کد خبر 1145052
تاریخ انتشار: ۲۷ آبان ۱۳۹۹ - ۲۳:۳۰
نامه وزیر اقتصاد به قالیباف

وزیر اقتصاد در پی سخنان روز یکشنبه رئیس مجلس، طی نامه‌ای گزارشی از اهم اقدامات انجام شده در راستای عبور از فشارهای حداکثری دشمن و به حداقل رساندن تبعات منفی آن ارائه کرد.

به گزارش مشرق از شادا، وزیر اقتصاد طی نامه ای، در پی سخنان رئیس مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی روز یکشنبه مورخ ۲۵ آبان ماه، درخصوص ضرورت اهتمام بیشتر برای ارتقای کیفیت سیاست گذاری های اقتصادی کشور و بهبود شرایط اقتصادی و وضعیت معیشتی مردم که همراستا با دغدغه ها و اولویت های کلیدی دولت و به تبع آن وزارت امور اقتصادی و دارایی بوده است، گزارشی از اهم اقدامات وزارت اقتصاد در این خصوص و همچنین در راستای عبور از فشارهای حداکثری دشمن و به حداقل رساندن تبعات منفی آن را به استحضار رئیس مجلس رساند.

فرهاد دژپسند طی نامه ای گزارش اهم اقدامات وزارت اقتصاد در جهت عبور از فشارهای حداکثری دشمن و به حداقل رساندن تبعات منفی آن را به استحضار رئیس مجلس رساند.

 متن نامه وزیر اقتصاد برای دکتر محمد باقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی بدین شرح است:

برادر ارجمند جناب آقای دکتر قالیباف
رییس محترم مجلس شورای اسلامی
 
باسلام و احترام
     فراز و فرودهای چهاردهه پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی به ما آموخته است که حفظ وحدت و همدلی ارکان مختلف حاکمیت به پشتوانه گسترده مردمی ذیل هدایت داهیانه رهبری معظم انقلاب اسلامی همواره عامل اصلی گذار از بزنگاهها و بحرانهای برنامهریزی شده از سوی دشمنان این مرز و بوم بوده است و دفاع مقدس جلوه کامل این واقعیت خدشه ناپذیر است.

بر این باوریم که، مباحث مطروحه در سخنان جنابعالی در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی در روز یکشنبه مورخ ۲۵ آبان ماه، درخصوص ضرورت اهتمام بیشتر برای ارتقای کیفیت سیاستگذاریهای اقتصادی کشور و بهبود شرایط اقتصادی و وضعیت معیشتی مردم، همراستا با دغدغهها و اولویتهای کلیدی دولت و به تبع آن وزارت امور اقتصادی و دارایی بوده است.

همانگونه که مستحضرید، همزمانی و هم‌افزایی پیامدهای ناشی از تشدید تحریم‌های ظالمانه ذیل جنگ تحمیلی اقتصادی نظام سلطه علیه مردم شریف و عزیز ایران، با بروز حوادث و رویدادهای غیرمترقبه همچون وقوع سیل و زلزله در دو سال گذشته و نیز پیامدهای وسیع و دامنهدار ناشی از شیوع ویروس کرونا در سال جاری، منجر به بروز شوک‌های برونزای عدیده بر اقتصاد کشور شد.

بدیهی است در این شرایط، عبور سرافرازانه از مشکلاتی که دشمن قسم خورده تاریخ ایران در فراروی مدیران کشور در تامین مالی اقتصاد و دولت قرار داده است و همچنین به حداقل رساندن مشکلات و مضایق معیشتی آحاد مردم، می‌تواند جالب توجه باشد.

در این راستا وزارت امور اقتصادی و دارایی با تمرکز بر ارتقای توان تامین مالی اثربخش و کم هزینه اقتصاد کشور، رسالت خود را در طراحی مسیرهای منعطف و بهینه برای مواجه با این شرایط پیچیده قرار داد. بر این اساس کلیه فرآیندهای سیاستگذاری، برنامه‌ریزی و اجرایی در اقتصاد کشور، با رعایت منویات مقام معظم رهبری (مدظله العالی)، با لحاظ استمرار فضای تحریمی پایهگذاری گردید. به نحوی که عملاً مختصات فضای سیاستگذاری اقتصادی بر دو مولفه " حداکثر تکیه بر ظرفیتهای موجود داخلی و بهره گیری به موقع از فرصت‌های بیرونی" و "تعدیل پیامدهای ناشی از تشدید تحریمهای ظالمانه علیه مردم ایران" استوار است.

نظر به اینکه در فرمایشات جنابعالی اشاره ضمنی به عملکرد این وزارت در شرایط کنونی اقتصاد شده است، لازم می‌دانم به صورت گذرا، به اهم اقدامات این وزارت در جهت عبور از فشارهای حداکثری دشمن و حداقل رساندن تبعات منفی آن اشاره کنم:

 تعدیل ناترازی منابع و مصارف بودجه از طریق وصول بیشتر درآمدهای مالیاتی و اصلاح ساختار مالیاتستانی: در این خصوص با توجه به اهمیت تحقق درآمدهای پیش‌بینی‌شده مالیاتی، مساعی وزارت متبوع بر این مهم استوار گردید تا بدون فشار آوردن به اقشار متوسط و پایین درآمدی و با رویکرد حمایت همه‌جانبه از تولید و سرمایه‌گذاری، از طریق توسعه منابع جدیدی مالیاتی، کاهش فرار مالیاتی و همچنین ارائه مشوق‌های جذاب و ضابطه‌مند برای وصول مالیات‌های معوق مطابق قوانین و اختیارات، وصول مالیاتهای پیشبینی شده به‌صورت کامل تحقق یابد. درنتیجه اعمال این‌گونه از سیاست‌ها، پس از چهارده سال، تحقق ۱۰۲ درصدی وصول درآمدهای مالیاتی در سال ۱۳۹۸ و رشد ۲۹ درصدی آن نسبت به عملکرد سال ۱۳۹۷ به وقوع پیوست. همچنین در هفت‌ماهه ابتدایی سال جاری، وصول ۱۰۰% درآمدهای مالیاتی پیش‌بینی‌شده برای این هفت ماهه با رعایت همه ملاحظات اقتصادی، اجتماعی و سیاسی محقق شده است. چنانچه ملاحظه می‌شود امر فوق در جهت تحقق سیاست‌های اقتصاد مقاومتی بوده و نشانگر جایگزینی رو به رشد درآمدهای پایدار مالیاتی به‌جای درآمدهای نفتی است.

 افزایش سهم انتشار اوراق مالی اسلامی در تامین مالی دولت: انتشار اوراق مالی اسلامی به عنوان یکی از راهکارهای نوین دولت در مسیر جبران ناترازی ناشی از عدم تحقق منابع پیشبینی شده در قانون بودجه کل کشور است. هرچند بهرهگیری از ظرفیت انتشار اوراق به عنوان راهکار سهل الوصول و دارای بار مالی مستقیم اجتناب ناپذیر در آینده در کنار سایر انتخابهای سیاستی دیگر از جمله اعمال اصلاحات و ساماندهی هزینه های بودجه ای از طریق ارتقای نظارت مالی و بهبود عملکرد خزانه داری کشور، افزایش ظرفیت درآمدهای مالیاتی، تسهیل و افزایش میزان واگذاری اموال، دارایی ها و باقیمانده سهام دولت مورد استفاده قرار گرفته است. از اینرو این راهکار، بخشی از ناترازی بودجه دولت را پوشش داد. به‌نحوی‌که تا نیمه آبان ماه سال جاری، در مجموع بیش از ۱۱۰ هزار میلیارد تومان اوراق بدهی دولتی به فروش رسیده است. در این خصوص راهبرد وزارت متبوع در مسیر توسعه بازار بدهی با لحاظ آثار و پیامدهای ناشی از انتشار اوراق در افق میان مدت و بلندمدت و پرهیز از تحمیل بار مالی ناشی از انتشار اوراق در کوتاه مدت و نیز تاکید جدی بر اصل پایداری بدهیها میباشد. بدیهی است در این میان حسن رفتار دولت در بازپرداخت به موقع اصل ‌و فرع تعهدات ناشی از انتشار اوراق مالی اسلامی در سررسید منجر به حفظ درجه اعتباری اوراق بدهی به‌عنوان معتبرترین سند مالی کشور، یکی از مهمترین دستاوردهای دولت و وزارت متبوع در سختترین برهه اقتصادی کشور قلمداد می شود.  

 توسعه و تعمیق بازار سرمایه بهمنظور تامین مالی اقتصاد کشور و نیز حمایت از منافع سهامداران: اصلاح ساختار اقتصادی کشور و انتقال از یک «اقتصاد نفتی با نظام تأمین مالی بانک‌محور» به یک «اقتصاد مالیات‌محور با نظام تأمین مالی بانک و بازار سرمایه‌محور» مستلزم تغییر رویکردها در حوزه‌های مختلف بالاخص سیاست‌گذاری در بازارهای پولی و مالی است. در هر اقتصادی، با پیشرفت ابزارهای مالی، سهم بازار سرمایه از میزان تأمین مالی افزایش می‌یابد. بر این اساس تلاش شد تا بازار سرمایه در مسیر توسعه و تعمیق به سوی جایگاهی قابل توجه حرکت نماید نتیجه این اقدامات منجر به افزایش سهم بازار سرمایه از تأمین مالی سرمایه‌گذاری در اقتصاد از ۵% در سال ۱۳۹۶ به ۹% در سال ۱۳۹۸ گردید. در همین رابطه ارزش تأمین مالی بازار سرمایه برای اقتصاد کشور از ۱۲۵ هزار میلیارد تومان در سال ۱۳۹۷ به بیش از ۳۲۰ هزار میلیارد تومان در شش ماهه ابتدایی سال جاری رسیده است که نشان از افزایش قابل‌توجه نقش بازار سرمایه در تامین مالی اقتصاد دارد.

از سوی دیگر اقدامات عدیدهای با هدف اصلاحات ساختاری و نهادی و ریلگذاری جدید در مسیر توسعه بازار سرمایه و صیانت از حقوق سهامداران و ناکام گذاشتن برنامه‌های دشمن در مسیر تامین مالی اقتصاد صورت پذیرفت که آخرین آن ابلاغ آیین‌نامه حفظ ثبات بازار سرمایه و صیانت از حقوق سرمایه‌گذاران با اولویت تسهیل نقد شوندگی در بازار سرمایه از مسیر روشهای مختلف از جمله بازارگردانی است. لازم به ذکر است، در حال حاضر ۲۵۰ شرکت بورسی از ظرفیت بازارگردانی استفاده می نماید، امری که در گذشته بازار سرمایه مغفول مانده بود.

 تحول در ساختار و رویههای واگذاری ذیل فرآیند خصوصی سازی: با عارضه‌یابی خصوصی‌سازی در سنوات گذشته، ارائه راهکارهای جدید درخصوص روش واگذاری با تأکید بر اصول شفافیت و رقابت در دستور کار قرار گرفت. ماحصل این رویکرد در هفت‌ماهه ابتدای سال جاری، فروش حدود ۳۳ هزار میلیارد تومان سهام یا دارائی دولت به عموم متقاضیان بود. شایان ذکراست برای نخستین بار با هدف شفافیت حداکثری و ایجاد فرصت برابر برای آحاد مردم با هر میزان سرمایه، واگذاری باقیمانده سهام دولت در قالب صندوق‌های قابل معامله در بازار سرمایه (ETF) در قالب دو صندوق دارا یکم و پالایش یکم با مشارکت حدود ۵ میلیون نفر و پذیره نویسی بالغ بر ۱۸.۵ هزار میلیارد تومان انجام پذیرفت.

 هر چند تحریم‌های تحمیلی ظالمانه از طریق افزایش نااطمینانی و ریسک سرمایه‌گذاری، سرمایه‌گذاری و تامین مالی خارجی درکشور را تحت تأثیر قرارداد و در بسیاری از حوزه‌ها امکان استفاده از تمامی ظرفیت‌های امکانپذیر را سلب نمود. با این‌وجود اقدامات متعددی برای جلب سرمایه‌گذاری خارجی و حمایت از آن‌ها به انجام رسید. این اقدامات سبب شد تا هم‌زمان با تشدید تحریم‌های آمریکا، در هفت‌ماهه سال جاری ۳۷۵۰ میلیون دلار برای ۱۰۲ طرح مصوب گردد. این اعداد بیانگر سه برابر شدن جلب سرمایه گذاری خارجی در طی این دوره نسبت به دوره مشابه در سال ۱۳۹۷ (قبل از اعمال تحریم های یکجانبه آمریکا) است.

 پیچیدگی‌های ایجادشده ناشی از تحریم‌ها و محدودیت‌های تجاری و ارزی ناشی از آن باعث بروز اثرات نامطلوب در فرآیندهای تجاری و فشار بر زنجیره تولید گردید. به همین منظور در جهت تسهیل تجارت و روان سازی موتور محرکه تولید کشور گمرک ج. ا.ا با تعامل با سایر نهادهای سیاست‌گذار ذی‌ربط اقدام به راهبری شرایط ایجادشده با استفاده از اصلاح مقرات و دستورالعمل‌ها و همچنین تبیین مقررات جدید نمود. در این ارتباط ضمن تمرکز بر هوشمند سازی امور گمرکی از طرق مختلف و با رویکرد تبدیل نظارت پیشینی بر نظارت پسینی، ترخیص محموله‌های مواد اولیه و کالاهای موردنیاز بویژه صنایع دارویی با حداقل اسناد، موافقت با درخواست‌های حمل یکسره اقلام مربوط به واحدهای تولیدی، انجام تشریفات ترخیص کالای واحدهای تولیدی به‌صورت شبانه‌روزی، بررسی ارزش اقلام وارده توسط واحدهای تولیدی پس از ترخیص کالا از گمرک در دستور کار قرار گرفت. این اقدامات سبب شد تا زمان ترخیص از سه ماه در سال ۱۳۹۷ به ۳ روز در سال جاری کاهش یابد.

 بهبود محیط کسب و کار یکی از مهم‌ترین و کم‌هزینه‌ترین راهبردهای تحقق رونق اقتصادی است. در این رابطه در دو سال اخیر می‌توان به صدور بیش از چهارصد هزار مجوز به‌صورت الکترونیکی از درگاه ملی مجوزهای کشور در هفت‌ماهه سال جاری و افزایش ۳۰ برابری آن نسبت به دوره مشابه در سال ۱۳۹۷، کاهش ۴۶ روزه زمان صدور مجوزهای درخواستی از طریق درگاه ملی مجوزهای کشور از ۵۶ روز در تیرماه ۱۳۹۸ به ۱۰ روز در شهریور ۱۳۹۹، شفاف‌سازی شرایط، ضوابط و مدارک بیش از ۱۴۰۰ عنوان مجوز رسمی دستگاه‌های اجرایی کشور و بیش از ۰۰۰,۶۸ عنوان مجوز صنفی بر روی درگاه ملی مجوزهای کشور، راه‌اندازی پنجره واحد فیزیکی شروع کسب‌وکار در تهران و ۴ استان دیگر و کاهش ۷۰ روزه زمان شروع کسب‌وکار از این طریق، اشاره نمود.

در خاتمه یادآور می شود، که علیرغم اقدامات صورت گرفته در مجموعه دستگاه‌های اجرایی اقتصادی کشور و تلاش های مجدانه همکاران اینجانب در وزارت امور اقتصادی و دارایی، شرایط اقتصادی و وضعیت معیشتی موجود فاصله معنیداری با شرایط درخور شایستگیهای مردم شریف ایران با اهداف پیش بینی شده دولت دارد. لیکن تحلیل منصفانه از برنامه ها و اقدامات مخرب و فشار حداکثری دشمن و شرایط فعلی کشور، گواه این واقعیت است که مجموعه اقدامات دولت توانسته است در مواجهه با شدیدترین تحریمهای تجربه شده در سطح بین المللی به تاب آوری اقتصاد ملی تا آنجا منتهی شده که طی ماههای اخیر ضمن عدم اجماع از سوی جامعه جهانی برای استمرار شرایط تحریمی، در خصوص عدم اثربخشی این کارزار حداکثری از سوی تحریمکنندگان اعتراف شده است.

در پایان موکداً اشاره می‌شود، بهبود محسوس شرایط حاکم بر اقتصاد ایران، در گرو حصول به درک مشترک، ارتقاء تعامل و همکاری تمامی ارکان حاکمیت در راستای بهره گیری حداکثری از توانمندیهای کشور، امید بخشی و پرهیز از دلسرد نمودن مردم از ادامه مسیر، بهره گیری هوشمندانه از فرصت های موجود در فضای بین المللی در راستای حداکثر نمودن منافع ملی و بهبود شرایط اقتصاد کشور و معیشت آحاد جامعه می باشد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 17
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 3
  • مهدی IR ۰۱:۵۱ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۸
    6 0
    جمله آخرش یعنی مذاکره! جالبه همه وزراء بخط شدند برای مذاکره! ولی مذاکره ای در نخواهد بود
    • IR ۱۲:۰۳ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۸
      1 0
      وزیری که رئیس سازمان خصوصی سازی رو برکنار میکنه تا کاری هاش بیشتر عیان نشه باید سکوت کنه
  • IR ۰۶:۰۷ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۸
    5 0
    همه کارهایی کردی و نکردی درست، چه تاثیری در زندگی مردم داشته
  • سید حسن IR ۰۶:۵۸ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۸
    1 0
    امروز همه تمرکزمسئولین باید بر مقابله با فشار تحریم.کرونا.بیکاری.وهزاران درد کم درمان این جامعه مظلوم انجام شود.فشار بر مردم زیاد است سخن پراکنی تریبون مجلس وپاسخ دادن نامه مسئولین محترم هیچ دردی دوا نمیکند .کار کنید
  • IR ۰۷:۰۳ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۸
    3 0
    حرف های پوچ و توخالی. یک جو عمل مثبت در سرتاسر کارنامه دولت تزویر و ناامیدی دیده نمی شود.
  • سید IR ۰۷:۳۱ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۸
    3 0
    کسی نیست به این وزیر اقتصاد بگوید مردم از وضعیت اقتصادی و میزان عملکرد دولت بی تدبیر اطلاع کامل دارند و نیازی به این نامه نگاری ها و گزارش های کاغذی نیست. به قول رفیق خودتان که یک زمانی به دوربین نگاه می کرد و می گفت: وضعیت اقتصاد را جیب مردم مشخص می کند نه امار روی کاغذها!!!!
  • IR ۰۷:۴۳ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۸
    3 0
    جالب و مشکوکه، همه دولتمردان دست به قلم شدن و احتمالا از جایی هماهنگ شدن. اینکه قالیباف گفته #آدرس_غلط_ندهیم اینقدر به دولتی ها فشار آورده که برآشفته شدند. به نظر اینبار یاران #آشنای دولت، بجای توئیت پراکنی از قلم دولتمردان حرفشون رو میزنند.
  • IR ۰۸:۰۹ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۸
    2 0
    دشمنان قسم خورده ما کیا هستن که شما به امضا اونها اطمینان دارید. چرا هرتصمیمی در دولت گرفته میشه بدون برو برگرد نتیجه عکس میده، نامه وزیر اقتصاد متن کاملی از شعار هست که خودش هم به اون باور نداره، درسته نامه شما پر است از آرزوهای این چهل سال اخیر
  • یوسف ۱۰:۱۵ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۸
    2 0
    "بهره گیری هوشمندانه از فرصت های موجود در فضای بین المللی در راستای حداکثر نمودن منافع ملی و بهبود شرایط اقتصاد کشور و معیشت آحاد جامعه می باشد". یعنی مذاکره!!؟؟؟ چقدرم از خودشون و دولتشون تعریف کردن!!؟؟؟ اینو راست گفتی که مردم تحریم های ظالمانه را تحمل کردن! ولی خدایی دولت فشارش روی مردم از تحریما خیلی بیشتر بوده جناب وزیر!!!!!!!!!!!!!!!!
  • IR ۱۰:۴۳ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۸
    3 0
    همه به صف شدند به حرف منطقی قالیباف جواب بدند... همه دولت.
  • من IR ۱۰:۵۴ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۸
    1 0
    این جماعت اصلاح طلب همیشه و در همه حال از مردم طلبکار بوده و هستند و سعی کردند ناکارآمدی هایشان را موفقیت در امور جلوه داده و با آدرس دروغ ذهن مردم را به بیراحه بکشند
  • IR ۱۱:۰۳ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۸
    0 0
    یعنی واقعا فکر میکنه دکتر قالیباف اینقدر بیکاره که این بیانیه دور و درازو بخونه؟! تضاد اینها خیلی جالبه سردار مرد عمل و اینها بجای عمل مدام بیانیه‌نویسی میکنن
  • IR ۱۲:۱۱ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۸
    0 0
    ایشان در نامه اشاره نکردن چند هزارملیارد تومان پول ملت رو در بورس چی شد؟
  • IR ۱۳:۱۲ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۸
    0 0
    برنامه داشتی که مردم رو به این روز انداختین.... برو و خجالت بکش یه نگاه به وضعیت ارزش پول ملی کن بعدش بیا و از برنامه و بهبود و رونق در اقتصاد حرف بزن....
  • علی IR ۱۴:۵۴ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۸
    0 0
    این جماعت از معاون اول گرفته تا مسئول خزانه ( نوبخت)و... چون می دانند مجلس در اخرین روز های این دولت بی عرضه چشم به خارج دوخته قصد برخورد ندار این گونه جری شده واول با طرح مجلس برا تامین معیشت مردم مخالفت می کند و بعد خودش یک طرح برای این اعلام می کند که بگوید ای مردم من این کار را کردم و هر ننه قمری هم به رییس مجلس نامه می نویسد که بله ما می خواهیم تحریم را برداریم که با ید گفت اگه می تونستید کاریی بکنید کرده بودید و ...
  • IR ۱۵:۴۶ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۸
    1 0
    بابا خدا وکیلی دست وردارید. در این هشت سال چه کار کردید که حالا لحن طلبکارانه دارید. همه مقصر بودید. آقای همتی دو ساله که رییس بانک مرکزی شده و در این دو سال وضعیت مردم به شدت خراب شده. آقای دژپسند الکی گزارش نده. کار نکردید از مردم عذرخواهی کنید. آقای پرزیدنت این آخر عمری به توبه و گریه و انابه بپرداز شاید خداوند عزیز حکیم از بار گناهانتون کم کنه. بپذیرید که گند زدید به مملکت. خدا کنه عمدی نبوده باشه. فقط سکوت.
  • IR ۱۵:۵۴ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۸
    1 0
    کار اینها هی وعده های صد من یه غاز و تخریبه. مردم ایران یادتان می آید قرار بود چه بکنیم چه شد؟! چرا مسکن مهر را تعطیل کردید؟ از وضعیت دلار خبر دارید؟ این از خدا بی خبرا چرا اینجوری سرمایه مردم رو در بورس محل طمع هاشان قرار دادند؟ از مذاکره چه نتیجه ای گرفتند؟ به فرمایش رهبری مخالف تعامل با دنیا نیستیم ولی عزت پاسپورت ایرانی کجا رفت؟ چرا دنیا را در کدخدا محصور کردید؟ می خواستید با پول کدخدا سرمایه گذاری کنید اینجوری کارخانه های کشور رو ورشکسته کردید؟ چرا در واگذاری ها از بس مفسدانه و به خاطر منافع شخصی عمل کردید که مثل دشت مغان از آب در بیان؟ من جای شما بودم از ملت عذرخواهی می کردم و با انتخابات زود هنگام شرایط را برای بهبود سریعتر کشور فراهم می کردم.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس