چین ایران کرونا

یک اندیشکده آمریکایی با اشاره به حمایت ایران از چین در بحبوحه بحران کرونا نوشت چین از نزدیک مشغول رصد واکنش تک‌تک کشورهای منطقه به این بحران است و رویکرد چین در قبال منطقه ازاین واکنش‌ها متأثر می‌شود.

سرویس جنگ نرم مشرق - اندیشکده واشنگتن در گزارشی تحلیلی به بررسی چشم‌انداز روابط چین با کشورهای منطقه غرب آسیا پس از پایان بحران کرونا پرداخت و نوشت: کارشناسان همزمان با تعطیلات سال نو چینی که هر سال روز ۲۵ ژانویه آغاز می‌شود، اعلام کردند که ذات‌الریه جدید ناشی از ویروس کرونا را دیگر نمی‌توان در خاستگاه آن یعنی شهر ووهان چین مهار کرد، امری که به تشدید نگرانی‌ها در این خصوص انجامید. از آنجا که ناشناخته‌ها و ابهامات فراوانی در خصوص این ویروس وجود دارند، عموم مردم دنیا یک واکنش هیجانی جمعی در خصوص گسترش ویروس از خود نشان داده‌اند. با اینکه افرادی که به ویروس مبتلا شده یا جان خود را از دست داده‌اند عمدتاً چینی هستند، اما کشورهای دیگر نیز ممنوعیت سفر وضع کرده‌اند یا هرگونه سفر بین‌المللی از مقصد چین را ممنوع اعلام کرده‌اند.

در این تحلیل آمده است: در شرایطی که مقامات چین واکنش جامعه بین‌المللی را رصد می‌کنند، برخی علائم نیز دال بر اینکه رویداد اخیر احتمالاً ابعاد سیاست خارجی چین را شکل خواهد داد، مشاهده می‌شوند. از یک سو، چین منطق ورای تصمیمات کشورهایی که اقدام به تعلیق سفرها کردند را درک می‌کند و از آنها ــ به‌جز آمریکا ــ کینه به دل نگرفته است. در دوران پس از مائو، سیاست خارجی چین را عموماً می‌توان یک سیاست واقع‌بینانه مبتنی بر منافع ملی توصیف کرد. با این حال، هزاران سال تأثیر و نفوذ کنفوسیوس بر تمدن چین نیز همچنان یکی از مشخصه‌های سیاست خارجی چین است. به خصوص، به رسمیت شناخته شدن در عرصه بین‌المللی منبع مهم مشروعیت دولت‌های متوالی چین است.

از نظر چین، کسب حمایت و مقبولیت اخلاقی در مقیاس بین‌المللی به اندازه تأمین نیازهای پزشکی حائز اهمیت است. همانگونه که مقامات چینی برای ستایش و قدردانی بین‌المللی ارزش قائل هستند، مفهوم اقدام متقابل را نیز در اولویت امور قرار می‌دهند. در طول تاریخ دیپلماتیک چین، این کشور مقادیر فراوانی کمک خارجی به دیگر کشورها اهدا کرده است تا حمایت همگانی آنها را جبران کرده باشد. شاید بارزترین نمونه از این موارد اهدای ادامه‌دار مقادیر فراوانی کمک خارجی به آفریقا باشد که اساساً در پاسخ به آرای مثبت کشورهای آفریقایی مبنی بر بازگرداندن چین به سازمان ملل در سال ۱۹۷۱ صورت گرفت.

اقدام متقابل در خاورمیانه: پیامدهای حمایت ایران

اندیشکده واشنگتن در بخش دیگری از گزارش خود به سیاست «اقدام متقابل» چین اشاره می‌کند و می‌نویسد: این جنبه از قدرت نرم چین شاید اکنون به شکل‌دهی سیاست خارجی این کشور در قبال خاورمیانه کمک کند، آنهم در شرایطی که کشورهای مهم منطقه واکنش خود به شیوع ویروس کرونا را نشان می‌دهند. چین یکی از بزرگ‌ترین سرمایه‌گذاران در خاورمیانه است و ارتقای وجهه چین در منطقه از طریق ابتکار کمربند و جاده یکی از راهبردهای بزرگ و حیاتی مورد حمایت رئیس‌جمهور شی جین‌پینگ به شمار می‌رود. با اینکه بحران سلامت در چین می‌تواند بر نقش اقتصادی فزاینده این کشور در منطقه سایه افکند، اما چین از نزدیک مشغول رصد واکنش تک تک کشورهای منطقه به این بحران است ــ و رویکرد چین در قبال کشورهای منطقه احتمالاً در کوتاه مدت و بلندمدت بطور جدی از این واکنش‌ها متأثر می‌شود. چین کمک‌های اهدایی یا دیگر حمایت‌های مادی از کشورهای گوناگون خاورمیانه نظیر مصر، عربستان، و ترکیه دریافت کرده است، اما حمایت‌های کلامی و مادی از طرف ایران بیش از همه رسانه‌ای شده‌اند.

نویسنده این گزارش به حمایت‌های ایران از چین اذعان و عنوان می‌کند: ایران از جمله کشورهای منطقه خاورمیانه است که چین در حال حاضر به نیکی از آن یاد می‌کند. ایران و چین در مواجهه با فشارهای مشترک از طرف آمریکا طی سال‌های اخیر به هم نزدیک‌تر شده‌اند و چین و روسیه و ایران بی‌سروصدا هنجارهایی در خصوص همکاری‌های راهبردی شکل داده‌اند. در پی شیوع ویروس کرونا، ایران بطور فعال از چین حمایت کرد، به گونه‌ای که این امر احتمالاً به تحکیم روابط و همکاری میان دو کشور خواهد انجامید. مردم چین از تشدید اخیر تنش‌ها میان آمریکا و ایران و همچنین مصائب اقتصادی ایران به واسطه وضع تحریم‌های سختگیرانه ضد این کشور به خوبی آگاهند. به ویژه با توجه به اوضاع و احوال موجود، بسیاری از چینی‌ها بسیار قدردان کمک‌های سخاوتمندانه ایران به کشورشان در چنین مقطع زمانی سرنوشت‌سازی هستند.

حمایت ایران در بحبوحه بحران کرونا در چین از هر دو جنبه مادی و نمادین برخوردار بوده است: ایران علیرغم مواجهه با معضلات اقتصادی ناگوار خود، یک میلیون ماسک صورت از طریق هلال‌احمر به چین اهدا کرده است. محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران نیز مهارت‌های دیپلماتیک فوق‌العاده خود را در قالب برقراری ارتباط با طرف چینی به نمایش گذاشت. اظهارات وی همه نکات مدنظر مقامات را پوشش دادند. ظریف در جریان گفتگوی تلفنی با وانگ یی وزیر امور خارجه چین ابتدا از دولت چین به خاطر آنکه «به شکل مسئولانه و شفاف تدابیر به‌موقع و قاطعی در مبارزه با همه‌گیری بیماری اتخاذ نموده است» تمجید کرد.

ظریف همچنین دو توئیت به زبان چینی در حساب کاربری خود در توییتر منتشر نمود که با استقبال چشمگیری از طرف کاربران اینترنتی در چین مواجه شد. در پیام اول ادعا شده بود که تدابیر چین علیه ویروس کرونا «موفق‌تر و مسئولانه‌تر» از تدابیر آمریکا در مواجهه با آنفلوانزای خوکی در سال ۲۰۰۹ بوده است. پیام دوم به ویژه جالب توجه بود: ظریف در قالب پیام دوم از یک شعر باستانی چینی در باب رفاقت و دوستی نقل قول کرد. این شعر از مجموعه معروف «شعر کلاسیک» برگرفته شده بود که یکی از مهم‌ترین مجموعه‌های «پنجگانه کلاسیک» کنفوسیوسی به شمار می‌رود و ظاهراً توسط کنفوسیوس ویرایش شده است.

از نظر دولت چین که با اتهاماتی از طرف سیاستمداران و رسانه‌های آمریکایی در خصوص سیاست خود در قبال همه‌گیری بیماری مواجه است، این نوع حرف‌ها و اظهارات اهمیت بسیار بالایی دارند. طی همان تماس تلفنی، ظریف بطور علنی غرب را به خاطر «بهره‌برداری از همه‌گیری بیماری» تقبیح کرد. این همان کاری است که مقامات چینی احتمالاً دوست دارند انجام دهند، اما نمی‌خواهند که مستقیماً از زبان خودشان باشد. تماس تلفنی ظریف تأثیر خود را در چین نشان داد. وانگ یی وزیر امور خارجه چین از ظریف به عنوان «اولین وزیر امور خارجه‌ای که علناً از چین حمایت کرده است» یاد کرد. هو چونیینگ مدیر دفتر اطلاعات وزارت امور خارجه نیز اظهار داشت واکنش ایران بازتاب‌دهنده «دوستی سنتی و شراکت صمیمانه میان چین و ایران» است.

این گزارش می‌افزاید: قدردانی علنی ایران از تدابیر اتخاذشده توسط دولت چین در کنار پیام همبستگی تهران بر دولت چین و عموم مردم این کشور تأثیر داشته است. با توجه به سیاست اقدام متقابل چین، این واکنش‌ها ممکن است موجب پررنگ‌تر شدن روابط دوجانبه میان چین و ایران شود. با اینکه زیان‌های اقتصادی چشمگیر ناشی از توقف فعالیت‌های اقتصادی چین شاید موجب شوند که کمک‌های خارجی چین از طریق ابتکار کمربند و جاده طی سه ماهه اول یا نیمه اول سال ۲۰۲۰ موقتاً متوقف شوند، اما اقتصاد چین پس از شروع مجدد فعالیت‌های اقتصادی می‌تواند به سرعت بهبود یابد. احتمال آن بسیار است که چین در قالب اقدام متقابل بر میزان سرمایه‌گذاری و کمک به ایران بیفزاید. چین همچنین احتمالاً حمایت بیشتری از ایران در عرصه بین‌المللی به عمل خواهد آورد و اتحاد میان چین، روسیه، و ایران محکم‌تر خواهد شد.

این گزارش در بخش پایانی خود می‌نویسد: جدیدترین نوع ویروس کرونا ظاهراً تأثیر جهانی از خود به جای می‌گذارد، نه فقط به واسطه افرادی که مستقیماً به بیماری مبتلا می‌شوند، بلکه به واسطه رویکردی که چین در قبال واکنش‌های بین‌المللی در برابر گرفتاری این کشور اتخاذ می‌کند. با توجه به پوشش جهانی گسترده این رویداد، مقامات و عموم مردم چین نیازمند همدلی و حمایت از طرف دیگر کشورها هستند. تمایل ایران به ابراز این حمایت و همدلی احتمالاً موجب تقویت حسن نیت میان دو کشور می‌شود. با اینکه سیاست خارجی چین در قبال منطقه خاورمیانه در مقایسه با دیگر قدرت‌های حاضر در منطقه از ماهیت محدودی برخوردار است، اما تحولات آتی در روابط چین با ایران باید پس از مهار همه‌گیری ویروس کرونا زیر نظر گرفت و رصد نمود.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 42
  • در انتظار بررسی: 1
  • غیر قابل انتشار: 19
  • IR ۰۹:۳۲ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۸
    51 69
    خود چين چشمش به آمريكاست.به كل دنيا باج ميديم كه به آمريكا باج نديم متاسفانه
    • ایران IR ۱۲:۰۹ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۸
      32 14
      درود بر مردم بزرگ ایران و چین
    • ایران IR ۱۲:۳۹ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۸
      34 20
      درود بر اتحاد ایران چین و روسیه ، شکل دهنده ی آینده جهان
    • IR ۱۳:۱۲ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۸
      6 4
      امام خمینی(ره) موسس این دیدگاه استراتژیک بوده و معتقد بود که موازنه جهانی قدرت با روسیه مقتدر و ایران مستقل بهتر می شود.
    • IR ۱۳:۱۴ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۸
      13 3
      اتحاد چین و ایران و روسیه توازن قدرت را به نفع شرق تغییر می دهد و از جهان تک قطبی جلوگیری می کند.
    • IR ۱۳:۱۶ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۸
      11 3
      چین دومین قدرت بزرگ اقتصادی دنیاست امریکایی ها در قضیه کرونا درمانده شدند و از چین تقاضای کمک کردند.
    • IR ۱۳:۲۳ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۸
      14 2
      والا چین تحریم مون نکرده، افراد عالیرتبه کشورمون رو هم ترور نکرده، تهدید به نابودی مراکز فرهنگی مون هم نکرده،...
    • احمد IR ۱۳:۳۴ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۸
      19 4
      زر مفت اصلاحطلبان که اگر دنبالش رو بگیری به هیچ کجا نمی رسه. به کجا باج دادیم آخه آدم احمق؟ اسم جاهایی رو که داریم بهشون باج می دیم و باجی رو که دادیم بیا بگو. همش رو هم یک درصد چیزی گاوهای شیرده به ترامپ دادن میشه؟ 28 هواپیما تجهیزات پزشکی از چین برای ایران اومد مجانی؟ باج بود؟ الان نمی بینی وضع آمریکا و اروپا رو؟ هنوز می خوای دنبال هویجشون بدوی و آخرش چماق بخوری؟
    • CH ۱۳:۳۶ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۸
      27 11
      از گسترش نگاه به شرق تون هم دیدیم. چین رو روسیه خواب به چشاشون نمیره واسه ایران نگرانن
    • IR ۱۶:۵۷ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۸
      17 3
      چین کرونا رو به راحتی کنترل کرده و این امریکاس که مثل خر تو گل مونده. ای کاش یه ذره به جای تعصب بی جا حقیقت رو ببینیم.
    • IR ۱۷:۰۶ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۸
      18 2
      دوستان ما باید عاشق ایران باشیم وببینیم منفعت ایران تو چی هست. اون کسانی هم که میگن ایران به شرق وابسته است خواهشا دروغ شاخدار نگن. امروز ایران در استقلال 100% هستش و به هیچ احدی وابستگی نداره.
  • IR ۰۹:۳۵ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۸
    43 19
    مسئولین اطلاعاتی کشور مراقب افراد نفوذی باشند تا با مواضع غیر اصولی و ضد امنیتی خود جلوی همکاری مثبت و سازنده چین و ایران را نگیرند
    • سعید IR ۱۱:۵۱ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۸
      19 20
      مرگ بر نظام کمونیست و سرمایه داری و هواداران داخلی انها ، نه شرقی نه غربی جمهوری اسلامی
    • محمد IR ۱۱:۵۵ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۸
      17 23
      به نظر من مسئولین امنیتی اگر خودشان دچار چین زدگی نشده باشند باید مراقب جاسوسان چینی باشند که ظاهرا در تمام ارکان کشور نفوذ کرده اند. نفوذ چینی ها در میان مشرق و همفکرانش نیز واضح است.
    • IR ۱۴:۱۷ - ۱۳۹۹/۰۱/۲۰
      2 0
      خدا به شما عقل بدهد ! الان فقط در موزه های تاریخ هست که می شود از کومونیست اثری دید ! و با تحقق آینده نگری خمینی کبیر در نامه اش به گورباچوف که نابودی کومونیسم را وعده داد این وعده با نابودی شوروی محقق شده است ! الان دیگر شرق و غرب جنگ سرد دوگانه کومونیسم و لیبرالیسم وجود نداره ! و شرق و غرب تمدنی و تاریخی شکل گرفته که از تضاد ایران و روم و ایران و یونان نشات میگیرد والان ایران خط مقدم شرق در مقابل غرب هست .
    • IR ۱۴:۱۸ - ۱۳۹۹/۰۱/۲۰
      1 0
      خدا به شما عقل بدهد ! الان فقط در موزه های تاریخ هست که می شود از کومونیست اثری دید ! و با تحقق آینده نگری خمینی کبیر در نامه اش به گورباچوف که نابودی کومونیسم را وعده داد این وعده با نابودی شوروی محقق شده است ! الان دیگر شرق و غرب جنگ سرد دوگانه کومونیسم و لیبرالیسم وجود نداره ! و شرق و غرب تمدنی و تاریخی شکل گرفته که از تضاد ایران و روم و ایران و یونان نشات میگیرد والان ایران خط مقدم شرق در مقابل غرب هست .
    • IR ۱۴:۱۹ - ۱۳۹۹/۰۱/۲۰
      1 0
      شما نگران نباشد حزب توده رو که در زمان شاه نتونسه بودن با همکاری موساد و سیا و ام آی سیکس و ساواک نابود کنن در زمان انقلاب اطلاعات سپاه نابود کرد .
  • مانی IR ۰۹:۴۱ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۸
    38 18
    چین یکی از ابرقدرتهای دنیاست و این برای غرب غیرقابل قبوله...برای همین پادوهای بی مقدارشون همه کار میکنند تا چین رو خراب کنند اما زهی خیال باطل...!!!
    • IR ۲۱:۵۵ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۸
      7 17
      چین و روسیه دشمن مردم ایران هستند
  • IR ۱۰:۱۷ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۸
    14 29
    دیگه پُست التماس آورتر از این نمیتونستم ببینم که داریم گریه میکنیم تو رو خدا به من هم داروی کرونا بدید
    • IR ۱۳:۱۸ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۸
      11 1
      داروی فاوی پیراویر توسط شرکت های تولید داروی داخلی برای کرونا ساخته شد.
  • IR ۱۰:۱۹ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۸
    14 22
    نه شرقی نه غربی جمهوری اسلامی
    • ایران IR ۱۲:۱۲ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۸
      21 18
      درسته اما این شرقه که داره به جمهوری اسلامی نزدیک میشه ، نه اینکه جمهوری اسلامی به کمونیست یهودی شرق مورد نظر امام نزدیک بشه ، مرگ بر منافقین کفار
    • محمد IR ۱۲:۲۷ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۸
      20 10
      یعنی شما اصلاحاتی ها خود جوکر هستید خدا شاهده. نه شرقی به شوروی می گفتند که قدرت ظالم و ایدولوژیک بود و ارتباط با اون مشکل داشت. چین بیشتر شبیه یک بنگاه اقتصادی است که می تواند بهترین شریک براى ایران باشد. کشور ضعیفی مثل پاکستان به خاطر شراکت با چین تبدیل به قدرت موشکی و زمینی شده. پاکستان جنگنده میسازه !!! باورش واقعا سخته اما به خاطر چین توانستند هواپیمای جنگی مدرن بسازند.
    • IR ۱۲:۳۳ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۸
      20 7
      کوچولو شرق و نطام شرق سالهاست از بین رفته است. الان فقط جغرافیای شرق مانده است
  • قلی IR ۱۰:۲۲ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۸
    24 16
    آمریکا به وضوح در حال افول است و امپراطور آینده چین است.
    • IR ۱۲:۵۲ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۸
      15 18
      نه جناب امپراطور آینده نه چینه ونه آمریکا، بلکه حضرت مهدی (عج ا...) هستند وهمیشه اهل بیت بودند، اینها قدرت ظاهری وپوشالی هستند، این برای خیلی ها فقط شعار نیست ویک ایمان قلبی وباور عمیقه، تکیه ما قدرت الهی ست نه متحدان تاکتیکی، راه ما مستقیم، خواه چین با ما در مقطعی هم مسیر باشد یا نه، اصول ما تغیر ناپذیره،( علی حق، والحق مع علی)، الهم صل علی محمد وال محمد وعجل فرجهم
  • عبدالله IR ۱۱:۲۳ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۸
    18 7
    اگه سه کشور چین ایران و روسیه از منافع یکدیگر حمایت واقعی کنند فاتحه امریکا و غرب خونده شده است! و چون این رو اونها میدونند فقط در تلاش هستند با نفوذی های داخلی جلو این اتحاد رو بگیرند! حالا با عدم معرفی سفیر برای مدت طولانی یا تکرار حرف اسرائیلیها از طرف جهانپور و.....
  • DE ۱۱:۵۵ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۸
    27 28
    لعنت بر چین و چین پرست وچین زده
    • IR ۱۲:۵۶ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۸
      25 19
      لعنت بر جد وو آبائت منافق خود فروخته مردور غربی
    • IR ۱۳:۱۶ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۸
      6 13
      ببخشید دوست عزیز نمیدونستم جد آباد شما چینی و کمونیست هستش اگه توهین شد عذر میخوام.راستی شما ارازشه چرا هرچی میشه به جد و آباد دیگران توهین میکنید.من فکر میکردم اصولگرایی یعنی مومن بودم یه چند وقته فهمیدم اصولگرایی همون کمونیست هست چون تا راجع به چین سخنی به میان میاد شما جماعت قمه قداره هاتونو از رو میکشید
    • IR ۱۳:۲۵ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۸
      16 1
      لعنت بر آمریکای جنایتکار که دشمن ایران و ایرانی هست. لعنت بر عربستان و اسراییل و انگلیس.
    • IR ۱۶:۵۰ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۸
      13 2
      ما که ریشه دینی و ملی خودمون رو داریم. تو به فکر خودت باش که ریشه ایرانی خودت رو از دست دادی و داری برای گدایی فرهنگ غرب خودکشی میکنی. غربی که به خون خودت تشنس و داره ازت سواری میگیره تا ایران رو نابود کنه.
  • IR ۱۲:۵۴ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۸
    20 11
    گور بابای آمریکا و چین و کومونیستا باو. همین مونده بیایم نوکری چینی های آشغال خور رو بکنیم. عشق فقط ایران
    • رشید IR ۱۴:۱۲ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۸
      13 14
      بعضیا طوری چین چین یا پوتین پوتین میکنن که حتی جیره خوار ها و افراطی های خود این کشور ها هم این طوری شعار نمیدن.ما یک کشور داریم و اونم ایران هست تا زمانی که درست عمل کنن و به نفع ما باشد با کنارشون هستیم در غیر این صورت ما باید منافع کشور و اسلام رو دنبال کنیم.بعضیا توی کشور نه منافق ان نه چیز دیگه فقط نادان اند و عرصه سیاست و کشورداری رو با تیم فوتبال اشتباه می گیرن سیاست طرفداری مثل طرفداری از مسی و رونالدو نیست.آقا صد بار گفته دو قطبی بودن در هیچ عرصه ای خوب نیست امام سجاد نوشته خدایا مرا از جهل و نادانی و حمیت های دور کن شما که دیگه انگشت این حضرات که نیستید
  • IR ۱۳:۰۴ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۸
    13 6
    به نظر من چین یه ذره متحد و شریک بهتری به نسبت روسیه خواهد بود
  • IR ۱۳:۰۹ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۸
    10 18
    در دوره ملی شدن صنت نفت یک عده و لو با حسن نیت مثل دکتر مصدق فکر می کردند که انگلیس استعمارگر و زورگو است اما امریکا که هنوز به عنوان امپریالست شناخته نشده بود بهتر از چینه! الان حکایت این دوستان چین پرست هم همینه! هنوز مونده تا چین ماهیت خودش رو نشون بده! دوستان ساده دل فریب چین رو نخورن!ً
    • احمد IR ۱۳:۵۰ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۸
      7 1
      شعار اول جمهوری اسلامی استقلال بوده و هست. هیچ وقت وابستگی به یه قدرت خارجی نبوده و نیست. اونی له له میزنه برای وابستگی کسیه که چشم به خارج داره برای رشد.
  • IR ۱۳:۵۴ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۸
    4 7
    توی این مورد واقعا ظریف عالی کار کرد
  • IR ۱۳:۵۶ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۸
    10 4
    بنظر شما کیانوش حهانپور هم میفهمه؟؟!
  • IR ۱۵:۵۰ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۸
    7 4
    اصاح طلبای خائن اجازه نمی دهند
  • اشنا IR ۱۵:۵۴ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۸
    4 5
    اره !!! از لحاظ ایدئولوژیک هم دو کشور نزدیکی های زیادی دارند .

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس