فشارحداکثری اروپا

یک اندیشکده آمریکایی پیشنهاد داد که کشورهای اروپایی باید برای مهار و حل موضوع ایران و برجام یک ابتکار عمل منطقه‌ای جدید را اتخاذ کنند.

سرویس جنگ نرم مشرق - اندیشکده کارنگی در گزارشی راهبردی نوشت: شکاف میان اروپا و آمریکا بر سر ایران در حال گسترش است. سیاست فشار حداکثری دو ساله آمریکا علیه تهران نتایج مطلوب‌نظر واشنگتن را به دنبال نداشته است. اروپایی‌ها نیز نتوانسته‌اند در برابر شریک خود به اندازه کافی مقاومت کرده و آن را به تغییر مسیر وادار سازند. بدتر از این، سیاست آمریکا ممکن است موجب بی‌ثباتی در منطقه خلیج فارس شود و این امر پیامدهای مستقیمی برای اروپا دارد. اتحادیه اروپا، اعضای آن، و انگلیس در راستای احیای اهرم فشار خود  باید نگاه‌ خود را از روابط با جمهوری اسلامی فراتر ببرند و به چالش‌های امنیتی موجود در منطقه بپردازند. با توجه به عقب‌نشینی قریب‌الوقوع آمریکا و افزایش علاقه‌مندی روسیه به منطقه، ضروری است که اتحادیه اروپا در خارج از مرزهایش نیز حضور پیدا کند.


مخاطبان گرامی، محتوا و ادعاهای مطرح‌شده در این گزارش، صرفاً جهت تحلیل و بررسی رویکردها و دیدگاه‌های اندیشکده‌های غربی منتشر شده است و ادعاها و القائات احتمالی این مطالب هرگز مورد تأیید مشرق نیست.


این اندیشکده آمریکایی می‌نویسد: توافق هسته‌ای علیرغم آنکه نیمه‌جان شده اما نقطه شروع خوبی به شمار می‌رود. اروپایی‌ها باید برخی از مفاد پایه توافق هسته‌ای را به منطقه تعمیم دهند و تازه‌واردان هسته‌ای در میان کشورهای عرب خلیج فارس را نیز تحت شمول آن قرار دهند. این امر موجب پیشبرد رسالت عدم اشاعه تسلیحات هسته‌ای می‌شود که نه فقط به نفع یک کشور واحد بلکه به نفع کل منطقه تمام می‌شود. به همین نحو، اروپایی‌ها باید در قالب گفتگو درباره امنیت منطقه با ایران، عراق، و شش کشور عرب عضو شورای همکاری خلیج فارس تعامل کنند. به جای پیشنهاد یک چارچوب امنیتی همه‌جانبه، آنها باید یک رویکرد گام به گام منطقه‌ای را با هدف مدون‌سازی اصول به رسمیت شناخته بین‌المللی دنبال کنند.

پیشنهادات اروپا برای منطقه خلیج فارس

نویسنده گزارش توصیه می‌کند که اروپایی‌ها باید از کشورهای منطقه خلیج فارس بخواهند که:

۱- استانداردهای همگانی عدم اشاعه تسلیحاتی را اتخاذ کنند. اروپایی‌ها باید کشورهای حوزه خلیج فارس را تشویق کنند که استانداردهایی نظیر پروتکل الحاقی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و کنوانسیون‌های بین‌المللی در خصوص ایمنی هسته‌ای و مدیریت بلایا را اعمال کنند.

۲- با مفاد توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ موافقت کنند. اروپایی‌ها باید از کشورهای حوزه خلیج فارس مصرانه بخواهند تا در صورت امکان تدابیری اتخاذ کنند که موجب محدودسازی برنامه‌های هسته‌ای در شرف تکوین می‌شوند.

در ادامه این گزارش آمده است: این مفاد از جمله وضع محدودیت در خصوص غنی‌سازی اورانیوم در داخل و چشم‌پوشی از بازفرآوری سوخت را شامل می‌شوند. طبق این تدابیر اولیه، اروپایی‌ها باید گام‌های بیشتری را در راستای گفتگوی منطقه‌ای درباره مسائل امنیتی و تهدیدآمیز پیشنهاد دهند ــ و به تحقق آنها کمک کنند. این گام‌ها باید موارد زیر را شامل شوند:

۱- مذاکره بر سر امنیت دریایی خلیج فارس.

۲- ممنوع‌سازی آزمایش سلاح‌های بیولوژیکی و شیمیایی و همچنین سلاح‌های هسته‌ای.

۳- محدودسازی برد موشک‌های بالستیک و تجارت تسلیحاتی در منطقه.

 ایجاد همه این سازوکارها مستلزم صرف وقت و انرژی است، اما شروع فرآیند گفتگوی منطقه‌ای می‌تواند به تغییر تحولات تنش‌زای کنونی کمک کند. در شرایطی که آمریکا در حال فاصله‌گیری از جایگاه رهبری خود  در سطح سیاست‌هاست، وقت آن رسیده که اروپا وارد میدان شود. اتحادیه اروپا و کشورهای اروپایی با تکیه بر دستاوردهای دیپلماتیک در خصوص مسئله هسته‌ای و در عین حال در قالب تلاش جهت اعتمادسازی مجدد نزد همه قدرت‌های منطقه‌ای از جایگاه خوبی جهت طی کردن چنین مسیری برخوردارند.

اتحادیه اروپا باید مستقل فکر و اقدام کند

این گزارش می‌افزاید: جوزف بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در جریان دیدار با وزیر امور خارجه ایران پس از بالا گرفتن تنش‌ها میان ایران و آمریکا در ماه ژانویه ۲۰۲۰ از لزوم دستیابی به یک «راه‌حل سیاسی منطقه‌ای» سخن گفت. اگر این راه‌حل در بر گیرنده رویکرد جامع‌تری در ارتباط با کشورها، مسائل، و تمایل اتحادیه اروپا نسبت به ارائه مشوق‌ها و عوامل بازدارنده پشتیبان باشد، در آن صورت اتحادیه اروپا در مسیر صحیح قرار دارد. اتحادیه اروپا به درستی از سیاست فشار حداکثری آمریکا فاصله گرفته که این امر به لحاظ اصولی و با هدف ایفای نقش بعنوان یک واسطه بالقوه در منطقه صورت گرفته است. همه‌گیری ویروس کرونا نشان داد که سیاست‌ورزی ــ به ویژه سیاست خارجی ــ نباید تحت‌الشعاع ایدئولوژی قرار گیرد. دولت آمریکا به خاطر بهره‌برداری از یک فاجعه انسانی و حفظ محاصره اقتصادی با هدف تحقق اهداف کوتاه مدتِ یک سیاست شکست خورده مقصر قلمداد می‌شود.

کارنگی در ادامه می‌نویسد: گستره و عمق تحریم‌های آمریکا، از جمله تحریم‌ها ضد متحدان، موجب شده تا اتحادیه اروپا گزینه‌های سیاسی چندانی در برابر خود نداشته باشد. اکنون که اولین معامله در قالب سازوکار اینستکس صورت گرفته و نیاز به معاملات بشردوستانه به وضوح مشاهده می‌شود، اروپایی‌ها باید ظرفیت این سازوکار را بالا ببرند. مسئله نه فقط دفاع از برجام بلکه همچنین تأمین منافع اروپایی‌هاست، زیرا بدین طریق قادر خواهند بود در بلند مدت مستقل از تحریم‌های ثانویه آمریکا عمل می‌کنند. اروپایی‌ها باید ابعاد مربوط به عدم اشاعه هسته‌ای مندرج در برجام را به تازه‌واردان هسته‌ای در میان کشورهای عرب خلیج فارس تعمیم دهند. به علاوه، اروپایی‌ها باید جسورانه به مسائل مرتبط با امنیت سخت بپردازند. این مسئله صرفاً به امنیت میان کشورها محدود نمی‌شود. همانگونه که رویدادهای اخیر نشان داده‌اند، همه کشورهای منطقه از تحولات داخلی در دیگر کشورها ــ از اعتراضات در عراق و ایران گرفته تا کشکمش در درون خاندان سلطنتی عربستان ــ متأثر می‌شوند. بی‌ثباتی در یک کشور ممکن است به آسانی به کشورهای همسایه نیز سرریز کند.

پیشنهاد گفتگو میان قدرت‌های منطقه زمانی معتبرتر می‌شود که از یک شالوده و بستر برخوردار باشد. این بدان معناست که مأموریت دریایی تحت رهبری فرانسه در خلیج فارس باید با گذشت زمان به مأموریت تحت حمایت اتحادیه اروپا تبدیل شود. بعلاوه، اروپایی‌ها باید از حضور در عراق استفاده کرده و در صورت نیاز به تلاش‌های پشت پرده جهت کاستن از تنش‌های نظامی دست بزنند. تدوین یک رویکرد منطقه‌ای همچنین به افزایش گفتگوهای سیاسی میان سه هیأت نمایندگی اتحادیه اروپا در منطقه خلیج فارس ــ در ابوظبی، کویت، و ریاض ــ و سفارت‌خانه‌های کشورهای قدرتمند عضو اتحادیه و همچنین انگلیس در منطقه می‌انجامد. علاوه بر تهیه طرحی جهت تعامل با کشورهای حوزه خلیج فارس، اتحادیه اروپا همچنین باید فهرستی از تدابیر تهیه کند و این تدابیر را در صورت عدم همکاری کشورهای منطقه بکار گیرد.

توصیه‌هایی برای فشار حداکثری به سبک اروپایی

در بخش دیگری از این گزارش آمده است: در خصوص ایران و برجام، اتحادیه اروپا باید در راستای سنجش مدت زمان گریز هسته‌ای از نزدیک با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی همکاری کند، در صورت نیاز از ادبیات تندتری در قالب سیاست‌های خود استفاده کند، و بازرسی‌های سرزده بیشتری را صورت دهد. کشورهای اروپایی می‌توانند سفرای خود را جهت مشورت از ایران فرا خوانند که این نشانه‌ای قوی دال بر عدم رضایت دیپلماتیک آنها خواهد بود. یک گام دیگر نیز این است که آن دسته سیاستمداران و مقامات ارشد ایرانی که خواستار خروج ایران از برجام، یا بدتر، ان‌پی‌تی می‌شوند در لیست سیاه گنجانیده شوند.

اگرچه شاید دشوار بنظر برسد، اما اتحادیه اروپا باید در برابر تحریم‌های همه‌جانبه آمریکا بایستد و در عین حال حق اتخاذ تدابیر هدفمند را برای خود حفظ کند تا بدین طریق موضع خود را برای سیاست‌گذاران ایرانی واضح و شفاف سازد.

اتحادیه اروپا و کشورهای عضو باید با همکاری انگلیس واکنش‌هایی را در پاسخ به هرگونه موارد بالا گرفتن تنش در منظقه از طرف ایران یا کشورهای دیگر آماده سازند. این واکنش می‌تواند علاوه بر فرا خواندن سفرای کشورهای اروپایی همچنین کاهش تعداد پرسنل سفارت‌خانه از جمله پرسنل فعال در امور تجاری یا کنسولی و یا کاهش سطح نمایندگی دیپلماتیک مثلاً از سفیر به کاردار را شامل شود. اتحادیه اروپا و کشورهای عضو می‌توانند تجهیزات مورد استفاده در اتفاقاتی که به وضع تحریم انجامیده‌اند را ممنوع کنند. این اتفاقات حمله به کشتی‌ها، زیرساخت‌ها، و افراد را شامل می‌شوند. به همین نحو، اتحادیه اروپا می‌تواند سیاستمداران و مقامات دخیل در اقداماتی که موجب بالا گرفتن تنش شده‌اند را مجازات کند و در این راستا دارایی‌های آنها را مسدود یا ممنوعیت صدور ویزا برای آنها وضع کند.

لزوم گفتگو در خصوص ابتکار صلح هرمز ایران

این اندیشکده در پایان گزارش خود اینگونه نتیجه‌گیری می‌کند: هرگونه گفتگوهای منطقه‌ای صرفاً سرآغاز یک روند است، نه اقدامی توأم با پیامد از قبل تعیین‌شده که موجب برتری یکی از طرفین بر دیگری می‌شود. با وجود این، از آنجا که یک سیستم امنیت جمعی تمام‌عیار برای منطقه خلیج فارس دست‌نیافتنی بنظر می‌رسد، طراحی فرآیندی که در نهایت به آنجا منتهی شود بسیار مهم و سرنوشت‌ساز است. باید اذعان داشت که چنین فرآیندی هدفش کاستن از تنش‌ها صرفاً در خلیج فارس است، حال آنکه چالش‌ها در دیگر مناطق ــ از سوریه گرفته تا یمن و رویارویی میان اسرائیل و ایران ــ همچنان لاینحل باقی خواهند ماند.

علیرغم این موارد هشدارآمیز، شروع یک گفتگوی منطقه‌ای به تغییر تحولات تنش‌زای کنونی بسیار کمک خواهد کرد. ایران بواسطه این امر ترغیب می‌شود جزئیات بیشتری درباره ابتکار صلح هرمز ارائه دهد. این امر همچنین همسایگان عربِ ایران را متقاعد می‌سازد تا مطالبات واقعی خود را نزد تهران مطرح و بر سر ادعاهای خود مبنی بر مداخله ایران مذاکره کنند. در نهایت، این پیشنهادات بستگی به آن دارند که اتحادیه اروپا و کشورهای عضو بدانند که چه می‌خواهند. اگر قرار باشد درخواست‌های مکرر نظیر تمایل امانوئل مکرون رئیس‌جمهور فرانسه در خصوص «استقلال اروپا» و بلندپروازی فن دِر لاین مبنی بر تشکیل یک «کمیسیون ژئوپلتیکی [اروپایی]» در عمل تأثیر خود را نشان دهند، سیاست التحادیه اروپا در قبال ایران و خلیج فارس نقطه شروع خوبی است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 35
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 7
  • US ۱۶:۲۴ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۱
    31 6
    اینم از اروپا بابا ول کنید اروپا و آمریکارو .............
    • IR ۱۸:۴۴ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۱
      8 42
      نجات کشور میخوا هید دوستی و صلح با کل دنیاست
    • حسین IR ۱۹:۴۴ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۱
      11 2
      برجام خریت محض بود راهش اتخاذ اقتصاد داخلی است و حالت جنگی اخذ مالیات سنگین از سودهای بادآورده دلالی و تقویت تولید داخلی و جداسازی گردش داخلی اقتصاد از نرخ گذاری بر مبنای ارز خارجی
  • IR ۱۶:۳۶ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۱
    15 2
    عکس اول عالی کلی حرف داره
  • IR ۱۶:۳۷ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۱
    5 30
    ایران = ویران
    • IR ۱۸:۳۴ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۱
      24 2
      چخه میگیم یمنی ها ریاضو با خاک یکسان کننا
    • IR ۱۹:۱۱ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۱
      1 0
      مردم خودشان موافق دادن افسار کشور به بیگانه وبدند الان هم فهمیده اند اشتباه کرده اند اما خوب نمیخواهند این خطایشان را قبول کنند
    • IR ۱۹:۱۷ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۱
      2 0
      جنگ افروز های بی ادب مثل شما کشور را به این روز انداخته کمبود داری برو درمان شو
  • IR ۱۶:۴۱ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۱
    7 0
    برای ایران مدعی تمدن و و داشتن دین مهر و گذشت و انسانیت
  • مهدی JP ۱۶:۵۶ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۱
    21 6
    قدرت تاثیر گذاری مرغ همسایمون بر کل ایران از ۲۷ کشور اتحادیه اروپا بیشتره.خاک بر سر کسی که فکر میکنه قدرت سیاسی اروپا از مگس بیشتره.همشون در قبال ظلم و جنایت امریکا و نقض برجام تفاله شدن.جالبه واسه همه کشورهای خاورمیانه محدودیت میخوان الا اسراییل
  • IR ۱۷:۱۲ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۱
    5 1
    قیافه روحانی را وحشتناک چاپ کردید
    • IR ۱۷:۵۱ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۱
      12 3
      دولت تدبیر و امید عاشق سرسپرده و سپر بلای اروپا
    • US ۱۸:۰۸ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۱
      15 2
      ماشالا خوشحال داره میخنده کجاش وحشتناکه؟ البته پیامی که عکس داره وحشتاکه
  • US ۱۷:۱۹ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۱
    13 5
    سکان کشتی را باید به دست کاردان داد. نه اینکه عده ای بازیگر و چهره اینتساگرامی برای ما رییس جمهور تعیین کنند و ...
  • IR ۱۷:۴۳ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۱
    14 3
    دمشون گرم می خواهند ایران را تقدیمشان کنیم تا راحت تر باشند ؟ کل خاورمیانه را با اروپای میانه تغییر نام بدیم چطور؟ این گوشت خوک خور ها به هیچ عهد و پیمانی پایبند نیستند تا این که ما را هم گوشت خوک خور کنند
  • IR ۱۷:۴۴ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۱
    3 14
    قبول دارید مملکت را میدادیم آمریکا یا اروپا غارت میکرد قیمت سکه به 9میلیون یا مرغ به 20-هزار نمی رسید و یا در کل اینهمه فقر و فلاکت نداشتیم ایمان ملت به خدا و شما کمتر نمیشد
    • IR ۱۷:۵۰ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۱
      11 2
      امثال تو و طرفداران افکاری مثل افکار تو باعث وضعیت موجود شدن. امثال شما نباشن ۹۰ درصد مشکلات حل میشه
    • IR ۱۸:۱۰ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۱
      7 1
      تر خدا فقط 5 سال شما در کشور نباشید نه تنها کشور بلکه خاورمیانه آباد میشود همه این را میدانند مردش هستید رفراندم بگیرید
    • IR ۱۸:۴۲ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۱
      11 4
      من از مراجع تقلید در تعجبم این همه گرانی و فساد و رشوه را میبینند و سکوت کردند چرا
  • US ۱۸:۱۱ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۱
    2 3
    ماباید سلاح اتمی داشته باشیم، این ازنان شب هم واحب تره، هیچ کس دردنیا ایران قدرتمند رونمیخواد، مادرخطریم وبایدفکری برای خودمون وامنیتمون کنیم، دنیا ترسناکه اینو باید مسئولان ما بدونن
    • IR ۱۹:۰۹ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۱
      2 1
      عزیز مگر به سخنان رهبر عزیز گوش نداده اید تولید استفاده از سلاح اتمی حرام است
    • IR ۲۳:۲۰ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۱
      0 0
      همه که مقلد رهبر نیستند بعدش دشمن اگر به ما حمله اتمی کرد چگونه میخواهند جوابش رو بدهند؟ اگر ژاپن بمب اتم داشت دوبار پشت هم روش بمب نمیریختند اگر روسیه بمب اتم نداشت بیش از اینها تحریم میشد قدرت داشتن هیچ وقت حرام نشده و آیه قرآن هم نگفته حرام است
  • FR ۱۸:۳۰ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۱
    3 2
    اروپایی ها نتوانستند در مقابل شریک خود .....؟ یعنی ایران شریک اروپاست ومثلا آمریکا لابد رقیب اروپا !
  • US ۱۸:۳۰ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۱
    3 3
    این اندیشکده امریکائی بجای نسخه نوشتن یرای منطقه خاور میانه بخصوص کشور ایران بهتره فکری بحال مملکت خودشان کنند. کشورهای غربی کی هستند و بر چه مبنائی برای کشورهای دیگر تعین تکلیف میکنند؟ ایران باید از ان پی تی بیاید بیرون و اجازه بازدید به آژانس ندهد باندازه کافی ملت ایران از طرف دولتهای غربی تحت ظلم قرار گرفتند سیاستمدارهای غریی دروغگو، شارلاتان و بی کفایت هستند حتی بمردم خودشون هم دروغ میگویند. مردم ایران باید با تمام قوا در مقابل این زور گوئی ها مقاومت کنند.
  • FR ۱۸:۳۹ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۱
    3 3
    خلاصه یعنی آمریکا هیچ غلطی نتوانست بکند بلکه اروپا دوباره وقت کشی کند ....اروپا هم بهتره فعلا به شرایط اسفناک اجتماعی بخصوص بعد از کرونا مشغول شود
  • IR ۱۹:۳۲ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۱
    3 0
    فکر نکنم جناب روحانی نامش در کتاب گینس تحریم ها ثبت شود
  • SE ۱۹:۳۶ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۱
    4 0
    خروج از برجام دیوانگی و عمل کردن به تعهدات آن حماقت است
    • IR ۲۳:۲۴ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۱
      1 0
      کامنت مزخرف گذاشتن چی؟ خروج از برجام و ان پی تی و غنی سازی ۹۵ درصد جزو الزامات امنیت کشوره دیگه تحریم بسه دیگه تحقیر و سکوت و گوش کردن به سخنان تهی و پوچ و کم رمق اروپا کافییییه
  • IR ۲۲:۳۴ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۱
    0 0
    نام بخشدار توروغوز اباد را هم بنویسید چونکه او هم مخالف برجام است.
  • اسد RO ۰۱:۵۷ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۲
    0 0
    اروپا ما استقلال کردیم اونا چرا نگرانن اونا ما نمیخوان اونا چرا چرا همسایگان از ایران می ترسانند کجای تاریخ دیده که ایران به خاطر آب یاخاک کشوری تصرف بکنه اونا فقط بخاطر موجودیت اسرائیل یک روز به ایران سوریه عراق لشکر کشی میکنند
  • IR ۰۸:۴۱ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۲
    0 0
    عجب.... می‌بینید یکی از تصمیمات اتاق های فکر آمریکا علنی شد
  • IR ۰۹:۲۶ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۲
    1 0
    پس اروپا ابتدا به ساکن آمریکا . ترامپ را بایست تحریم کند!
  • IR ۱۷:۲۱ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۲
    0 0
    از صدسال پیش تا به امروز اروپا آمریکا دنبال منافع خودشونن وباج خواهی از امثال کشورهایکه منابعی دارن باید باج اینکه این قدرتها باهاشون کتری ندارن رو بدن والا برای اون کشور تو سازمان ملل که وسیله فشار برکشورهاست دست خودشونه اونجا اقدام میکنند برعلیه اون کشور مورد نظر پس تمام دنیا وبیشترکشورهایکه منابع دارن همه سرکارن
  • IR ۲۲:۵۱ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۲
    0 0
    گفتند تنها راه شکوفایی اقتصاد ایران ریختن بتن در قلب راکتور آب سنگین اراکه ، واقعا اقتصاد شکوفا شد!
  • علی IR ۲۳:۳۲ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۲
    0 0
    مزدوران ووطن فروشان غرب زده دوتابعیتی اینگونه به اربابان وکدخدایشان القا کرده اند که مخالفان برجام اندکند واربابان آنها در غرب مصمم به تحریم افرادی هستند که مخالف برجامند،مانده ام که چگونه نفوذی ها وضدانقلاب وژن فروش موفق شده اند تا از پابرهنگان وولی نعمتان وصاحبان انقلاب انتقام بگیرند وطن را درمعرض خطرومردم را به چالش بکشند وانقلابیون واقعی را به حاشیه برانند وامت انقلاب بافشار فقر به گروگان بگیرندواین کشور سر شار از نعمت خدادادی را به یغما بدهند وببرند!

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس