کد خبر 1118671
تاریخ انتشار: ۲۵ شهریور ۱۳۹۹ - ۱۳:۴۴
بورس نمایه

آمریکا بعد از سقوط سنگین شاخص بورس نیویورک در اوایل قرن بیستم، سرمایه گذاری بانک های تجاری در بورس را ممنوع کرد تا مجددا این اتفاق تکرار نشود و این ممنوعیت بعد از 9 دهه، همچنان پابرجاست.

به گزارش سرویس بورس مشرق، شاخص بورس در هفته های اخیر با کاهش قابل توجهی مواجه شده و همین امر منجر به تشدید تلاش های دولت برای صعودی کردن شاخص بورس شده است.

یکی از مهمترین اقدامات مذکور، مصوبه شورای عالی بورس مبنی بر لغو ممنوعیت سرمایه‌گذاری بانک‌ها در بورس است.

بیشتر بخوانید:

چرا بورس به این روز افتاد؟

این مصوبه با انتقادهای شدید برخی کارشناسان و مراکز پژوهشی مواجه شده است. آنها معتقدند که لغو ممنوعیت سرمایه‌گذاری بانک‌ها در بورس، برخلاف بند «ب» ماده ۱۶ قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور (مصوب اردیبهشت ماه 94) بوده و می تواند منجر به تشدید تورم و رکود شود. آنها اعتقاد دارند لغو ممنوعیت سرمایه‌گذاری بانک‌ها در بورس منجر به ورود منابع مالی پرریسک به بازار سرمایه خواهد شد و در بلندمدت چیزی جز استفاده از قدرت خلق پول بانک‌ها در راستای منافع سرمایه‌گذاران کلان نخواهد بود و موجب بی ثباتی بیشتر و تشدید سقوط شاخص بورس خواهد شد.

در همین زمینه، بررسی تجربه آمریکا در اوایل قرن بیستم در این زمینه، مفید به نظر می رسد.

*روند صعودی بورس آمریکا پس از جنگ جهانی اول

در دوران پس از جنگ جهانی اول که آمریکا توانست به عنوان یکی از پیروزمندان این جنگ، خود را به عنوان یک قدرت اقتصادی مهم در سطح بین‌الملل مطرح کند، بازار بورس این کشور نیز همپای دیگر صنایع رشد چشمگیری داشت. بر اساس آمارها، از سال 1921 تا 1929 میلادی، بهترین دوره صعودی بورس آمریکا بوده که تاکنون تکرار نشده است. در این دوره زمانی، شاخص بورس نیویورک بیش از 6 برابر شد و بسیاری از سرمایه‌گذاران خرد و کلان را جذب کرد.

*سقوط سنگین و سریع شاخص بورس آمریکا در اواخر سال 1929

با بی توجهی مقامات بورس آمریکا به هشدارهای کارشناسان درباره رشد حبابی شاخص این بورس، شاخص بورس آمریکا در اواخر سال 1929 به شدت سقوط کرد و در عرض کمتر از یک ماه، شاخص بورس نیویورک نزدیک به یک سوم کاهش یافت. در ادامه نیز روند سقوط بورس آمریکا برای حدود 4 سال ادامه داشت و شاخص این بورس به کمتر از یک پنجم کاهش یافت. سقوط شاخص بورس آمریکا در اواخر سال 1929، رکورددار سریعترین افت شاخص این بورس بوده که تاکنون و علی رغم بحران هایی مانند بحران مالی سال 2007 و همچنین بحران کرونا در ماه های اخیر، تکرار نشده است.

پس از این سقوط بزرگ شاخص بورس، بسیاری از سهامداران آمریکایی به خیابان‌ها آمدند و به اعتراض در خیابان‌های نیویورک پرداختند. 

*ممنوعیت سرمایه‌گذاری بانک‌های تجاری آمریکا در بورس

نهایتا در سال  1932 و درحالیکه روند نزولی شاخص بورس در آمریکا همچنان ادامه داشت، نمایندگان کنگره برای جلوگیری از وقوع مجدد شرایط مشابه که موجب زیان شدید بخش قابل توجهی از سرمایه‌گذاران خرد شده بود، قانونی با عنوان «گِلَس-استیگال» را به تصویب رساندند. بر اساس این قانون که تاکنون و با گذشت بیش از 9 دهه همچنان پابرجا مانده است، بانک‌های تجاری به کلی از هرنوع سرمایه‌گذاری در بازارهای بورس و اوراق بهادار منع شدند.

فلسفه این ممنوعیت جلوگیری از روند «ورود گسترده سرمایه پرریسک» به بورس و رشد حبابی شاخص این بازار بود که در نهایت سقوط شدید این شاخص را به دنبال داشت. همچنین تدوین کنندگان این قانون اعتقاد داشتند منابع بانکی باید از بازارهای پرریسک مانند بورس دور بماند و تنها برای موضوعاتی مانند تسهیلات مسکن و یا تأمین مالی بخش تولید مورد استفاده قرار بگیرد.

حال باید دید که مسئولین کشورمان از این تجربه آمریکا درس می گیرند و مجددا جلوی سرمایه‌گذاری بانک‌ها در بورس را خواهند گرفت و یا باید منتظر تکرار تجربه مشابه بورس نیویورک در اوایل قرن بیستم در ایران باشیم؟

منبع: فارس

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 7
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 0
  • NL ۱۵:۲۶ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
    1 0
    بهتره فعلا خفه خون بگیری! شاخص بریزه باید کف خیابون جمع کنید.
  • حمید IR ۱۶:۵۶ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
    5 0
    بانکها همینطوریش هم با بنگاه داری و کاسبی و ساخت و ساز و صادرات و واردات پدر اقتصاد و بخش خصوصی رو درآوردن و از طرفی هم سهامدار عمده خیلی از شرکتهای بورسی هستند؛ وای به حال روزی که بخوان با داریی که از جیب مردم به نام سپرده گذاری که بابتش سالی 15 درصد سود به مردم میدن هم وارد بورس بشن چون با این پولهای کلان سودهای بالای صددرصدی در بورس به دست میارند که مردم رو نابود خواهند کرد. نگذارید بانکها با پول سپرده گذارها وارد بورس بشن
    • IR ۲۰:۰۷ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
      1 0
      اول جلوی بنگاه داری و ملاکی و دلالی بانکارو بگیرن و بعد طی یک پروسه ی 5تا 10 ساله جلوی بورس بازیشونو بگیرن....میشه با یسری قوانین درست کاری کرد که بانکها سهامداری کنن و به رشد اقتصاد کمک کنن با پول مردم....طبق آمار اکثر کسانی که در بانک پس انداز دارند زیر دیپلم هستن و میلی هم به بورس ندارند. اینجوری بانکها با سواد و علم میتونن به بورس وارد بشن و حتی میشه از سود این سرمایه گذاری مفید یکمی هم به مردم بدن... به هر حال کار باید کارشناسی شده باشه و قشنگ عیارش سنجیده بشه هرچند متاسفانه فعلا ما 90درصد بر اساس آزمونو خطا داریم پیش میریم
  • CA ۱۹:۳۱ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
    70 0
    بانکها در بیشتر کشورها عامل بد بختی مردم هستند برای همین چند چیز در تمامی کشورهای باورمند دمکراتیک هنوز دولتی هست در واقع سهام دار اصلی دولت هست مثل بانک فروش بلیط بخت آزمایی فروش الکل و تا حدودی سیگار و حتی بعضی از مخدرات تمامی امور پزشکی و تا حدودی دارویی بعضی از بیمه ها بعضی از کالاهای اساسی و حتی تا حدودی مسکن. ولی در کشورهای لیبرال تمامی این موارد در دست بهش خصوصی هست در واقع بخشی که بصورت مافیایی ایجاد شده و بصورت مافیایی اداره میشود و افراد اصلی این بخشها سیاستمداران را انتخاب می‌کنند. بخاطر همین هست که کشورهای لیبرال که پسوند دمکراسی را هم بخودشان چسبانده اند صد در صد بصورت مافیایی اداره میشوند و دست به جنایت های بیشمار در داخل و خارج از کشورشان میزنند. این دولت اصلاح طلب لیبرال نیز همین طور تقریبا اداره میشود. برای همین ایران به خاک سیاه نشسته. این بانکهای خصوصی همه ماترک دولت رفسنجانی هست که ابتدا شرکتهای مضاربه ای بودند و با بالا کشیدن پول مردم به این نون و نوا رسیدند و به این صورت بورس بازی میکنند. پشت تمامی مشکلات مسکن هم همین بانکهای خصوصی هستند. مشکل دلار و یورو و کلا ارز هم همین بانکها هستند. در واقع هشتاد درصد مشکلات ایران باند بازی مالی هست و تنها بیست درصد تحریم می‌باشد. البته فروش نفت هم شاید ده درصد تاثیر گذار باشد عدم توزیع عادلانه نیز از مشکلات اساسی این دولت هست و همینطور تامین اجتماعی و بیمه و حمل و نقل. این دولت به معنای تمام یک اختاپوس مافیایی هست.
  • IR ۲۱:۳۱ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
    2 0
    کمونیستهای دو رو از یک طرف چهره بره و میش دارند، از یک طرف گرگهای درنده هستند. قضیه بورس ایران و سیاه‌پوستان آمریکا و غیره ماجرای کمونیستی است و بس
  • IR ۲۲:۲۱ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
    0 1
    وقتی سرویسهای اطلاعاتی غرب تعیین کننده خط مشی اقتصادی این دولت هستند و از طریق چند واسطه سیاستها توسط دولت اجرا میشه، توقعی نیست
  • hanea IR ۰۰:۰۲ - ۱۳۹۹/۰۶/۳۱
    0 0
    بد نبود

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس