به گزارش مشرق به نقل از مهر، نشست بررسی و تشریح برنامههای نخستین کنگره علوم انسانی اسلامی و ضرورت علوم انسانی اسلامی با حضور حجت الاسلام رضا غلامی رئیس شورای سیاست گذاری این کنگره و دکتر عطاء الله رفیعی آتانی دبیر علمی این کنگره و عضو هیئت علمی جامعة المصطفی در خبرگزاری مهر برگزار شد.
حجت الاسلام رضا غلامی رئیس شورای سیاست گذاری "نخستین کنگره علوم انسانی اسلامی" درباره کاربردهای ترویجی این کنگره گفت: برگزاری این نوع گنگرهها اگر چه کاربرد علمی دارد ولی نفس برگزاری آن نوعی کمک به روشنگری و ایجاد انگیزه دردانشجویان و اساتید در این زمینه است. مسأله مهمتر این است که بتوانیم در آینده درحوزههایی که پیشرفت داشتهایم ر آن زمینه دردانشگاهها کرسی رسمی تدارک ببینیم. برای مثال اقتصاد اسلامی چند سالی است که اجازه کرسی رسمی دردانشگاهها یافته است . باید در عرصههایی که قدرت علمیامان محرز است و با یک انباشت علمی روبرو هستیم و بضاعت علمی مناسبی داریم مجال علمی مناسب برای راه اندازی کرسیهای جدید در دانشگاهها بدهیم تا آنها بتوانند خودشان را ارائه کنند.
غلامی افزود: تأسیس این کرسیها باعث میشود دانشجویان و اساتید با یک نو بودن و دانشی که میتواند رقیب جدی برای علوم انسانی غربی آشنا شده و انس بگیرند. اگر با شعار صرف بخواهیم این قضیه را دنبال کنیم تأثیر عمیقی نخواهد گذاشت. باید نیاز به تأسیس کرسیهای جدید بر اساس علوم انسانی اسلامی احساس بشود.
رئیس شورای سیاست گذاری "نخستین کنگره علوم انسانی اسلامی" درمورد اهمیت مقوله تربیت اسلامی در کنار اسلامی سازی علوم انسانی هم گفت: صحبت از شکل گیری علوم انسانی اسلامی زمانی مطرح میشود که در یک جامعه اسلامی که مردم آن را به اتفاق مسلمانان تشکیل میدهند و نظام اسلامی به خواست مردم مستقر شده بایستی مباحث علوم انسانی آن بر اساس اسلام موضعیت داشته باشد. اگر قرار باشد احکام و ارزشهای اسلامی به معنای دقیق کلمه در کشور جاری و ساری باشد باید علومی در حوزه انسانی و اجتماعی برآن حاکم بشود که قادر به انجام چنین چیزی باشد.
جوانان آینده ساز و ادارهگر کشور علاقه بسیاری به تحول در علوم انسانی دارند
غلامی تصریح کرد: علیرغم تهاجم گسترده فرهنگی غرب که در سالهای گذشته تجربه کردیم و بیش از همه نسلهای جدید تحت تأثیر این تهاجمات و فشارها بودهاند، اگر نگوییم نسلهای جدید و تازه از لحاظ ایمان و تعهد نسبت به نسلهای قبلی ، قویتر و جلوتر نیستند ضعیفتر و عقبتر هم نیستند. اینرا قبول ندارم که نسلهای آینده تحت تأثیر فرهنگ غربی به جایی برسند که طالب علوم انسانی اسلامی نخواهند بود. جوانان آینده ساز و ادارهگر کشور علاقه بسیاری به مقوله تحول در علوم انسانی دارند و با علاقه و دلبستگی به دنبال آشنایی با احکام و ارزشهای دینی میروند.
وی افزود: باید زمینهای فراهم بشود تا این جوانان طعم واقعی تحقق نظام اسلامی در کشور را بچشند. در بسیاری از زمینهها نتوانستیم این طعم را بچشیم و بچشانیم. درجاهایی که این طعم را چشیدیم و چشاندیم حقیقتا طعم شیرینی داشت. درهر مرحلهای که مجال پیاده کردن بُعد اسلامی نظام را داشتیم در آن عرصه توفیق همراهمان شد. جاهایی که التقاط و انفعال یا میدانی برای تعالیم مترقی اسلام نیافتیم ناکامی و شکست همراهمان شد.
رئیس شورای سیاست گذاری "نخستین کنگره علوم انسانی اسلامی" اذعان کرد: از آنجا که اسلامیزه کردن علوم انسانی سکولار تصویر واقعی از اسلام را در اذهان تداعی نمیکند با این کار مخالفیم. این عمل، یعنی علوم انسانی را به ظاهر اسلامی کردن در حالیکه دردرون اسلامی نمیشود. اسلامیزه کردن این علوم توقعی را ایجاد میکند که امکان برآورده ساختن این توقع در واقعیت وجود ندارد و پایه و اساس این کار اشتباه است. لذا ما به نوسازی علوم انسانی معتقدیم، زیر بنای علوم انسانی باید اسلامی باشد روبنا هم متناسب با همان زیربنا به وجود میآید. منتها در رویکرد میانه، سهم قابل توجهی به دانشهای بشری قائل شدهایم که نمیشود از آن چشم پوشی کرد.
غلامی درباره اینکه علوم انسانی اسلامی در چشم انداز 20 ساله چه کمیتهایی برای نسلهای بعدی فراهم میکند هم گفت: شکلگیری علوم انسانی یک حلقهای از مجموعه حلقه هایی است که ما نیاز داریم به قلهای که درخور ماست برسیم. شکلگیری علوم انسانی اسلامی تنها حلقه نیست یکی از مجموعه حلقههاست. اگرتولید دانش به خوبی داشته باشیم ولی از آن به خوبی استفاده نشود، اتفاقی نمیافتد باید عناصر متعدد را در کنار هم بچینیم مثل قطعات یک پازل تا نهایتاً بتوانیم به آن قلهای که به آن اعتقاد و ایمان داریم برسیم. علوم انسانی اسلامی ما را در رسیدن به این قله یاری میرساند.
رئیس شورای سیاست گذاری "نخستین کنگره علوم انسانی اسلامی" ادامه داد: ما نیاید اینطور فکر کنیم که اگر علوم انسانی اسلامی را در دانشگاهها شکل دادیم دیگر هیچ مشکلی نداریم و همه چیز بر وفق مراد است بلکه باید همه چیز به میدان بیایند تا بتوانیم به آن قله مطلوب برسیم.
غلامی درباره اینکه آیا برای تمدن سازی اسلامی نیاز به گفتمانسازی اسلامی نداریم هم گفت: جهان اسلام بویژه پس از بیداریهای اخیر بیش از هر زمان دیگر به علوم انسانی اسلامی احساس نیاز میکند. صرف نظر از اینکه انقلاب ایران نقش برجستهای در جهت راهبرد جهان اسلام برعهده گرفته متفکران مسلمان غیر ایرانی خیلی قبلتر از ما احساس نیاز به علوم انسانی اسلامی کردند زیرا ملتی که خواهان برقراری احکام و شریعت اسلامی به طوررسمی در کشورش است نیازمند علوم انسانی و اجتماعیای است که برای این کار مدل سازی و تئوری سازی کند.
علوم انسانی اسلامی میتواند جهان اسلام را برای شکلگیری تمدن جدید اسلامی یاری رساند
وی افزود: گلوبالیزیشن وجهانی شدن به معنای غربیاش امروز شکست خورده و نظریهپردازانی مانند فوکویاما و هانتینگتن از جهانی شدنهای گوناگون صحبت میکنند. در این جهانی شدنها تحقق جهان اسلام هم روی خواهد داد هرچند که معارضانی با اسلام در جهان وجود دارند که خواهان حذف اسلام در عرصه بین الملل هستند. جهان اسلام این قدرت را دارد که به جای محرکه اقتصادی محرکه فرهنگی را در جهانی شدن به منصه ظهور بگذارد. لذا ما هرچه که جلوتر میرویم به علوم انسانی اسلامی بیشتر احساس نیاز میکنیم. این علوم میتواند جهان اسلام را برای شکلگیری تمدن جدید اسلامی یاری رساند. باید علوم انسانی اسلامی با حاکمیت جمهوری اسلامی فرصت عرض اندام در صحنه جهانی پیدا کند. بایستی نظریههای اسلامی به آزمون گذاشته شوند تا کارایی خود را اثبات کنند.
رئیس شورای سیاست گذاری "نخستین کنگره علوم انسانی اسلامی"ادامه داد: ما نمیخواهیم علوم انسانی اسلامی کسب کرده را به معنای متعارف به جهان صادر کنیم بلکه میخواهیم فضای تعامل و همفکری و همافزایی میان اندیشمندان جهان اسلام مهیا شود. برگزاری این کنگره هم به همین مقصود است. اکثریت اساتید داخلی و خارجی با طرح تحول در علوم انسانی غربی موافق هستند هرچند که ممکن است در شیوه آن اختلاف داشته باشند. ولی همه دراینکه علوم انسانی رایج غربی را مجاز نمیدانند اتفاق نظر دارند. بعضیها میخواهند افراد را از این تحول بترسانند درحالی که این کار یک کار علمی و کاملا آکادمیک است.
غلامی تصریح کرد: ما در طرح این تحول به بحثهای سیاسی و جناحی ورود نمیکنیم و موافق هیاهو و جنجالهای تبلیغاتی سیاسی در محیط های علمی نیستیم. اولویت اول ما در این زمینه تولید اندیشه است.
"نخستین کنگره جهانی علوم انسانی اسلامی" در قالب سه نشست برگزار می شود که نشست اصلی در روز 31 اردیبهشت و نشست معارفه علمی با شرکت میهمانان خارجی و صاحبنظران برجسته کشور در روز 30 اردیبهشت در مرکز همایشهای بین المللی صدا و سیما برگزار می شود و نشست تخصصی دیگری به زبان انگلیسی در 2 خرداد در مؤسسه پژوهشی امام خمینی(ره) قم برگزار می شود.
کد خبر 120474
تاریخ انتشار: ۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۱ - ۱۵:۵۱
- ۰ نظر
- چاپ
رئیس شورای سیاست گذاری "نخستین کنگره علوم انسانی اسلامی" با بیان اینکه اسلامیزه کردن علوم انسانی سکولار تصویر واقعی از اسلام را در اذهان تداعی نمیکند، گفت: این عمل، یعنی علوم انسانی را به ظاهر اسلامی کردن در حالیکه در درون اسلامی نمیشود.