گزارش| فریم به فریم با کلیپ مهم هوافضا/ آشنایی با مشهورترین سامانه پدافندی سپاه در ۲۵ سکانس

سامانه موشکی سوم خرداد ازجمله مهمترین سامانه‌های پدافندی ایران محسوب می‌شود که به گفته سردار حاجی زاده در زمان ساخت، پیچیده ترین فناوری‌های موجود کشور در آن بکار گرفته شده است.

به گزارش مشرق، طی روزهای اخیر به مناسبت اولین سالگرد اصابت پهپاد آمریکایی MQ-4C (تریتون از خانواده گلوبال هاوک) توسط سامانه موشکی سوم خرداد سپاه در منطقه کوه مبارک (سواحل جنوبی ایران)، ویدئوی جدیدی از سوی نیروی هوافضای سپاه منتشر شد که حاوی نکات بسیار مهمی از دستاوردهای جدید حوزه پدافندی سپاه است.

سامانه موشکی سوم خرداد نیز ازجمله مهمترین سامانه‌های این نیرو در حوزه پدافندی محسوب می‌شود که به گفته سردار حاجی زاده در زمان ساخت، پیچیده ترین فناوری‌های موجود کشور در آن بکار گرفته شده است.

بیشتر بخوانید:

تست موفق سامانه سوم خرداد در دریا و اصابت به هدف

روایتی از یافتن لاشه‌های «پهپاد آمریکایی»

در ادامه، 25 نکته از فیلم منتشر شده اخیر نیروی هوافضا را مورد بررسی قرار خواهیم داد که حاوی مطالب مهمی در حوزه پدافندی سپاه است.

1- همانطور که گفته شد، پروژه سامانه پدافند هوایی موشکی سوم خرداد در زمان خود، بزرگترین پروژه صنعتی دفاعی کشور بود که شبکه ای از مراکز صنایع دفاعی سپاه، دانشگاه‌ها، پژوهشکده‌ها و شرکت‌های دانش بنیان در آن نقش داشتند.

مراحلی از تحقیق و توسعه، طراحی، ساخت، آزمایش‌های کارخانه‌ای، آزمایش های میدانی علیه اهداف بدون سرنشین تا رسیدن به قابلیت اطمینان کافی در طی چند سال روی این سامانه به انجام رسیده است.

اصلاح طراحی‌های پرتابگر، تجهیزات اتاقک خدمه و موشک نسبت به نسل‌های رونمایی شده اولیه در سال 91 به چشم می‌خورد که شامل توسعه برد موشک از 50 کیلومتر به بیش از 100 کیلومتر نیز می‌شود.

2- بکارگیری شرکت‌های دانش بنیان در مراحل تحقیق و توسعه و طراحی و ساخت زیرسامانه‌ها و حضور مهندسین زن و مرد از نکات بارز پروژه توسعه سامانه سوم خرداد است. این امر سبب کاهش زمان و هزینه توسعه در مقایسه با اجرای تمام کار در داخل جهادخودکفائی نیروی هوافضای سپاه شده است.

3- خط تولید بردهای الکترونیکی، مجموعه‌های هدایت و کنترل و ناوبری و نیز تصاویر جستجوگر پیشرفته صفحه تخت آرایه‌ای شکاف‌دار این سامانه در ویدئوهای اخیر به نمایش در آمده است.

این نوع آنتن که ممکن است عملکرد آرایه فازی نیز داشته باشد، از جمله آنتن‌های پیشرفته محسوب می‌شود که قابلیت‌های بالاتری در مقایسه با نسل‌های قدیم داشته و در صورت آرایه فازی بودن، علاوه بر دقت بالاتر، امکان اخلال روی آن نیز کمتر است. جهش فرکانسی در عملکرد این رادارها نیز امری مسبوق به سابقه در تولیدات دیگر ایرانی است که باز هم اخلال روی آن را دشوارتر می کند.

4- تولید قطعات موشک‌های طائر با ماشینکاری تمام خودکار انجام شده یعنی پس از تکمیل کار در نرم افزارهای طراحی، به واسطه جی-کد، نقشه‌ها مستقیماً به زمان ماشین ابزار ترجمه شده و کار تراش قطعه به صورت خودکار صورت می‌پذیرد که دقت و سرعت عمل بالاتری دارد.

5- وجود دریچه دسترسی روی بدنه موشک که امکان برخی دسترسی‌های سریع را می‌دهد، در تصاویر بدنه موشک مشخص است. این دسترسی مستقیماً به بخش سامانه‌های هدایت و کنترل و ناوبری موشک است.

دریچه دسترسی پشت دماغه در زیر بدنه مشاهده می شود

6- برخلاف برخی از موشک‌ها که بردهای الکترونیکی به صورت باز در داخل فضای موشک قرار دارند، به نظر می‌رسد در این موشک، مجموعه‌های الکترونیکی در داخل محفظه قرار داده شده‌اند.

7- بال و بدنه موشک از آلومینیوم ساخته شده و در آینده با فناوری بدنه‌های کامپوزیت غیرفلزی در بدنه موشک و موتور سوخت جامد آن، مانند موشک رعد-500 و موتور سلمان، موشک‌های طائر نیز بسیار سبک‌تر خواهند شد.

8- به نظر می‌رسد که موتور سوخت جامد موشک به صورت یک بخش مجزا به موشک اضافه می‌شود که امکان تعویض خواهد داشت.

9- جعبه‌های حمل و نقل ضد ضربه و آب بندی کامل مورد استفاده قرار می‌گیرند.

10- سامانه سوم خرداد اولین سامانه پدافند هوایی موشکی تمام متحرک ساخت ایران است که خط تولید پرتابگر آن با طراحی داخلی خودرو، که حامل 3 فروند موشک است در این ویدئوها به نمایش در آمده است.

در سامانه سوم خرداد 2 نوع خودرو وجود دارد که در نوع اول رادار هم روی پرتابگر قرار دارد (TELAR) و در نوع دیگر فقط پرتابگر (TEL) است. نوع اول این خودروها سبب افزایش پایداری بیشتر سامانه در محیط نبرد می‌شود.

11- تایرهای مقاوم در حرکت‌های خارج از جاده یا آفرود مورد استفاده قرار گرفته که به حمل و نقل و حرکت بهتر این پرتابگر در مناطق مختلف منجر می‌شود.

12- تجهیز پرتابگرهای سوم خرداد به سامانه اپتیکی یا یک آنتن کوچک خاص به طور واضح در این تصاویر مشاهده می‌شود. درصورتیکه سامانه مذکور اپتیکی باشد، به معنی امکان شناسایی دوربرد اهداف در تمام شرایط آب و هوایی است که در نمونه دوربین‌های ساخت داخل به برد بیش از 100 کیلومتر نیز می‌رسد و اگر یک آنتن خاص مانند تصویر زیر باشد، قابلیتی در جهت افزایش قابلیت اطمینان از عملکرد رزمی سامانه در شرایط خاص است.

تجهیز پرتابگر سوم خرداد به یک سامانه اپتیکی یا آنتن خاص

13- اتاقک خدمه که زیر پرتابگر در داخل خودرو قرار دارد به طور کامل در تصاویر به چشم می خورد که سه مجموعه نمایشگر در آن مشاهده می شود. برخی جزئیات تجهیزات این مجموعه نسبت به نسل‌های قبلی تغییر کرده است.

14- نمایش اتاق‌های فرماندهی رده‌های مختلف در پدافند سپاه در ویدئوها صورت پذیرفته است که نقش اشراف کلی روی مناطق تحت پوشش و هماهنگی با شبکه یکپارچه قرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء را دارند.

15- از مراحل شکار پهپاد هدف توسط سامانه سوم خرداد، هم با سامانه‌های اپتیکی زمینی دوربرد و هم با پهپاد دیگر تصویربرداری شده است. به نظر می‌رسد روی سطح فوقانی پهپادهای بال پرنده سپاه نیز دوربین نصب شده است.

16- دقت بسیار خوب موشک طائر در رسیدن به کره احتمالی اصابت یا SEP حدود 1.5 تا 2 متری یک پهپاد کوچک ابابیل-2 با دهانه بال حدود 3 متر ستودنی است. خصوصاً کسب این دقت برای موشکی با طول حدود 6 متر و سرعت دستکم 3 تا 4 برابر سرعت صوت نیازمند کارهای علمی و فنی بسیار دقیقی است.

فیوزهای مجاورتی موشک که از نوع لیزری هستند با عملکرد دقیق و قابلیت پوشش 360 درجه اطراف محور طولی موشک، در بهترین زمان ممکن نسبت به موقعیت هدف دستور انفجار سرجنگی را صادر می کنند.

17- بر اساس تصاویر منتشر شده به نظر می‌رسد به طور معمول اولین شلیک از پرتابگر سامانه سوم خرداد با موشک وسطی آغاز می‌شود. با توجه به وزن چند صد کیلوگرمی این موشک‌ها، شلیک موشک وسطی در ابتدا کمک می‌کند که در صورت نیاز به جابجایی سامانه پس از شلیک، تعادل سامانه بهتر حفظ شود.

پروفایل پرواز موشک طائر به صورت اوج‌گیری در ابتدای پرواز و سپس شیرجه روی هدف است. این شیوه که کارامدی آن بارها در دوران جنگ تحمیلی عراق علیه ایران توسط موشک هوا به هوای فینیکس آزموده شده سبب می‌شود که هدف راه فرار مؤثری نداشته باشد.

تصاویر پرواز موشک طائر، ابتدا اوج‌گیری و سپس شیرجه روی هدف را نشان می‌دهد

تصاویر از چپ به راست، پروفیل پرواز موشک طائر به خوبی اوجگیری و سپس شیرجه روی هدف را نشان می دهد

18- استقرار سامانه در نقاط مختلف ساحلی جنوب حتی در جزایر ایرانی غرب تنگه هرمز به صورت گسترده صورت پذیرفته است. در یکی از تصاویر، استقرار سامانه در جزیره بوموسی نیز به وضوح به چشم می خورد که می تواند از سواحل تا عمق چندده کیلومتری کشورهای جنوبی را نیز پوشش دهد.

19- به کارگیری سامانه از روی شناور در حال حرکت برای اولین بار در این ویدئوها مشاهده شد که از تصاویر و تفاوت موشک‌ها مشخص است که به دفعات صورت پذیرفته است و امکان پوشش مناطق بیشتری را در دریا فراهم می‌کند.

20- شلیک از شناور در حال حرکت نشان می‌دهد که سامانه سوم خرداد امکان شلیک در حال حرکت روی زمین را نیز به دست آورده است زیرا دینامیک حرکت روی سطح به مراتب از حرکت روی دریا پیچیدگی کمتری دارد. این توانایی به افزایش ایمنی سامانه در برابر حملات هوایی دشمن منجر می شود

21- بکارگیری چند نوع از موشک‌های سامانه روی شناور مشهود است. احتمال داده می‌شود که یکی از موشک‌ها از جستجوگر اپتیکی استفاده کند که قسمت دماغه آن نیز به رنگ متمایز است. در این صورت سامانه قابلیت درگیری با هدف در صورت از کار افتادن رادار را نیز خواهد داشت.

همچنین در صورتی که تمایل به روشن نکردن رادار و عملکرد سامانه به صورت غیرفعال یا پسیو وجود داشته باشد، موشک با جستجوگر اپتیکی قابل استفاده است.

22- اشراف اطلاعاتی بر عملکرد و نقش کلیدی پهپاد MQ-4C و رصد پرواز آن در این ویدئوها مورد تأکید بوده است. این پهپاد در واقع یکی از گره‌های ارتباطی قدرت هوایی دشمن بوده است که علاوه بر نقش شناسایی کار رله ارتباطات را نیز به انجام می رساند.

23- سایر هواپیماهای مرتبط با این پهپاد که شامل یک هواپیمای سرنشین‌دار گشت دریایی P-8 با بیش از 30 سرنشین و یک پهپاد شناسایی و رزمی MQ-9 با فواصل تقریباً مساوی 17 کیلومتری از یکدیگر بوده است نیز تحت اشراف اطلاعاتی شبکه پدافند هوایی ایران و سامانه های سپاه قرار داشته است.

24- طبق اطلاعات منتشر شده، پهپاد آمریکایی ابتدا توسط رادارهای هشدار زودهنگام در فاصله 490 کیلومتری از رادار کشف و در فاز درگیری توسط سامانه سوم خرداد در فاصله 120 کیلومتری روی آن فقل شده و در 90 کیلومتری موشک به سمت آن شلیک و در حالیکه پهپاد در ارتفاع 14 کیلومتری و در فاصله 75 کیلومتری قرار داشته، مورد اصابت قرار گرفته است.

25- بازیابی قطعات لاشه و زیرسامانه‌های پهپاد مذکور که در روزهای مختلف توسط نیروی دریایی سپاه و با پذیرش خطرات زیاد و از خودگذشتگی آنها صورت پذیرفته و بخش‌های مختلف این پهپاد بسیار گرانقیمت و راهبردی در محل نمایشگاه نیروی هوافضا در کنار هم قرار گرفته است از دیگر نکات موجود در اطلاعات منتشر شده در روزهای اخیر است.

منبع: تسنیم

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 28
  • در انتظار بررسی: 3
  • غیر قابل انتشار: 3
  • IR ۱۶:۳۷ - ۱۳۹۹/۰۴/۰۱
    17 66
    یک بار میگید در فاصله ۲۲ کیلومتری هدف قرار گرفت یکبار میگید در فاصله ۷۵کیلومتری هدف قرار گرفت کدام باور کنیم
    • IR ۱۷:۰۳ - ۱۳۹۹/۰۴/۰۱
      52 6
      حالا خیلی تو یه عدد گیر نکن. مهم اینه که یه سیلی آبدار نوش کردن.
    • IR ۱۷:۲۱ - ۱۳۹۹/۰۴/۰۱
      22 6
      شما نمی خواهد باورکنی چون باور کنی دردسرها بیشتر میشه
    • IR ۲۳:۱۳ - ۱۳۹۹/۰۴/۰۱
      4 0
      16:37 پس اثر کرده!! مخصوصأ یبار میگن 22 یبار 75 تا شماها گ.... گیجه بگیرین نفهمیدن از کجا خوردین، به ارباب سلام برسون بگو مواظب بالاسر‌ش با‌‌شه!!!
    • IR ۰۴:۲۳ - ۱۳۹۹/۰۴/۰۲
      2 0
      ای نادان
    • حسین IR ۰۹:۵۹ - ۱۳۹۹/۰۴/۰۲
      6 0
      22 کیلومتر ارتفاع هست
    • SE ۱۱:۲۴ - ۱۳۹۹/۰۴/۰۲
      2 25
      اصلا هواپیمای آمریکایی را ارتش زد ولی سپاه مصادره کرد مث همیشه
    • جوجه تیغی بدنساز GB ۱۴:۲۰ - ۱۳۹۹/۰۴/۰۲
      3 1
      به زودی در خاک آمریکا هدف قرار میگیرید. اینو باور کن
  • IR ۱۷:۰۵ - ۱۳۹۹/۰۴/۰۱
    44 1
    اُسکُل های لیبرال هم هنوز پراید می سازن. اونم 90 میلیون. بخشی از ملت سلبریتی زده هم تو خیابون قر میدن براشون. نوش جونتون. نوش جونمون
  • متوهم در 4 بعد IR ۱۷:۰۵ - ۱۳۹۹/۰۴/۰۱
    41 1
    درود بر نیروهای مسلح، بی دلیل نیست که غرب و آمریکا دنبال تحریم تسلیحاتی ایران هستند، ایران با استفاده از سلاح های متنوع و به مراتب کاراتر و ارزان‌تر نسبت به نمونه های دیگر می تواند بازار تسلیحاتی جهان را از آن خود کند، و یک در آمد ارزی خوبی را برای کشور ایجاد کند و منبع در آمد خوبی را به وجود بیاورد.
  • IR ۱۷:۲۰ - ۱۳۹۹/۰۴/۰۱
    25 6
    مواد لازم را که نشون دادید روش درست کردن را هم بگید که سرویس های جاسوسی زحمتشون نشه
    • رسول IR ۱۰:۵۰ - ۱۳۹۹/۰۴/۰۲
      5 0
      احسنت . من تعجب می کنم اینقدر دقیق دارن برای دشمن اطلاعات ارائه می کنن. مشرق جون خودتو کنترل کن.
  • محمد IR ۱۸:۲۸ - ۱۳۹۹/۰۴/۰۱
    20 4
    به شما افتخار می کنم.
  • IR ۱۹:۲۵ - ۱۳۹۹/۰۴/۰۱
    3 21
    چرا پروژه ها رو ناقص انجام می دید. اول اینکه چه معنی داره کشوری با اقتصاد کوچک مثل ایران چند سامانه با عملکرد مشابه بسازه؛ سوم خرداد و پانزده خرداد عملکرد مشابه دارند، ضمنا پانزده خرداد طرح کاملتری است. اینکه خبرهایی شنیده می شه که سپاه وارد فاز تولید سامانه برد بلند می شه پس سامانه باور این وسط چکارست؟ اگر فناوری و خبرگی خاصی دارید چرا هم افزایی نمی کنید؟ پول مملکت مگه علف خرسه. دوم اینکه به جای اینکه کل سامانه و حامل رو با سه تا موشک ببرید روی شناور، بروی سیلوی عمود پرتاب کار کنید حداقل هشت موشک عمود پرتاب روی آن شناور قابل نصبه. ضمنا چرا از سامانه کمند در شناورها و قایقهای سنگین سپاه استفاده نمی شه مگر سازنده نیستید مگر کمند دو منظوره نیست چرا استفاده نمی شه؟!!!
    • ابراهیم IR ۲۱:۳۳ - ۱۳۹۹/۰۴/۰۱
      10 1
      ۱_برد باور ۳۷۳ حدود ۱۲۰ کیلومتره که متوسط رو به بالاست ولی برد بلند محسوب نمیشه و کشور نیاز جدی به سامانه های با برد بالای ۳۰۰ و ۴۰۰ کیلومتر داره.۲_سامانه های بوک و تور و پنتسیر هم در ظاهر مشابهت های بسیاری دارند ولی هرکدوم ویژگی های خاصی دارن که از همدیگه متمایزشون میکنه.چین و آمریکا و برخی کشورهای اروپایی هم سامانه هایی دارن که همپوشانی دارن و این مسئله اصلا عجیب یا مختص ایران نیست.۳_پرتابگر عمودی فناوری بسیار پیچیده و حساسی داره و ساختش به این سادگیا نیست.البته گفته شده درحال ساخته ولی هنوز عملیاتی نشده.ضمنا تطابق پرتابگرهای عمودی با انواع مختلف موشکهای کروز تهاجمی و موشکهای پدآفندی کار ساده ای نیست و خود روسیه با این همه تجربه(که قویترین سامانه های پدآفندی دنیا رو داشته و داره) هنوز برای پدآفند دریایی از پرتابگر عمودی استفاده نمیکنه.آمریکا هم صرفا برای SM3 و SM6 که هردو پس از 2015 عملیاتی شدن برای اولین بار از پرتابگر عمودی استفاده کرده که هردو برد بلند و بسیار بلند(۱۵۰ تا ۴۶۰ کیلومتر برای SM6 و ۹۰۰ تا ۲۵۰۰ کیلومتر برای SM3)هستن و برای سامانه های برد کوتاه از این پرتابگرها استفاده نمیکنه.
    • ابراهیم IR ۲۱:۴۰ - ۱۳۹۹/۰۴/۰۱
      11 0
      ضمنا کمند سامانه دفاع نقطه ای(CIWS)هست و مشابه فالانکس که بیشینه برد درگیریش ۴ کیلومتره و مخصوص شناورهاست؛در حالی که سوم خرداد سامانه برد کوتاه و متوسطه و در زمین و دریا قابل استفاده.
    • IR ۰۶:۱۹ - ۱۳۹۹/۰۴/۰۲
      1 6
      روسیه در تمام شناورهای نوین خودش از سیلوی عمود پرتاب استفاده می کنه ایضا چین آمریکا فرانسه ایتالیا اسپانیا و...
    • IR ۰۸:۳۷ - ۱۳۹۹/۰۴/۰۳
      0 4
      باور 373 دارای برد 200 کیلومتر هست
    • IR ۰۰:۵۳ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۲
      0 0
      سلام آقا ابراهیم خیلی ممنون که توضیح دادین و اطلاعات خوبی رو دادین من فکر نمیکردم سامانه ای باشه که بردش ۲۵۰۰ کیلومتر باشه واقعه فاصله زیادیه تعجب کردم .
  • IR ۲۰:۵۰ - ۱۳۹۹/۰۴/۰۱
    0 10
    بابا تر و خدا بس کنید اونقدر میگید آدم خسته میشه مشرق همه میدونن این سامانه از روی چه سیستم روسی ساخته شده و تکنولوژی کی هست؟ با همه این تفاسیر ارزشمند و زحمات قابل تقدیر ولی فکر نمیکتید دیگه خیلی شور کردید قصه این پدافند رو بابا سال ۲۰۲۰ ها نه دهه نود تکنولوژی ها خیلی بالاست و ما باید آماده بشیم البته هنوزم تیرکمون آدم میکشه
  • حسین IR ۲۱:۵۱ - ۱۳۹۹/۰۴/۰۱
    16 1
    خدا قوت به پاسداران غیور این سرزمین و سربازان امام خامنه ای عزیز
  • IR ۲۲:۰۵ - ۱۳۹۹/۰۴/۰۱
    0 0
    امیدوارم متخصصان نظامی کشور بتوانندمشابه بوک ام سه هم تولید کنندچون توان ضد بالستیک قوی تر از اس سیصد دارد میتواند با اهدافی با سرعت۳۰۰۰متر در ثانیه درگیر شوداس سیصد ۲۸۰۰ متر در ثانیه درگیر میشود
  • IR ۲۲:۱۶ - ۱۳۹۹/۰۴/۰۱
    0 0
    مشرق یعنی کسی مثل ما اینطور اطلاعات نظامی رو لو میده بنظرم اینکار جز خیانت اسمی دیگری نداره
  • IR ۲۳:۰۹ - ۱۳۹۹/۰۴/۰۱
    3 0
    این سطح از تکنولوژی باعث افتخار و غروره،
  • IR ۰۰:۲۹ - ۱۳۹۹/۰۴/۰۲
    5 3
    سایه سپاه مستدام
  • IR ۰۰:۴۹ - ۱۳۹۹/۰۴/۰۲
    0 4
    امیدوارم بهتر از هویج 300 روسی یا چغندر 400 باشه که توی سوریه هیچ غلطی نتونستند بکنند.
  • امید IR ۱۳:۱۴ - ۱۳۹۹/۰۴/۰۲
    4 1
    آفرین آبروی مملکت ایران را پاس داشتید ایکاش روزی برسد که سامانه‌های ضد هوایی بسازید یا ارتقاء دهید که بتوانند بلای جان هواپیماهای پنهان کار آمریکا یی مثل اف۳۵و... باشند موفق باشید...
  • IR ۱۳:۲۴ - ۱۳۹۹/۰۴/۰۲
    2 0
    احسنت، واقعا اگه ایران قوی نمی بود چرا ترامپ و کشور های غربی به دنبالاز بین بردن توان موشکی هستند بله سایر زمینه ها ضعیف هستیم، چون نفهمیدیم دشمن ما رو روزی تحریم میکنه،دشمن یعنی،تحریم کننده دارو، دشمن یعنی آمریکا و دستگاه استکباری بدتر از فتنه دجال دوستی عدهای از شیعیان با دشمن، و دشمنی با دوستان اهل بیت است، امام رضا علیه السلام، وسائل الشیعه، دردی که امروز برخی از ما به آن گرفتاریم

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس