کد خبر 1082771
تاریخ انتشار: ۲۳ خرداد ۱۳۹۹ - ۱۳:۱۶
کشف گورستان دوره اشکانی در شهر اصفهان

کشف دومین  گورخمره در یگانه تپه تاریخی شهر اصفهان، فرضیه وجود گورستان اشکانی در شرق این تپه را ثابت کرد، حالا تپه اشرف بعد از سیلک کاشان در گستره این استان گورخمره هایی پیدا شده است.

به گزارش مشرق، هیات باستان شناسی تپه اشرف روز گذشته در حال ایجاد گمانه‌های بعدی بودند که در یکی از این گمانه‌ها به گورخمره دوم رسیدند. این گورخمره‌ها  فرضیه وجود گورستان دوره اشکانی را در اصفهان می‌تواند به اثبات برساند.

سرپرست هیات باستان شناسی تپه اشرف معتقد است که این گورستان می تواند وسعت زیادی داشته باشد. علیرضا جعفری‌زند روز جمعه به ایرنا گفت: در اولین کشف تدفین گورخمره تصور ما بر این بود که باید به بقیه گورخمره‌ها دست پیدا کنیم تا اینکه روز گذشته توانستیم  یکی دیگر از این گورخمره ها را  شناسایی کنیم.

این باستان شناس یقین دارد که در ادامه کاوش‌ها به نمونه‌هایی دیگر از این نوع تدفین مواجه خواهند شد. در واقع  کشف دومین گورخمره در محدوده شرق تپه اشرف به هیات باستان شناسی تپه اشرف ثابت کرد که آنها به احتمال با یک گورستان اشکانی روبه رو هستند.

بیشتر بخوانید:

به گفته جعفری زند این گورستان حاوی شواهد و مستندات مهمی از تاریخ پیش از اسلام اصفهان است که در پرده‌ای از ابهام  قرار داشته و حالا این گورستان می تواند روشنایی بخش بر نقاط تاریک تاریخ اصفهان باشد.

وی  در گفت ‌و گو با خبرنگار ایرنا بیشتر از اهمیت کشف این گورستان گفت: تاریخ شهر اصفهان بسیار با اهمیت است چراکه  از اصفهان پیش از اسلام  اطلاعات مستند اندکی وجود دارد. بارها در کتاب‌های جغرافیانویسان دوران اسلامی و همچنین کتاب جغرافیای بطلمیوس بر اهمیت  شهر اصفهان به عنوان  یکی از نقاط مهم امپراتوری پیش از دوره اشکانی و پس از آن  تاکید شده است ولی آثار ملموس و مستندات ما دراین‌باره  بسیار اندک بوده است.

سرپرست هیات باستان شناسی تپه اشرف افزود: طی سال‌های اخیر دستاورهای مهمی  در تپه اشرف داشته‌ایم و مهم تر از آن اینکه اکنون به گورستان دوره اشکانی رسیده‌ایم. به طور طبیعی نوع تدفین به لحاظ فرهنگی و مذهبی حاوی اطلاعات زیادی است  چراکه هر نوع تدفینی بستگی به مذهب و آیینی دارد که افراد از آن پیروی می‌کردند.

این باستان شناس دستیابی به گورستان دوره اشکانی را نوید بخش پرده‌برداری از تاریخ مبهم اصفهان پیش از اسلام دانست و افزود: به نقل از تاریخ، اصفهان در زمان اسکندر جز ایالت‌های مهم و در زمان اشکانی جز قلمرو الیمایی‌ها بوده است.الیمایی‌ها اقتدار محلی داشتند اما  زیر سلطه اشکانیان بودند و قلمرو آنها خوزستان و بخشی از اصفهان بوده است.

 وی اضافه کرد: از سال ۸۹ که کاوش‌ها را در تپه اشرف شروع کردم، قطعات سفال‌های شاخصی از دوره سلوکی و اشکانی شناسایی کردیم  اما سوال همیشه برای ما این بود که چگونه با معماری این دوره‌ها برخورد خواهیم کرد؟ و یا اینکه اگر سکونتی از دروره اشکانی در اصفهان وجود دارد، محل تدفین آنها کجا بوده است؟

این باستان شناس با اشاره به فراوانی تخریب‌هایی که در طول زمان و به خصوص در سال‌های اخیر تپه اشرف و اطراف آن را تحت تاثیر گسترده قرار داده است گفت: سوالات ما درباره سکونت اشکانیان همچنان پابرجا بود تا اینکه در جریان لوله گذاری اداره آب و فاضلاب به دلیل حساسیت موضوع، این طرح را به مدت یک  سال و نیم متوقف کردم تا بتوانیم به صورت علمی در این محدوده کار کنیم.

اشاره جعفری زند به طرح لوله‌گذاری آب به سوی شرق اصفهان است که به طول ششصد متر، حدفاصل سه راه بازارچه تا تقاطع مهر در خیابان مشتاق دوم برای نجات بخشی آثار و شواهد تاریخی تپه جی و تپه اشرف متوقف شد.

جعفری زند خاطرنشان کرد: همیشه فکر می کردم گورستان باید جایی در حدود شرق تپه یا در قسمت‌های شمالی آن باشد و خوشبختانه با ایجاد گمانه زنی‌ها به لایه‌ای که تدفین دوره اشکانی  را داشت رسیدیم.

جعفری زند تپه اشرف و تپه جی را گستره ای به هم متصل دانست که امروز خیابان، خانه‌ها و کوچه‌ها این گستره را از هم جدا کرده است.

وی معتقد است ضلع غربی و شرقی تپه  اشرف، جایی که اکنون  فضای سبز پارک و نمایشگاه بین المللی اصفهان قرار گرفته است، همه جز بقایای  فرهنگی مدفون هستند. 

 در استان اصفهان  تنها در سیلک کاشان گزارش کشف یک گورخمره وجود دارد. بنابراین کشف دوگورخمره تا این لحظه و البته رسیدن به گورستان دوره اشکانی در تنها تپه تاریخی شهر اصفهان اهمیت دستاوردهای گمانه زنی‌های اخیر هیات باستان شناسی تپه اشرف را نشان می‌دهد.

در روزهای اخیر در پی گمانه‌زنی‌های هیات باستان شناسی تپه اشرف،  یک چاه سنگی ساسانی به عمق شش متر، سفال‌های سالم آل بویه، سلجوقی، قطعات سفال‌های اشکانی و ساسانی و یک گورخمره اشکانی شناسایی شد.

در پی کشف گورخمره اول، درخواست تبدیل مجوز گمانه زنی به کاوش از سوی سرپرست هیات باستان شناسی تپه اشرف به اداره کل میراث فرهنگی اصفهان  و پژوهشکده میراث فرهنگی  در تهران داده شد تا برخی از گمانه‌ها به ترانشه تبدیل شود.

تپه تاریخی اشرف در شرق اصفهان و در کرانه زاینده رود قرار دارد. کاوش در این تپه سال ۸۹ شروع و با پیشرفت  شش فصل متوقف شد. حالا اما با گذشت ۲ سال از آخرین فصل کاوش فصل دیگر  فصل هفتم این کاوش ها در سال جاری در پی عملیات نجات بخشی آثار مدفون تپه جی و بخش شمالی تپه اشرف با توقف طرح لوله گذاری آب به سمت شرق اصفهان شروع شد. یافته های این تپه تاریخی در شهر اصفهان مربوط به دوران هخامنشی تا قرن دوازدهم  هجری قمری است.

منبع: ایرنا

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 16
  • در انتظار بررسی: 4
  • غیر قابل انتشار: 7
  • IR ۱۳:۳۹ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۳
    13 5
    منطقه اطراف پل شهرستان از کهنترین مناطق شهری ایران است که تا زمان رضاخان پهلوی آثار تاریخی کم نظیری مانند قلعه طبرک و سارویه را در خود داشت اما تماما در درن سازی شهر در زمان پهلوی با خاک یکسان شدند.
  • پرهام IR ۱۵:۰۶ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۳
    5 44
    این خمره ها مال دوران سلجوقیه تا کی میخواین به جعل تاریخی ادامه بدید !!اگد این گور خمره اس پس اسکلت انسان دفن شده عکسش کو؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟دروغ فاشیستی برای تاریخ سازی اصفهان را سلجوقیان بنا وصفویان اباد کردند
    • DE ۱۵:۳۸ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۳
      18 1
      آفا پرهام اصلا قبلا اصفهان وجود نداشت بعد از جنگ جهانی اول اصفهان را از خارج وارد کردند . همینطور الکی هی تاریخ میسازن .قبل از جنگ جهانی اول هرکس وارد این خطه میشد مانند مثلث برمودا در زمینی که اصلا وجود نداشت فرو میرفت. تمام لشکر دشمن که وارد ایران میشد را یک طوری گول میزدند که برود اصفهان و در سرزمینی که وجود نداشت فرو رود برای همین ایران توانست چندین هزار سال از شر دشمن راحت شود.شما غصه نخور حق باهاته آسوده بخواب .
    • IR ۱۵:۵۳ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۳
      16 0
      اصفهان از دوره هخامنشی بوده و "کی" نام داشته که بعدها به گی و جی تبدیل شده است و محل آن همین پل شهرستان فعلی بوده است و در طول تاریخ آثار دوره های مختلف در آن یافت شده است. اما اگر گورها مال دوره سلجوقی بود می بایست رو به قبله باشد جون مردم منطقه جی اصفهان در آن زمان مسلمان بودند و مرده ها یشان را در خمره نمی گذاشتند که احتمالا رسمی مربوط به آیین مهر پرستی و حتی قبل از ترویج دین زرتشتی در مرکز ایران است.
    • IR ۱۶:۱۳ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۳
      16 3
      برگرد مغولستان - تو از پشت کامپیوتر تشخیص دادی که این گورستان اجداد توست؟
    • IR ۱۸:۵۱ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۳
      4 2
      اصلا ما دوران سلجوقی نداشتیم تا کی میخواید تاریخ سازی‌کنید
    • ساسان IR ۱۹:۰۱ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۳
      12 0
      حتما اردوغان هم آغو دایی ته؟
  • فدائی حیدری IR ۱۵:۴۷ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۳
    5 6
    کاخانجات راتعطیل کردند ازبین بردند کجای کاریم باپول یک اختلاسگر که تازگی حکمش از۲۱نفربریده شد اندازه ساختن یک میلیون کارخانه بدست دولت میرسد فقر وگرانی وتورم تبعات ان ها گردن ملت پول هاکجا میرود تفکرخوب است اگرکاری ازدستمان نمی اید لااقل درک وفهم داشته باشیم خوب است خداقوت عادل
  • خسرو IR ۱۷:۰۶ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۳
    4 18
    تا آنجایی که ما اطلاع داریم یهودیان را کوروش از بابل عراق به کناره های زایندرود اسکان داد که نمونه های او هنوز در سبزه میدان هست افسوس که بعد از اسلام تمدن ایران به مرور زمان در کل ایران به تپه ای خاک تبدیل شد
  • IR ۱۸:۰۸ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۳
    1 0
    البته کیلومترها فاصله بین تپه اشرف و قلعه طبرک درآخرخیابان ملک وجود دارد.
    • IR ۲۰:۰۱ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۳
      2 1
      تمام این محدوده همان جی اصفهان قدیم قبل از صفویه است
  • IR ۱۸:۱۱ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۳
    0 2
    بین تپه اشرف تاقلعه طبرک کیلومترها فاصله است
  • IR ۱۸:۳۷ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۳
    0 3
    نمیدونم چرا تاریخ ایران قبل از اسلام اینقدر ناقص است؟؟ احتمالا بین سپاه اعراب، مغولان هم بوده اند
  • مهدی IR ۱۳:۴۹ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۴
    0 0
    سلام، بزارید مرده ها راحت باشند، هی قبرستان رو به هم می‌ریزند، حالا چند تا کوزه و مجسمه هم پیدا کرديد، که چی تمدن ایرانی از بین رفت البته به اضافه فرهنگ
  • IR ۱۴:۲۸ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۵
    3 0
    اشک ( کلمه کاملا فارسی ) اردشیر ( کاملا فارسی ) پانتورکهایی که در صدد تشکیک و مصادره ساسله اشکانی به نفع خود هستند باید بدانند که نه بابک خرمدین و نه نظامی و نه اشکانی ها. تورچ ومغول مهاجر و مهاجم ۶۰۰سال پیش به ایران نبوده اند
  • IR ۱۲:۰۴ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۷
    2 0
    این اقایون به اصطلاح وطن پرست خوب برید تاریخ بخونید اشکانیان چه شهرهایی رو پایتخت حکومت خود کردند کاملن مشخصه مثلن بلاش یکی از پادشاهان اشکانی شهری به نام بلاشگرد بنا نهاد که در مرز استان کرمانشاه و همدان واقع شده و الان روستایی به همان نام وجود دارد اشکانیان قومی از ایل پارت که در شمال فلات ایران زندگی مییکردند و خو د اصرار داشتند که نسبشان را به شاهان هخامنشی برسانند نسبت به ادیان مختلف سخت گیر نبودند و مثل هخامنشیان زرتشتی نبودند

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس