به گزارش مشرق، با نزديك شدن به دور سوم مذاكرات ايران با گروه 5+1 در سال جاري شاهد اظهارات جنگ طلبانه و تهديد آميز مقامات آمريكايي در خصوص ايران هستيم در گفتگو با محمد فرهاد کلینی کارشناس ارشد مسائل استراتژیک به ريشه يابي اين مساله پرداخته ايم كه در پي مي آيد.
مشرق: لئون پانهتا، وزیر دفاع آمریکا، در گفتوگویی با شبکه تلویزیونی "ای بی سی" تأیید کرد، چنانچه مذاکرات اتمی با ایران به نتیجه نرسد، ایالات متحده طرحهایی را برای حمله احتمالی نظامی به ایران آماده کرده است، نظرتان راجع به اين اظهارات چيست؟
کلینی: بايد اين سوال را مطرح كرد كه آقاي پانه تا بر اساس تسلط بر كدام وضعيت سخنان اين چنيني مي گويند و مخاطب سخنان وي كيست؛ در گذشته هم آقاي بايدن استفاده از تمام گزينه ها عليه ايران را طرح كرده بود و همزمان شاهد اين بوديم كه در سفر آقاي آمانو تلاش شد تا جايگاه ايران را در حوزه تكليف تعيين بكنند و با سياست تشديد تحريم ;گفتمان استانبول -2 بی اثر سازند و امروزه با افزايش تهديد مواضع ايران را متاثر كنند، از اين رو بايد گفت مواضعي كه پانه تا مطرح مي كند چقدر جدي و قابل اجرا هست. زيرا در حال حاضر آمريكا با توجه به شرايط اقتصادي اش و سياست تعديل رويكردهاي نظامي بيان اين سخنان بر اساس چه برنامه و چارچوبي است.
قبلا مسئولين پنتاگون مواضع خود را به صورت رسمي بيان كردند و از اين جهت بايد در خصوص اينگونه ادبيات بيشتر بررسي و تحقيق صورت گيرد و شاید مخاطب اصلی با هدف مصرف داخلی را مد نظر دارند.
در كنار سخنان تهديد آميز برخي مقامات آمريكايي شاهد تهديداتي نيز از سوي رژيم صهيونيستي هستيم، تحليل تان راجع به اين موضوع چيست؟
بحث سياست تقسيم بازي و يا اختلاف نظر در هر دو شرايط مشاهده مي شود طبيعي است كه رژيم صيهونيستي به عنوان يك بازيگر مخرب همواره تلاش دارد تا موضوع هسته اي ايران را از حالت برد- برد تغيير دهد و نگذارد در شرايط استاندارد برابر توافقي صورت بگيرد.
از سويي ديگر خود را به عنوان شمشير داموكلس معرفي مي كند تا بتواند در منطقه از انزوا خارج شود، اين رژيم بر معادله ضربه واقف است و مسئولین مربوطه می دانند که قدرت پاسخ ايران تا چه حدي است و در اين خصوص هم مقام معظم رهبري اعلام كردند اگر بخواهد حمله اي صورت گيرد به همان سبك و ميزان پاسخ دريافت خواهند كرد.
با اين وجود مشاهده مي شود كه در كنار آمريكا و رژيم صهيونيستي؛ برخي از اعراب هم مواضع خصمانه عليه ايران اتخاذ مي كنند علت اينگونه موضع گيري ها چيست؟
هر وضعيتي در محيط سيال بين المللي مي تواند يكسري شرايط و تاثيرات را توليد كند از اين جهت برخي نگران جايگاه خود هستند زيرا هر گونه تغيير وضعيتي منجر به كاهش نقش و جايگاه آنان شود و مدل ترتيبات امنيتي در منطقه تغييرمی كند. براي همين برخي بدنبال موانع ايذايي و بهره برداري هستند و اساسا بايد گفت موضوع هسته اي ايران براي آنها يكسري كاركرد دارد و براي همين تلاش مي كنند كه با اتهام افكني منطقه را وارد مسابقه تسليحاتي كنند و يك سايش استراتژيك ايجاد كنند كه بر اساس تجربه پیشین درک دارند که اين اقدامات كارساز نخواهد بود.
غربي ها با اعمال تحريم هاي يكطرفه از يك سو و تهديدهاي مكرر از سوي ديگر در صدد فشار به ايران هستند، به نظر شما ادامه اين شيوه مي تواند بر روند مذاكرات هسته اي ايران و گروه 5+1 تاثيرگذار باشد؟
يقينا اين روند بر مذاكرات تاثيرگذار خواهد بود و مواضع تهران را سخت نر خواهد کرد و نتیجه معکوس می دهد طرف غربی با تحريم و تهديد سعي دارد رفتار خود را بعد از اجلاس بغداد نشان دهد و اثبات می کند که نگاه شان به مذاكرات ايران و گروه 5+1 جنبه تاكتيكي دارد .بعد از اجلاس استانبول آنها تلاش زيادي كردند تا اجلاس استانبول-2 تبديل به يك نقطه عطف نشود.
با مشاهده شرايط بعد از روز اول مذاكرات اجلاس بغداد و بعد از اين اجلاس انتشار گزارش آمانو مديركل آژانس بين المللي انرژي اتمي و در حال حاضر هم ادامه ادبيات تهديد از سوي مقامات آمريكايي همگی حامل پيام هاي منفی براي گروه 5+1 و كشورهاي غربي است زیرا ماهیت برداشت خود از وضعیت را افشاء می کنند.
در كنار اين مباحث شاهد رويكرد سياسي نهادهاي بين المللي از يك سو و اعمال تحريم هاي فراتر از قطعنامه هاي شوراي امنيت از سوي ديگر هستيم اين گونه اقدامات فراقانوني از لحاظ عرف و حقوق بين الملل داراي چه معنايي است؟
به نظر مي رسد غرب در حوزه گروه 5+1 در رابطه با شناسايي حق غني سازي ايران خيلي روشن عمل نمي كند و در حين مذاكرات به صورت جدي وارد اين مبحث نمي شود وبه اين دليل است كه آنها قصد دارند تا توان ايران را مديريت كنند، به همين خاطر رويكرد آنها جلوگيري از تحقيقات و توسعه در ايران است بكاري گيري ادبياتي است كه در گزارش آمانو شاهد بیانگر نگاه ابزاري به نهادهاي بين المللي از قبيل آژانس انرژي اتمي است.
با اين اوصاف تحليل تان از مذاكرات آتي ايران و گروه 5+1 در مسكو چيست؟
به اعتقاد بنده تمامي تحولات به كيفيت ديپلماسي باز مي گردد و فعاليت و حركت هايي كه طرفين مي توانند انجام دهند. در اجلاس بغداد دو طرف یکدیگررا جدي تر ديدند و گزاره ها از حالت كلي خارج شد، از اين جهت بايد اجلاس مسكو را بسيار با اهميت توصيف كرد به شرطي كه تيم هاي كاري دو طرف بتوانند در تعامل با هم باشند. نقشي را كه تيم هاي پيش مذاكراتي و رايزني ها مي تواند انجام شود بسيار تعيين كننده براي حركت معقول در مسكو است و البته طرح گام به گام را نيز قبلا مسكو پيشنهاد داده بود و اينكه روسيه دركي كه پس از دو اجلاس استابنول و بغداد دارد و از سوي ديگر دستوري كه آقاي پوتين به وزارت امور خارجه داده تا راه حل مسالمت آميز براي مساله هسته اي ايران جستجو كند؛ شايد فرصتي باشد براي اينكه روسيه ايده معقول تري را دنبال كند و رويكردي كه خواهان سياست قاشق خالي است را تغيير دهد.
بنظرم اگر این شیوه ادامه پیدا کند مجددا غرب در زمین رژیم تل اویو بازی کرده و نباید انتظار دستاوردی برای طزفین و ادامه مذاکرات داشت.
کد خبر 124960
تاریخ انتشار: ۱۱ خرداد ۱۳۹۱ - ۱۳:۳۵
- ۱ نظر
- چاپ
در كنار تهديدات مقامات آمريكا و رژيم صهيونيستي نسبت به دستيابي ايران به انرژي صلح آميز هسته اي شاهد همسويي از سوي برخي از اعراب منطقه هستيم كه در بيان علل اين موضوع بايد گفت كه اعراب تلاش مي كنند كه با اتهام افكني منطقه را وارد مسابقه تسليحاتي كرده و يك سايش استراتژيك ايجاد كنند.