستین جنگنده ایرانی را به پرواز درآورد. در این هدف گذاری داستانی مشکلاتی نظیر مواجه با تحریم‌های سخت کمرشکن نظامی، تاثیر گذاری مافیای ضد تولید از گره‌هایی است که سبب شناخت نسبت منصور با زمانه‌اش می‌شود.

همچو «منصور» خریدار سر دار شد/ روایتی بدون سانسور از دوران اوج تحریم‌ها


درون‌مایه‌ای از جنس خیزش برای تولید ملی و رفع انحصارطلبی، در مشی فرمانده و مدیریت بحران دهه شصت، الگوی سینمایی مناسب و کاوشگرانه‌ای در حوزه گفتمانی -عملیاتی «تولید، پشتیبانی‌ها، مانع‌زدایی‌ها» است.

منصور روایتگر روزهای دشوار جنگ و خودتحریم‌هایی درون سیستمی است، با کارشکنی‌های طیف خاصی که اجازه نمی‌دهند  مشکلات نظامی و حمل و نقل هوایی کشور را حل شود و شهید ستاری در مقابل این جریان  سیاسی می‌ایستد و نیروهای هوایی را از یک بحران نظامی نجات می‌دهد.

همچو «منصور» خریدار سر دار شد/ روایتی بدون سانسور از دوران اوج تحریم‌ها
شعر معروف امام (ره) که در زیر نامه تبریک تیمسار ستاری برای اولین بار پاراف  شد

 این فیلم در دوره حاکمیت سیاست خودتحریمی درون سیستمی ساخته شد و از قضا  یکی از عاملان کارشکنی در مسیر متعالی ستاری  که با نام  مستعار در فیلم حضور دارد در آن دوره سیاسی خاص، از مشاوران و مستشاران دخیل در امور سیاسی بود. فیلم  منصور تحقیر کننده سیاستی  است که هشت سال مکرر «نان» و «آب» و... را به  توافق با «کدخدا» گره زد، با این تفاوت که عِده و عُده «منصور ستاری» ‌ها آنچنان نبود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 9
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 1
  • IR ۱۶:۰۷ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۸
    5 0
    همچو منصور خریدار سر دار شدم . خداوند بحق ارواح پاک امام شهدا و شهید بزرگوار امیر ستاری و دیگر شهدای معزز و عزت و افتخار آفرین ، انشاءالله به همت فرزندان انقلاب و ایران ، شاهد حضور مفتخرانه کشورمان بر قله های رفیع در تمام عرصه ها از جمله جهاد خود کفائی و خود اتکائی علمی و عملی در ابعاد مختلف باشیم . درود بی پایان به ارواح پاک شهدا
  • افتخار AU ۱۶:۰۸ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۸
    5 0
    استقلال و اقتدار شگرف ایران اسلامی مرهون فهرمانانی مانند تیمسار منصور ستاری ، تیمسار صیاد شیرازی و سردار فاسم سلیمانی می باشد. نسلهای اینده ایران قدر این قهرمانان را بیشتر درک خواهند کرد.
  • IR ۱۶:۱۴ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۸
    4 0
    فکر کنم شبی بود خبر شهادت شهید ستاری و همراهان شنیدم . جای سوال بود ،چگونه ، اینطور شد . او شخصیت بارز یک فرمانده شجاع و دانا و دلسوز نظامی کشور بود و دارای احترام بسیار مردمی . دوستش داشتند . مانند صیاد فکوری شیرودی کردان و بسیاری دیگر از سر فرازان ، یاد و نام شان همیشه پاینده و پر افتخار
  • IR ۱۶:۴۹ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۸
    5 2
    این فیلم خیلی عالی بود ولی دو تا عیب بزرگ داره : یکی اینکه چرا شهید ستاری با سگ بازی میکند دوم اینکه قبلا همسر شهدا در پوشش مناسب نشان میدادندولی الان هم درفیلم شهید ستاری وهم در فیلم شهید هسته ای وضع مناسبی ندارند.
    • بی نام IR ۱۵:۳۷ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۲
      0 0
      موافقم
  • DE ۱۷:۲۸ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۸
    3 1
    کدخدا نمیتونه تومون اش رو بالا بکشه
  • فاطمه IR ۱۸:۱۸ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۸
    4 0
    درود بر روح پاک شهیدان کاش خود فروخته های داخلی یاد بگیرند که با دست خالی هم و متکی بخود هم می توان مملکت رو اداره کرد لعت بر راحت طلب ها
  • شهروند شهرستان ارومیه IR ۲۲:۲۴ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۸
    1 0
    سلام این فیلم زیبا و پر از نکته های رفتار ساز و انگیزه ساز در فرهنگ انقلاب است باید به سازنده گان این فاخر هنری هزار بار آفرین گفت و این فیلم نشان داد که یک اثر هنری که از عشق دل بیاید زیبا هم در دلها بنشیند کاش شورا عالی سینما با ادغام دیگر هنرها بتواند در ایجاد فرهنگ های مورد نیاز انقلاب اسلامی گام های بزرگ در شان انقلاب بردارد باید به موسسه اوج نیز آفرین گفت که در این عرصه ها خود نمایی می کندقدرت نظامی جمهوری اسلامی اگر با تولیدات فاخر هنری در سطح انقلاب و در گستره جهانی همراه شود کشور را بیمه ماندگار خواهد کرد دیدن منصور نه یک بار که چندین بار از لطافت و اثرگذاری آن هرگز نمی کاهد بخصوص به نگاه زیبای فیلم به تولید داخلی و ارایه الگوی مدیریتی انقلابی . آرزوی موفقیت به سازندگان این اثر زیبا را داریم و در انتظار سوغات های زیبا از این گروه خواهیم بود انشالله و توکل الله.
  • بنیامین IR ۱۶:۳۶ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۹
    0 0
    فیلم رو دیدم ، افتخار میکنم به خودم که هم وطن کسایی هستم که عصاره پاکی و چکیده ی انسانیت و آرزوی هر ملتی هستن ، کسایی که خدا نگاهشون میکنه. فتبارک الله احسن الخالقین

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس