ترامپ مکانیسم ماشه

یک کارشناس برجسته آمریکایی مدعی شد هدف اصلی دولت آمریکا از تمدید تحریم تسلیحاتی ایران، نابودی کامل برجام و احیای تمامی تحریم‌های ایران است.

سرویس جنگ نرم مشرق - مارک فیتزپاتریک از کارشناسان مؤسسه بین‌المللی مطالعات راهبردی و مدیر اجرایی سابق این اندیشکده آمریکایی طی یادداشتی در المانیتور نوشت: اکنون که دو سال از خروج آمریکا از توافق هسته‌ای با ایران می‌گذرد، دولت آمریکا به دنبال تمدید ممنوعیت سازمان ملل در خصوص معامله تسلیحات متعارف با ایران است، راهبردی که با هدف از بین بردن همیشگی توافق هسته‌ای و در جهت منافع دونالد ترامپ صرف‌نظر از موفقیت یا عدم موفقیت آن طراحی شده است.


مخاطبان گرامی، محتوا و ادعاهای مطرح‌شده در این گزارش، صرفاً جهت تحلیل و بررسی رویکردها و دیدگاه‌های اندیشکده‌های غربی منتشر شده است و ادعاها و القائات احتمالی این مطالب هرگز مورد تأیید مشرق نیست.


راهبرد دو مرحله‌ای پمپئو برای افزایش فشار حداکثری

در این یادداشت آمده است: مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا روز ۹ ماه مه در بیانیه‌ای به مناسبت دومین سالگرد خروج دولت ترامپ از توافق هسته‌ای ایران وعده داد «همه گزینه‌های دیپلماتیک را بکار خواهد بست» تا ممنوعیت سازمان ملل در خصوص خرید و فروش تسلیحات متعارف با ایران را تمدید کند. این ممنوعیت روز ۱۸ اکتبر منقضی می‌شود. اما این راهبرد در خصوص ممانعت از خرید سلاح توسط ایران اقبال چندانی نخواهد داشت. نیت واقعی کاخ سفید به نظر پایان دادن به توافق هسته‌ای موسوم به برنامه جامعه اقدام مشترک (برجام) تا قبل از انتخابات ریاست جمهوری ۳ نوامبر در آمریکاست. اگر ترامپ در انتخابات شکست بخورد، آنگونه اکنون محتمل به نظر می‌رسد، دولت جو بایدن در زمینه احیای مزایای توافق هسته‌ای کار سخت و دشواری خواهد داشت.

راهبردی که پمپئو روز ۲۹ آوریل ترسیم کرد، از دو بخش تشکیل شده است. در قالب بخش اول، آمریکا قطعنامه‌ای در خصوص تمدید ممنوعیت تسلیحاتی در شورای امنیت سازمان ملل پیشنهاد می‌دهد. اگر این تلاش ناموفق باشد ــ یا بهتر است بگوییم وقتی این تلاش ناموفق ماند ــ آمریکا به تبصره یکجانبه مربوط به مکانیسم ماشه مندرج در قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل رجوع خواهد کرد تا همه تحریم‌هایی که در قالب قطعنامه مذکور در مطابقت با برجام برداشته شدند را بازگرداند.

ناکام در تمدید ممنوعیت تسلیحاتی، موفق در احیای تحریم‌ها

فیتزپاتریک بر این باور است: بخش اول راهبرد ناکام خواهد ماند، زیرا روسیه و چین از چنین قطعنامه جدیدی حمایت نمی‌کنند، قطعنامه‌ای که هدفش مجازات ایران به خاطر مجموعه‌ای از اقدامات است که در راستای مقابله به مثل با خروجِ دو سال پیش آمریکا از برجام صورت گرفتند. در سال ۲۰۱۵ که برجام منعقد شد، روسیه و چین خواهان پایان دادن به ممنوعیت فروش سلاح بودند و صرفاً با بی‌میلی با تمدید پنج ساله آن موافقت کردند. از مدت‌ها قبل اینگونه پیش‌بینی شده بود که ممنوعیت تسلیحاتی در صورت حصول توافق هسته‌ای پایان می‌یابد.

حتی متحدان آمریکا در شورای امنیت نیز با چنین اقدامی مخالفت خواهند کرد. به همین خاطر است که مقامات آمریکا پس از سخن گفتن از ارائه پیش‌نویس قطعنامه در ماه مه، اکنون می‌گویند عجله‌ای برای این کار ندارند.

بخش دوم راهبرد فوق، یعنی احیای تحریم‌ها، شاید موفق باشد، هرچند این موفقیت صرفاً سطحی خواهد بود. این بخش از راهبرد مبتنی بر استدلالی است که به لحاظ سیاسی مزورانه اما به لحاظ حقوقی امکان‌پذیر است. در قالب این استدلال گفته می‌شود که اگرچه آمریکا دیگر عضو برجام نیست و بارها این نکته را خاطرنشان ساخته است، اما قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل حق رجوع به مکانیسم ماشه را به طرفینِ نخستینِ توافق اعطا کرده و نام آنها را فهرست کرده است. طبق مفاد ماهرانه مربوط به مکانیسم ماشه، دیگر اعضای شورای امنیت سازمان ملل نمی‌توانند اجرای مکانیسم ماشه را وتو کنند.

ماه سپتامبر محتمل‌ترین زمان برای طرح قطعنامه تمدید تحریم تسلیحاتی

این کارشناس اندیشکده آمریکایی در ادامه می‌نویسد: با وجود این، رجوع به مکانیسم ماشه بدین طریق کاری بس سخت و دشوار است. آمریکا در وهله اول باید رئیس ادواری شورای امنیت که هر ماه تغییر می‌یابد را متقاعد سازد تا با طرح موضوع موافقت کند. اندونزی و روسیه که به ترتیب ریاست شورای امنیت را طی ماه‌های اوت و اکتبر بر عهده خواهند داشت، بی‌شک در این خصوص متقاعد نخواهند شد. فرانسه و آلمان که طی ماه‌های ژوئیه و جولای رئیس شورا خواهند بود نیز در این زمینه تردید خواهند داشت. نیجر که در ماه سپتامبر رئیس شورا می‌شود، در برابر فشار آمریکا آسیب‌پذیرتر خواهد بود.

بنابراین، ماه سپتامبر محتمل‌ترین زمان برای طرح قطعنامه مربوط به ممنوعیت تسلیحاتی و، در پی ناکامی آن، طرح مکانیسم ماشه است. اما روسیه به تذکر آیین‌نامه‌ای متوسل خواهد شد و عضویت آمریکا در برجام و متعاقباً برخورداری این کشور از حق ابلاغ مکانیسم ماشه ذیل بند ۱۱ قطعنامه ۲۲۳۱ را به چالش خواهد کشید. هرگونه رأی صادره توسط رئیس شورا باید به تائید ۹ عضو از مجموع ۱۵ عضو شورای امنیت سازمان ملل برسد.

پیشبرد این ترفند در ماه سپتامبر صرف‌نظر از موفقیت یا عدم موفقیت آن می‌تواند به لحاظ سیاسی به نفع ترامپ تمام شود. وضع مجدد همه تحریم‌ها به بحث‌وجدل‌های سیاسی دامن خواهد زد، اما پیوند دادن آن با ممنوعیت تسلیحاتی امری هوشمندانه خواهد بود، زیرا هر دو حزب سیاسی در آمریکا از ممانعت از دسترسی ایران به ابزارهای جدید جهت حمله به نیروهای آمریکا و متحدانش در منطقه حمایت می‌کنند. همانگونه که فاکس نیوز این نکته را در بوق و کرنا کرده است، حتی ایلهان عمر نماینده چپ‌گرای جمهوری‌خواه نیز نامه کمیته اقدام سیاسی آمریکا و اسرائیل (آیپک) در حمایت از تمدید ممنوعیت تسلیحاتی سازمان ملل ضد ایران را امضا کرد، هرچند وی و دموکرات‌ها به وضوح گفتند که از بازگشت تحریم‌ها حمایت نمی‌کنند.

پیامدهای پایان یافتن ممنوعیت‌ تسلیحاتی ایران

در بخش دیگری از این یادداشت آمده است: اگر ممنوعیت تسلیحاتی برداشته شود، تأثیر آن بر جابجایی سلاح ناچیز خواهد بود. روسیه و چین پیشاپیش خودشان را آماده می‌کنند تا جنگ‌افزارهای نظامی خود را به تهران بفروشند و اقدامات آمریکا در خصوص تضعیف برجام را به چالش بکشند. این دو کشور احتمالاً هرگونه ممنوعیت تسلیحاتی که با حیله و ترفند تمدید شده است را نادیده خواهند گرفت. کشورهای دیگری که از تجارت سلاح با ایران منتفع می‌شوند نیز از روسیه و چین الگو خواهند گرفت.

بی‌شک، ایران دوست دارد نیروهای مسلح خود را مدرن سازد و کاستی‌ها در حوزه قابلیت‌ها را برطرف سازد. اندیشکده بین‌المللی مطالعات راهبردی در تحلیل خود در سال ۲۰۱۷ به این جمع‌بندی رسید که ایران تلاش خواهد کرد سامانه‌های تسلیحاتی نظیر موشک‌های زمین به هوا، جنگنده‌های پیشرفته، تانک، مین‌های پیشرفته، و موشک‌های کروز ضد کشتی که در داخل قادر به تولید آنها نیست را خریداری کند. با این حال، حتی در سال ۲۰۱۷ که تحریم‌ها به لطف برجام برداشته شده بودند، ارزیابی اندیشکده بین‌المللی مطالعات راهبردی این بود که با توجه به قیمت بالای این سامانه‌های تسلیحاتی، ایران در زمینه تهیه آنها با محدودیت‌هایی مواجه خواهد بود.

در حال حاضر، در شرایطی که خزانه دولت بواسطه کاهش شدید درآمدهای نفتی و نیازهای اجتماعی فزاینده خالی شده است، خریدهای تسلیحاتی عمده را نمی‌توان متصور شد. جمهوری اسلامی حتی زمانی که با فشارهای آمریکا مواجه نبود، هیچگاه دست به واردات گسترده سلاح نزد. راهبرد نظامی این کشور در عوض متکی به بهره‌گیری از عوامل نیابتی خارجی و دیگر ابزارهای غیرمتقارن بود که در راستای گسترش نفوذ منطقه‌ای و عمق دفاعی ایران بسیار مفید و مؤثر واقع شده‌اند. دلیلی ندارد که فکر کنیم ایران پس از برداشته شدن ممنوعیت تسلیحاتی، چنین راهبرد موفقی را تغییر خواهد داد. این یکی از جمع‌بندی‌های مهم گزارش اندیشکده بین‌المللی مطالعات راهبردی بود.

در ضمن، دیگر ممنوعیت‌های شورای امنیت سازمان ملل در خصوص صادرات سلاح به یمن و نهادهای غیردولتی در لبنان همچنان پابرجا هستند (و توسط ایران نقض می‌شوند). پس بود و نبود ممنوعیت صادرات سلاح توسط ایران فرقی ندارد. چند مورد از مقررات یکجانبه آمریکا در خصوص تجارت اسلحه که ایران را از خود متأثر می‌سازند نیز همچنان به قوت خود باقی خواهند ماند که از جمله آنها می‌توان به تحریم‌های هدفمند ضد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و وزارت دفاع و نیروهای مسلح ایران اشاره کرد.

فیتزپاتریک اذعان کرد: بنابراین، تأثیر واقعی و هدف حقیقی راهبرد ممنوعیت تسلیحاتی همانا از بین بردن برجام تا قبل از پایان دوره ریاست جمهوری ترامپ است. در حالت حداقلی، هدف از این مجازات‌ها به قول اندیشکده ضد ایرانی بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها ایجاد «دیوار تحریم» است تا بدین ترتیب احیای مناسبات دیپلماتیک با ایران برای دولتِ پس از ترامپ تا حد امکان سخت و دشوار شود.

بدترین پیامدها در صورت موفقیت آمریکا

بازگشت همه تحریم‌های قبل از برجام برای روند جهانی عدم اشاعه تسلیحاتی، دیپلماسی چندجانبه، و صلح منطقه‌ای فاجعه‌بار خواهد بود. در صورت تحقق چنین پیامدی، ایران تهدید کرده نه تنها غنی‌سازی اورانیوم در مقیاس صنعتی را از سر می‌گیرد، بلکه از پیمان منع گسترش تسلیحات هسته‌ای و هرگونه تعهد مبنی بر پذیرش بازرسی‌ها نیز خارج می‌شود.

همانگونه که بلانک هماهنگ‌کننده سابق اجرای توافق هسته‌ای ایران در وزارت امور خارجه آمریکا اخیراً هشدار داده است، راهبرد ترامپ در خصوص مکانیسم ماشه با مخاطرات جدی دیگری همراه است. این مخاطرات عبارتند از بحرانی که آمریکا را در مقابل سازمان ملل قرار می‌دهد، سلب مشروعیت از ممنوعیت‌های سازمان ملل، تضعیف ابزار تحریم جهت استفاده در جاهای دیگر، و تسریع روند فروش تسلیحات که جدی‌ترین نگرانی قلمداد می‌شود. برخی دیگر خاطرنشان کرده‌اند که ترفند دولت ترامپ ممکن است آمریکا را از اهرم فشار جهت مذاکره بر سر محدودیت‌های دیگر وضع‌شده در قالب برجام که عقوبت‌بارتر هستند، محروم سازد.

جهت اجتناب از تحقق بدترین پیامدها، مقامات فرانسوی و آلمانی گزینه‌ای را مدنظر قرار داده‌اند که انقضای ممنوعیت تسلیحاتی را امکان‌پذیر می‌سازد و یک سازوکار جدید را جایگزین آن می‌کند که ماهیت و جوهره ممنوعیت پیشین را در ذات خود دارد. همانگونه که الی گرانمایه از اعضای ارشد شورای روابط خارجی اروپا اشاره کرده است، شورای امنیت می‌تواند بر سر مجموعه جدیدی از شروط یا نظام‌نامه‌های سختگیرانه در خصوص فروش آتی تسلیحات به ایران توافق کند. همچنین، کشورهای عمده صادرکننده تسلیحات می‌توانند بر سر تدابیر خلق‌الساعه در این خصوص توافق کنند. برای مثال، توافق با روسیه بر سر عدم فروش موشک‌های کروز ضدکشتی یاخونت به ایران می‌تواند مفید و مؤثر واقع شود. بر اساس مطالعه اندیشکده بین‌المللی مطالعات راهبردی، فروش این موشک‌ها به ایران روند بازی را در منطقه دستخوش تغییر می‌کند. کشورهای ذینفع همچنین باید به دنبال محدود کردن فروش سامانه‌های بدون سرنشین باشند که ایران خود قادر به تولید آنها در داخل نیست.

در پایان این گزارش آمده است: به جای دست زدن به اقدامات پرسروصدا جهت برهم زدن اوضاع به دلایل سیاسی و نمادین، باید به سراغ دیپلماسی بی‌سروصدا با هدف رفع مشکلات واقعی رفت. بهترین کار این است که آمریکا و ایران تبعیت از برجام را ازسربگیرند و در راستای حل‌وفصل مسائل مورد نگرانی طرفین با یکدیگر مذاکره کنند. ضروری است که از اقداماتی که چنین چیزی را غیرممکن می‌سازند، اجتناب شود.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 31
  • در انتظار بررسی: 1
  • غیر قابل انتشار: 9
  • IR ۱۲:۱۳ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۹
    40 2
    جنازه متعفن برجام را دفن کنید که بوی نا مطبوع آن مردم آزار است.
  • IR ۱۲:۱۴ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۹
    20 1
    گور همه ی بوجود آورندگان برجام. البته اگه آگاهانه این کار رو انجام دادن اگه هم حواسشون نبوده که غلط کردن با سرنوشت یه ملت بزرگ با ندونم کاری خودشون بازی کردن و باید محاکمه بشن
  • اصلاحات تنها راه نجات IR ۱۲:۱۴ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۹
    6 41
    ماشه که هیچ باید سیفونم بکشه روش تا مشرقیون برای توافق جدید التماس کنند .
    • IR ۱۲:۲۷ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۹
      24 1
      اصلاح طلبان ابتدا خسارات برجام را تسویه کنند بعدا"درباره توافق جدید بحث می کنیم !
    • IR ۱۴:۵۵ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۹
      8 1
      سیفون رو باید روی خائنین وطن فروش کشید. آمریکا از برجامتون خارج شد به ما چه زور و توان پاسخ به کدخدا رو نداری بیخودمیکنی به مشرق و انقلابیها توهین میکنی. خروج آمریکا از برجام نه ربطی به تست موشک در زمان برجام دارد نه مرگ بر آمریکا. ترامپ برای خراب کردن دموکراتها اینکارو کرد. توان جواب دادن به اربابتو نداری بی ما چه ربطی داره. درضمن بزجامی که تحریم اقتصادی توش باشه همون بهتر که نباشه. بهترین کار تمدید تحریم توسط آمریکا و غنی سازی ۹۵ درصد توسط ایرانه. جاسوسای آژانسم همشونااخراج میکنیم و وطن فروشای مثل توهم یا تو زندان جان میدید یا حقیرانه تو غربت دفن میشید.
    • یعقوب IR ۱۵:۲۴ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۹
      9 0
      خفه شو آلبانی نشین پیر پاتال ابتر عقیم بی ریشه که فسیل شدین و عمرتون به فنا رفت آرزوی تسلیم ایران را به گور که نزدیکه خواهید برد با اربابانتون , بدبدختها که عمر بی ارزش تان را گذاشتید در اختیار رجوی و اربابان غربی و عربی و عبری اش اونا در فرانسه و اروپا عشق و حال کردند و شما در زندانهای خود ساخته فرتوت شدید برید بمیرید
    • IR ۰۱:۰۶ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۰
      0 0
      تا همچین دیگاه ذلیلانه ای که متاسفانه تا عالی ترین مقام دولت یعنی به شخص رئیس جمهور هم نفوذ کرده وجود دارد هیچ دستآوردی مقابل یاوه گویی و زور گویی آمریکا نخواهیم داشت مثلا الان همه چیز خیلی گل و بلبله که اگه ظریف و روحانی جنازه برجام را از کولشان بر زمین بگذارند وضع کشور و مردم خراب میشود؟؟؟مگر معیشت مردم برای دولت لیبرالی روحانی کمتریم اهمیتی دارد که نگران باشند با خروج از برجام اوضاع بدتر بشود؟؟؟؟
  • IR ۱۲:۱۵ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۹
    18 0
    حتی اسم این خسارت محض برجام را می شنوم کهیر می زنم و حالم بد می شود.
  • مسعود IR ۱۲:۲۸ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۹
    10 0
    برجام خسارت محض بود زیرا زیرساخت های صنعت هسته ای ما را نابود کرد اما زیرساخت های تحریم های ظالمانه حفظ و تقویت شدند.
  • IR ۱۲:۳۰ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۹
    8 0
    اصلاح طلبان برجامو پله کردند و ملتو ذله کردند.
  • IR ۱۴:۴۱ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۹
    8 2
    خدا نکنه برجام برود مسکن متری 15-میلیون شده 35 میلیون و مملکت هم کسی مسول نیست خود دولت دلال مسکن شده
    • IR ۱۶:۵۶ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۹
      5 0
      دلار 17000 تومانی و سکه 7/5 میلیونی و خانه متری 20 میلیونی ثمره برجام است.
    • IR ۲۱:۴۵ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۹
      1 0
      صاحبان مملکت سرشون تو امور بانکی و بانکداری بدون ربای خود و خانواده محترم است دلت خوشه
  • یعقوب IR ۱۵:۱۸ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۹
    7 0
    خیلی قشنگ و خوشگل و واضح میگه که فرانسه و آلمان طرحی را دارند جایگرین تحریم تسلیحاتی می کنند که چند تا ترقه و فشفشه و آبنات چوبی را کشورها اجازه داشته باشند به ایران بفروشند و سلاح مدرن نفروشند و ایران هم دلش خوش باشه که تحریم تسلیحاتی برداشته شده تازه تحریم ثانویه آمریکا اجازه نمیده همون فشفشه را هم بفروشند وقاحت و توهین از این بالاتر ایرانو چی فرض کردین ؟ حالا کی میخواد اینطور خفت بار مذاکره کنه؟ ای وای روحانی و ظریف ببینید چیکار کردید که اینا در مورد ایران دارند اینطور قضاوت می کنند
  • IR ۱۶:۵۷ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۹
    2 0
    مملکت بدون صاحب شده
  • IR ۱۷:۲۲ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۹
    4 0
    رژیم آمریکا و نه دولت آنها در تمام مکاتبات و سخنرانی ها از عنوان رژیم ایران استفاده می کنند ولی ما از عنوان دولت که واقعا تاسف آور است
  • IR ۱۸:۲۷ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۹
    3 0
    ماشه کشیدن نمیخواد . باید سیفون روش بکشه
  • IR ۱۸:۴۱ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۹
    7 1
    سگهای آمریکایی هار شدن
  • IR ۱۸:۴۳ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۹
    26 0
    آخر و عاقبت اعتماد به آمریکا... حداقل یه درس عبرت از برجام یاد بگیریم که به غرب عهدشکن نمیشه اعتماد کرد.
  • IR ۱۸:۴۷ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۹
    20 0
    روزی که عهدنامه برجام رو بستن خوشحال شدیم گفتیم چه گلی به سرمون زدن،،، اما حالا خسارت برجام به صنعت هسته ای باقی مونده و طرف دو قورت و نیمش هم باقیه، عهد شکنی کرده میگه بیا یه عهدنامه دیگه ببندیم دو سال بعد یه عوضی آمریکایی دیگه بیاد پارش کنه...
  • IR ۱۸:۵۰ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۹
    10 1
    قدرت هسته ای ایران تنها راه مقابله با سگهای هار آمریکایی، بترسی و ضعیف باشی گازت میگیرن
  • IR ۱۸:۵۱ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۹
    9 0
    حماقت انتخاب ترامپ فاسد نه تنها آمریکا که جهان رو به گند کشیده
  • IR ۱۸:۵۴ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۹
    13 1
    اشتباه اصلی این دولت این بود که بلافاصله بعد از خروج آمریکا از برجام خارج نشد... حالا رسیدیم به اینجا
  • IR ۱۸:۵۹ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۹
    20 0
    همه چیز و نقدا دادیم الان درخت اعتمادمون به غرب داره میوه میده....
  • IR ۱۹:۰۳ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۹
    7 0
    تنها راه مقابله با زیاده خواهی سگهای وحشی، غنی سازی وسیع صنعتی، ساخت راکتور های آب سنگین، خروج از npt و ممنوعیت بازرسیه، باید با این عوضیها مثل خودشون برخورد کرد.
  • IR ۱۹:۰۶ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۹
    11 0
    قبل برجام اوضاع ایران بهتر بود، یک مقایسه بکنید، غیر از چند تا مزیت اولیه الان چی داریم؟ تحریم، راکتور بتن ریخته و زیاده خواهی و خیانت طرف مقابل
  • IR ۱۹:۱۶ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۹
    14 0
    ممنون مشرق _مقاله خوبی بود برنامه های اتی امریکا را با درصدی از خطا روشن کرد باید دید چه می شود....ولی من میدانم تا مرز جنگ میریم ولی انها کوتاه میان نمونه اش شب زدن پایگاه الاسد در عراق بود رجزهای وزیر دفاع امریکاه را یادم نمیره ولی یک چک حسابی که خوردن عقب نشستن اینجا هم همینطور می شود مسیر باج دادن به امریکا به بن بست رسیده الحمداله ذات کثیف امریکا هم برای همه روشن شده
  • IR ۲۱:۴۶ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۹
    1 0
    برجام ته چاه فاضلاب داره تند تند گلابی میده
  • IR ۰۰:۰۸ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۰
    1 0
    زندگی پیش از برجام بهتر بود یا بعد از برجام برجامی بنا بود آب خوردن مردم را حل کنه چه شد انرژی هسته‌ای رفت تحریم ها باقی ماند کی بناست عاملین این قرارداد ننگین پاسخ گوی خسارت سنگین آن باشند اینها پیشرفت کشور چندین سال عقب انداختند
  • IR ۰۰:۱۱ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۰
    0 8
    اگر ما برجام را به ظاهر باطل اعلام کنیم غربی ها متحد تر میشوند. ما که فعلا تمام محدودیت ها را برداشته ایم.. پس بگذار ما طلبکارانه از غربی ها برجام را طلب کنیم
  • IR ۰۶:۰۲ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۰
    0 0
    روحانی هم واسه ما شدن یاسر عرفات ایران. همش توافق بی فایده تبلیغات زیاد. همان سناریوها در حال وقوع است. حمایت غیر مستقیم غرب از روحانی و تحمیل قرارداد.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس