به گزارش مشرق، تحليلگران پايگاه اينترنتي "بنياد هريتج" (The Heritage Foundation) در مقالهاي به بحث چگونگي گسترش ديپلماسي عمومي ايالات متحده در جهان پرداخته و مينويسد: واقعه اخير در موسسه صلح آمريکا بحث و گفتگوهاي زيادي را در مورد تاثيرات اجتماعي رسانهها، به خصوص در وبلاگنويسي روسيه در پي داشته است. اين پروژه در مرکز تحقيقاتي "برکمن" دانشگاه هاروارد که يک مرکز تحقيقاتي در مورد اينترنت و جامعه است انجام شد، که شامل تجزيه و تحليل بيش از 11 هزار وبلاگ روسي براي شناسايي افراد و چگونگي تحليل آنها از مباحث سياسي بود. از ديگر اهداف اين مطالعه بررسي تاثير وبلاگها در تحرکات اجتماعي بود.
مطالعات ديگري نيز توسط موسسه صلح آمريکا در مورد رسانههاي جديد به عنوان مثال وبلاگها، توييتر و يوتيوب انجام شده بود که حاکي از تاثير آنها بر سازمانهاي سياسي بوده و اين واقعيت در پروژه مرکز برکمن نيز منعکس شده است.
به عنوان مثال، در ميان وبلاگهاي سياسي روسي کساني که در طيف سياسي مخالف دولت قرار دارند، نسبت به وبلاگ نويسان در ايالات متحده ارتباط بيشتري با يکديگر داشته و به منابع قدرت و اطلاعاتي مشابهي وابستگي دارند. طبق تحليل مرکز برکمن دو دسته در گفتمان سياسي در درون روسيه قابل شناسايي است که عبارتند از؛ اوپوزيسيون دموکراتيک و ملي. عليرغم ديدگاههاي مستحکم هر يک از اين گروهها، وابستگي آنها به منابع يکسان بيشتر از گروههاي ليبرال و محافظهکار در آمريکا است که به نوبه خود باعث تضاد سياسي کمتر در ميان وبلاگ نويسان در روسيه نسبت به آمريکا است.
به گفته مرکز برکمن هاروارد، شواهد به دست آمده حاکي از تاثير وبلاگها در تحرکات سياسي و اجتماعي در روسيه است. فعالان اجتماعي و محيط زيست بخوبي توانستهاند از اين ابزار در جلب توجه مردم نسبت به مسائل موجود استفاده کنند. براي مثال، در آتش سوزي که در تابستان گذشته در خارج از مسکو اتفاق افتاد، تعداد وبلاگهاي حامي محيط زيست سر به فلک ميکشيد. عليرغم چنين دست آوردهايي هنوز به دليل کاستيهاي رسانههاي جديد، نميتوان به آنها بهعنوان ابزاري براي گسترش دموکراسي در کشورهاي استبدادي چندان اميدوار بود.
اين گزارش در عين حال مدعي شده است که همچنان امکان استفاده از خدمات شبکه اجتماعي توسط رژيمهاي متخاصم براي جلوگيري از ترويج دموکراسي در اينترنت وجود دارد. رسانههاي جديد هنوز هم تا حد زيادي تنها مورد استفاده نخبگان بوده و به راحتي توسط رژيمهاي متخاصم مسدود ميشوند. طبق مطالعات مرکز برکمن اگرچه بيشتر وبلاگ نويسان روسي از اخبار منابع بينالمللي و مستقل استفاده ميکنند، اما اکثريت قريب به اتفاق مردم روسيه هنوز هم از کانالهاي تلويزيوني تحت کنترل دولت فدرال براي دريافت اخبار استفاده ميکنند. بخش عمدهاي از مردم جهان هنوز هم به اخبار رسانههاي سنتي مانند راديو و تلويزيون و روزنامهها اهميت بيشتري ميدهند. با توجه به اين واقعيت آمريکا در استراتژي ديپلماسي عمومي نبايد از اهميت برنامههاي راديويي غافل بماند.
اين گزارش در ادامه ميافزايد: آمريکا بايد از ارتباطات اينترنتي براي ارائه ديپلماسي عمومي خود استفاده کند، هرچند که هنوز اين رسانه براي استفاده استراتژيک نيازمند توسعه بيشتري است. همانطور که در گزارشات قبلي بنياد ميراث نيز اشاره شد، دولت آمريکا براي استفاده موثر از شبکههاي اجتماعي براي ديپلماسي عمومي و امنيت ملي خود بايد توسعه مداوم آنها را در دستور کار خود قرار دهد.
"هيل ديل" همکار ارشد بنياد ميراث در مورد مطالعات ديپلماسي عمومي مينويسد: در عين حال که استفاده از شبکههاي جديد جهاني براي گسترش ديپلماسي عمومي جالب به نظر ميرسد، اما نبايد از نقاط ضعف و محدوديتهاي آن غافل بوده و از ابزارهاي ديگر در گسترش ديپلماسي عمومي غفلت نمود. چيزي که "هيلاري کلينتون" آن را "سيستم عصبي" جديد جهاني مينامد، نسبت به دخالت و کنترل دولتي بسيار حساس ميباشد، چيزي که در مورد اختلاف دولت چين با گوگل کاملا مشهود بود و البته خود دسترسي به اينترنت در بسياري از مناطق جهان که دولت آمريکا به دنبال رسيدن به آن مناطق است نسبت به آمريکا محدودتر است.
اين گزارش در انتها مينويسد: دولت آمريکا در بکارگيري هنر کشورداري با استفاده از امکانات قرن 21 نبايد کار رسانههاي سنتي را تحت الشعاع قرار دهد. توام با تلاش دولت براي آشنايي و استفاده اثربخش از رسانههاي جديد، محوريت تلاشهاي ديپلماسي عمومي همچنان بايد با راديو و تلويزيون آمريکا باشد.
انتهاي پيام/
کد خبر 11973
تاریخ انتشار: ۹ آبان ۱۳۸۹ - ۰۰:۰۶
- ۰ نظر
- چاپ
تحليلگر بنياد هريتج معتقد است، مساعي دولت آمريکا در بکارگيري هنر کشورداري با استفاده از امکانات قرن 21 نبايد کار رسانههاي سنتي را تحت الشعاع قرار دهد و محوريت تلاشهاي ديپلماسي عمومي همچنان بايد با راديو و تلويزيون آمريکا باشد.