جواد منصوري معاون پيشين وزارت امورخارجه در گفتگو با خبرنگار سياسي مشرق، در تشريح روند برگزاري مذاكرات ايران با گروه 5+1 در بغداد گفت كه بدنبال مذاكرات استانبول و مباحثي كه پيرامون آن مطرح شد، اين تصور بوجود آمده بود كه قرار است اتفاقي در مذاكرات بغداد بوقوع بپيوندد، ولي با توجه به مواضعي كه در فاصله دو جلسه گرفته شد به نظر آمد كه طرفين براي اتخاذ مواضع جديد و يا عقب نشيني از مواضع گذشته آمادگي ندارند.
ايستادگي بر مواضع
وي با تاكيد بر اينكه عليرغم اميدواري هاي زيادي براي رسيدن به تصميمات مشترك اعلام شد، اظهار داشت: به دليل اينكه تصميمي بر ادامه مسير گذشته گرفته شده بود در بغداد عليرغم اينكه تمامي محافل دنيا توجه خود را به اين مذاكرات جلب كردند ولي به سبب اينكه هيچ يك از طرفين حاضر نشدند از مواضع خود عقب نشيني كنند به نتيجه مشخصي نرسيدند.
اين ديپلمات وزارت خارجه در ادامه خاطر نشان كرد كه تا حدودي اين مساله در استانبول هم پيش بيني مي شد زيرا طرف هاي مذاكره كننده 5+1 تصورشان اين است كه ايران در شرايطي است كه آمادگي عقب نشيني دارد متقابلا طرف ايراني هم در مورد اين گروه اينطور تصور را دارد كه آنها هم در شرايطي هستند كه لازم دارند شرايط جديدي بوجود بيايد كه شايد در وضعيت آنها هم تحول مثبتي را ايجاد شود.
معاون پيشين وزير امور خارجه ادامه داد: دو طرف وقتي وارد مذاكره مي شوند در عمل بدون توجه به شرايط خود مواضع ثباتي را اتخاذ مي كنند به همين دليل شاهد هستيم كه پس از مذاكرات بغداد بسياري از رسانه ها در مورد هيئت مذاكره كننده ايراني گفته اند كه اين هيئت بدون هيچ گونه انعطاف و تعارف در مذاكرات صحبت كرد به همين دليل ذهنيت ها در مورد تغيير نظرات اشتباه بوده است.
منصوري خاطر نشان كرد: متقابلا تيم مذاكره كننده ايراني هم در مورد اعضاي گروه 5+1 همين نظر داشت كه آنها هم عليرغم تظاهر به تغيير در ديدگاههايشان در مذاكرات عملا هيچ انعطافي نداشتند.
نتيجه مذاكرات در مسكو
وي با اشاره به برگزاري دور سوم مذاكرات ايران و گروه 5+1 در مسكو، گفت كه به نظر مي رسد در اين دور از مذاكرات هم يا هيچ گونه اتفاقي رخ نخواهد داد و يا اينكه پيشرفت جزئي و محدود به گونه اي كه نياز تبليغاتي طرفين را تامين كند و به اين ترتيب فضاي جديدي را نشان دهند و بعيد است كه بتوانند به تصميمات گسترده و جديدي برسند.
عدم تغيير وسيع در نظرات
معاون پيشين وزير امور خارجه در تحليل اين موضوع كه اگر مذاكرات ايران و گروه 5+1 داراي پيشرفت خاصي نباشد روند ادامه آن داراي چه سرنوشتي خواهد شد، معتقد است كه اين موضوع بستگي به شرايط دارد زيرا زماني كه دور جديد مذاكرات در استانبول آغاز شد، طرفين احساس نياز كردند كه فضايي را از مذاكرات بروز دهند و ممكن كه است اين شرايط ادامه داشته باشد و يا اينكه مدتي متوقف شود ولي نكته اصلي اينجاست كه هيچ يك از طرفين قصد ندارد تغييرات وسيعي در نظرات خود بدهد به اين خاطر كه تصورش اين است كه ممكن است هر گونه انعطافي در موضع مقدمه اي براي فشارهاي طرف مقابل شود كه از مواضع خود يك به يك عقب نشيني كند. با اين اوصاف طرفين اصرار دارند كه بر مواضع خود پا فشاري كنند و عقب نشيني نداشته باشد.
اختلاف تصنعي
منصوري در خصوص انتشار تحليل هايي پيرامون اين موضوع كه خبر از وجود اختلافاتي در ميان اعضاي گروه 5+1 دارد، گفت: اگر چنين اختلاف ديدگاهي هم ميان اعضاي اين گروه وجود دارد ولي در عمل آنها داراي يك سخنگو دارند و هر چه او بيان كند در نهايت مواضع اين گروه است و تمامي اختلافات مربوط به قبل از اعلام نظر سخنگو است، يعني به اين شكل نيست كه تصور شود در جريان مذاكرات دو ديدگاه مطرح شود.
خواست هاي معقول ايران
وي با بيان اينكه خواست هاي ايران از گروه 5+1 در راستاي قواعد بين الملل است، گفت كه البته در متن طرف ايراني علاوه بر مذاكرات هسته اي چند موضوع ديگر وجود دارد و اعضاي گروه 5+1 بر اين نظرند كه فقط در رابطه با موضوع هسته اي با ايران گفتگو كنند ولي طرف ايراني مي گويد كه با اعضاي اين گروه در چارچوب يك مجموعه مذاكره مي كند، حتي اشاره به اين شده كه در بخشي از مذاكرات مسائل مربوط به خليج فارس نيز مطرح شود.
اين كارشناس روابط بين الملل اظهارداشت كه اين يكي از مواردي است كه ايران اصرار دارد در روند مذاكرات گنجانده شود و طرف مقابل با عدم پذيرش آن مي گويد كه فقط اختيار مذاكره در مباحث هسته اي را با ايران دارد.
عمليات رواني صهيونيست ها
منصوري با اشاره به عمليات رواني رسانه هاي وابسته به صهيونيست ها قبل و بعد از مذاكرات ايران با گروه 5+1 گفت كه رسانه هاي دشمن همواره مواضع غير منطقي عليه ايران اتخاذ مي كنند و از اين كار در پي دستيابي به اهداف خود هستند.
وي با بيان اينكه نمي توان گفت كه مذاكرات بغداد به صورت مطلق ناموفق بوده است زيرا حداقل دو طرف پذيرفته اند كه سه هفته ديگر مذاكرات را ادامه دهند و ممكن است به گام اوليه براي ادامه مذاكره و يا تصميم برسند.
توجيهات آمانو
معاون پيشين وزير امور خارجه در خصوص انتشار گزارش آمانو مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره برنامه هستهای ایران یک روز بعد از مذاکرات ایران با 1+5 در بغداد و بعد از موکول شدن ادامه مذاکرات به اجلاس بعدی در مسکو، گفت كه انتشار اين گزارش در اين مقطع به نوعي توجيحي براي موفقيت آميز نبودن مذاكرات بغداد است و از سوي ديگر آنها اصرار دارد ايران حداكثر غني سازي اورانيوم را تا سقف 20 درصد ادامه ندهد و اين را توجيحي مي دانند براي متوقف كردن بخشي از تاسيسات هسته اي ايران است و اساسا آنها يكسري حركات سياسي را در كنار مذاكرات انجام مي دهند كه معنا دار است.
انتشار گزارش هاي سياسي
وي با بيان اينكه گزارش هایی که یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی در یک سال گذشته پیرامون فعالیت های هسته ای ایران منتشر کرد منجر به فضاسازی علیه ایران شد ه است گفت كه این گزارش ها نسبت به گزارش های مدیرکل سابق این سازمان بین المللی تندتر بودند و سؤالات بیشتری را درخصوص پرونده هسته ای ایران مطرح کردند.
وي تاكيد كرد: آنچه مشخص است چنین گزارشهایی قبلا هم داده شده بود و تبلیغات و فضا سازی علیه برنامه هسته ایران هم بی سابقه نبوده است. تحریمها علیه ایران نیز وجود داشته است.
منصوري با تاكيد بر اينكه اگر چه نمیتوان این را با قاطعیت گفت ولی به نظر میرسد آژانس هم بخشی از این سناریو است و به طور کلی باید گفت از زمانی که آمانو به جای محمد البرادعی مدیر کل آژانس شده است، تا حدی لایههای زیرین گزارشهای پادمانی به مواضع 1+5 در مقابل برنامه هسته ای ایران نزدیک تر شده است، اظهار داشت: یعنی وی بیشتر از سلف خود گزارشهای منفیتر در مورد اجرای توافق پادمانی ارائه کرده است.