کد خبر 10472
تاریخ انتشار: ۲۶ مهر ۱۳۸۹ - ۰۸:۵۶

دهکده چوبي نام مجموعه‌اي است که در ميان مردم شهر به مسجد چوبي مشهور است؛ معماري ويژه‌اي دارد که در کمتر جايي از ايران شايد بتوان آن را يافت.

به گزارش مشرق تابناک نوشت: در سفر به نيشاپور؛ جاذبه‌هاي بسياري توجه گردشگر را به خود جذب و جلب مي‌کند. جاذبه‌هايي که در گذر تاريخ يا برگرفته از نام بزرگان اين سامان است و يا همت بلند مردان آن. گذشته از آرامگاه خيام و عطار و باغ‌هايي که بزرگاني چون امامزاده محمد محروق، کمال الملک، مشکاتيان و صدها بزرگ ديگر را در خود جاي داده است؛ نيشابور جاهاي ديدني ديگري هم دارد که در دوره معاصر و به دست هنرمند استادکاران ايراني ساخته شده است. دهکده چوبي نام مجموعه‌اي است که در ميان مردم شهر به مسجد چوبي مشهور است؛ معماري ويژه‌اي دارد که در کمتر جايي از ايران شايد بتوان آن را يافت.
ماهنامه بين‌المللي فرهنگي، اجتماعي و اقتصادي «جاده ابريشم» در صفحه 115ضميمه شماره 57 خود، در مرداد 1382، از مسجد چوبي نيشابور، چنين نوشته است: "مسجد چوبي" براي اولين بار در سال 1325 با ديوارهاي کاه‌گلي و سقف چوبي، با وسعت فعلي و در همين مکان بنا شد و در سال 1378 پس از مخروبه شدن مسجد اوليه، مسجد فعلي با شکل و شمايل جديد و با شيوه‌اي نوين در همان مکان احداث گشت.
اين مسجد اولين مسجد چوبي مقاوم در برابر زلزله در جهان و به وسعت دويست متر مربع و سقف آن به صورت شيرواني مي‌باشد و داراي دو مناره هر کدام به ارتفاع 13متر از سطح زمين و وزن تقريبي 4تن مي‌باشد و شکل ظاهري آن به صورت کشتي‌اي است که گويي بطور وارونه روي زمين قرار گرفته است.
در مجموع 40 تن چوب در بناي آن بکار برده شده و ساخت آن حدود دو سال به طول انجاميده است. سه درب ورود و خروج و 5 پنجره در ساختمان بنا وجود دارد. اسکلت آن از نوع سازه‌هاي مقاوم در برابر زلزله و با ماندگاري طولاني و به شيوه Twobyfour يا Double ساخته شده است و آبدارخانه اين مسجد، داراي کابينت‌ها، ديوارها و حتي سيني‌هاي چوبي است، کف و بخشي از ديوار آن به دليل رعايت مسائل بهداشتي با کاشي و سراميک پوشيده شده است.
چوب‌هاي مختلفي از درختان بارده و بي‌بر هم در ساختمان و هم در تزئينات داخلي از قبيل کتيبه‌ها، محراب و... به کار رفته است نظير انواع کاج‌ها، اشن، سپيدار، گيلاس، گلابي، زبان گنجشک، گردو و توت. نورپردازي آن هارموني ويژه‌اي از رنگ‌هاي شاد است که به شب‌هاي آن محوطه، جلوه خاصي بخشيده است.»
مسجد چوبي در فاصله 7 کيلومتري نيشابور بنا شده و سازنده آن فردي بنام مجتهدي مي باشد. اين مجتمع داراي موزه و کتابخانه، رستوران، فروشگاه، نانوايي، الاچيق‌هاي منحصر بفرد چوبي و سوئيت‌هايي است که ديدن آن تداعي کننده پيوند و امتداد هنرمندان حال نيشابوري با نسل گذشته فرهيخته خود مي‌باشد.
در اين ميان ناگفته نماند که اين مجموعه که همچنان در ورودي آن نوشته شده خصوصي است و تعلقي به دولت ندارد، اگر تحت نظارت و تعمير و بازسازي قرار نگيرد، بسان هزاران بناي ديگر اين ملک به نابودي کشيده خواهد شد. خانه چوبي تداعي کننده هنري است که انسان را با خود به ميان خاکستر تاريخ مي‌برد...

71502_408.jpg

71507_561.jpg

71509_406.jpg

71506_935.jpg

71504_723.jpg

71510_438.jpg

71503_976.jpg

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس