اولین همایش ژئوپلیتیک شیعه قرار است از سوی انجمن ژئوپلیتیک ایران با همکاری دانشگاه تهران و سازمان ها و نهادهای مختلف، روزهای 16 و 17 آبان ماه در دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران با حضور اندیشمندان و صاحب نظران این عرصه برگزار شود.
دکتر سید عباس احمدی، عضو هیات علمی دانشگاه تهران که دبیری همایش علمی ژئوپلیتیک شیعه را به عهده دارد، در گفت و گو با خبرنگار شفقنا (پایگاه بین المللی همکاری های خبری شیعه) اظهار کرد: موضوع ژئوپلیتیک شیعه در کنار جدید بودن به لحاظ طرح مسایل علمی در این زمینه، برای اتخاذ سیاست ها و برنامه ریزی سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران مهم و ضروری است اما تا به حال آن طور که شایسته است به این مقوله توجه نشده است.
او هدف از طراحی و برگزاری این همایش را ایجاد فضایی برای گردهمایی و هم اندیشی دانشگاهیان و حوزویان که در این عرصه صاحب نظر هستند، خواند و افزود: تلاش است با جمع بندی و حصول نتایج، به راهکارهای عملی در سیاست خارجی ایران دست یابیم.
او که معتقد است جای مباحث ژئوپلیتیک شیعه و راهکارهایی که پیش رو می گذارد در تدوین برنامه و سیاست خارجی ایران خالیست، گفت: این خلا موجب شده است که سیاست خارجی ایران در مواردی راجع به کشورهای شیعه نشین استراتژی مشخص بلندمدتی نداشته باشد و گاهی که تحولاتی در این کشورها رخ می دهد مثل بحرین، به نوعی در سیاست خارجی دچار برخی مشکلات یا عدم برنامه ریزی مدون می شویم.
دبیر همایش ژئوپلیتیک شیعه، دیگر هدف برگزاری این همایش را رسیدن به تدوین استراتژی های عملیاتی مشخص در ارتباط با سایر کشورها به ویژه کشورهای شیعه نشین خواند و افزود: باید بتوانیم در رابطه با وقایع و تحولات کشورهای شیعه نشین –اقلیت و اکثریت- که اغلب پیرامون ایران هستند، به موقع عکس العمل نشان دهیم و آمادگی و استراتژی مواجهه با آنها را داشته باشیم و بدانیم موضعمان راجع به حکومت هایی که ساکنان آنها شیعه اند، چگونه باید باشد؟
او بیان کرد: مطرح شدن موضوع ژئوپلیتیک شیعه و برانگیختن توجه محافل مختلف علمی، حوزوی، دانشگاهی و حتی محافل سیاسی و رسانه ها به آن نیز از اهداف مهم این همایش بوده است زیرا در ایران به این مساله پرداخته نشده و تلاش است در قالب این همایش علمی، موضوع در کانون توجهات قرار گیرد و پس از آن – حال چه در این همایش چه در همایش های بعدی که در این موضوع ان شاءالله برگزار خواهد شد– بتوان به راهکارهای عملی یادشده رسید.
احمدی، متولیان اصلی این همایش را انجمن ژئوپلیتیک ایران، دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران و دانشکده جغرافیای دانشگاه تهران دانست و بیان کرد: طراحی همایش ژئوپلیتیک شیعه تقریبا از یکسال پیش آغاز شد. در ابتدا بیشتر به سیاست گذاری و تعیین چگونگی انجام برنامه ها و تلاش برای تصویب طرح پرداخته شد.
او با بیان این که پس از تصویب، توسط هیات مدیره انجمن ژئوپلیتیک ایران و رسمی شدن، کار به صورت جدی تر آغاز شد، گفت: تا فروردین 91 نزدیک به 310 چکیده مقاله در دبیرخانه همایش دریافت کردیم. کمیته علمی که خیلی هم فعال بود تا الآن نزدیک به 10 جلسه برگزار و چکیده مقالات را داوری کرد و نزدیک به 180 چکیده مورد پذیرش قرار گرفت. در حال حاضر نیز دبیرخانه در حال دریافت اصل مقالات پذیرش شده و به موازات آن، انجام داوری است.
دبیر همایش ژئوپلیتیک شیعه با اشاره به اینکه تا به حال نزدیک به 15 درصد مقالات دریافت شده است، تصریح کرد: محققان و نویسندگان تا پایان تیرماه - که آخرین فرصت است- زمان دارند تا اصل مقالات را به دبیرخانه همایش ارسال کنند؛ البته تجربه نشان داده است که بیشتر مقالات در روزهای آخر به دبیرخانه خواهد رسید بنابراین ان شاءالله حجم عمده مقالات در روزهای آخر، دریافت و داوری خواهند شد.
او با تاکید بر این که احتمال تمدید زمان نهایی دریافت مقالات خیلی کم است، اظهار کرد: اگر نیاز به تمدید باشد، باید کمیته علمی همایش، آن را مصوب کند اما به دلیل قطعی شدن زمان برگزاری همایش و کم بودن زمان در اختیار گروه برگزارکننده برای برنامه ریزی های بعدی، فکر نمی کنم این اتفاق بیفتد.
دبیر همایش ژئوپلیتیک شیعه در تشریح وضعیت اطلاع رسانی همایش به فعالیت های کمیته دانشجویی و کمیته تبلیغات و اطلاع رسانی و وبسایت همایش اشاره کرد و افزود: تا کنون اطلاع رسانی هم به شکل پخش پوستر در سطح تمامی دانشگاه های دولتی و آزاد کشور که گروه جغرافیا و گروه علوم سیاسی داشتند و هم از طریق سایت، ارسال ایمیل و پیامک انجام شده است. تبلیغات بعدی ما متنوع تر خواهد بود و از طریق خبرنامه، برگزاری نشست های تخصصی یا پیش نشست های همایش و دعوت از خبرنگاران خبرگزاری های مختلف، اطلاع رسانی بیشتری صورت خواهد گرفت.
او در ادامه از تهیه خبرنامه همایش و فعال تر شدن کمیته اجرایی به ویژه بعد از ماه مبارک رمضان برای پیش بینی مقدمات کار و فراهم کردن زمینه برگزاری همایش خبر داد.
احمدی با تاکید دوباره بر اهمیت موضوع همایش، از احتمال پیوستن سازمان های جدید و مرتبط با موضوع به عنوان مجریان و متولیان همایش خبر داد و اظهار کرد: با توجه به اهمیت ژئوپلیتیک شیعه، سازمان های مختلفی که به نوعی سیاست ها و برنامه هایشان مرتبط با موضوع است باید در این همایش وارد میدان شده و بیایند و کمک کنند که ان شاءالله بتوانیم این همایش را به سرانجام خوبی برسانیم و همایش در شأن نام همایش و ائمه اطهار (ع) باشد و از سوی دیگر بتواند در جایگاه ایران که بعد از انقلاب به یک قدرت منطقه ای بر اساس متغیر مذهبی اش تبدیل شده است، برگزار شود.
دبیر همایش ژئوپلیتیک شیعه در پایان مشارکت سازمان های مرتبط با موضوع در همایش را خواستار شد و با تاکید بر نقش رسانه ها در تبیین مفهوم ژئوپلیتیک شیعه و جلب توجهات برنامه ریزان در این زمینه، از رسانه ها خواست به موضوع ژئوپلیتیک شیعه بیشتر بپردازند.